Πλήρης έκδοση αυτής της σελίδας (απαιτεί javascript)
{"entry":{"eid":5884,"etype":0}}
{"latlon":{"lat":40.6374652484066,"lon":22.943063378334}}
χάρτης

Πληροφορίες

Ανήκει στην αλυσίδα Πελμένι. Υπάρχουν 2 υποκαταστήματα συνολικά.
ΚατηγορίαΞένο, Μαγειρείο
ΔιεύθυνσηΙουστινιανού 12, Θεσσαλονίκη
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Συντεταγμένες40.637465 22.943063
Τηλ. επικοινωνίας2313006216,6947974532
Διαδίκτυο
Ωράριο07:00-23:00. Κυριακή 12:00-18:00.
Ώρες παραγγελίας
Ελάχ. χρέωση
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
Άνοιξετέλη 2010
Πρόσθετες πληροφορίες:
"Πελμένι" είναι παραδοσιακό φαγητό της Σιβηρίας. Ιδιοκτήτρια η Γκουλνάρα Μάργκιεβα (γνωστή ως Γαλήνη) γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας και έζησε κάμποσα χρόνια στο Ομσκ (Омск) της Σιβηρίας.

Η γνώμη μας

ταβερνοαλάνι
Πήγα Απρίλιο και Μάιο 2011.
  • Μικρό μαγαζάκι με 4-5 εσωτερικά τραπέζια και 1-2 εξωτερικά (πιο καλά είναι να κάτσεις έξω). Μέσα θα ακούσετε καμένα ρώσικα τραγούδια εποχής.
  • Η ιδιοκτήτρια Γαλήνη είναι ευγενέστατη, με το χαμόγελο και λαϊκή (έχει όμως σαν αρνητικό το να κάνει κουραστική αυτοδιαφήμιση για την νοστιμιά και ποιότητα των φαγητών της). Αντίστοιχα ευγενική και θερμή είναι και η άλλη κυρία (δε ξέρω όνομα) που μαγειρεύει και σερβίρει. Μπράβο τους!
  • Μικρός κατάλογος, τα περισσότερα είναι προϊόντα ζύμης. Στα θετικά ότι πολλά πάνε ανά τεμάχιο με συνέπεια να μπορείς να ρυθμίσεις την ποσότητα. Σχεδόν όλα πολύ καλά, νόστιμα και αξίζουν από μια δοκιμή. Ιδιαίτερη αδυναμία έχω στο Χινκάλι, Πελμένι και στο Λαχματζούν (τρώνε αρκετό και στη Γεωργία). Προτείνω να τα συνοδέψετε με την ευκολόπιοτη χύμα βότκα (Stolichnaya).
  • Θεωρώ ότι έχει καλές τιμές.
Το πιο σημαντικό που έχει καταφέρει η "Σιβηρία" είναι ότι έχει κάνει για πρώτη φορά στην πόλη προσιτή στον πολύ κόσμο (ακόμη και σε hipsters ;) τη γεωργιανή/ρώσικη κουζίνα, ξεφεύγοντας από τα λοιπά γεωργιανά που ενίοτε απευθύνονται αποκλειστικά σε κλίκες ομογενών. Το προτείνω.

Εικόνες (43)

[εικόνα]
Τραπέζι
[εικόνα]
Πράσινο τσάι & γλυκό medok
[εικόνα]
Πελμένι με smetana
[εικόνα]
Κρέπα με μανιτάρια
[εικόνα]
Λαχματζούν
[εικόνα]
Πεϊνιρλί με τυρί και αυγό
[εικόνα]
Πιροσκί με τυρί
[εικόνα]
Αναψυκτικό από βατόμουρα
[εικόνα]
Πελμένι και χινκάλι παρέα με κρέμα σμετάνα κι ένα σφηνάκι βότκα
[εικόνα]
Εσωτερικά (Απρίλιος 2013)
[εικόνα]
Εσωτερικά (Απρίλιος 2013)
[εικόνα]
Τσεμπουρέκι
[εικόνα]
Χινκάλι αριστερά, σμετάνα (γιαουρτοειδές), βαρένικι με πατάτα στη μέση και πελμένι δεξιά
[εικόνα]
Μενού
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
Χινκάλι
[εικόνα]
Πελμένι και Smetana (Сметана)
[εικόνα]
Βαρένικι με πατάτα
[εικόνα]
Kvass (Квас)
[εικόνα]
Εσωτερικά
[εικόνα]
Βιτρίνα
[εικόνα]
Εξωτερικά
[εικόνα]
Λαχματζούν (αξίζει)
[εικόνα]
Βερένικι
[εικόνα]
Πελμένι
[εικόνα]
Πιροσκί με τυρί (πλήρης αποτυχία)
[εικόνα]
Μπορς με ίχνη από λαχανικά
[εικόνα]
Βότκα καυτερή (λες και έχει μέσα απόσταγμα από πιπεριά καυτερή είναι) & αναψυκτικό από κριθάρι
[εικόνα]
Αρχαιοελληνική εβδομάδα (Οκτώβριος 2011) μεζές
[εικόνα]
Αρχαιοελληνική εβδομάδα (Οκτώβριος 2011) μεζές
[εικόνα]
Χορτόπιτα (οκ)
[εικόνα]
Χινκάλι (πολύ καλό)
[εικόνα]
Βαρένικι με πατάτα (πολύ καλό) βαρένικι με τυρί (μέτριο) και Πελμένι (πολύ καλό)
[εικόνα]
Πιροσκί με λάχανο (καλό)
[εικόνα]
Ολιβιέ (σαν ρώσικη, καλή) και Λουλά Κεμπάπ (καλό)
[εικόνα]
Μορς (χυμός από ρόδι)
[εικόνα]
Μεζές συνοδευτικός της βότκας (οκ)
[εικόνα]
Λαχματζούν (πολύ καλό)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Μάιος 2011)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Νοέμβριος 2010)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Ιανουάριος 2011)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Ιανουάριος 2011)

Κατάλογος (4)

[εικόνα]
Κατάλογος Νοεμβρίου 2012: σελίδα 2/2
[εικόνα]
Κατάλογος Νοεμβρίου 2012: σελίδα 1/2
[εικόνα]
Κατάλογος Απριλίου 2011: σελίδα 2/2
[εικόνα]
Κατάλογος Απριλίου 2011: σελίδα 1/2

Σxόλια (26)

Panos 04/11/2013 18:55
Προσφατη επισκεψη στο καταστημα. Επιτελους μετα απο τοσο καιρο που ελεγα να ερθω!
Μικρο μαγαζακι, φωτεινο, χρωματιστο. 3-4 παρεες χωραει. Μονιμως ανοιχτη η πορτα και ψιλοκρυωσαμε. Αλλα πολυ καλυτερα απ το να βρωμουσαμε τηγανιλα! Υπηρχε μια μικρη εσσανς απο τηγανολαδο στο μαγαζι.. Ισως να υπολειτουργουσε ο απορροφητηρας.
Ουσιαστικα πηραμε οτι ειχε ο καταλογος.
Σε γενικες γραμμες μας εμεινε η σεβαστη ποσοτητα, η καλη ποιοτητα, αλλα και οι αρκετα χαμηλες τιμες!!

-βερενικι με πατατα, συμπαθητικο
-πελμενι με κιμα πολυ καλο! Δοκιμασαμε και με περκα. Αρκετα ιδιαιτερο και νοστιμο. Μας εφερε και με γαριδα. Δεν βρηκα απολυτως καμια διαφορα.. Ισως και να τα μπερδεψε και να μας εφερε το ιδιο.. Τα φαγαμε παρολα αυτα!
-Χινκαλι και αυτο αρκετα καλο.
Γενικα τα ζυμαρικα του ηταν πολυ νοστιμα και χορταστικα.
-Κεμπαπ, αρκετα καλο με εντονη γευση/μυρωδια απο καρυ.
-Λαχματζουν, η αποτυχια της βραδιας, ενω ειχα υπολογισει και πονταρει σε αυτο, πως θα ταν το δυνατο τους χαρτι. Απιστευτα αλμυρο. Λυσσα σκετη. Ηταν τα πρωτα που εφερε οποτε τα φαγαμε λογω πεινας.. Ισως της παραπεσε αλατι. Της το αναφεραμε.

-kvass σαν χυμος απο φραγκοσταφυλο. Καλουτσικο
-Πιροσκι με τυρι και πατατα. Μας αρεσαν αρκετα. Αρκετα μεγαλα, και φρεσκομαγειρεμενα.

Ηπιαμε και μερικα σφηνακια καυτερης βοτκας.. Νομιζω πως ειναι απ τα ποτα, που σε κανουν αντρα.. που προκαλουν τριχοφυια στο στηθος! Ειχε και μελι μεσα, και καυτερη πιπερια. Ενω το ποτο ηταν παγωμενο. Φοβερος συνδυασμος και μου αρεσε αρκετα, και ας μου κοπηκε η ανασα!

Στο τελος γλυκακι που αρεσε αρκετα στην παρεα, αλλα το βρηκα λιγο αδιαφορο. Σαν μιλφειγ, αλλα με στρωσεις μπισκοτοειδους, απο μελι. Ενδιαμεσα μια κρεμα απο ζαχαρουχο γαλα. Δεν θυμαμαι ακριβως την ονομασια.
Φαγαμε και ηπιαμε μεχρι τελικης πτωσης. Μειναν αρκετα αφαγωτα. Συνολο περιπου 15€/ατομο.
Σιγουρα θα ξαναπαω, αλλα πλεον γνωριζοντας τι να παρω και τι να αποφυγω!
Το προτεινω. Ειναι κατι διαφορετικο και αρκετα τιμιο :)
Σταύρος 23/10/2013 13:28
Μολονότι έχουν ειπωθεί τα πάντα στα σχόλια για την ποιότητα του φαγητού, τις χαμηλές τιμές και την γλυκύτατη κα Γαλήνη, να προσθέσω ότι μου άρεσε πολύ το εξαίσια γλυκοκαυτερό κεμπάπ και αρκετά το χατσαπούρι.Τα δε χινκάλι είναι πάντα μέσα σε κάθε μου παραγγελία. Δοκιμάστε και τις ρωσικές μπύρες Baltica(εγώ ήπια την Νο9 :δυνατή και με υπόγλυκη γεύση).
selanikli 03/08/2013 14:39
Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο πέρα του γεγονότος οτι ευτυχώς η ποιότητα παραμένει σταθερή τα τελευταία 2 χρόνια που έχω πάει 6/7 φορές. Ναι, ξέρεις οτι μιλάει πολύ η ιδιοκτήτρια, ξέρεις οτι θα αργήσουν αλλά ταυτόχρονα ξέρεις οτι θα φας κάτι το ίδιο καθαρό με το σπίτι σου και σίγουρα θα είναι νόστιμο. Οπότε σίγουρα προγραμματίστε μια επίσκεψη.

Να προτείνω να βάλουν κανά φυτό έξω, (αν και πάω στοίχημα οτι θα το κλέψουν), γιατί η Ιουστινιανού ήταν που ήταν αηδία, τώρα που είναι γεμάτη από άδεια μαγαζιά είναι ακόμα χειρότερη.
Vaggelis 12/06/2013 17:11
Από πέρσι ήθελα να πάω και τα κατάφερα.
Το φαγητό ήταν πολύ νόστιμο όπως το περίμενα μιας και μου αρέσουν αυτές οι γεύσεις.
Πήραμε σχεδόν απ' όλα.
Η κυρία που ήταν εκεί όντως μιλάει πολύ αλλά οκ. Είναι ζεστή και δεκτική.
Η μουσική εμένα μου άρεσε και σε έβαζε στο κλίμα του μαγαζιού και του φαγητού. Ήταν γρήγορος και ευχάριστος ο ρυθμός και ας μην καταλάβαινα λέξη.
Για την τιμή δεν το συζητάμε. Είναι πάμφθηνα σε σύγκριση με τα τα άλλα μαγαζιά. Πολύ θετικό επίσης ότι μπορείς να πάρεις με το τεμάχιο κάποια πράγματα. Δώσαμε 13euro και σκάσαμε στο φαΐ 2 άτομα.
Μας κέρασε κρύα σούπα κατά την διάρκεια του γεύματος.
Αν είχε μέσα συκωτάκια θα ήταν μια τέλεια κρύα μαγειρίτσα.

Στάνταρ θα ξαναπάω γιατί έμειναν 2-3 είδη που δεν δοκιμάσαμε.
Δημήτρης Γιώτα 07/04/2013 22:04
Επισκεφτήκαμε σήμερα το Σιβηρία Πελμένι.
Πολύ χαλαρό περιβάλλον. Μικρό, συμπαθητικό και καθαρό μαγαζί.
Μας σέρβιρε και ετοίμασε τα φαγητά η κόρη της ιδιοκτήτριας,
η οποία ήταν αρκετά διακριτική. Μας ενημέρωσε για τα φαγητά, για την καθυστέρηση που θα είχε η τυρόπιτα και ήταν αρκετά φιλική χωρίς να είναι κουραστική.
Δοκιμάσαμε:
Πελμένι με κιμά (καλό)
Βαρένικι με πατάτα (πολύ καλό)
(Το πελμένι και το βαρένικι συνοδεύονταν από μια
υπόξινη κρεμοειδής σάλτσα (σμετάνα))
Χινκάλι (μέτριο)
Τσεμπουρέκι (καλό)
Τυρόπιτα (το όνομα μου διαφεύγει) (πολύ καλή)
Ρωσική τούρτα μελιού "Μεντόβικ" (απλά κορυφή)
Επίσης είπιαμε Κβας (περίεργο μη αλκοολούχο ποτό από κριθάρι) σχετικά καλό και Μόρς (γλυκό μη αλκοολούχο ποτό από ξινόμουρα που το φτιάχνουν στο μαγαζί) αρκετά καλό.
Στο τέλος μαζί με το γλυκό μας κέρασαν τσάι.
Στα θετικά επίσης πως ενώ φάγαμε πολύ, και αρκετά πιάτα είχαν τσιγαρισμένο κιμά, δεν μας έκατσαν βαριά.
Το σύνολο 20 ευρώ. Πολύ καλή τιμή. Αξίζει μια δοκιμή.
Βικτωρ Τ. 19/03/2013 17:21
Ευγενικο σερβις.Δυο χινκαλι καλα,λαχματζουν καλο,λουλια κεμπαμπ οκ=7,5 ευρω.
Σταύρος 12/11/2012 22:16
Τα καλά λόγια που θα έγραφα τα έχουν ήδη γράψει οι προηγούμενοι. Μου αρέσει πολύ το μαγαζάκι αυτό. Καλό και φτηνό φαγητό. Το μόνο που δεν μπόρεσα να δοκιμάσω ακόμη είναι η χορτόπιτα.
Νέστωρας 13/03/2012 16:24
Έχω επισκευτεί και τα δυο καταστήματα, σίγουρα δεν θα τα έλεγα φαστ φουντ .Τα περισσότερα από όσα δοκίμασα φτιαχτήκαν κατόπιν παραγγελίας ,ακόμα και τα ζυμαρικά τα ζυμώνουν εκείνη τη στιγμή , πράγμα που δεν έχω δει πουθενά αλλού . Η έκπληξη όμως ήρθε αργότερα πρώτη φορά πλήρωσα μόνο 2,5 ευρώ για μια μερίδα φαγητό που φτιάχτηκε μπροστά στα μάτια μου.
Ο χρόνος αναμονής είναι σίγουρα μεγαλύτερος από ότι σένα φαστφουντάδικο αλλά το θεωρώ λογικό αν θέλεις να φας κάτι μη βιομηχανοποιημένο. Οι μερίδες ήταν μεγάλες και οι τιμές χαμηλές. Οι γεύσεις κάποιες είναι ιδιαίτερες κάποιες τις έχω συνηθίσει από την γιαγιά μου.
Προσοχή στην βότκα με την καυτερή πιπέρια εγώ τσουρουφλίστηκα.
ornella 19/11/2011 21:18
Τo λαχματζουν και το λουλα κεμπαπ πολύ καλά. Βαρένικα με πατάτα και βαρένικα με τυρί καλά, με πατάτα ήταν καλύτερα. Το χινκάλια καλό ήταν, αλλά δε με ενθουσίασε. Δοκιμάσαμε επίσης και τα δύο αναψυκτικά που είχε, αυτό με τις βιταμίνες, μορς νομίζω το είπε ήταν καλό. Το άλλο με κριθάρι δεν πινόταν.
Η κυρία ήταν πολύ καλή, απλά μας εξήγησε τι είναι το κάθε πιάτο. Και ήταν και ένας κυριούλης που έβαζε τραγούδια από την κομμουνιστική Ρωσία στο you tube.
Τέλος, μου άρεσε και ο χώρος, που ήταν μικρός και ζεστός και η μουσική.
iou79 05/11/2011 12:16
ξετρελάθηκα με την λαχματζούν που δοκίμασα, ενώ μου φάνηκαν μέτρια τα ζυμαρικα (χινκάλι, πελμάνι) και μέτριες οι κρέπες με κιμά. Θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα πάντως γιατί μου άρεσε η φάση
Nίκος© 14/10/2011 01:36
Θα αναθεωρήσω την άποψή μου μετά από 2 ακόμα επισκέψεις,μιας και η πρώτη ήταν πολύ βεβιασμένη. Δεν αξίζει το μαγαζί πιστεύω και θα το αιτιολογήσω.Πρώτον η κυρία που το έχει είναι εντελώς ενοχλητική με το να αυτοδιαφημίζεται και να βγάζει τα φαγητά της super duper,και μιλάει πολύ σε σημείο να γίνεται απίστευτα ενοχλητική. Ενώ κάθε φορά που έχει νέο πελάτη είναι λες και έχει κασέτα...

Οτι είναι φτηνό εν τέλει δε θα το έλεγα, διότι τα φαγητά είναι βραστό ζυμάρι με 1/3 μπουκιάς κιμά(τα φτηνά), ενώ ότι άλλο έχει παραπάνω υλικά χρεώνεται κανονικά.

Η σούπα μπορς με δείγμα παντζαριού και πατάτας, νόστιμη μεν αλλά θα περίμενα να έχει λίγο παραπάνω υλικό.Επίσης όλα τα λεφτά είναι να σου δίνει μαζί με τη σούπα μια φέτα ψωμί μισό εκατοστό πάχος και να το δίνει λέγοντας "αυτό είναι ψωμί από σίκαλη" με ένα ύφος λες και σου δίνει κάνα spacecake.

Η βότκα 4€ το σφηνάκι(τεράστιο σαν κανονικό ποτό σχεδόν) δε θα την έλεγα φτηνή,κανονική τιμή είναι.

Επίσης γέλασα με την Αρχαιοελληνική εβδομάδα...βγάζει ένα μπωλάκι με κρασί, μισό κρητικό παξιμάδι και μια κουταλιά καρύδι,ξερό σύκο με μέλι και γιαούρτι.Κερασμένα μεν αλλά λίγο γελοία...(δείτε φώτος)


Το μεγάλο φάουλ για μένα είναι οτι όλα μα όλα όσα κάνει τα θεοποιεί, είπαμε να αγιάζεις τα γένια σου αλλά η κυρια αυτή το έχει πάει σε άλλο επίπεδο...αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δε θα ξαναπάω.Όπως επίσης και ότι πίεσε πολλές φορές όλη την παρέα μου που τους έφερνα πρώτη φορά να της πούνε από που μάθαμε για το μαγαζί. Με την άσχημη πολυλογία, την "ανάκριση" για το που μάθαμε για το μαγαζί,και την θεοποίηση του βραστού ζυμαριού(και λίγα λέω) κατάφερε να με κάνει να αλλάξω μέσα σε 3 μέρες γνώμη.
Nίκος© 13/10/2011 12:45
Πολύ καλό και φτηνό, βέβαια είναι διαφορετικό από τις γεύσεις που έχουμε μάθει.Σε μερικούς της παρέας δεν άρεσαν καθόλου τα φαγητά με το βραστό ζυμάρι ενώ αντικειμενικά ήταν νόστιμα. Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για κάτι διαφορετικό. Επίσης το προσωπικό πολύ ευγενικό
madfish 11/10/2011 17:54
Εξαιρετικό φαί, παραδοσιακό, σε πολυ χαμηλές τιμές. Με 8-10 ευρω τρως,πινεις και φευγεις υπερχορτατος. Στα πλην ο χωρος που θυμιζει μαγαζι με μπουγατσες αλλα ισως αυτο εχει κρατησει το μαγαζι μακρια απο τους πολλους για αν το χαιρομαστε οι πραγματικοι λάτρες του φαγητου! Εχω παει 2-3 φορες και θα το ξανατιμησω σιγουρα.
varethika ton prologo 14/09/2011 10:31
πελμενι με σμετανα, λαχματζουν και κεμπαπ εξαιρετικα ακομα μια φορα.... μετα απο μια κουβεντα με την κα Γαληνη μας ενημερωσε οτι η κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα θα είναι αφιερωμένη και σε καποια χώρα.Το μαγαζί θα κερνάει παραδοσιακά φαγητά και θα παίζει παραδοσιακή μουσική με μία μικρή εισήγηση στην ιστορία της χώρας και του φαγητού.
η πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη θα είναι αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα.
δημητρης 22/07/2011 18:25
ξεχωριστη εμπειρια η σημερινη επισκεψη στο σιβηρια πελμενι.
για να μη τα ξαναγραφω, επιβεβαιωνω τα σχολια του καλου μυλου, της assini και του zik.
η χορτοπιτα, το πεινερλι, το πελμενι, χινκαλι, βαρενικι ολα πολυ νοστιμα.
φαγαμε-σκασαμε με 16.50€. θα συμφωνησω και με το σχολιο του zik, οτι δεν ειναι τοσο η κουζινα βαρια, οσο τα φθηνα πιατα και η ορεξη να δοκιμασεις απο ολα. εμεις στα μισα της παραγγελιας ειχαμε χορτασει, αλλα συνεχισαμε να τρωμε για να δοκιμασουμε και τα αλλα πιατα. οποτε, ειναι απολυτα φυσιολογικο τωρα γραφωντας αυτο το σχολιο να πινω μια σοδα για να χωνεψω :P
θα ξαναπαω σιγουρα γιατι θελω να δοκιμασω τα πιροσκι και τη κρεπα και το λαχματζουν.


ΥΓ1 σουπα μπορς και πελμενι με ψαρι ο καταλογος δεν ειχε.
ΥΓ2 εφερε ενα ρωσικο αναψυκτικο, που εχει γευση κατι μεταξυ μαυρης μπυρας και κολας
ΥΓ3 ειπε οτι θα κανει καποιες αλλαγες στον καταλογο και οτι απο το φθινοπωρο, τις πρωτες μερες καθε μηνα θα κανει ειδικα πιατα, για αυτο τσεκαρετε το blog της.
stephan 13/05/2011 21:32
Το λαχματζούν από κάποιους αποκαλείται πίτσα της Τουρκίας ή της Άρμενίας και είναι δημοφιλές γενικά στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο στην Γεωργία.
Sylia 02/04/2011 14:28
Συμφωνώ με όσα είπαν οι δύο προηγούμενοι. Σαφώς και τπτ δεν μένει κρυφό, ούτε είναι αρνητικό το γεγονός ότι ο Βαλάτος προτείνει μαγαζιά με εσανς cultίλας, alternatίλας κλπ...Απλώς, είθισται η μαζική προσέλευση πελατών να αλλοιώνει τόσο το ύφος ενός μαγαζιού, όσο και την ποιότητά του. Δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει και για το Σιβηρία Πελμένι,αλλά αυτό ειναι που απευχόμαι!
zik 02/04/2011 13:49
στα οπλα του μαγαζιου το οτι στηριζεται πολυ και σε ρωσους οικογενειαρχες.το παντρεμα εχει ενδιαφερον.να ψωνιστουν οι ρωσσοι το βρισκω λιγακι δυσκολο.παραδοσιακοι και αυθεντικα λαικοι ανθρωποι.το πολυ πολυ να γινει trend η ρωσσικη μοδα.το πιστευω το μαγαζι.οσο προσχαροι και θετικοι και να ειναι οι ιδιοκτητες θα ειναι πραγματικος αθλος να αλλοτριωθουν.
varethika ton prologo 31/03/2011 20:53
..o βαλατος την δουλεια του κανει...
προωθει αυτα που θεωρει εναλλακτικα/καλτ/αξιομνημονευτα
ουτες ωστε να παρει ακομα ενα φλανεροσημο απο την παρεα του
και να το προσθεσει στο βιογραφικο του
(οι hipsters ειναι παρελθον τωρα εχουμε τους flâneurs ..... from the French masculine noun flâneur—which has the basic meanings of "stroller", "lounger", "saunterer", "loafer")
..προσωπικα δεν με ενοχλει καθολου ,ουτε η περσονα του, ουτε και οι πελατες που θα ακολουθησουν την συμβουλη του και θα κανουν νεο στεκι τους την σιβηρια
στην σημερινη εποχη τιποτα δεν μενει κρυφο
και ουτε πρεπει να μενει κιολας...
το μονο που με απασχολει ειναι η αντιμετωπιση του
εφημερου hype απο τους ιδιοκτητες
...εχω δει παμπολλες φορες αλλαγη συμπεριφορας,τιμων και αντιμετωπισης των πελατων απο καποιους εστιατορες μονο και μονο επειδη η ταβερνα του τακη του κιορλεμε αναφερθηκε σε καποιο φρι πρες η επειδη το προωθησε καποιος ταχα flâneur μεσα απο μια ραδιοφωνικη εκπομπη αποθεωσης μαγαζιων φιλων και γνωστων...
εκει γελαω πολυ με την βλαχια του ελληνα μαγαζατορα που επιλεγει να διαθεσει τα τραπεζια του σε ανθυποδιασημους του τοπικου jet shet(αστερες της tv100,μπουζουκαγκουρες,κλπ)
χανοντας οριστικα την οποια ταυτοτητα ειχε πριν το μαγαζι
..και για να μην παρεξηγηθω
1)μιλαω μονο για εστιατορια /ταβερνες/κουτουκια μαγαζια και αναλογες συμπεριφορες που αντιμετωπισα στο παρελθον με μπουκαλια πανω στα τραπεζια και ερωτησεις αν εχουμε κανει κρατηση κλπ δεν μπαινω καν στην λογικη να ασχοληθω με restaurant/bar οπου πιθανον τετοια περιστατικα ειναι συνηθισμενα
2)δεν αναφερομαι ουτε υπαινίσσομαι οτι παρατηρησα η οτι θα παρουσιαστουν στο μελλον τετοια φαινομενα στο σιβηρια δεν ξερω κανεναν απο εκει ειμαι απλα πελατης
Sylia 29/03/2011 11:42
Στις 28/3 δημοσιεύτηκε άρθρο στη freepress "LIFO", για το συγκεκριμένο μαγαζί. Ας ελπίσουμε πως δεν θα καταστραφεί από ορδές hipsters....

To σχετικό link: http://www.lifo.gr/team/u9219/24120
Ο Χοντρός 13/03/2011 13:38
Πήγα στις 11.03. Φάγαμε борщ (μπορς -όπως ακριβώς το κάνω σπίτι μου και καλύτερο), пельмени (πελμένι γεμιστά με κιμά), чебурек (μεγάλη τηγανιτή κιμαδόπιτα) με μία γενναία δόση сметана (ξινή κρέμα που ταιριάζει με όλα αυτά) και 4 γλυκάκια με φρέσκιες φράουλες εκ των οποίων τα 2 ήταν κερασμένα. Ήπιαμε μια κανάτα σπιτικό χυμό βατόμουρο -εντελώς σπιτικό αν και κάπως άγλυκο. Δεν υπάρχουν 'κανονικά' πιάτα, άλλωστε και στην απόδειξη έγραφε 'Προϊόντα ζύμης' ως χαρακτηρισμό του μαγαζιού. Παρόλαυτά είναι πολύ χορταστικά και φαίνεται ότι τα κάνει η ίδια μόνη της η κυρία που έχει το μαγαζάκι. Έχει 3 τραπέζια μέσα. Μουσική ρετρό σοβιετική απ'τα ηχειάκια του υπολογιστή, λίγη ψύχρα είχε μέσα στο μαγαζί και όταν φύγαμε τα ρούχα μύριζαν τηγανίλα για 2 μέρες (λογικόν). Πράσινο τσάι δωρεάν όσο θέλεις. Είναι πολύ φιλική η ατμόσφαιρα και τρως καλά (ενώ είμαι ευαίσθητο στομαχάκι δεν είχα καμία γαστρεντερική διαταραχή ακόμα και μετά από το λουκούλειο γεύμα). Πληρώσαμε 13.-Eur όλα κι όλα. Προτιμήστε το.
zik 12/03/2011 01:44
πολυ αυθεντικο μαγαζακι!και τρελη εμπειρια γενικοτερα!
υπεροχη η κυρια απο τη σιβηρια που μαγειρευει αγνα και σπιτικα!
περα απο το οτι φροντισε για την πεινα μας φροντισε και για τη διασκεδαση μας καθως μας εβαζε τραγουδια απο την πατριδα της και μας εξηγουσε τι ελεγαν(ενα ελεγε για το σαμοβαρι,ενα αλλο για κατι ειδικα παπουτσια που φορανε και δεν κρυωνουν τα ποδια στους -40 και ενα που ελεγε ποτε θα φυγει το καλοκαιρι να ξαναχιονισει επιτελους)!
το φαγητο για οσους ειναι ποντιοι και εχουν φαει απο τις γιαγιαδες τους βαρενικα πιροσκι κλπ θα τους υπερικανοποιησει γιατι περαν των ιδιεταιρων γευσεων η γυναικα ειναι χρυσοχερα και τα μαγειρευει αυθεντικοτατα.
ο χωρος δεν ειναι ιδιεταιρος αλλα ειναι απλος και ευχαριστος.
οι τιμες ειναι παρα πολυ χαμηλες.απροσμενα χαμηλες κατι που σε προκαλει να τα δοκιμασεις ολα.
πανω κατω φαγαμε οσα και ο 'καλος ο μυλος'παραπανω + μια χορτοπιτα καταπληκτικη και εναν πολυ ιδιεταιρο χυμο απο βατομουρο που φτιαχνει μονη της απο βατομουρα που της φερνουν απο τη σιβηρια οπως μας ειπε.δεν θα συμφωνησω οτι ειναι τοσο βαρια τα φαγητα.απλα πιστευω πως με τις τιμες που εχει ψαρωνεις και τρως μεχρι σκασμου οποτε μοιραια φευγεις απο εκει τουμπανιασμενος.εμεις φαγαμε σχεδον ολον τον καταλογο.
α!εχει φερει και ρωσικη βοτκα και τσιπουρο απο οτι μας ειπε.
τελος εχει φτιαξει και ενα μπλογκ το οποιο ακομα ειναι σε εμβρυακο σταδιο στο οποιο ομως μας ειπε πως στην πορεια θα βαζει και βιντεακια με τις συνταγες της(και φανταζομαι με σιβηριανες μουσικες επιτυχιες!)
το παραθετω: siviria.blogspot.com
Nikos 07/03/2011 20:29
Παιδια , προτεινω και επιτρεψτε μου, λιγο με φειδω τα εγκωμιαστικα σχολια ( με τα οποια συμφωνω 1000% )...αυτες οι "επιθεσεις φιλίας " , έχουν κατα καιρους καταφερει να καταστρεψουν δεκαδες άλλους μικρους " ναους" (βλ. "βόσπορος" κλπ....) που δεν ειχαν την δυναμη και τη δυνατοτητα να τις διαχειριστουν προς οφελος του μαγαζιου ...
Ειναι απο τις σπανιες εκεινες περιπτωσεις οπου πιστευω απολυτα οτι θα ειναι υπεροχες μονο και για οσο θα λειτουργουν ως προσωπικη ανακαλυψη-προσωπικη στιγμη , για τον καθενα απο τους βια-βια δεκα ανθρωπους που μπορει ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ για την ωρα να εξυπηρετει το μαγαζι. .
Μολις η "κατευθυνομενη" ζητηση αρχισει να ξεπερναει τις σημερινες - προσαρμοσμενες στα φυσιολογικα ανθρωπινα μετρα γειτονιας - δυνατοτητες του μαγαζιου , ερχεται αναγκαια η προσπαθεια "τεχνητης" αυξησης των δυνατοτητων,η μειωση της χειροποιητης σχεσης με τα υλικα,οι συμβιβασμοι στην καθαροτητα των γευσεων,οι fake τετραχρωμιες στους καταλογους....η σταδιακη αυξηση των τιμων και τελικα η εντελως αλλοτριωμενη/ ψευτικη εικονα εκεινου που καποτε υπηρξε ολοζωντανο κομματι της καθημερινοτητας σε αυτη την πολυχρωμη γωνια του κεντρου της "φτωχομαννας"...
Η Σιβηρια κατ'εμε ειναι πολυτιμο προσωπικο " μυστικο" ..και πιστευω οτι αν τη δουμε με την δεουσα προσοχη και ευαισθησια που της αξιζει, θα μεινει τετοιο , ακομη κι αν αυτο το " μυστικο" , το μαθουν και το ζησουν τελικα,παρα πολλοι...
Assini 06/03/2011 18:11
Πήγα προχτές κ έμεινα πολύ ευχαριστημένη, έχοντας στο νου μου ότι πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα μαγειρεία και ταβερνάκια. Πράγματι το φαγητό είναι σαν αυτό που θα φάει κανείς φιλοξενούμενος σε σπίτι Σιβηριανών. Όχι κάτι γκουρμέ και ιδιαίτερο, αλλά απλό, νόστιμο και με αγνά υλικά. 2 άτομα με €16,5 σκάσαμε, αλλά όχι στον τραγικό βαθμό που περιγράφει ο "καλός ο μύλος" παρακάτω. [μήπως φταίει το γεωργιανό κεμπάπ που εμείς δεν πήραμε?] Ο χώρος είναι βέβαια απλοϊκός, όχι τόσο σαν καντίνα ή χώρος αναμονής, αλλά φιλόξενος.
Η ευγενέστατη κυρία μας εξηγούσε τα πάντα, από την παρασκευή των εδεσμάτων, μέχρι τον τρόπο που τρώγονται ή τους στίχους της μουσικής που ακούγαμε. Μας πρότεινε τι να πάρουμε ώστε να συνδυάσουμε όσα γίνεται παραπάνω. Δεν ξετρελάθηκα με τα χινκάλι κ τα παρόμοιά τους (είναι σαν τεράστια νερόβραστα τορτελίνια), αλλά το λαχματζούν, η κρέπα με κιμά και το πεινιρλί ήταν υ-πέ-ρο-χα. Το πελμένι ωστόσο, αν και παρόμοιο με τα χινκάλι κτλ, μου άρεσε συνδυαζόμενο με την κρέμα (παραδοσιακό Ρώσικο γαλακτοκομικό, κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι κ κρέμα γάλακτος). Ήπιαμε χυμούς από βατόμουρα σιβηριακά και απλά (ο ένας είναι λίγο πιο ελαφρύς στη γεύση, ενώ ο άλλος πιο γεμάτος και γλυκός, αλλά και οι δύο ωραίοι. Το παραδοσιακό γλυκό στο τέλος πεντανόστιμο κ ελαφρύ, και μαζί του η κυρία μας κέρασε πράσινο τσάι από το ρώσικο σαμοβάρι. (Και μας έβαλε και ένα τραγούδι που μιλάει για το σαμοβάρι!)
Θα ξαναπάω για να δοκιμάσω τα 4 είδη πιροσκί, το γεωργιανό κεμπάπ και τη σούπα μπορς, που φτιάχνουν καθημερινά. Και άλλο ένα λαχματζούν! Και το καλοκαίρι για τις παγωμένες σούπες που μας ενημέρωσε ότι σκοπεύει να βάλει στο μενού!
Επίσης να σημειώσω ότι πήγαμε κατά τις 18.15 και φύγαμε κατά τις 20.00 - στις πληροφορίες εδώ λέει ότι είναι μέχρι τις 19.00 και παραλίγο να μην πάμε για αυτό το λόγο..άρα ίσως αναφέρεται στο πότε κλείνει η κουζίνα και όχι το μαγαζί.
ο καλός ο μύλος... 23/02/2011 23:25
Ένα μεσημέρι που η θερμοκρασία στη πόλη θύμιζε Σιβηρία...(εντάξει ίσως Σιβηρία τον Ιούλιο) το επισκεφτήκαμε. Ο χώρος πράγματι μικρός και θυμίζει ντιλιβεράδικο ή ψυχρή καντίνα εργοστασίου. Η παρουσία της ιδιοκτήτριας όμως που σε καλωσορίζει με ευγένεια και μια διάθεση σχεδόν σπιτική ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα. Η μουσική από Τσαϊκόφσκι και Σοβιετικά πατριωτικά τραγούδια του ΒΠΠ έως και τον Εθνικό ύμνο των Σοβιέτ! Η πρόσχαρη (και ολίγον ντροπαλή) ιδιοκτήτρια μας εξηγούσε το κάθε κομμάτι μουσικής, αλλά και φυσικά τι είναι το κάθε πιάτο και πως πρέπει να το φάμε καλύτερα. Η κουζίνα είναι τελείως σπιτική, από την άποψη της καθαριότητας, της αγνότητας των υλικών, της νοστιμιάς αλλά και του χρόνου αναμονής καθότι όλα γίνονται εκείνη τη στιγμή και έρχονται αργά! Βιάζεστε λοιπόν; Φάτε fast food...Αλλιώς κάθηστε (όσο μπορείτε αναπαυτικά) στις καρέκλες τύπου αίθουσα αναμονής στο μαιευτήριο, ακούστε παλιές αθάνατες Ρωσικές επιτυχίες και απολαύστε σπιτικό φαγητό σε αργούς ρυθμούς. Δοκιμάσαμε ένα πεϊνιρλί ολυμπιακών προδιαγραφών (3 ευρώ!) μια μερίδα πελμένι (θυμίζει μαντί) με ξυνή κρέμα (2,5 ευρώ!!) ενά Γεωργιανό λουλά κεμπάπ με σκοδράτη σάλτσα ντομάτας (2,5 ευρώ!!!) δύο τεμάχια χινκάλι ( σε μέγεθος σαν πελμένι με αλεργικό σοκ ) γεμιστά με αρωματικό κιμά και ζωμό (0,5 ευρώ το ένα!!!!)για τα οποία η κυρία μας πέρασε ταχύρυθμα σεμινάρια πως να τα φάμε με τα χέρια, στο τέλος προσφέρει τσάϊ απο το σαμοβάρι και υπάρχουν και διάφορα γλυκά (1,5 ευρώ). Ήπιαμε 3 μεγάλες Amstel (1,5 ευρώ!!!!!). Οφείλω να πω πως όλα ήταν νόστιμα χορταστικά και πάμφθηνα. Επίσης εάν ειδοποιήσει κάποιος μια μέρα νωρίτερα μπορούν να φτιάξουν φασολάδα Σιβηριανή και σούπα μπόρς. Στα αρνητικά τώρα...Θα μπορούσε να είναι ο χώρος πιο ζεστός (κάτι που αλλάζει) να έχει εκτός απο μπύρα και Σοβιετική λεμονάδα, καμιά Βότκα ή ακόμα καλύτερα κρασιά της Γεωργίας (κάτι που αλλάζει επίσης), τα δε φαγητά είναι πολύ, πολύ, βαριά (κάτι που δεν αλλάζει...). Εάν είσαι εργάτης στα προάστια του Βλαδιβοστόκ και κόβεις σημύδες όλο το πρωί για τις γραμμές του Υπερσιβηρικού, το απόγευμα σε κυνηγούν αγέλες λύκων και το βράδυ φτάνεις κατάκοπος στη καλύβα σου και πρέπει την επομένη να επαναλάβεις το πρόγραμμα στους -30 C, ναι τα φαγητά αυτά σε κρατούν σε φόρμα. Στην Ελλάδα όμως με ήπιες θερμοκρασίες και δουλειές γραφείου, δύσκολα μπορείς να τα κάψεις. Φεύγοντας είχα την ανάγκη να κάνω την απόσταση Στάλινγκραντ Βερολίνο τρέχοντας για να χωνέψω (ίσως έφταιγαν και τα πατριωτικά τραγούδια για αυτό...).Εν πάση περιπτώση το μαγαζί αξίζει, αρκεί να πάτε τρέχοντας ή τουλάχιστον γνωρίζοντας τα επίπεδα σας σε χοληστερίνη, τριγλικερίδια κλπ...
M. 24/01/2011 11:13
Φθηνό, original, νόστιμο. Φαγητό, σκέτο. Χωρίς διακοσμήσεις και ατμόσφαιρα κλπ. Πεινάς, πας, τρως, τέλος. Θα πάω και θα ξαναπάω και θα ξαναπάω.