Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου [αλυσίδα]

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων


ΚατηγορίαΛοιπά, Ψαροταβέρνα
Διαδίκτυο
Λέξεις κλειδιά
Πρόσθετες πληροφορίες:
Ιστορία:
Πολλά από τα παρακάτω αποσπάσματα μεταφέρθηκαν αυτούσια από την επίσημη ιστοσελίδα.
  • 1910. Ο πατέρας του Αρίστου, ανοίγει στην οδό Κατούνη ένα κατάστημα αρκετά μικρό (λεγόταν "Τα Μπακαλιαράκια"), ώστε να χωράει μόνο αυτός για να ψήνει τα εμπορεύματά του. Κύριοι πελάτες αυτού του καταστήματος ήταν οι εργάτες του λιμανιού. Τα πρωινά ο παππούς έψηνε μπουγάτσα στα κάρβουνα και κατά το μεσημέρι σέρβιρε διάφορες νοστιμιές της Μικρασιάτικης κουζίνας, χρησιμοποιώντας κυρίως γαύρο και σαρδέλα.
  • 1941. Αναλαμβάνει πλέον ο γιος Αρίστος το κατάστημα και το ονόμασε "Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου". Τότε αποφασίζει να σερβίρει μπακαλιάρο, ο οποίος ήταν ρωσικής προέλευσης, χωρίς να γνωρίζει ότι αργότερα αυτό το ταπεινό είδος θα αποτελέσει και το μοναδικό είδος στο μενού του. Επειδή ο Αρίστος χρησιμοποιούσε κάρβουνα στο ψήσιμο δεν υπήρχε δυνατότητα μεγάλης παραγωγής, με αποτέλεσμα το ψήσιμο του μπακαλιάρου να τελειώνει στις 9-10 το πρωί. Αργότερα ο Αρίστος πήγαινε με το τραμ στο Λιμάνι του Αλλατίνη και προμηθευόταν σαρδέλα και γαύρο για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, οι οποίοι σχημάτιζαν πλέον ουρές έξω από το μαγαζάκι του. Οι πελάτες εκεί έτρωγαν στην κυριολεξία, όπου μπορούσαν να στηθούν. Συνήθως άπλωναν την εφημερίδα στην οποία σερβίριζε το κατάστημα σε καπό αυτοκινήτων και σε άμαξες, ή όποιου είδους λαμαρίνα βρισκόταν.
  • 1970. Σε αυτή τη φάση ο Αρίστος κατάλαβε πως έπρεπε να μεταφέρει το κατάστημα του σε ένα μεγαλύτερο χώρο, όπως και έκανε. Εδώ και 37 χρόνια τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου στεγάζονται στο απέναντι στενό στην οδό Γεωργίου Φασιανού 1, όπου η παράδοση συνεχίστηκε με μοναδικό είδος τον αγαπημένο του μπακαλιάρο και γαρνίρισμα πατάτα καθαρισμένη στο χέρι, καυτερή πιπεριά και σκορδαλιά.
  • 1987. Ο παππούς πλέον Αρίστος παραδίδει το φημισμένο κατάστημα στα ανήψια του Κερανίδη Δημήτριο και Νικόλαο. Ο Δημήτριος ήταν απόφοιτος σχολής Μηχανολόγων και ο Νικόλαος απόφοιτος Φυσικού. Τα αδέρφια βλέποντας πως η δουλειά αυξανόταν αλλάζουν τα παλαιά συστήματα ψησίματος του παππού με σύγχρονα και χρησιμοποιούν πλέον μηχανή για το καθάρισμα της πατάτας. Έτσι καταφέρνουν και εξυπηρετούν τη συνεχώς αυξανόμενη πελατεία του καταστήματος, διατηρώντας πιστά την παράδοση που τους δίδαξαν οι πρόγονοι τους.
  • 1999. Στην αναζήτηση τους για σταθερή ποιότητα μπακαλιάρου το 1999 αποφασίζουν να ανοίξουν δεύτερο κατάστημα στον Εύοσμο το οποίο λειτουργεί παράλληλα ως παρασκευαστήριο και διαθέτει ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να μπορεί να διατηρήσει τη μεγάλη ποσότητα μπακαλιάρου πρώτης ποιότητας , που εισάγουν οι ίδιοι από τη Νορβηγία. Στο κομμάτι της παρασκευής εργάζονται πλέον και άλλα μέλη της οικογένειας των ιδιοκτητών. Στο παρασκευαστήριο ετοιμάζεται και η φημισμένη σκορδαλιά με τη μυστική συνταγή.
  • 2005. Ανοίγουν στο απέναντι στενό και νέο κατάστημα για να προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση στου πελάτες τους, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • 2007. Τα αδέρφια σκοπεύουν να ανοίξουν και τέταρτο κατάστημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζουν και μία επέκταση στην επαρχία. Και για όσους αναρωτιούνται ο αγαπημένος μας παππούς Αρίστος είναι εν ζωή σε ηλικία 87 ετών και δε σταματά να επισκέπτεται κάθε εβδομάδα το αγαπημένο του στενάκι της Γεωργίου Φασιανού για να δει φίλους και να χαρεί με την επιτυχία των ανηψιών του.
Πηγές: mpakaliaros.gr.

Σxόλια (0)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής...