Κοσμάς

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΤαβέρνα
ΔιεύθυνσηΠλάτωνος 15, Θεσσαλονίκη
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας2310232082
Διαδίκτυο
ΩράριοΜέχρι περίπου τις 20:00
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
Άνοιξεπερίπου 2002-2003
ΙδιοκτησίαΣοφία Παρχαρίδου
Πρόσθετες πληροφορίες:
Αυτοχαρακτηρίζεται "ουζερί".

Το 2022 επεκτάθηκε και στο πες αλεύρι.

Σε εξωτερική επιγραφή αναφέρει ότι υπάρχει από το 1970, αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας του περίφημου Κοσμά στον οποίο και δούλευε παλιότερα ο σημερινός ιδιοκτήτης (ο Κώστας) και απ' όπου πήρε και το όνομα του μαγαζιού.

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Παλιό σχόλιο, να μη ληφθεί πλέον υπόψη:

Έκατσα Ιούνιο 2011. Λαϊκό μαγαζάκι, 3-4 εξωτερικά τραπεζάκια, ωραίος άνθρωπος φαίνεται να 'ναι και ο ιδιοκτήτης. Αντίθετα με τα περισσότερα σχόλια, οι τιμές δε μου φάνηκαν τσουχτερές (6,5€ τα σουτζουκάκια, 7€ τα κοψίδια, 3,5€ η μελιτζανοσαλάτα και 6€ το τσίπουρο). Άφησα για τελευταίο τον λόγο που δεν με τραβάει να ξαναπάω: το φαγητό ήταν πολύ μέτριο, τα περίφημα σουτζουκάκια ήταν με μέτριο κιμά και αρκετό ενισχυτικό, τα κοψίδια δεν τρωγόντουσαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι η μελιτζανοσαλάτα ήταν καλή και το τσίπουρο αποδεκτό.

Εικόνες (44)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Σαρδέλα ψητή (καλή)
[εικόνα]
Λαυράκι ψητό (πολύ καλό)
[εικόνα]
Πατάτες ορίτζιναλ (καλές)
[εικόνα]
Σαφρίδια (πολύ καλά)
[εικόνα]
Γαύρος τηγανητός (καλός)
[εικόνα]
Μελιτζάνα ψητή (πολύ καλή)
[εικόνα]
Σκουμπρί καπνιστό (καλό)
[εικόνα]
Χόρτα (καλά)
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
Κουτσομουράκια τηγανητά (πολύ καλά)
[εικόνα]
Πατάτα τηγανητή
[εικόνα]
Σαρδέλα τηγανητή (μια χαρά)
[εικόνα]
Ψωμάκια ζεστά, χόρτα βραστά και φέτα λαδορίγανη
[εικόνα]
Σαμπανιός (Σαυρίδι, πολύ καλό)
[εικόνα]
Σαρδέλα (καλή)
[εικόνα]
Πατάτες τηγανητές (καλές)
[εικόνα]
Φάβα και μελιτζάνα ψητή (ok)
[εικόνα]
Άρτος (ok)
[εικόνα]
Γαλέος σαγανάκι (καλός και αυτός)
[εικόνα]
Τηγανητά μύδια (ωραία)
[εικόνα]
Τηγανητές γαρίδες (εξαιρετικές)
[εικόνα]
Μελιτζάνα με χορταστικό σκορδάκι και χόρτα
[εικόνα]
Γαύρος (εξαιρετικός)
[εικόνα]
Κουτσομουρίτσες (φρεσκότατες)
[εικόνα]
Μπακαλιαράκια (καλά)
[εικόνα]
Μυδοπίλαφο (ok)
[εικόνα]
Πατάτες (super)
[εικόνα]
Λαχανίδα (καλή)
[εικόνα]
Σαρδέλα ψητή (νόστιμη)
[εικόνα]
Γαλέος σαγανάκι (πολύ καλό)
[εικόνα]
Γαρίδες ψητές (μια χαρά)
[εικόνα]
Χόρτα και ριζότο με γάμπαρη
[εικόνα]
Γάμπαρη σαγανάκι
[εικόνα]
Σουτζουκάκια
[εικόνα]
Μελιτζανοσαλάτα (πολύ καλή)
[εικόνα]
Κοψίδια (πολύ μέτρια)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Απρίλιος 2011)

Σxόλια (22)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Βικτωρ Τ.
Οικογενειακή ψαροταβέρνα, τα εξωτερικά τραπέζια δροσερά το μεσημέρι με θέα την Αχειροποίητο. Σέρβις ευγενικό και αποτελεσματικό ταβέρνας. Χόρτα καλά, σκουμπρί καπνιστό καλό, 2 ορίτζιναλ τηγανητές πατάτες καλές, μελιτζάνα ψητή πολύ καλή, γαύρος τηγανητος καλός, σαρδέλα ψητή καλή, σαφριδια πολύ καλά, λαυράκι μισό κιλό ιχθυοτροφείο πολύ καλό το ψήνει ανοιχτό και το κάνει πολύ ζουμερο, ούζο πράσινο Βαρβαγιαννη, 2 αναψυκτικά, ζεστό ψωμάκι=78. Μου άρεσε και το προτείνω.
Piroski
Αυθόρμητη δοκιμή στα καλά καθούμενα γιατί έτσι τα φέρνει η ζωή καμιά φορά.

Παλιακη ατμόσφαιρα. Το μαγαζί το τρέχει οικογένεια (γονείς και δύο γιοι).

Θετική εντύπωση ότι δεν έχουν τίποτα κατεψυγμένο και δουλεύουν μόνο σημερινά και φρέσκα.

Ο,τι δοκίμασα ήταν νόστιμο και σωστά εκτελεσμένο. Γαρίδες ψητές, γαριδοπιλαφο, σαρδέλα γούνα, αλειφες χειροποίητες, μελιτζάνα ψητή, ταραμοσαλάτα, πατάτα χερατη, όλα μια χαρά.

Είναι καλή φάση για χαλαρή μεσημεριανή ψαροκατασταση στο κέντρο.

Απο τιμές δεν ξέρω. Ο piroski δεν πληρώνει.
κροκοτομ
Ότι πήραμε ήταν φρεσκότατο και καλομαγειρεμενο. Ίσως η καλύτερη λύση στο κέντρο για το είδος.
Lewis
πήγα την πέμπτη 16/3/2023 μετά την πορεία. Όταν γέμισε απο περιπατητες της πορείας, έγινε δυσβάστακτη η φασαρία απο τις φωνές ενηλίκων που βαριακούνε..

Στο θέμα μας τώρα:
Πατάτες τηγανιτές (καλες)
Φάβα (μέτρια)
Γαρίδες σχάρας (περίεργες, δεν ξεκολλουσε ευκολα το τσόφλι, νόστιμες)
γαύρος τηγανιτός (καθαρισμένος, καλός)
βραστά χόρτα (καλά)
σουπιές στιφάδο (εξαιρετικές)
μιά ρετσίνα, δυο καραφακια κρασι, 2 κοακόλες

όλα τα παραπάνω, 59€. Μου φάνηκαν πολλά.
RZ (ex microzet)
Επίσκεψη κατόπιν κρατήσεως. Ο χώρος εξωτερικά τίποτα το ιδιαίτερο, με τα νεα μέτρα εξαπλώνεται σε αρκετά μεγάλο μήκος, ωστόσο οι ιδιοκτήτες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τον κοινόχρηστο χώρο του πεζοδρομίου και προσπαθούν να μην ενοχλούν πολύ. Εσωτερικά δεν θα ήθελα να καθίσω.

Το σέρβις είναι ερασιτεχνικό, απότομο και βιαστικό, αλλά χωρίς να το κάνουν κακόβουλα, απλώς είναι ερασιτέχνες. Προσωπικά με ενόχλησε που δεν υπήρχε κατάλογος (βέβαια, δεν τους ρώτησα αν έχουν), και δεν αναφέρθηκαν ποτέ τιμές όσο παίρναμε παραγγελία. Απο κει και πέρα, τα παιδιά ήταν διαθέσιμα όποτε τα χρειαστήκαμε και ανταποκρινόνταν σχετικά σύντομα.

Για το φαγητό πραγματικά δεν έχω λόγια. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου οτι οι κουτσομούρες ήταν πεταμένες πάνω στο πιάτο. Ο,τι δοκίμασα ήταν εξαιρετικό, τόσο σε πρώτη ύλη, όσο και σε μαγείρεμα. Λάδια πεντακάθαρα, ψάρια ολόφρεσκα.

Οι τιμές είναι εντάξει γι'αυτό που τρως και αν δεν συνυπολογίσεις καθόλου το σέρβις, την παρουσίαση ή τον χώρο.

Παρότι ομολογώ οτι έφαγα πολύ καλά, δεν ξέρω αν θα επεδίωκα να ξαναπαω σύντομα.
savlos
Μαγαζί που με γυρίζει στη δεκαετία του '90 (για καλό το λέω). Έχω κάτσει αρκετές φορές τα τελευταία 3-4 χρόνια (και μετά την καραντίνα) και πάντα φεύγω ικανοποιημένος. Το δουλεύει μια οικογένεια, που καμιά φορά παίζει να είναι και στραβωμένοι αναμεταξύ τους, ειδικά αν τρέχουν λόγω δουλειάς, αλλά μην το πάρετε προσωπικά :)

Γενικά, προτείνεται για ψάρια και θαλασσινά, παρά το γεγονός ότι έχει και κάποια πιάτα με κρέας. Έχει κυρίως ψιλό ψάρι και εκπληκτικό τηγάνι, καθώς και τα ορεκτικά του, σαλάτες (ειδικά τα χόρτα του) και αλοιφές είναι πολύ δυνατά (η ψητή μελιντζάνα στη σχάρα είναι διαστημική). Απλά έως κλασικά πιάτα, όπου ό,τι έχει είναι φρέσκο, και είναι από τα μαγαζιά που, άμα πας αργά, πιθανόν να σου πει «Μας τελείωσε» για κάποιο πιάτο, γεγονός που επίσης εκτιμώ.

Τέλος, ο εσωτερικός χώρος είναι οριακά αποδεκτός, με έντονη οχλαγωγία και μυρωδιά κουζίνας. Από την άλλη βέβαια, στα εξωτερικά τραπεζάκια έχει σχετικά ησυχία για κέντρο και χάρη σε μερικά δεντράκια δημιουργείται επαρκής σκιά και δροσιά, ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, καθιστώντας το για εμένα έναν από τους αγαπημένους τσιπουροπαράδεισο στο κέντρο της πόλης. Ακριβώς απέναντι υπάρχει και μία παιδική χαρά (δεν είναι πάντα ανοικτή), για όσους έχουν παιδάκια.
patatas
Επίσκεψη τις πρώτες μέρες μετά το λοκντάουν. Πήραμε αρκετά πιάτα, που όλα ήταν πολύ καλά. Ξετρελάθηκα με τη μελιτζάνα και τη λαχανίδα, θα μπορούσα να τα ξαναπαραγγείλω άλλες 10 φορές. Το λιγότερο καλό πιάτο ήταν ένα καπνιστό σκουμπρί, που ήταν απλώς μέτριο. Το βιολογικό τσίπουρο που έχει στην αρχή το βρήκε όλη η παρέα πολύ περίεργο, αλλά στο δεύτερο ποτήρι συνηθίζεται και ειναι μια χαρά, χωρίς παρενέργειες. Μας βγήκε ~20ε/άτομο για 6 άτομα, που το θεωρώ πολύ νορμάλ για ψαρικά και πολύ ποτό. Σέρβις ευγενικό. Θα ξαναπήγαινα με μεγάλη ευχαρίστηση
βιβλιοφάγος
25η Μαρτίου Μπακαλιάρο σκορδαλιά λουκούμι! Χωρίς πολλά λάδια, καλοτηγανισμένος και με σκορδαλιά άψογη! Η παραγγελία είχε και μελιτζάνα ψητή με φέτα και σκόρδο (κόλαση!) και καυτερές πιπεριές πολύ δυνατές. Πολύ ευχαριστημένος και ελπίζω ν'ανοίξει σύντομα και να το συνδυάσουμε με λοιπούς μεζέδες..
Lycium
Επειγόντως, το τελευταίο βράδυ λίγο πριν κλείσουν ξανά όλα, διορθώναμε τη διάθεση μας με το βιολογικό τσίπουρό που έχει.

Απίστευτος ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό ς γαύρος γούνα, φρεσκότατες κουτσομουρίτσες και μπακαλιαράκια, καλή λαχανίδα σαλάτα, μυδοπίλαφο, φάβα, πατάτες super.

Με το καλό όταν ανοίξουν πάλι να ξαναπάμε.
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν γράφτηκαν πριν από 4 χρόνια τουλάχιστον.
Ο χαρακτήρας του καταστήματος πιθανόν να έχει αλλάξει από τότε και επομένως ενδέχεται τα σχόλια να αποκλίνουν από τη σημερινή πραγματικότητα.
dixos
Ψαροταβερνα στο κεντρο αλλα εκτος τουριστικής ζωνης. Δοκίμασα κορυφαία τηγανιτά καλαμαράκια φρέσκα μικρά σε μέγεθος αλλά νορμάλ μερίδα, σαρδέλα ψητή χωρίς κόκκαλο ζουμερή, λούτσοι ψητοι μεγάλη μερίδα και χόρτα σαλάτα μια χαρά. Το μαγαζί δε σερβίρει κατεψυγμένα και ότι έχω δοκιμάσει ήταν σωστά μαγειρεμένο και αυθεντικό χωρίς επιτήδευση. Θα ξαναπάω σίγουρα.
varethika ton prologo
Συνοικιακό ταβερνάκι που ειδικεύεται στην ψαροφαγία και το δουλεύει μια οικογένεια.
Οι γεύσεις ήταν ικανοποιητικές, φρέσκα τα ψάρια σωστά ψημένα και πλούσια τα υλικά στις σαλάτες. Το σέρβις ήταν οικογενειακό και λίγο της υπομονής αλλά συμπερασματικά έχει τα χαρακτηριστικά μιας συνοικιακής ψαροταβέρνας που δουλεύει με φρέσκα υλικά και καλές τιμές. Uα πάω σύντομα να δοκιμάσω και μεγάλο ψάρι.
Μιχαλιός
Στον "Κοσμά" (Κώστας είναι το όνομα του ιδιοκτήτη) θα βρει κανείς πάντα φρέσκο ψάρι, πεντανόστιμα μαγειρεμένο. Λαϊκό μαγαζί, οικογενειακή επιχείρηση, με μόνιμους πελάτες που το τιμούν. Σταθερά ψηλή ποιότητα και overall εμπειρία η επίσκεψη στο μαγαζί. Οι σαλάτες με πολύ καλά υλικά -ειδικά τα σέσκουλα τα σπάνε!- από τα πιο δυνατά στοιχεία: ο τύπος ξέρει τι πάει να πει σωστό τηγάνισμα! Στα αδύναμα η μουσική και η διάθεση των μελών της επιχείρησης που χαλάει εύκολα εάν πλακώσει κόσμος. Αξίζει για τακτικές επισκέψεις μιας και το ψητό του ψαράκι είναι τρομερό!
StellaSKG
Όπως το λέει ο οικοδεσπότης της σελίδας - λαϊκό μαγαζί με ανάλογο ντεκόρ και λογικές τιμές (Δύο μερίδες χόρτα, μια γαλέο, μια κουτσομούρες, μια καρυδάτη σκορδαλιά, χωρίς ποτά, 27 ευρώ). Αλλά επίσης: αργό (αν και ευγενικό) σέρβις αν πέσεις σε κόσμο, και άνιση κουζίνα. Τα καλύτερα, από ό,τι διαπιστώνω και από τα άλλα τραπέζια, είναι τα τηγανητά του, αλλά το "σαγανάκι" γαλέου μας ήρθε σε πιάτο γεμάτο ζουμί σαν από σούπα! Η δε κυρία που έπαιρνε τις παραγγελίες, όταν της είπαμε ότι "καλός ο γαλέος αλλά αυτό δεν ήταν σαγανάκι" απάντησε ενοχλημένη "και τώρα τι θέλετε να κάνω; ας μου το στέλνατε πίσω να σας στείλω άλλο, άλλος το θέλει πια έτσι κι άλλος αλλιώς' - ε, δεν τη λες και σωστή αυτή την αντίδραση! Τα χόρτα καλά (σέσκουλα και ζωχιά), μη ρίξετε όμως αλάτι πριν δοκιμάσετε...
Γλυκό δε σερβίρει.
mike
Λαϊκό μαγαζί σίγουρα όχι για όλα τα γούστα. Πήραμε κουτσομούρες, καλαμαράκια που ήταν πολύ καλά. Μύδια κάω του μετρίου, πατατούλες όπως πρέπει, πικάντικη μέτρια, σκουμπρί ωραίο και μεγάλη μερίδα,. Τυροκαφτερή δική τους πολύ καλή. Στο τέλος πήραμε να δοκιμάσουμε και τα σουτζουκάκια που τα θυμάμαι από μικρός στην Π.Μελά.Ήταν απαράδεκτα. Τιμές καλές νομίζω, 12 ευρώ το άτομο πληρώσαμε και ήπιαμε πολύ.
Μου έκανε αρνητική εντύπωση το γεγονός οτι στοιβάζουν τα άπλυτα όλης της βραδιάς σε ένα τραπέζι σε κοινή θέα. Έιχε δημιουργηθεί ένα βουνό με άπλυτα όταν φύγαμε.
Ίσως ξαναπάω αλλά δεν με κέρδισε.
Γιαντράνκα
Πρώτη επίσκεψη δειγματοληπτική. Χόρτα πολύ καλά, ριζότο με γάμπαρη ήταν πιλάφι αλλά ωραιούτσικο και τέλος το σαγανάκι γάμπαρης εξαιρετικό και σωστά μαγειρεμένο, καθότι η γάμπαρη τρυφερότατη. Δε βρήκα κακές τις τιμές. Θα επιδιώξω να ξαναπάω.
Bill
Πηραμε μικρα ψαρια που ηταν φρεσκα και νοστιμα, σαλατες αρκετα καλες - οι αλοιφες ηταν φανερα χειροποιητες - και χυμα κρασι - καλο.
Τιμες λογικες, συνολικα μειναμε πολυ ευχαριστημενοι, αλλα το μαγαζι αδικειται απο τη θεση του και το αδιαφορο περιβαλλον του.
Πολυ ευγενικο και το σερβις.
nikolas
Κρεατικά δοκιμάσαμε. Μέτρια προς καλά. Αλλά μικρές μερίδες και ο λογαριασμός στο τέλος στα ύψη. Δεν το περιμέναμε με την καμία. Δεν θα το ξαναδοκιμάσουμε...
zitapola
Φρέσκο καλοψημένο και νοστιμότατο ψιλό ψαράκι και ωραίες σαλάτες. Λιγο μικρότερες οι μερίδες απο ότι θα ήθελα και απο τιμές δεν θυμάμαι. Την τελευταία φορά που έφαγα καθόμουν δίπλα στην παρέα του Ντίνου Χριστιανόπουλου του ποιητή που είναι μερακλής και καλοφαγάς.Το τελευταίο είναι για αυτούς που χρειάζονται και συμπαρομαρτούντα.
NikosMichelinJo
Εχετε χασει παρα πολλά επεισόδια.
Πραγματι, ο σημερινος ιδιοκτητης Κώστας εργαζόταν στον συγγενή του, Κοσμα, στην Π.Μελά.

Ανοιξε πριν 7-8 χρονια εντελως στο ξεκαρφωτο στην Πλατωνος με το διπτυχο σουτζουκακια-ρωσικη, όπως τότε.

Τελικα λογω μη ανταποκρισης, μιλαμε για ενα απο τα πιο αντιεμπορικα σημεια του κεντρου, το γυρισε σε ο,τι βρεξει ας κατεβασει.
Και η αναδουλεια συνεχιζεται.

Του ευχομαι καλη τυχη.
Πραγματικά, οπουδηποτε αλλού, θα ξεσκιζε.
Nikolas
Εβαλε ο Κωσμάς ψαρικα???Απο ποτε ??? Και το ιστορικο μονοπωλιο ρωσσικη-σουτζουκακια ????
Εχουμε χασει επεισοδια ρε γμτ...
Μιχάλης
νοστιμα ψαρικά. Διακοσμηση μαγειρείου. Προτιμας να παρεις πακετο παρα να καθησεις. Το κουφο ειναι οτι είναι αρκετα ακριβο λες και καθησες σε καμια κυριλε ψαροταβερνα στη παραλια. Δε θα ξαναπαω.
Nikolas
Γυρω στο 85 που την εβλεπα εγω,ηταν στην Παυλου Μελα,στη Διαγωνιο. Μονοπωλιακά ,σουτζουκακι και ρώσσικη σε λαδόκολα πάνω στον παγκο(απο τα πρωτα "ορθάδικα" του κέντρου).Πριν καμμια πενταετια ξαναπερασα απο το μαγαζι,στη νεα διευθυνση της Πλατωνος.Πηρα παλι σουτζουκακια και ρώσσικη,εις αναμνησιν.Καλά μου φάνηκαν.Οχι "όπως τότε" αλλά καλά.