Χρήστος Κάκαλος

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΛοιπά
Διεύθυνση
ΝομόςΠιερίας
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας6937361689 (Μιχάλης Στύλλας)
Διαδίκτυο
ΩράριοΑπό μέσα Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και μερικά ΣΚ τον χειμώνα. Η κουζίνα λειτουργεί 06:00-23:00 (το χειμώνα όλο το 24ωρο).
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
#θέα, #καταφύγιο, Όλυμπος
Άνοιξε1961
Πρόσθετες πληροφορίες:
Το εστιατόριο του καταφυγίου "Χρήστος Κάκαλος". Χτίστηκε το 1961. Το 1964 ονομάστηκε "Βασιλεύς Παύλος" ενώ το 1984 μετονομάστηκε σε "Χρήστος Κάκαλος" προς τιμήν του πρώτου καταγεγραμμένου κατακτητή της κορυφής του Μύτικα.

Από το 2003 διαχειριστής είναι ο Μιχάλης Στύλλας (γνωστός μεταξύ των άλλων για την συμμετοχή του στην αποστολή Hellas Everest 2004) μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο Στύλλα. Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.).

Βρίσκεται σε υψόμετρο 2648μ. στο Οροπέδιο των Μουσών. Αναφέρεται και ως Καταφύγιο Γ'. Το Καταφύγιο Α' είναι ο Ζολώτας και το Δ' ο Μπουντόλας.

Διαθέτει 20 κρεβάτια.


Ιστορία:
Όλες οι παρακάτω πληροφορίες προέρχονται αυτούσιες από την επίσημη ιστοσελίδα του καταφυγίου olympus-climbing.gr.

Το καταφύγιο που κτίστηκε το 1960-61 ονομάστηκε την 6-3-1964 "καταφύγιο Βασιλεύς Παύλος" προς τιμήν του εκλιπόντος επίτιμου προέδρου Ε.Ο.Σ. και την 13-6-1984 μετονομάστηκε σε "Καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος" προς τιμήν του πρώτου οδηγού βουνού του Ολύμπου, που το 1913 ανένηκε στο Μύτικα.

Η κατασκευή του καταφυγίου ολοκληρώθηκε το έτος 1964 με έξοδα της τότε Βασιλικής οικογένειας και κυρίως του Βασιλέα Παύλου. Λόγο της οικονομικής χορηγίας το καταφύγιο ονομάστηκε "Βασιλέας Παύλος". Η κατασκευή του έγινε με αρχικό σκοπό τη χρήση του ως "ορεινό κατάλυμα" της βασιλικής οικογένειας, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από διάφορους ορειβάτες της εποχής ως αντίδραση για την κατασκευή του καταφυγίου Γιόσος Αποστολίδης στο Οροπέδιο των Μουσών. Η θεμελίωση του καταφυγίου "Γιόσος Αποστολίδης" υλοποιήθηκε από τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης μετά την ανατίναξη της ομώνυμης "Καλύβας του Γιόσου", η οποία ανεγέρθη από τους αναρριχητές του Σ.Ε.Ο. στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Δυστυχώς στις δεκαετίες του 1960 και 1970 η πολιτική πόλωση ήταν εμφανέστατη και στους ορειβατικούς κύκλους και όπως σε όλα τα λοιπά κοινωνικά ζητήματα το μόνο που προσέφερε ήταν να βλάψει την ορειβατική κοινότητα και να την βάλει σε οπισθοδρομική τροχιά.

Από το 1984 και έπειτα το καταφύγιο μετονομάστηκε σε "Χρήστος Κάκκαλος" και παραχωρήθηκε στον Ε.Ο.Σ. ο οποίος με τη σειρά του διαδοχικά μετονομάστηκε σε Ε.Ο.Χ.Ο., Ε.Ο.Ο.Σ. και Ε.Ο.Ο.Α.

Η διαχείριση του καταφυγίου έκτοτε άλλαξε συχνά χέρια αλλά πάντα υπό την επίβλεψη του διαχειριστή του Καταφυγίου "Σπήλιος Αγαπητός" κυρίου Κωνσταντίνου Ζολώτα. Οι διάφοροι διαχειριστές περιλάμβαναν τον Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου ο οποίος λειτουργούσε το καταφύγιο βάση εθελοντικής υπηρεσίας, τον κύριο Θεόδωρο Καριοφύλη και τον κύριο Νίκο Κλιγκόπουλο. Το καταφύγιο δεν λειτουργούσε σε μόνιμη βάση παρά μόνο του καλοκαιρινούς μήνες ενώ στερούταν βασικών υποδομών όπως οι τουαλέτες, η οργανωμένη κουζίνα καθώς και δωμάτιο για τον διαχειριστή – φύλακα. Τα έργα αυτά περαιώθηκαν μεταξύ των ετών 1999 – 2001 (κατασκευή τουαλετών, δωματίου φύλακα και δεξαμενών νερού συνολικού όγκου 80 κυβικών μέτρων) ενώ η ανακατασκευή της κουζίνας του καταφυγίου ολοκληρώθηκε το έτος 2005.

Από το 2003 τη διαχείριση του καταφυγίου ανέλαβε ο Μιχάλης Στύλλας με βασική παράμετρο τη λειτουργία του ως αναρριχητικό κέντρο τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Κατά τη γνώμη μου το καλύτερο καταφύγιο του Ολύμπου. Εκτός από το ωραίο ζεστό περιβάλλον εσωτερικά και την αδιανόητη θέα στα εξωτερικά τραπεζάκια, την διαφορά την κάνουν οι διαχειριστές του καταφυγίου (βλέπε ο Μιχάλης) και κατ' επέκταση οι ορειβάτες-αναρριχητές που το επιλέγουν. Προσοχή αν κοιμηθείτε στο οροπέδιο με σκηνή μακριά από τον Κάκαλο, μην σας χρεώσουν αντιλαϊκά 4,3€ έξτρα (χρεώνουν τις σκηνές, 2011).

Τα φαγητά του είναι καλά, έχει και δυνατό τσίπουρο (2,5€ το ποτήρι ενώ στο καταφύγιο ΣΕΟ 3€, τιμές 2010).

---------------------------

Παρακάτω αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα τον Τιμοκατάλογο 2010 (σε ισχύ από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο).
Έχει ενδιαφέρον η σημείωση ότι "Οι τιμές του εστιατορίου καθορίζονται βάση αυτών του καταφυγίου Σπήλιος Αγαπητός" μιας και ανήκουν και τα 2 καταφύγια στον ίδιο σύλλογο (Ε.Ο.Ο.Α.).

Αναψυκτικά (cocacola, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, icetea): 2,3€
Τσάι Ολύμπου: 1,5€
Τσάι Ολύμπου με μέλι: 2€
Σοκολάτα ρόφημα: 3€
Nescafe: 2,5€
Καφές Φίλτρου: 2,5€
Τσίπουρο ποτήρι: 2,5€
Κρασί (0,5 lt): 4,5€
Μπύρα Amstel/Μύθος: 2,8€
Μπύρα Heineken/Kaizer: 3,3€
Νερό (1,5 lt): 2€
Κονιάκ 5*: 4€
Σούπα με λαχανικά: 5€
Φασολάδα: 5€
Φακόρυζο: 4,5€
Μακαρόνια με σάλτσα: 5,5€
Κρέας μοσχάρι με κριθαράκι, πατάτες ή μακαρόνια: 8,5€
Λουκάνικο με ρύζι, μακαρόνια ή πουρέ: 7€
Μακαρόνια με κιμά: 7€
Λουκάνικο μερίδα: 5€
Σαλάτα μαρούλι ή λάχανο: 3€
Σαλάτα ντομάτα (ατομική μερίδα): 3€
Σαλάτα ντομάτα (ομαδική μερίδα): 4,5€
Τζατζίκι–Τυροκαυτερή: 3€
Σαγανάκι: 4€
Φέτα: 3,5€
Γλυκό κουταλιού: 2€
Ψωμί: 0,5€
Πρωινό: 4,5€

Εικόνες (8)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Γιουβέτσι & αρνάκι με πατάτες (το γιουβέτσι ήταν πολύ καλό)
[εικόνα]
Το καταφύγιο από τον Προφήτη Ηλία ξημερώματα (2010)
[εικόνα]
Το Στεφάνι και το λογότυπο του καταφυγίου
[εικόνα]
Εξωτερικά
[εικόνα]
Εξωτερικά (και από πίσω το Στεφάνι)
[εικόνα]
Εξωτερικά
[εικόνα]
Λουκάνικο
[εικόνα]
Χοιρινό με ριζότο

Κατάλογος (1)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Κατάλογος 2010: τα φαγητά

Σxόλια (1)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν γράφτηκαν πριν από 4 χρόνια τουλάχιστον.
Ο χαρακτήρας του καταστήματος πιθανόν να έχει αλλάξει από τότε και επομένως ενδέχεται τα σχόλια να αποκλίνουν από τη σημερινή πραγματικότητα.
montechristos
Στην παραγγελία μου για διπλό ελληνικό καφέ η απάντηση ήταν ότι δεν έχουν, γιατί αργεί να γίνει κ έχουν μόνο φραπέ κ εσπρέσσο!!!!