Galerie [έχει κλείσει]

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Το κατάστημα αυτό έχει κλείσει.
ΚατηγορίαΕστιατόριο, Ξένο
ΔιεύθυνσηΘεμιστοκλή Σοφούλη 91, Καλαμαριά
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
Άνοιξεμέσα δεκαετίας 80
Έκλεισεαρχές δεκαετίας 90

Σxόλια (1)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν αφορούν ένα κατάστημα που έχει κλείσει.
Θου-Βου
Εστιατόριο που ιδρύθηκε και λειτουργούσε πιθανώς από κάποιους πολιτικούς πρόσφυγες από το ανατολικό μπλοκ, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '80.

Αν και ισόγειο δεν είχε καθόλου παράθυρα. Μπαίνοντας μέσα έδινες το παλτό σου στην γκαρνταρόμπα και έπαιρνες ένα χαρτάκι με κάποιο νούμερο. Το πάτωμα ήταν εξ ολοκλήρου καλυμμένο με μοκέτα. Τα τραπέζια αραιά αραιά. Ο φωτισμός χαμηλός και μόνο στους τοίχους (καθόλου φως στην οροφή). Οι σερβιτόροι με μαύρο παντελόνι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο και μαύρο παπιγιόν.

Διέθετε ένα μεγάλο πιάνο, όπου έπαιζε νωρίς κάθε βράδι κάποιος σπεσιαλίστας διάφορα ελαφρά κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο. Αργότερα τη σκυτάλη έπαιρνε μία πενταμελής αυθεντική ουγγαρέζικη κομπανία με βιολιά, που γύριζε από τραπέζι σε τραπέζι (έπεφταν παραγγελίες, τα σχετικά πουρμπουάρ κλπ.). Στους τοίχους γύρω γύρω κρέμονταν δεκάδες έργα ζωγραφικής, τα οποία είχαν φέρει από το εξωτερικό και τα πουλούσαν σε όποιον ενδιαφερόταν, εξ ου και Galerie.

Στο μενού κυριαρχούσαν διάφορα γνωστά πιάτα της ουγγρικής αλλά και της τσέχικης κουζίνας. Π.χ. πικάντικη σούπα γκούλας, καταπληκτικό φοτανιέρος (ελάφι σαλμί), καπόστα (λαχανοντολμάδες), κοτόπουλο με πάπρικα κλπ. Και φυσικά δεν έλειπε το εξαιρετικό ερυθρό κρασί Egri Bikavér (σημαίνει "το αίμα του ταύρου"). Το εστιατόριο μπορεί να ήταν λίγο ακριβούτσικο (σα να λέμε σήμερα 30 € το άτομο) αλλά το όλο σκηνικό ήταν μοναδικό και σίγουρα άξιζαν τα λεφτά που ξόδευες. Το εγχείρημα όμως δεν αγκαλιάσθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να κλείσει σε 4-5 χρόνια.

Γενικά ο Έλληνας τότε παρόλο που έτρεχε με χίλια να φάει διάφορες αμερικανιές, φαστ φουντ, χοτ ντογκ, χάμπουργκερ, πίτσες, κινέζικα και διάφορα άλλα εξωτικά, απέφευγε την ανατολικοευρωπαϊκή κουζίνα. Έτσι γίνεται δυστυχώς ακόμη και σήμερα: από τα 3.000 μαγαζιά της Θεσσαλονίκης αυτά που σερβίρουν αποκλειστικά (δηλαδή χωρίς να περιλαμβάνονται στο μενού και ελληνικά πιάτα) σπεσιαλιτέ από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αλβανία, την Κροατία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία, την Ουκρανία και τη Ρωσία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...