Προφίλ του χρήστη tsimp

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Μέλος από 13/05/2020
Περισσότερα στοιχεία προσεχώς :-)

Εικόνες (407)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Blood mary (καλό) σε collectable επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι / Βαρελίσια Paradise Park (αρκετά καλή, απ' την περιοχή)
[εικόνα]
James Brown po' boy (πολύ καλό)
[εικόνα]
Ενδεικτικό μεγεθών (large 10'', small 5'')
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
Κοκτέιλ (όχι προκάτ, σε ultra-cringe & κακόγουστη συσκευασία, παραδόξως καλό)
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
BLT (αδιάφορο)
[εικόνα]
Smoked salmon bagel (καλό)
[εικόνα]
Almond croissant (μέτριο)
[εικόνα]
Bacon Cajun Ranch McCrispy (αξιοπρεπές) σε drive thru κάπου στο Μισισιπή
[εικόνα]
Daily special (Thursday): Angus beef patty με σάλτσα & 3 συνοδευτικά (μια χαρά)
[εικόνα]
Cheeseburger (ΜcDonald's-ίζον)
[εικόνα]
Club sandwich (γεύση Goody's κάπου στην Αλαμπάμα)
[εικόνα]
[εικόνα]
Πρωινό με αυγά, μπέικον γαλοπούλας, porridge από καλαμπόκι, pancakes
[εικόνα]
Chicken salad melt
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
Grilled chicken (μια χαρά)
[εικόνα]
[εικόνα]
The CJ (melt με σπανάκι και γαλοπούλα, καλό, συνοδεία τηγανιτής μπάμιας)
[εικόνα]
Pete's supreme (hoagie sandwich με ζαμπόν)
[εικόνα]
Club sandwich
[εικόνα]
Buffalo chicken wings & tater tots (αμφότερα μια χαρά)
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
[εικόνα]
Ποικιλία
[εικόνα]
Άποψη φύλλου (πολύ καλό, σπιτικής φροντίδας)
[εικόνα]
Τυρόπιτα (μέτρια - αν και η γέμιση, εξ όψεως, είχε δημιουργήσει προσδοκίες)

Σχόλια (323)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
tsimp (πριν από 17 ώρες και 7 λεπτά)
στο κατάστημα Jeems Λοιπά, 425 Howard St, Greenwood, MS, [εξωτερικό]
Πόλη-φάντασμα με πάρα πολλά κλειστά μαγαζιά, άδειους δρόμους και λιγοστούς κατοίκους.
Έφερε στο μυαλό τις ξεθωριασμένες πινακίδες των τευχών του Λούκυ Λουκ, έξω από εγκαταλελειμένες πόλεις: "Ξένε, εδώ κάποτε υπήρχε το...".
Βρεθήκαμε εκεί Μάιο '24. Πεινώντας, και μετά από σύντομη αναζήτηση, βρήκαμε το Jeems diner, που είναι ακριβώς εκείνο το υπερ-ιδανικό μέρος που θες να βρεθείς μια στιγμή σαν εκείνη.
Δυστυχώς, όμως, ήταν κλειστό. Και μείναμε με την όρεξη. (Ευτυχώς, τόσο εξωτερικά όσο και λόγω google, φαίνεται πως λειτουργεί ακόμη -έστω κι αν ήταν κλειστό σε ώρα που "θα έπρεπε" να είναι ανοιχτό, σύμφωνα με τα ψηφιακά του χνάρια.)
Είναι σχετικά μακριά απ' τον highway Ι-55, ωστόσο μία εναλλακτική διαδρομή ή έστω παράκαμψη αξίζει να εξεταστεί αν κινείστε από εκεί. Έχουν αρκετή ομορφιά τα μέρη, τόσο φυσική όσο και πολιτισμική.
Περιττό να πω πως μπήκε στους σκοπούς της ζωής να ξαναβρεθώ κάποια στιγμή σε αυτό το μέρος, ώστε να δοκιμάσω αυτό το υπέροχο burger που έπλασε η φαντασία (με λίγη βοήθεια απ' τις εικόνες που τριγυρνούν στο διαδίκτυο).
tsimp (πριν από 19 ώρες και 34 λεπτά)
στο κατάστημα Parkway Ταβέρνα, 538 Hagan Ave, New Orleans, LA, [εξωτερικό]
Εδώ φάγαμε το καλύτερο po' boy στο νότο (Μάιος '24).
Το ψωμί ήταν αρκετά καλό -βασική διαφορά απ' τα υπόλοιπα po' boys, που στην καλύτερη είχαν μέτριο ψωμί-, ενώ το περιεχόμενο ήταν χυμώδες και γευστικό.
Είναι τουριστικό, χωρίς όμως να το παρακάνει (οκ, η περιγραφή "Original depression-era Poor Boys sandwiches, [...], taste history" είναι κάπως cringe). Ενδέχεται να έχει σχετική αναμονή ~10-15 λεπτών για παραγγελία, και άλλων τόσων για παραλαβή, αλλά αξίζει. Στα αναψυκτικά εφαρμόζεται η προσφιλής τακτική των refills. Προτείνεται.
tsimp (πριν από 1 μέρα και 20 ώρες)
στο κατάστημα La Boulangerie Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, 4600 Magazine St #1518, New Orleans, LA, [εξωτερικό]
Γαλλικός φούρνος στο French Quarter. Βρεθήκαμε εκεί Μάιο '24.
Επικρατεί κοσμοσυρροή (πιστεύω λόγω εποχής και δρώμενων τόσο), αλλά με τον συνδυασμό μεγάλης σάλας και "παίρνω -τρωω -φεύγω" περιβάλλοντος, βρίσκεις εύκολα.
Παρά το όνομα που φαίνεται να έχει και τον πόλο έλξης που αποτελεί για την περιοχή/πόλη (σημαντικά τουριστικός, αλλά όχι μόνο), προσωπικά, δεν ενθουσιάστηκα. Ποιότητα έχει, αλλά υστερούσε στις εκτελέσεις που ήταν σχετικά χλιαρές. Ο καφές (κλασσικός black) ήταν αρκετά κακός, ίσως να έτυχε. Τιμές ελαφρώς τσιμπημένες. Σε γενικές γραμμές μπορεί να έχει και ενδιαφέρον (τα ψωμιά φάνηκε να έχουν), ωστόσο ο δείκτης τιμής/προσφερόμενου είδους είναι χαμηλός και θα συνιστούσα πιο southern-vibes μέρη.
tsimp (πριν από 2 μέρες και 17 ώρες)
στην αλυσίδα McDonald's Fast food
Δοκιμάστηκε το limited (για την ώρα) Bacon Cajun Ranch McCrispy. Potato bun αρκετά καλό, τηγανιτό φιλέτο μια χαρά, σε γενικές γραμμές απείχε κάπως από συμβατική εμπειρία πλαστικούρας.
tsimp (πριν από 2 μέρες και 19 ώρες)
στο κατάστημα Wright's Λοιπά, 3750 University Blvd E, Tuscaloosa, AL, [εξωτερικό]
Μικρό, πάνγλυκο diner κάπου στην Τασκαλούζα. Το επισκεφτήκαμε περαστικοί, Μάιο '24. Πήραμε απ' το grill menu (club, cheese, patty melt) και το lunch menu, το οποίο είναι διαφορετικό κάθε μέρα. Περιλαμβάνει 1 κρέας + 3 veggies (εμείς: Angus beef patty με turnip greens, lima beans και coleslaw). Συμπαθέστατα όλα τους. Το περιβάλλον (χώρος & άνθρωποι -τρώγοντες και μη) έβγαζε φουλ comfort, που όσο πιο νότια κατευθύνεσαι γίνεται όλο και πιο θερμό.
tsimp (πριν από 3 μέρες και 18 ώρες)
στο κατάστημα Watkins Bar-Restaurant, 2708 Culver Rd Mountain Brook, AL, [εξωτερικό]
Βρίσκεται σε (caption: στο πιο) πλούσιο προάστιο του Birmingham, αισθητικής και πολεοδομικού σχεδιασμού που θα συναντήσει κανείς κυρίως στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, όχι και το ενδεικτικότερο μέρος της περιοχής.
Βρεθήκαμε/καθίσαμε εκεί από σπόντα. Μακρύς κατάλογος με bourbons, μεγάλο μέρος του οποίου δεν ήταν όμως διαθέσιμο για λόγο που τα αγγλικά μου δεν επέτρεψαν να καταλάβω απόλυτα στο πρώτο άκουσμα.
Για τη μέση: Chicken wings (οκ), truffle fries (μέτριες), crab cake με αγιολί (συμπαθητικό). Εκτός απ' το τελευταίο, τα ορεκτικά τους φαίνεται να κινούνται σε πολύ αναμενόμενα safe μονοπάτια.
Κυρίως: Cut of the day (New York strip steak aka κόντρα φιλέτο) πολύ μέτριο. Στο ψήσιμό του ήρθε όπως ζητήθηκε.
Τα ποτά -bourbon και κοκτέιλς- μια χαρά. Το προσωπικό ευγενικό.
Στα του φαγητού χαμηλές πτήσεις, παρά τις αρχικές, λόγω ύφους, προσδοκίες για κάτι διαφορετικό ή/και αναβαθμισμένο.
Συνολικά, όχι το τσάι μου, και γενικά δε θα πρότεινα την συγκεκριμένη περιοχή για έξοδο.
tsimp (πριν από 3 μέρες και 19 ώρες)
στο κατάστημα Thumbs Up Diner Λοιπά, 1617 White Way, East Point, GA, [εξωτερικό]
Βρίσκεται στο East Point, μία πόλη ορισμένων χιλιάδων λίγο έξω απ' την Ατλάντα, που ακολουθεί κι αυτή με τη σειρά της την πολιτισμική και εθνοτική συνέχεια του δρόμου προς το Νότο. Βρεθήκαμε εκεί Μάη '24. Τυπικό diner, που σε αντίθεση με αρκετά που το σταματούν σχετικά νωρίς, σερβίρει πρωινό όλη μέρα. Μια χαρά όσα πήραμε, ξεχώρισαν τα πάνκεϊκς (γευστικά και fluffy).
tsimp (πριν από 4 μέρες και 10 ώρες)
στο κατάστημα Euclid Avenue Yacht Club Bar-Restaurant, 1136 Euclid Ave NE, Atlanta, GA, [εξωτερικό]
Pit stop πριν το λάιβ σε παρακείμενο θεατροσυναυλιάδικο, Μάιος '24. Το ευχάριστο ξάφνιασμα με τις τιμές -για την έως τότε εμπειρία στις usa- συνεχίστηκε κι εδώ (μπύρες στα 3-7$). Συνοδεία τους ήρθε και ένα grilled chicken, σε υγρασία που δε συναντάς συχνά. Τιμιότατο. Πατάτες καλές κι εδώ. Ευχάριστος/ζωντανός χώρος για να αράξεις να πιεις τις μπύρες σου, με ή χωρίς φαγητό.
tsimp (πριν από 4 μέρες και 12 ώρες)
στο κατάστημα Pete's Λοιπά, 540 Union Ave, Knoxville, TN, [εξωτερικό]
Το επισκεφθήκαμε Απρίλη '24. Αν και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και η ροή κόσμου είναι συνεχής, είναι ένα αρκετά ήσυχο μέρος για να απολαύσεις έναν καφέ με κάτι για τσίμπημα. Όμορφο περιβάλλον. Πρωινό αυστηρά έως τις 11πμ, που σημαίνει κι εδώ χάθηκε για λίγο. Τα sandwiches, αν και πιθανώς να χρειάζεται περισσότερα από ένα για να χορτάσουν, είναι αρκετά πλούσια και γευστικά. Ο καφές γέμιζε τακτικά (εντός μίας πανέμορφης χειρωναξίας αμίλητων συνδηλώσεων). Μας άρεσε.
tsimp (πριν από 5 μέρες και 14 ώρες)
στο κατάστημα Crawdaddy's Εστιατόριο, 53 W Broad St, Cookeville, TN, [εξωτερικό]
Στάση για φαγητό στην ήσυχη πόλη του Cookeville, Απρίλης '24. Διάφορα πιάτα του Νότου, με επίκεντρο τη Νέα Ορλεάνη, αν και εκατοντάδες μίλια πιο βόρεια.
Όμορφος χώρος με αυλή και μπαλκόνι. Αξίζει τα μέγιστα να απολαύσεις μία παγωμένη μπύρα στα εξωτερικά τραπέζια, ενώ φυσά ένα χλιαρό αεράκι, όσο εσύ περιμένεις το φαγητό να έρθει. Σε μία τομή του χρόνου που ζει (σ)τους δικούς της ρυθμούς, μακριά απ' τους δικούς σου ρυθμούς. Τέρψη της ψυχής.
Μεγάλος κατάλογος, του οποίου η έκταση ίσως και να μπερδεύει. Το τηγάνι, φυσικά, είχε την τιμητική του. Πήγαμε συντηρητικά, εν είδει τσιμπολογήματος, και πήραμε: Fried shrimp po' boy, οι γαρίδες ήταν πολύ καλές, το ψωμάκι όμως δυστυχώς συμβατικό, και το αποτέλεσμα κάπως στεγνό. Οι πατάτες που το συνόδευαν καλές. Fried green tomatoes, επίσης, πολύ καλές.
Το ευχαριστηθήκαμε, κι όχι αποκλειστικά λόγω του φαγητού. Ενδιαφέρον, τέλος, φάνηκε να έχουν και 1-2 ακόμη εστιατόρια/diner που είδαμε αργότερα εκεί γύρω.
tsimp (πριν από 5 μέρες και 15 ώρες)
στο κατάστημα Cafe Roze Bar-Restaurant, 1115 Porter Rd, Nashville, TN, [εξωτερικό]
Hip χώρος στο ανατολικό Nashville (σε όμορφη περιοχή) με new age menu για καφέ ή ποτό, και διάφορα για μεσ' στη μέρα πιάτα, για νωρίς ή πιο αργά. Δεν δοκιμάστηκε κάτι απ' τα φαγώσιμα, αλλά -εξ όψεως- έμεινε η εντύπωση πως πρέπει να είχαν ενδιαφέρον. Οι καφέδες οκ.
tsimp (πριν από 5 μέρες και 15 ώρες)
στο κατάστημα The Red Door Saloon Midtown Bar-Restaurant, 1816 Division St, Nashville, TN, [εξωτερικό]
Μπαρ σε στυλ roadhouse, με μεγάλη μπάρα, από αυτές που σε τραβάνε να κάτσεις για μία ή περισσότερες μπύρες. Αν και μεγάλος, όμορφος & cozy χώρος. Περιέργως - και ευτυχώς, λόγω ώρας - διαθέτει full late night menu με ψιψιψόνια, είτε για την μέση είτε για κάτι σε burger ή sandwich. Τα chicken wings που ήρθαν αποτέλεσαν μία ευχάριστη προσθήκη στη βραδιά, ειδικά μιας και μετά τις 9-10μμ το φαγητό έξω το ψάχνεις με τα κυάλια.
tsimp (πριν από 5 μέρες και 17 ώρες)
στο κατάστημα Μπουγάτσα Τριανταφυλλίδης Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Ηροδότου 2, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Επίσκεψη για δοκιμή, μιας και μας το συνέστησαν στην ερώτηση "έχει καμιά καλή μπουγάτσα εδώ γύρω;", Μάιος '24.
Μεγάλη ποικιλία, καθώς διέθετε κιμά, τυρί, κρέμα, σπανάκι, κασέρι, κοτόπουλο.
Δοκιμάστηκαν σπανάκι, τυρί και κιμάς. Οι γεμίσεις οκ, σε καλές ποσότητες. Το φύλλο μέτριου πάχους, πλαδαρό, ελάχιστα έως καθόλου τραγανό. Αν και δεν είναι πάντα αποτρεπτικός παράγοντας, ήταν αρκετά άγευστο, ρίχνοντας το συνολικό αποτέλεσμα.
tsimp (πριν από 5 μέρες και 18 ώρες)
στο κατάστημα Τα Φιλαράκια Γυράδικο, Πλατεία Ειρήνης 69, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Ξαναπεράσαμε, Μάιο '24. Ο γύρος κοτόπουλο οκ+. Επιλέχθηκε ψωμάκι, το οποίο ψήνεται, και κυπριακή πίτα, που είναι στην ίδια τιμή. Άφησε θετικότερες εντυπώσεις.
tsimp (πριν από 6 μέρες και 20 ώρες)
στο κατάστημα Λαδόκολα Ταβέρνα, Μ. Μ. Βασιλείου 3, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Την επισκεφθήκαμε Μάιο '24. Τα κρεατικά σε γενικές γραμμές οκ. Απ' τα απογύρω, highlight οι πολύ καλές πατάτες τηγανιτές. Συμβατικές (όχι κακές) γεύσεις, που δε θα με έκαναν να επιστρέψω εύκολα. Ωστόσο, αποτελεί αξιοπρεπή επιλογή αν βρεθείτε στην πόλη και θέλετε κάτι σε αυτό το στυλ, κεντρικά και σε λογικές τιμές.
tsimp (πριν από 26 μέρες και 8 ώρες)
στο κατάστημα Poster Εστιατόριο, Συγγρού 6 & Πάικου 2, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
11 μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη, Απρίλιος '24.
Ευτυχώς το μενού του soft opening έχει επιτέλους αλλάξει.
Όσα δοκιμάσαμε ήταν καλά, εκτός από από τις σουπιές με τον τραχανά, που ήταν δυο επίπεδα κάτω απ' τα υπόλοιπα.
Αρκετά καλό το πιάτο με την αγκινάρα, τα αλμυρικια, το αβοκάντο και το αχλάδι τουρσί, που λόγω υλικών ήρθε με κυδώνια αντί για σκουμπρί (λίγο ανεβασμένο στο αλάτι, αλλά προσωπικά δεν με χάλασε). Γευστικότατο το μπάμπα γκανούς και καλό το burger προβατίνας (μυρωδάτο ομολογουμένως, μια χαρά) με εξαιρετικό bun και insides.
Σε γενικές γραμμές, το ευχαριστηθήκαμε για ακόμη μια φορά.
Αν βγουν απ' την εξίσωση οι τιμές, για τις οποίες έχουν ειπωθεί όλα νομίζω, ο υιοθετούμενος γευστικά μαξιμαλισμός σε ένα new age περιβάλλον αποτελεί, όπως εύστοχα σημειώνει η Γιατράνκα, ένα διαρκές κάλεσμα στην έκπληξη (θετική, ουδέτερη, αδιάφορη, αρνητική), που είναι κι αυτό μία πρόταση για γύρω απ' το τραπέζι.
tsimp (πριν από 28 μέρες και 13 ώρες)
στο κατάστημα ΖΑΪΡ 79 Καφενείο, Ίμβρου 26, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ορισμένες νέες παραρτηρήσεις, σε διπλές επισκέψεις Απριλίου '24:
Τα κεμπάπια του δεν είναι απλώς Φλώρινας, αλλά έρχονται κι απ' την Φλώρινα, όπως μας ενημέρωσε ο φιλικός ιδιοκτήτης. Αν και κατεψυγμένα, μην αποθαρρυνθείτε, είναι ζουμερά και τρυφερά.
Επίσης, οι χειροποίητες τυροκροκέτες, που τις είδα πρώτη φορά, είχαν ωραία υφή και ήταν γευστικές.
Και έμαθα τι είναι (ή μάλλον, περισσότερο μπερδεύτηκα για το τί είναι) το μεσκλάν.

Σε όλα του, μια χαρά (ξανά).
tsimp
στο κατάστημα Pick a Piece Πιτσαρία, Εθνικής Αντιστάσεως 25, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Παίρνω από κανένα κομμάτι πού και πού περνώντας, αλλά είπα αυτή τη φορά να δοκιμάσω ολόκληρη πίτσα. Απρίλιος '24.
Η αλήθεια είναι ότι, καθώς δεν έχει την κίνηση εκείνη για να υποστηρίξει πολλές και διαφορετικές επιλογές κομματιού στον θερμοθάλαμο (που ενίοτε δε θερμαίνεται και ερωτάσαι αν επιθυμείς το κομμάτι ζεσταθεί στον φούρνο), αν είσαι περαστική είναι ρουλέτα αν θα τύχει κομμάτι που μόλις βγήκε ή που έχει κάποια ώρα. Βέβαια, απ' την άλλη, αυτό βγαίνει σε καλό, γιατί το κόστος δεν συμπιέζεται εις βάρος της ποιότητας για ανταγωνιστική κάλυψη μαζικής ζήτησης.
Φρεσκοψημμένη, λοιπόν, που καταναλώθηκε άμεσα.
Λεπτή, αφράτη και καθόλου λαστιχωτή, με δόσεις bubble crust στο στεφάνι, που δείχνει ότι γίνεται καλή δουλειά με τα ζυμάρια.
Τα toppings της σπέσιαλ τα κλασσικά, οκ.
Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη, η μεγάλη πίτσα είναι στα 10€.
Ευχάριστο το γεγονός ότι δείχνει να έχει πιάσει.
Δεν είναι πίτσα για να θυμάσαι, αλλά είναι αξιοπρεπής και σε οκ τιμή.
tsimp
στο κατάστημα Σιαμήτρα Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Λεωφόρος Στρατού 25, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πολυπρωινή επίσκεψη, Απρίλιος '24.
Δοκιμάστηκαν πίτες, που όπως αναφέρουν είναι δικές τους, και δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω.
Η πίτα με κολοκύθι και πιπεριά μια χαρά.
Η κρεατόπιτα (ως τέτοια αναφέρεται, αλλά πρόκειται για κιμαδόπιτα) οκ, αλλά λίγο πιο στεγνή από,τι μου αρέσει. Η γέμιση περιείχε πιπεριά και δεν ήταν ιδιαίτερα καρυκευμένη.
Η τυρόπιτα ήταν πολύ καλή —το τυρί γευστικά ξεχώριζε σημαντικά.
Το φύλλο όλων ήταν τραγανό, αλλά όχι εύθρυπτο. Στα λάδια τόσο όσο. Με αρκετές διαστρωματώσεις, που συνολικά τις ανέβαζε. Πολύ καλό.
tsimp
στο κατάστημα Studiose [νεκροταφείο] Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Νικήτη, Ν. Χαλκιδικής
Έχει κλείσει.
tsimp
στο κατάστημα το Φισκάρδο Μαγειρείο, Κασσάνδρου 109, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επιτόπια δοκιμή μουσακά. Ημίρευστη μπεσαμέλ, μελωμένη και νόστιμη πατάτα και μελιτζάνα, αδύναμος κιμάς (ως κρέας ήταν μια χαρά, αλλά υστερούσε στην καρύκευση και στο «δέσιμο»). Ζεστάθηκε εκείνη τη στιγμή -ήταν σε θερμοκρασία δωματίου, που το θεωρώ οκ ως πρακτική όταν οι ποσότητες προς διαχείριση είναι μεγάλες. Γιγάντιο κομμάτι, στα 4 ή 4,5€. Με πλούσια αγγουροντομάτα (οκ) ως συνοδευτικό, συνολικά κόστισε 7€.

Μου άρεσε η σαφώς πιο λαϊκή ατμόσφαιρα του μίγματος των θαμώνων, που διαφέρει σημαντικά από το αμιγώς φοιτητικό κοινό των υπολοίπων.

(Άνοιγμα παρένθεσης: Σε πρόσφατη -σπάνια για μεσημεριανή ώρα- επίσκεψη σε αυτή την περιοχή του κέντρου, συναντήθηκα με κάποια από τα μαγειρεία των φοιτητικών χρόνων (Αγ. Δημητρίου, προξενείο, αρχή Κασσάνδρου). Μάλιστα, όντας ανοικτά και με καλο καιρό που είχε ως αποτέλεσμα τα εξωτερικά τραπεζάκια να γεμίζουν και να αδειάζουν εν ριπή οφθαλμού, παρατήρησα (και ένα δάκρυ κύλησε..) ότι οι συνήθειες των πολλών δεν άλλαξαν --και μάλλον δεν πρόκεται να αλλάξουν. Κοτομπουκιές ή gordon blue με πατάτες τηγανιτές, ή και ενίοτε φούρνου, στα τρία απ' τα τέσσερα τραπέζια, μόνοι, ζευγαράκια ή παρέες (έως και) των 3, να απολαμβάνουν τον εθιστικό αυτό συνδυασμό.)
tsimp
στο κατάστημα ο Σωτήρης Ψητοπωλείο, Φιλελλήνων 1, Πολίχνη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πρώτη παραγγελία, Απρίλης '24.
Κοντοσούβλι κοτόπουλο πολύ καλό, γευστικό και ζουμερό.
Γύρος χοιρινός ευχάριστος και χοντροκομμένος.
Από τις επιλογές για γέμισμα, επιλέχθηκε το "ζυμωτό (χωριάτικη πίτα)". Στην ουσία πρόκειται για καρβελάκι ψωμί (οκ), που περνιέται κι απ' την τοστιέρα, και όχι για πίτα. Παίρνει περισσότερη ποσότητα απότι ένα κλασσικό τυλιχτό και χρεώνεται 5€ (σε πίτα 4,3€).
Άρεσε το τζατζίκι που είχε άνιθο. Το κρεμμύδι καλό. Η ντομάτα λεπτοκομμένη.
Μιας και δεν βρίσκομαι ποτέ στην περιοχή για το διά ζώσης, θα υπάρχει στο νου για τις εντός ορίων ζώνης του delivery πείνες.
tsimp
στο κατάστημα Ο Μίμης Γυράδικο, Αγίου Δημητρίου 126, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πέρα από την υπό εξαφάνιση λαδωμένη πίτα (που, και αλάδωτη να ήταν, είναι καλή πίτα, όχι καραμολέγκος), έχει και - την όλο πιο αποκλεισμένη απ'τα γυράδικα - μαγιονέζα.

Τον θεωρώ αξιοπρεπέστατη επιλογή, όχι απλώς για το σθενάζον από καλά γυράδικα κέντρο, αλλά και για την πόλη.

Αφορμή για να περάσω τώρα από εδώ και να γράψω, είναι ότι χθες, εν έτει 2024 και με τις τιμές εκεί που είναι, πήρα λουκάνικο σε πίτα με αλοιφή 2,50€ [ολογράφως: δύο ευρώ και πενήντα λεπτά]. Είναι τέτοια η εντύπωση που έχω αρχίσει να αμφισβητώ ότι το έζησα.
tsimp
στο κατάστημα προτάσεις φαγητού ανά περιοχή Ταβέρνα, Ν. Θεσσαλονίκης
Κάποιες πληροφορίες εστίασης που συλλέχτηκαν από το ταξίδι σε Σκόπια και Βελιγράδι.

Σκόπια: Μείναμε για λίγες ώρες, οπότε δοκιμάζαμε ό,τι βρίσκαμε. @dokimastis: Τα donerάδικα φαίνονταν όντως πολύ λαχταριστά. Την επόμενη φορά, που θα έχει περισσότερο χρόνο η πόλη, θα ελεγχθούν.
- Pekara: Diman
- Bar: Balet (το βρήκαμε να ξενυχτάει μεσοβδόμαδα, είχε ροκενρόλ και χορό)
Παίρνουν ευρώ (αφού στρογγυλέψουν προς τα πάνω), κάρτες ντεμί.

Βελιγράδι:
- Pekara: Andjelko (για burek), Kircansky
- Ethnic (στο χέρι, σε περίπτωση που λαχταρίσετε μεξικάνικο): Tortilla Casa
- Kafana*: SFRJ (τουριστικό, αλλά συμπαθέστατες γεύσεις σε κάποια πιάτα)
- Bar: Sinnerman (κάνει live), April (*και* cocktails)
- Live: BAM Club
Κάρτες ντεμί, χρειάζεται συνάλλαγμα.

*Δυστυχώς, δε βρήκαμε κάπου σέρβικο φαγητό χωρίς να είναι τουριστικό. Aka ένα κουτούκι να το ευχαριστηθείς. @Meraklis_Thess: Αν βρεις αυτές τις σημειώσεις, βάλε τίποτα να το έχουμε υπόψη;)
tsimp
στο κατάστημα SFRJ Ταβέρνα, Velike stepenice 1, Beograd, [εξωτερικό]
Επίσκεψη, Μάρτης '24.
Ημι-τουριστικό εστιατόριο (ίσως και χωρίς το "ημί-") με θέματα από τη Γιουγκοσλαβία, κυριολεκτικά παντού. Ζεστό περιβάλλον, με θέα στον ποταμό Sava και το νέο Βελιγράδι.
(Παρένθεση: Όλως τυχαίως, την ίδια μέρα - δηλαδή 24/03 - ήταν και η επέτειος έναρξης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, οπότε πετύχαμε τραπέζι υπερήλικων ντόπιων με στρατιωτικές ενδυμασίες να "γιορτάζει".)
Παρά την όλη αισθητική και το vibe, προσωπικά δεν μου έβγαλε επιτήδευση περισσότερη από αυτή που είχαν οι συνδηλώσεις του ντεκόρ. Ίσως να ήταν η μουσική (από post-punk έως alternative rock), ίσως το μη προσποιητό και φιλικό προσωπικό, ίσως η χαλαρή προσέλευση κόσμου. Έβγαζε ένα coziness.
Μεγαλούτσικος κατάλογος.
Όλα όσα πήραμε από άνω του μετρίου έως καλά, με εξαίρεση το biftek u ulju (μοσχάρι μαγειρεμένο και σερβιρισμένο σε λάδι (πολύ κακό) και βαλσάμικο).
Ξεχώρισαν: biftek, baked beans, meat the SFRJ way. Επίσης, οι εξαιρετικοί διαφορετικοί τύποι ψωμιού (μαύρο, πολύσπορο, καλαμποκίσιο).
Στα ποτά, rakija plum κι εδώ. Μια χαρά (κι εδώ).
Φάγαμε χορτάσαμε, ήπιαμε, βγήκε ~23€/άτομο. Οι τιμές για το ελληνικό πορτοφόλι αποδεκτές, για Σερβία ανεβασμένες.
Σε γενικές γραμμές άρεσε αρκετά. Θα μπορούσα να ξαναπάω και θα το πρότεινα για δοκιμή.
tsimp
στο κατάστημα June cafe Λοιπά, Gospodar-Jevremova 25, Beograd, [εξωτερικό]
Το επισκεφθήκαμε, εν μέσω βροχής, Μάρτη '24.
Λειτουργεί ως brunch-άδικο 9πμ με 4πμ και με lunch/dinner 5μμ με 10μμ.
Αν είστε λάτρεις του αβοκάντο τοστ και των αυγών ποσέ ή ψηφιακοί νομάδες, τότε αυτό είναι το μέρος σας.
Γευστικά, το English kimchi breakfast που πήρα δεν είχε καμία απολύτως γευστική ουσία. Σαν η διαδικασία του να τρως kimchi με αυγά να είναι σημαντικότερη από τα ίδια τα αυγά.
Δεν έβαλα χάσταγκ hipster για να μην το ναρκοθετήσω στις αναζητήσεις, αλλά πιστεύω ταιριάζει.
tsimp
στο κατάστημα ? Ταβέρνα, Kralja Petra 6, Beograd, [εξωτερικό]
Επίσκεψη, Μάρτιος '24.
Βρίσκεται κοντά στο κάστρο, οπότε μιλάμε για περιοχή με αρκετή κίνηση. Το περιβάλλον είναι αυτό της "καλής ταβέρνας" και το περιποιημένο με λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι προσωπικό είχε την γνωστή περιπαικτική διάθεση μόλις μάθουν από πού έρχεσαι - αυτή των kalimera kalispera, ευτυχώς μετριασμένη -, που προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερα cringe. Το κτήριο ομολογουμένως ωραίο, αλλά ένιωσα πως τον 'ξεπερνούσε' η τουριστική εσάνσ.
Αν και ήμασταν αρκετά άτομα και το μαγαζί γεμάτο εξωτερικά, τραπέζι βρήκαμε αμέσως.
Μενού αναμενόμενα μεγάλο.
Όσα πήραμε οκ, χωρίς συγκινήσεις, αλλά και δίχως παραφωνίες. Ξεχώρισε το μπιφτέκι και το σουτζουκάκι, που ήταν γευστικά.
Στα ποτά: Αν και αντι-φαν των βρασιών που δεν προέρχονται από σταφύλι, η rakija δαμάσκηνου μου άρεσε (μετά τη 2η :Ρ).
Συνολικά, βγήκε ~22€/άτομο. Το προ-12ετίας σχόλιο του peinasmenos για τις τιμές θα μπορούσε να γραφτεί και για τώρα. Για τιπ, όπως και αλλού, μόνο μετρητά.
Στα θετικά, ότι βρίσκεται κοντά σε σημείο που θα είστε για (μεγάλη) βόλτα και πιθανώς θα πεινάσετε, οπότε και προσφέρει την εν λόγω ευκολία με οκ, χωρίς εκπλήξεις, φαγητό.
Overall, δεν είχε κάτι το κακό, αλλά δεν ξεχώρισε και πουθενά. Αν δεν είναι του απολύτου στυλ σας, καλύτερα να ψαχτείτε αλλού.
tsimp
στο κατάστημα Tortilla Casa Ξένο, Čika-Ljubina 6, Beograd, [εξωτερικό]
Δοκιμάστηκε burrito. Ωραία υλικά και εξαιρετική τορτίγια, την οποία ανοίγουν και ψήνουν εκείνη τη στιγμή. Έχει και με σπανάκι. Αν είστε για κάτι διαφορετικό, αξίζει μία δοκιμή.
tsimp
στο κατάστημα Andjelko Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Balkanska 41, Beograd, [εξωτερικό]
Επίσκεψη με καφέ και ηλιόλουστο καιρό, Μάρτη '24.
Εδώ φάγαμε το πιο καλό burek με κιμά του ταξιδιού. Αν και ελαφρώς πιο λαδερό απ' τα υπόλοιπα, είχε αρκετά τραγανό, βουτυράτο φύλλο και νόστιμη γέμιση. Εξίσου καλό και το burek με τυρί.
Προτείνεται.
tsimp
στο κατάστημα La Delicious Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Leninova 44, Skopje, [εξωτερικό]
Μεταμεσονύχτια επίσκεψη, Μάρτης '24. Δυστυχώς, όσα δοκιμάσαμε ήταν κάτω του μετρίου (κάποια αρκετά). Το καλό είναι ότι είναι ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο, σε περίπτωση που χρειαστεί μετά τα νυχτοπερπατήματα.
tsimp
στο κατάστημα Diman Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Miroslav Krleza 39, Skopje, [εξωτερικό]
Πρωινή επίσκεψη, Μάρτης '24.
Φούρνος με burek, πιτοειδή και διάφορες ζύμες.
Safe επιλογή, αλλά χρόνου δοθέντος θα ήθελα να δοκιμάσω/ψαχτώ και με άλλα στην περιοχή.
tsimp
στο κατάστημα Γιώτης Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Ρήγα Φεραίου 33, Νέα Ευκαρπία, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκιμή Μάρτιος '24, σχετικά αργά και δεν είχε πολλές επιλογές.
Πίτσα με αλλαντικά οκ+, φαντάζομαι στην ώρα της θα είναι καλύτερη. Είχε και νηστίσιμη.
Τα ατομικά πεϊνιρλί διεκπεραιωτικά, με καλή, όμως, (κάπως γλυκίζουσα) ζύμη.
Σαντουϊτσάκι ατομικό (με φέτα, αγγούρι, ντομάτα) οκ.
tsimp
στο κατάστημα 1 στα γρήγορα Γυράδικο, Ερυθρού Σταυρού 40, Καβάλα, Ν. Καβάλας
Ένα στα γρήγορα κυριολεκτικά, καθώς λόγω κίνησης και περιορισμένου πάρκινγκ, δυστυχώς, δεν μπόρεσα να χωθώ στα ενδότερα. Πρόστυχο γυράκι, όχι όμως και των μεγάλων συγκινήσεων. Η πίτα καλή, η πατάτα προκάτ. Στα 4,10€ που, για το μέγεθός του, το λες τσιμπημένο.
tsimp
στο κατάστημα boo gazza Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, 25ης Μαρτίου 28, Νέα Ευκαρπία, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκιμή, Μάρτης '24.
Μπουγάτσα μισή-μισή: Τυρί κάπως φλατ, χωρίς βάθος και ένταση, απ' την άλλη ο κιμάς οκ, είχε νοστιμιά. Το φύλλο λεπτό και αρκετά 'νωπό', όχι τόσο του γούστου μου ο συνδυασμός των δύο.
Σπανακοτυρόπιτα με χοντρούτσικο φύλλο και γέμιση συμπαθητική, που έπαιρνε - αναλογικά - να είναι πιο πλούσια, ενώ η παρουσία πράσσου της έδινε. Δεν ξεχώρισε όσο θα μπορούσε.
tsimp
στο κατάστημα Θόδωρος Καφενείο, Γ. Μπακατσέλου 22, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη μετά από τα πολύ καλά σχόλια, εντός κι εκτός ταβερνοχώρου.
Ομολογώ πως δεν είναι τόσο το φαγητό (παρόλο που σημειακά «είναι και παραείναι»), όσο η φιγούρα του κύριου Θόδωρου. Ευγενικός και εξυπηρετικός, όλο μες στην 'κουζίνα' κάτι έκοβε, κάτι μαγείρευε, στιγμή να κάθεται δεν τον είδα, παρόλο που ήμασταν η μοναδική παρέα με "απαιτήσεις" στο μαγαζί.
Μεζές 'λίγο απ' όλα' με των 10€, που περιελάμβανε ψαράκια στο τηγάνι, λίγο τυρί, ελιές, μισό κρεμμύδι, λαχανοντολμάδες, αγγούρι, ορισμένα τουρσιά, λάχανο κ.α. Η φροντίδα του πιάτου δεν άφηνε να ενοχλήσει το οριακό τηγάνισμα των ψαριών, ενώ, αντίθετα, έκανε τη γέμιση του ντολμά να θυμίζει σπίτι.
Με το που πιάσαν οι πρώτες στάλες βροχής, ήρθε και γίδα βραστή. Απαλύνουσα και πραΰνουσα.
Κάποιες ώρες μετά, ο λογαριασμός συνοδεύτηκε με λίγο καθαρισμένο μήλο.
Το τσίπουρο έντονο, αλλά καλό. Έφερε τον γλυκύ.
Μία ομορφιά:)
tsimp
στο κατάστημα Το κονάκι Ταβέρνα, Μαυρούδα, Ν. Θεσσαλονίκης
Κυριακάτικο τραπέζωμα, Μάρτιος '24. Χώρος συμπαθητικός, κάτι ανάμεσα σε ψησταριά και καφενείο του χωριού (tv, τσόχα και όλα τα συναφί). Δοκιμάσαμε τα περισσότερα κρεατικά που υπήρχαν. Ξεχώρισαν τα αρνίσια παϊδάκια και τα σουτζουκάκια. Κοντοσούβλι χοιρινό καλό. Πανσέτα και σουβλάκια οκ. Δύσκολη πίστα το καραμανλίδικο σουτζούκι, υπό άλλες συνθήκες ίσως να το ευχαριστιόμουν περισσότερο (π.χ. μεζές σε τσιπουροκατάνυξη). Γύρος χορινός αρκετά λιπαρός και άγευστος (πρέπει να έγινε στο τηγάνι). Στα απογύρω δεν παίχτηκε ιδιαίτερη μπάλα. Πατάτες χεράτες αρκετά καλές, αλοιφές εμπορίου οκ, σαλάτες λάχανο και ντομάτα οκ, μπουγιουρντί δε δοκίμασα. Τιμές δε γνωρίζω, καθώς το γεύμα ήταν κερασμένο. Καταλυκτικά, για κρεατοφαγία και δη παϊδάκια θα τραβιόμουν ευχαρίστως στην mordor που λέγεται λοιπός νομός Θεσσαλονίκης, κάποια στιγμή.
tsimp
στο κατάστημα Με...ράκι Ψητοπωλείο, Αδριανουπόλεως 125, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Συμπληρωματικά (Μάρτης '24).
Της ώρας: Μπιφτέκι γεμιστό αρκετά καλό (έχει κύμινο, ενημερωτικά) και μπριζολακια λαιμού μια χαρά. Έπασχαν λίγο στα συνοδευτικά τους, θα μπορούσε να υπάρχει καμία πατατούλα τηγανιτή ή φούρνου, κανένα ρυζάκι κ.α.
Μαγειρευτό: Αγριογούρουνο κοκκινιστό στη γάστρα με πατάτες τηγανιτες. Αρκετά νόστιμη κρασάτη η σάλτσα και το κρέας σχετικά τρυφερό.

Σούμα από όλες τις επίσκεψης:
- Γεύμα για δύο άτομα, πολύ φαί (ήτοι 3-4 μερίδες, 3-4 ορεκτικά) και λίγο ποτό, να υπολογίζετε περί τα 50-60€.
- Προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο (μεταξύ αρκετών και καλών) απ' τα ταβερνάκια που δοκιμάστηκαν στην Ορεστιάδα.
- Άξιο μνείας το γλυκάκι που φέρνουν στο τέλος, μπορεί να διαφέρει απ' την προηγούμενη φορά, αλλά είναι κάθε φορά πολύ ταιριαστό.
- Προσωπικό / ιδιοκτήτης φιλικοί, πάντα κερνούσαν κάτι στο τέλος από,τι πίναμε.
- Θα το ξαναεπισκέπτομαι με χαρά.
tsimp
στο κατάστημα Jim ο Δραμινός Γυράδικο, Λεωφόρος Γεωργίου Παπανικολάου 65, Πεύκα, Ν. Θεσσαλονίκης
Επαναληπτική/νεο-δοκιμαστική επίσκεψη, Μάρτης '24.
Μπερεκέτι σε κυπριακή μια χαρά, σε ποσότητα μεγαλύτερη από,τι θυμόμουν, το ευχαριστήθηκα.
Στα νεά: Γύρος χοιρινός οκ, τσαχπίνικα ανθυγιεινός χωρίς ωστό να ξεχωρίζει. Ο γύρος κοτόπουλο έβγαζε αρκετό λάδι, σε σημείο ενοχλητικό, ενώ - περιέργως - γευστικά παρέμενε πολύ χαμηλά.
Η πίτα του σε ενδιάμεσο επίπεδο, not great not terrible.
Overall, για τον προφανή λόγο, θα συνεχίσω να το έχω στο νου μου.
tsimp
στο κατάστημα Τζαμάλα [νεκροταφείο] Μεζεδοπωλείο, Λέοντος Σοφού 18, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη για πιοτό μετά από πολλά χρόνια, απογευματάκι, Μάρτης '24.
Θυμόμουν μόνο πιο απλά πιάτα, ως συνοδεία του τσίπουρου που έρεε - και συνεχίζει να ρέει - άφθονο.
Τώρα συναντήσαμε και έναν μικρό μεν, τίμιο δε κατάλογο.
Δοκιμάσαμε διάφορα, αλλά ξεχώρισαν (και άρεσαν) τα τσιγαριαστά χόρτα με πέστροφα και η σαλάτα σπανακόπιτα (απ' τις πιο καλές αυτής της κατηγορίας που έχω δοκιμάσει).
Συνολικά, θετικό το πρόσιμο της επίσκεψης (με τις ευχάριστες εκπλήξεις), για την οποία κρατούσα μικρό καλάθι. Διατηρεί το ύφος που περιγράφεται και σε παλαιότερα posts, που είναι πολύ οκ αν κάτι τέτοιο ψάχνεις, αλλά προσωπικά δύσκολα το επιλέγω για φαΐ και ποτό πλέον.
tsimp
στο κατάστημα Star pie Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Πολυτεχνείου 50 & Κωστή Παλαμά 14, Νέα Ευκαρπία, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Φλεβάρης '24.
Ζητήθηκαν μισές μερίδες μπουγάτσας, ώστε να δοκιμαστούν οι αλμυρές του. Δόθηκαν με ευχαρίστηση (έχω συναντήσει να μην το εφαρμόζουν).
Τυρί στεγνό και κάπως αδιάφορο, σπανάκι καλό, κιμάς αρκετά γευστικός, ζαμπόν-κασέρι ένοχα απολαυστικό.
Το φύλλο πυκνό, χοντρό και τραγανό, πιο πολύ προς το πιτοειδές, αλλά δεν ενόχλησε.
Στα υπόλοιπα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε πίτες και ζύμες, μικρές ή μεγάλες.
Το περιβάλλον φιλικό. Οι μπάρμπες που πίνουν πρωινό καφεδάκι είναι plus. Θα μπορούσα να ξαναπεράσω για πρωινό καφέ και τσίμπημα.
tsimp
στο κατάστημα Πορφύρα Ψητοπωλείο, Λάμπρου Πορφύρα 8 & Αλεξανδρείας 107, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Παραγγελία μετά από πολύ καιρό, μέσω γνωστής πλατφόρμας τροφοδιανομής, Φλεβάρης '24.
Δοκιμάστηκε μπιφτέκι (γευστικό και ανάλαφρο), σε κυπριακή πίτα (σωστά ψημένη και αφράτη). Το γερμανικό burger κλασσικά καλό.
Αρκετά ευχαριστημένος για αυτό που προσφέρει, στην τιμή που το προσφέρει, ακόμη μια φορά.
tsimp
στο κατάστημα προτάσεις φαγητού ανά περιοχή Ταβέρνα, Ν. Θεσσαλονίκης
Βλέποντας τις αναρτήσεις του Meraklis_Thess για Σκόπια, θυμήθηκα να ρωτήσω: Μήπως έχουμε καθόλου προτάσεις για Σκόπια / Βελιγράδι, καθώς και για τίποτα άλλο εκεί γύρω;
tsimp
στο κατάστημα Marili Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη, Αθήνα, Ν. Αττικής
Γεωργιανός φούρνος σε ωραίο σημείο (γλυκός πεζόδρομος με μικρά μαγαζιά, καφέ και περατζάδα, σε μία ήπια συνύπαρξη της γειτονιάς και των περαστικών).
Δοκιμάσαμε πίτες με φασόλι (συμπαθητική, ολίγον τι καυτερή, ήθελε μία σπιρτάδα ακόμη) και λουκάνικο (οκ, αν και πίστευα θα ήταν κάτι πιο ιδιαίτερο, τελικά ήταν βραστό). Εκείνη την ώρα δεν βρήκαμε χατσαπούρι. Ζυμώνουν και ψήνουν συνεχώς, με τα προϊόντα να βγαίνουν σε μικρά batches και να μένουν ζεστά. Ένα πέρασμα για δοκιμή των υπολοίπων θα το έκανα ευχαρίστως.
tsimp
στο κατάστημα Αλλιώς Μεζεδοπωλείο, Κέρκυρας 17-19, Κυψέλη, Αθήνα, Ν. Αττικής
Κυριακάτικη επίσκεψη, Φλεβάρης '24. Μεσημέρι και δεν έπεφτε καρφίτσα.
Καιρού επιτρέποντος, καθίσαμε σε ένα από τα 6-7 μικρά εξωτερικά τραπέζια, που όμως δεν είναι αν είστε περισσότερα από τρία-τέσσερα άτομα.
Σχετικά μικρός κατάλογος με καφενειακά πιάτα και new age (λόγω περιοχής άρα και κόσμου) ματιά/αισθητική. Χωρίς ωστόσο να εκτρέπεται από τις κλασσικές αποδόσεις.
Τα περισσότερα εξ όσων δοκιμάστηκαν ήταν μια χαρά. Μέγεθος τυπικού μεζέ.
Το τσίπουρο δυνατό και καλό.
Τιμές οκ, προσωπικό εξυπηρετικό και φιλικό.
Μας άρεσε.
tsimp
στο κατάστημα Χρήστος Βρώμικο, Θεοδώρου Δηλιγιάννη ?, Αθήνα, Ν. Αττικής
Η καντίνα του Κυρ Χρήστου, απ' τις γνωστές των Αθηνών, στον Σταθμό Λαρίσης, με χρόνια παρουσία στο σημείο. Ψήνει, τυλίγει, πληρώνεται. Συχνά με το ίδιο χέρι, προσδίδοντας την απαραίτητη εσάνς στην γαστροοικονομική συναλλαγή.
Βράδυ Σαββάτου, Φλεβάρης '24, με χαλαρή μα σταθερή κίνηση κόσμου.
Το ιδιαίτερο εδώ είναι πως το "απ' όλα" περιλαμβάνει και ζαμπόν / κασέρι (κάτι που έχω συναντήσει μόνο στις γλώσσες της Φλώρινας).
Το (πολύ καλό) ψωμάκι ψήνεται στα κάρβουνα, σε στυλ μπορώ να πω πως μου θύμισε αυτό του Μαύρου στη Θεσσαλονίκη.
Πανσέτα και λουκάνικο αποδεκτά. Ήθελα και το κεμπάπ, αλλά δεν συναντηθήκαμε.
Το μονό τεμάχιο (κόστους 5€) είναι λίγο για να γεμίσει ικανοποιητικά το ψωμί, με αποτέλεσμα πολλές μπουκιές να μην το συμπεριλαμβάνουν. Ωστόσο, λόγω ζαμπονοκάσερου δεν ήταν ενοχλητικό. Το διπλό (κόστους 6,5€) μου φάνηκε too much για ένα σάντουιτς.
Overall, πληροί τις προϋποθέσεις συμπαθητικής επιλογής σε βρώμικο, θα μπορούσα να ξαναπάρω.
tsimp
στο κατάστημα Με...ράκι Ψητοπωλείο, Αδριανουπόλεως 125, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Βρισκόμενοι Φλεβάρη '24 στην Ορεστιάδα, το επισκεφθήκαμε με χαρά. Πήραμε διάφορα απ' τα γνωστά & καλά (κεμπάπ, κεφτεδάκια, λάχανο τουρσί, σουβλάκι πρόβειο) και δοκιμάστηκαν ακόμη τα πιάτα ημέρας: Κοντοσούβλι πρόβειο, αρκετά καλό, αν και περισσότερο σαν πρόβειο κρέας σε γάστρα, και κοτόπουλο αλά κρεμ, οκ χωρίς όμως να είναι κακό. Πολυ όμορφα.
tsimp
στο κατάστημα Το Κουτσό Μεζεδοπωλείο, Βαλτινών 14, Γκύζη, Αθήνα, Ν. Αττικής
Επίσκεψη, Φεβρουάριος '24. Νεανικό μεζεδοπωλείο σε ήσυχη περιοχή.
Μικρός κατάλογος. Δοκιμάσαμε: μαυρομάτικα (καλά και δροσερά), πατάτες σωτέ (οκ), τηγανιά μανιταριών (νόστιμα με ωραίο μαγείρεμα τα μανιτάρια, δυστυχώς με αρκετή ρίγανη που τα έριχνε κάπως), τυροκαυτερή (πολύ καλή και όπως πρέπει καυτερή), χοιρινά μπριζολάκια (μια χαρά), φιλετάκια κοτόπουλου (απλώς με κάρυ και ελαφρώς στεγνά), λουκάνικο (καλό).
Όλες οι μερίδες προς το μικρό μέγεθος, οπότε αν θέλετε να χορτάσετε θα χρειαστούν refills.
Γενικά, ευχάριστο περιβάλλον, φιλικό το προσωπικό, το φαγητό δεν ενθουσιάζει αλλά δεν απογοητεύει. Αν θέλετε να αποφύγετε πολύβουες καταστάσεις, είναι μια συμπαθητική εναλλακτική.
tsimp
στο κατάστημα [Χωρίς Όνομα] Βρώμικο, Ν. Καβάλας
Στάση για δοκιμή και του απέναντι ρεύματος, Φεβρουάριο '24.
Περίεργο που δεν δουλεύει ψωμάκι (αν και σε σχετική ερώτηση άφησε να εννοηθεί πως έτυχε να μην έχει).
Το μπιφτέκι του αρκετά flat.
Αξίζει να σημειωθεί το ιδιαίτερα κακό assembling του τυλιχτού, όλα ατάκτως ερριμμένα στην σθενάζουσα πίτα, που δεν άφησε να φαγωθεί καν ολόκληρο.
Τα 4€ πολλά για πίτα.
Εν κατακλείδι, συγκριτικά (και όχι μόνο) η απέναντι κερδίζει κατά κράτος.
tsimp
στο κατάστημα My Bread Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Μαυρομιχάλη 54, Αθήνα, Ν. Αττικής
Πέρασμα ξημέρωμα ενός Σαββάτου, Φλεβάρης '24. Πίτσα, πεϊνιρλί, κοτόπιτα (σε ζύμη, ενδιαφέρουσα γέμιση) μια χαρά. Τίμιος φούρνος, με ποικιλία, θα έπαιρνα ξανά ευχαρίστως.
tsimp
στο κατάστημα Μπαντής Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Παναγίας Φανερωμένης 33, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επιτέλους, ο δρόμος έβγαλε τα βήματα πρωινομεσήμερο Κυριακής στην περιοχή και η στάση στον Μπαντή επιβαλλόμενη για τα μπουγατσοεξτραδάκια. Κόσμος ουρά, μα η εξυπηρέτηση παρέμενε στοργική, αφιερώνοντας τον χρόνο που πρέπει σε κάθε παραγγελία. Δοκιμάστηκαν:
- Χωριάτικη, οκ (έλειπε το βάθος, παρότι κατσικίσιο το τυρί)
- Κιμάς, δυνατή γέμιση, αλλά κάπως λιπαρό - στο όριο - το σύνολο
- Γλυκιά κολοκύθα, καταπληκτική, άρεσε πολύ
Με χαρά θα τον επισκεφθώ ξανά για δοκιμή και άλλων συνδυασμών της Κυριακής.
tsimp
στο κατάστημα Gondola Γυράδικο, Δελφών 16, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκιμή Φλεβάρης '24. Γυράκος extra, όπως έχει ειπωθεί, χωρίς να είναι δυσάρεστος. Πίτα λαδωμένη σωστή, το ψωμάκι ψήνεται, τα από γύρω δίχως συγκινήσεις. Ευχάριστα τα παιδιά στην εξυπηρέτηση. Μου άφησε όμορφη αίσθηση. Αν έμενα στην περιοχή, εκτιμώ πως θα το τιμούσα πού και πού.
tsimp
στο κατάστημα καψούλι Μεζεδοπωλείο, Μαρωνείας 29, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Το επισκέφθηκαμε Φλεβάρη '24. Μεγάλος κατάλογος, που μας μπέρδεψε λίγο. Πέρα των ορεκτικών, επιλέξαμε να κινηθούμε στην κατηγορία των Κρεατομεζέδων (βλ. συνημμένο), που φάνηκαν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Και ήταν γευστικοί. Ο συνδυασμός τιμής/ποσότητας το κάνει vfm. Θα μπορούσα να ξαναπάω για το υπόλοιπο της εν λόγω κατηγορίας.
tsimp
στο κατάστημα ο Ζέρβας Ταβέρνα, Λοχαγού Διαμαντή 12, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Επίσκεψη Φεβρουάριος '24. Κρεατικές επιλογές σχάρας, όπου θα βρείτε - όπως και στις άλλες ταβέρνες της πόλης - και τεμάχια. Λουκάνικο ψιλό νόστιμο, σουβλάκι κοτόπουλο καλό και ζουμερό, μπιφτέκι οκ, σουβλάκι χοιρινό στεγνό, πανσέτα κακή. Μπριζολάκια λαιμού οκ. Απογύρω: ποικιλία βραστών μια χαρά, πατάτες καλές, τυροκαυτερή οκ, ομελέτα με καβουρμά αδύναμη, κολοκυθάκια τηγανητά πανιασμένα. Τιμές αναμενόμενες. Τιμολόγιο κανονικά.
tsimp
στο κατάστημα Γευσιτέλεια Γυράδικο, Ελευθερίου Βενιζέλου 31, Αλεξανδρούπολη, Ν. Έβρου
Στο χέρι, Φλεβάρη '24. Έχει γύρο χοιρινό (καλός, ισορροπημένος) και μοσχαρίσιο (γευστικός). Στα 3,60€, αμφότερα, με αλοιφή. Το ψωμάκι έχει δική του ξεχωριστή μνεία, καθώς είναι αφράτο, με ελαφρώς γλυκιά επίγευση, που ψήνεται για τόσο όσο αφού γεμίσει. Πολύ καλό. Πατάτες και πίτα δεν προτιμήθηκαν για τους προφανείς λόγους. Κάτι το διαφορετικό λόγω του μοσχαριού. Σε γενικές γραμμές άφησε ευχάριστες εντυπώσεις, θα έπαιρνα ξανά.
tsimp
στο κατάστημα Ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι... Ψητοπωλείο, Βασιλέως Κωνσταντίνου 34, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία κόμματα που λείπουν. Ευτυχώς, έχει ωραία πιτούλα και όχι προκάτ πατάτες (επιτέλους!). Μπιφτέκι και πανσέτα - σε τυλιχτό - συμπαθητικά. Αποδεκτό σε γενικές γραμμές χωρίς να είναι κάτι ουάου, ωστόσο για αυτό που θα βρεις στην Ορεστιάδα πάνω απ' την βάση.
tsimp
στο κατάστημα Γυροβολιές Γυράδικο, Βασιλέως Κωνσταντίνου 105, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Επωλήθη τελικά, πριν 2-3 μήνες. Δεν άλλαξε κάτι σε μενού/αισθητική του μαγαζιού.
Νέα ιδιοκτησία: Vasileva Elena
tsimp
στο κατάστημα Μενέλαος Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Αμυγδαλεώνας, Ν. Καβάλας
Το post του vtp ήταν ό,τι έπρεπε για να αποκτήσει το πέρασμα από την Καβάλα το απαραίτητο ενδιαφέρον. Ξεμακρύναμε από την Εγνατία προς Αμυγδαλεώνα, Φλεβάρη '24. Δοκιμάσαμε πεϊνιρλί με γύρο κοτόπουλο, λουκάνικο, κοκορέτσι, χοιρινό σουβλάκι. Όλα είχαν βάση το κασέρι, εκτός απ' το κοκορέτσι που είχε φέτα και πιπεριά. Όλα πολύ καλά, προσωπικά μου άρεσε περισσότερο το λουκάνικο και ο γύρος. Η πίτσα ανάλογης φιλοσοφίας, πλούσια, πολύ καλή. Η ζύμη, που εδώ είναι η βάση ώστε να πρωταγωνιστήσουν οι ιδιαίτεροι συνδυασμοί του φούρνου, καταπληκτική, καθόλου λαδερή και πολύ ελαφριά. Μετρίου μεγέθους, αλλά το σύνολο αξίζει και με το παραπάνω. Μας άρεσε πολύ. Προτείνεται με πάθος.
tsimp
στο κατάστημα Coffee Canteen / Souvlaki Canteen Βρώμικο, Αγροτεμάχιο 388, Καλοχώρι, Ν. Θεσσαλονίκης
Φαγί, Φλεβάρης '24.
Πανσέτα και μπιφτέκι. Το πρώτο βασικό αλλά όχι κακό, το δεύτερο αδιάφορα οκ, με αρκετό κόλιανδρο (προσωπικά το βρήκα ενδιαφέρον, στην ομήγυρη δεν άρεσε). Το ψωμί καλούτσικο, αφράτο, ζαπατοειδές. Θετικό πρόσημο στο ζυμάρι, αλλά έως εκεί. Το συγκλονιστικά αδιανόητο η τιμή αυτού, ήτοι 4,30 με σαλάτα (διαθέτει χτυπητή και τζατζίκι). Δύσκολα θα ξαναπάρω, λόγω τιμής.
tsimp
στο κατάστημα Ο Πασχάλης Βρώμικο, Ν. Θεσσαλονίκης
Περνώ τακτικά από το σημείο, όμως σήμερα αποφάσισα να κάνω στάση. Ένας ποταμός ανθρώπων, καρδιών και ονείρων συρρέει στην καπνίζουσα γωνιά. Η πανσέτα διπλή, ζουμερή παρότι λεπτοκομμένη, το λουκάνικο- ελαφρώς πικάντικο- υποδεέστερο μα ωραίο κι αυτό (διαθέτει και χωριάτικο). Το ψωμί ιδανικό σε υφή και μέγεθος, γεμίζει απ' άκρη σ' άκρη. Η αλοιφή (τυροκαυτερή μόνο) χωρίς επιπλέον χρέωση. Η εναλλαγή των ανθρώπων τακτική, η εξυπηρέτηση ευγενική και σβέλτη. Τα αναχωρούμενα πρόσωπα στογγυλά, δίνουν τη θέση στην προσμονή των νέων στομαχιών. Εκεί σμίγουν με τη συλλογική πραγματικότητα• εκεί χορεύει ο λαός της εργατιάς.
tsimp
στο κατάστημα Καραγιάννης Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Περδίκκα 6, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Τελευταία δοκιμή, επανάληψη σιροπιαστών (μια χαρά, και ελαφριά).

Διαθέτει μεταξύ άλλων και κατεψυγμένες πίτες, χειροποίητες, σε στρογγυλό, μετρίου μεγέθους, ταψάκι, με αρκετά νόστιμο φύλλο και πλούσια γέμιση, αν και κάπως τσιμπημένες σε τιμή (13€). Γκάμα: πρασοτυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα.
tsimp
στο κατάστημα La Vita Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, 28ης Οκτωβρίου 110, Αμπελόκηποι, Ν. Θεσσαλονίκης
Περαστική δοκιμή, Φλεβάρης '24. Μπουγάτσα τυρί οκ, κιμάς ελαφρώς καλύτερος. Το φύλλο συμβατικό. Διαθέτει και διάφορα ατομικά τυροπιτοειδή. Γύρω στις 10πμ ήταν κατάμεστο, το περιβάλλον αναμενόμενα λαϊκό. Γευστικά δεν ξεχώρισε, αλλά θα το πρότεινα, αν βρεθείτε στην περιοχή και σκοπεύετε να καθίσετε.
tsimp
στο κατάστημα Pizza Fan Πιτσαρία, Εθνικής Αντιστάσεως 50, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Παραγγελία μέσω του site τους, Φλεβάρης '24. Είχα ξεχάσει την ενδιαφέρουσα επιλογή για επιλογή του τύπου ζυμαριού. Τη thin crust τη θυμόμουν αρκετά πιο ...thin και crunchy βέβαια, τώρα ήταν απλώς λεπτή. Η κλασσική ζύμη fan αφράτη και ανάλαφρη. Σε γενικές γραμμές, μια χαρά, με τις take away τιμές (5-6€, αναλόγως πίτσας και τύπου ζυμαριού) να είναι καλό vfm.
tsimp
στο κατάστημα Trata tinned [νεκροταφείο] Λοιπά, Αγορά "Μοδιάνο", Ερμού 24 & Βασιλέως Ηρακλείου 33, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Το πρόβλημα κατ' εμέ δεν ήταν τα μαγαζιά, παρόλο που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης (προσωπικά, ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης, δε μπορώ να βρω κανέναν μα κανέναν λόγο η Trata και η κάθε Trata να ανοίγει μαγαζί, θυμίζοντας εκπομπές με τοποθέτηση προϊόντος στην tv, πόσο δε μάλλον να συνδεθώ μαζί τους καταναλωτικά).

Το όλο θέμα φαίνεται να ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίστηκε η ανάπλαση της Αγοράς. προϊόν της οποίας είναι και τα μαγαζιά που ήρθαν στο εγχείρημα. Καλογυαλισμένο/instagramable σημείο στήρας κατανάλωσης, απέχοντας παρασάγγας από τα στοιχεία που τη συνέθεσαν ως τόπο συνάθροισης και αγοροπωλησιών. Δεν λέω να έμενε παρατημένη και βρώμικη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ξανα-γενήθηκε περισσότερο εξυπηρέτησε μία αισθητική και λογική πολυκαταστήματος και λιγότερο, αν όχι καθόλου, την καθημερινότητα των κατοίκων.

Μία χαμένη ευκαιρία για την πόλη, ώστε να θυμίσει λίγο περισσότερο "πόλη", είχα σκεφτεί όταν την πρωτοεπισκέφθηκα. Οι ταφόπλακες που πέφτουν (όχι μόνο για τα μαγαζιά, αλλά και για την επισκεψιμότητα και το πώς την βλέπει ο κόσμος), δυστυχώς, επιβεβαιώνουν την εξαρχής λάθος προσέγγιση.
tsimp
στο κατάστημα φύλλο με μεράκι Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Δαβάκη 6, Νέα Μαγνησία, Ν. Θεσσαλονίκης
Περαστική δοκιμή, Γενάρης '24. Η μπουγάτσα (τυρί) κέρδιζε κάποιους πόντους στη γέμιση, έχανε κατά κράτος στο φύλλο. Η μερίδα σχετικά μικρή. Συμπληρωματικά, σπανακοτυρόπιτα,
- δεν ξέρω αν είναι δική τους, αλλά έμοιαζε αισθητικά και γευστικά χειροποίητη - καλή και πλούσια.
tsimp
στο κατάστημα Παρελθόν [νεκροταφείο] Ταβέρνα, Μανωλάκη Κυριακού 20, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Χαρτί στην πρόσοψη ενημερώνει πως "το μαγαζί θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση".
tsimp
στο κατάστημα [Χωρίς Όνομα] Βρώμικο, ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Ν. Κοζάνης
Πρωινή επίσκεψη, Ιανουάριος '24. Το πιροσκί, που το έκανε εκείνη τη στιγμή, αρκετά καλό. Περισσότερο θύμιζε τηγανίτα διπλωμένη. Από τα κρεατικά δοκιμάστηκε η πανσέτα, που κι αυτή μόλις είχε βγει, και ήταν ζουμερή. Καλή, χωρίς συγκινήσεις. Διαθέσιμα ήταν ακόμη σνίτσελ, μπιφτέκι και λουκάνικο. Στις επιλογές έχει το κλασσικό ψωμάκι, καθώς και μπαγκέτα. Οι πατάτες χεράτες. Υπάρχουν και ορισμένες τυποποιημένες αλοιφές. Καλή επιλογή μεταξύ των καντινών που υπάρχουν στον ΑΗΣ.

(Μπαίνοντας στον Τομέα, προχορώντας ευθεία βρίσκετε το "παρκάκι", με το κυλικείο να είναι στην απέναντι αριστερή γωνία.)
tsimp
στο κατάστημα Βασιλείου Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Βοσπόρου 78, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Σαββατιάτικο take-away, Ιανουάριος '24, κατά τις 13:00. Λόγω ώρας ίσως κάπως οριακό στη διαθεσιμότητα, αλλά ευτυχώς όλα καλά. Μπουγάτσες, προφανώς. Το φύλλο στα γούστα μου (μασίφ και crunchy), πάρα πολύ καλό. Οι γεμίσεις σε πολύ καλό επίπεδο: Τυρί καλή, κρέμα δυνατή, ο κιμάς - τελευταία μερίδα - ξεχώριζε (μου θύμισε τον Σερραίο στην Εθν. Αντιστάσεως, αλλά στην πιο πλούσια, γευστικά και ποσοτικά, εκδοχή). Η πίτσα αρκετά λιμπιστική εξ όψεως (τρίγωνο κομμάτι ταψιού), γευστικά απλώς οκ.

Πληροφοριακά, στην επιγραφή αναφέρεται τιμή κιλού 17€/kg, ενώ η ίδια τιμή, βάσει τιμής μερίδας (ήτοι 2,80€ τα 170g, που προσωπικά την θεωρώ υψηλή, που όμως αξίζει), διαμορφώνεται στα ~16,5€/kg.
tsimp
στο κατάστημα Express Ψητοπωλείο, Μαλακοπής 7, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Σχόλιο no. 98 και δε θα πρωτοτυπήσω καθόλου: Πρόκειται για έναν απ' τους καλύτερους γύρους της πόλης, που γεμίζει τα γήπεδα της ταχυφαγικής top tier league και σώζει την παρτίδα για το θεσσαλονικιώτικο τυλιχτό. Το γεμιστό μπιφτέκι πραγματικό αξιοθέατο, γευστικά μπορώ να πω πως δεν ενθουσίασε, αλλά ήταν καλό και αξίζει δοκιμής. Τα παρελκόμενα με το ενδιαφέρον τους, αντίχειρες ψηλά για το μεράκι. Μου πήρε μόλις 15 χρόνια για να το δοκιμάσω, ένα βράδυ Τετάρτης κοντά στα μεσάνυχτα, χωρίς ουρά και parking. Τα γυράδικα που θέλουμε.
tsimp
στο κατάστημα Η Γωνία του Χοντρού [νεκροταφείο] Ψητοπωλείο, Πλατεία Ειρήνης 20, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Στάση για κάτι γρήγορο, Ιανουάριος '24. Ψητοπωλείο με διάφορα κρεατικά, εκτός γύρου. Για την ληγούρα και μόνο, δοκιμάστηκε το αρνίσιο κεμπάπ, που 'κάτι έκανε'. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν, που πετιέται στη σχάρα απευθείας από τον καταψύκτη. Το ψήσιμο χωρίς προβλήματα, το γευστικό αποτέλεσμα μέτριο. Όντας περαστικός απ' την πόλη, πιστεύω πως δύσκολα θα έπαιρνα ξανά. Μένει ανοιχτό έως αργά, πράγμα που όσες/οι ξενυχτούν αναμενόμενα θα εκτιμήσουν.
tsimp
στο κατάστημα Καθοδόν Γυράδικο, Πλατεία Ειρήνης 5, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Δεύτερη στάση της βραδιάς, μετά τα Φιλαράκια, Ιανουάριος '24. Σε αυτή την περίπτωση, ο γύρος ελαφρώς πιο λιπαρός, γεγονός που ίσως να πίστευε κανείς πως θα προσέδιδε αυτό το "κάτι" που θέλω. Φευ! Αδιάφορα όλα, πλην της ουγγαρέζας -και της ρωσικής- που φέραν σημάδια χειροποίητης παρασκευής (καλούτσικες). Στα 4€ το κλασσικό τυλιχτό με γύρο, άνευ χρέωσης αλοιφής. (Τα 6€ της τορτίγιας με γύρο, σίγουρα δε δικαιολογούνται από την ισχά περισσότερη ποσότητα που προστίθεται, έναντι της πίτας.)
tsimp
στο κατάστημα Τα Φιλαράκια Γυράδικο, Πλατεία Ειρήνης 69, Κομοτηνή, Ν. Ροδόπης
Αναζήτηση νέου καλού/αξιοπρεπούς, πέρα απ' το δυνατό King Food, γυράδικου/τυλιχτάδικου στην Κομοτηνή, Ιανουάριος '24. Ο δρόμος, αρχικά, μας έβγαλε στα Φιλαράκια, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Γύρος, εξ όψεως, βιομηχανοποιημένος, της σειράς. Πίτα γύρος oυγγαρέζα, it is. Η πίτα η πολύ κακή, ο γύρος ο αδιάφορος, οι πατάτες προκάτ, οκ ουγγαρέζα. Το μέγεθος προς το μεγάλο. Η απλή πίτα κοστίζει 3,70€. Η αλοιφή δεν χρεώνεται έξτρα. Όπως το περιμέναμε, η έκπληξη δεν έγινε.
tsimp
στο κατάστημα Ovelix Βρώμικο, Ν. Καβάλας
Πέρασμα Ιανουάριο '24. Επισκέψιμη κανονικά μέσα απ' το parking της Εγνατίας οδού, μετά τα διόδια της Μουσθένης. Η ώρα 10πμ και διέθετε όλα τα κρεατικά του καταλόγου, ήτοι: μπιφτέκι βοδινό, λουκάνικο βραστό και ψητό, πανσέτα, σουβλάκι χοιρινό, σουβλάκι και φιλέτο κοτόπουλο. Όλα μεταξύ 3,8 και 4,0€. Η σαλάτα χρεώνεται έξτρα +0,2€. Όσα πήραμε, αξιοπρεπή (μπιφτέκι, πανσέτα). Χαρακτηριστικό είναι το μίνι καρβελάκι που γεμίζει, διαφοροποιούμενη σημαντικά (και θετικά) έναντι του ευρέως γνωστού ψωμί-αφρού. Οι πατάτες προκάτ, φυσικά. Απόδειξη κανονικά. Μας άρεσε.

Πληροφορίες:
Ιδιοκτησία: Demireva Antoaneta
Διεύθυνση: Χρυσόκαστρο Καβάλας
tsimp
στο κατάστημα Salonica Restaurant Εστιατόριο, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Ιανουάριος '24, δύο ατόμων. Degustation menu, το οποίο ήρθε σε ελεύθερη απόδοση από τον Chef, μιας και λόγω εορτών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η περίοδος ισχύος του (αν και τηλεφωνικώς, είχαμε ενημερωθεί πως βρίσκεται κανονικά σε ισχύ, από Πέμπτη έως Σάββατο). Γλυκοκοίταξα και τον πατσά, αλλά το φλερτ της υπερβολής δεν προχώρησε.

Ψάρι ημέρας το φαγκρί.
Ήρθαν στρείδια, καρπάτσιο με άρρωστο wakame και pickled ginger, ψαρόσουπα (!), φιλέτο ψαριού με χαβιάρι, πουρέδες (σελινόριζας, μαϊντανού) και πράσσο, ραβιόλι με κατσικίσιο τυρί, black angus rib eye με μανιτάρια. Και δύο επιδόρπια: απροσδιόριστο λευκό με κρέμα, μαρένγκα, φρούτα του δάσους και προφιτερόλ. Όλα από πάρα πολύ καλά έως εξαιρετικά, πλην του ραβιόλι που ήταν αρκετά κάτω απ' το επίπεδο των υπολοίπων πιάτων.

Overall, πολύ νόστιμο φαγητό, προσγειωμένο και ταυτόχρονα ανεπιτήδευτα ενδιαφέρον. Με μία φιάλη κρασι, η τιμή διαμορφώθηκε στα 105€/άτομο (κόστος degustation 80€/άτομο). Το σέρβις ευγενικό κι εξυπηρετικό. Οι τιμές δεν είναι για επαναλήψεις, αλλά θα ήθελα πολύ να ξαναπάω, αφορμής δοθείσης .
tsimp
στο κατάστημα κους κους ταβερνοχωριτών Ταβέρνα, Ν. Θεσσαλονίκης
Προσωπικά, συντάσσομαι με το κοινότυπο "όλα είναι θέμα γούστου", που βρίσκει εφαρμογή (σχεδόν) παντού στην κατηγορία του ευ ζην: στις γεύσεις, στις μουσικές, στις ταινίες, στη διασκέδαση κ.ο.κ. Οπότε η κουβέντα περί καλού/κακού [βάλε_ό,τι_θες_εδώ], κατ' εμέ, δεν μπορεί παρά να κινείται στη δημιουργική σφαίρα, μέσα στην/από την οποία γνωρίζεις το άγνωστο, συμφωνείς ή διαφωνείς με πάθος, ενδεχομένως προβληματίζεισαι, αδιαφορείς, αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών, οι οποίες προκύπτουν μέσα απ' την σμίξη προσωπικού και κοινωνικού παρελθόντος και μέλλοντος στο παρόν.

Η εκμετάλλευση (όχι - τουλάχιστον για την ώρα - κακώς εννοούμενη) αυτών των πεδίων, όπως το φαγητό, η μουσική, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση κ.λπ., που έρχεται αναπόδραστα, είναι που μας συστήνει σε νέες προσλαμβάνουσες, τις οποίες είτε θα απορρίψουμε είτε θα δεχθούμε είτε θα προσπεράσουμε είτε (και το πιο πιθανόν) δε θα γνωρίσουμε καν, είτε επειδή δεν έτυχε είτε γιατί, καλώς ή κακώς, υπάρχουν λογής-λογής αποκλεισμοί.

Όπως και παντού σχεδόν, έτσι κι εδώ, σε αυτή την εκμετάλλευση (που εννοώ "αξιοποίηση διαμέσω") υπεισέρχεται ο παράγοντας που λέγεται χρήμα, οπότε η αξιοποίηση μπορεί εύκολα να μεταστραφεί στην κακώς εννοούμενη εκμετάλλευση (="πονηρια" ή/και "δηθενιά*"), απ' την οποία παλεύουμε να μείνουμε μακριά. Άλλες φορές επιτυχώς, άλλες ανεπιτυχώς.

Σε αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, προσωπικά εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη ενός μέσου όπως το παρόν (με βάση την ίδια την κοινότητα), το οποίο αξιοποιεί έναν απ' τους όλο και περισσότερους τρόπος διάδοσης της πληροφορίας (σε ένα περιβάλλον ινσταγκραμικής προβολής των πάντων), μιας πληροφορίας η οποία κινείται οριζόντια, αφήνοντας -εν πολλοίς και στο μέτρο του δυνατού- απέξω πρακτικές χειραγώγησης οι οποίες επιχειρούνται στα περισσότερα σχεδόν κραταιά μέσα που γνωρίζω.

Έχοντας την πληροφορία ή και καμιά φορά ρισκάροντας, τουλάχιστον ας γεμίζουν τα στομάχια μας, πρωταρχικώς, με ειλικρίνεια. Αν μας αρέσει ή όχι το αποτέλεσμα, είμαστε εδώ για να το συζητάμε :)

* Η "δηθενιά" πάλι σχετική είναι, αλλά - για την οικονομία της συζήτησης και παραμένοντας στο γαστρονομικό σκέλος της κουβέντας - το παράδειγμα του Thanasis με φουά γκρα πτεροδάκτυλου, δίνει εξόχως τον τόνο με τον οποίο χρησιμοποιείται.
tsimp
στο κατάστημα Ο Αυτοκράτορας Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Μανωλάκη Κυριακού 6, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Τελευταία, η εμπειρία του εθισμού - εγγενώς εγγεγραμμένη στην περιοχή της Ροτόντας - εδραιώνεται γύρω από την αυτοκρατορική λουκανικόπιτα. Τα στοιχεία της, με τη σειρά τους, αναδεικνύονται τόσο σε υλικό όσο και συμβολικό πλαίσιο, κοινωνώντας και διευρύνοντας τη συναισθηματική σύνδεση με τον τόπο και την ποικιλομορφία του.
tsimp
στο κατάστημα Chouska Μεζεδοπωλείο, Στέφανου Δραγούμη 10, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Γενάρη '24. Δοκιμάστηκαν διάφορα, απ' τα οποία κρατώ τα πολύ νόστιμα βουβαλίσια σουτζουκάκα και το περέκ με παστουρμά. Το επίπεδο, γενικώς, οκ προς καλό. Η τσικουδιά καλή, ευκολόπιοτη, δίχως οποιαδήποτε εκ των υστέρων παρενέργεια. Τιμές κανονικές. Το περιβάλλον φιλικό, εξυπηρετικό το προσωπικό. Θα μπορούσα να ξαναπάω, ως εναλλακτική των υπολοίπων αξιο-επισκέψιμων μεζεδοπωλείων του κέντρου.
tsimp
στο κατάστημα Το Νέον Μεζεδοπωλείο, Δημητρίου Τσιαπάνου 25-29, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Το επισκεφθήκαμε λίγο πριν κλείσει η χρονιά. Πολύς κόσμος, με συνεχείς εναλλαγές στα τραπέζια. Η γενικότερη εντύπωση ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε το ταβερνοαλάνι (δεν είναι κακό, αλλά όχι το τσάι μου). Θα υπογραμμίσω μόνο το κομμάτι της μουσικής, που σε σημεία ξέφευγε σημαντικά από το 'αδιάφορη' και γινόταν ενοχλητική. Οι τιμές οκ, γεγονός που, σε συνδυασμό με το ύφος του καταστήματος, θεωρώ δικαιολογεί την κοσμοσυρροή.
tsimp
στο κατάστημα Goody's Burger House Fast food, Εμπορικό "Μακεδονία", Τομπάζη 15, Πυλαία, Ν. Θεσσαλονίκης
Σε αναμονή για ταινία, είπαμε κάτι να τσιμπήσουμε. Από "νέα", δοκιμάστηκε chilli burger στην έκδοση Μικρές Φάρμες. Αποδεκτό σε γενικές γραμμές το κρέας, ανώτερο της κλασσικής εκδοχής, χωρίς όμως να είναι κάτι ιδιαίτερο γευστικά. Σίγουρα δεν δικαιολογούνται τα 5,90€ που κοστίζει, άνευ φυσικά πατατών.

Επίσης, σαν κάπως όλα να ήταν μικρότερα/λιγότερα, αλλά είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στο ότι η συνήθης προσλαμβάνουσα είναι αυτή του delivery.
tsimp
στο κατάστημα Τίμιο Γυράδικο, Ροδοκανάκη 48, Χίος, Ν. Χίου
Διπλή επίσκεψη στα τέλη Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη '23. Διαθέτει 'τίμιο' σουβλάκι (χοιρινό), για το οποίο άνετα θα ξανα-ξαναπήγαινα. Ο χώρος είναι μικρός και τα λιγοστά σκαμπό εσωτερικά είναι είτε για αναμονή είτε για φαγητό στο πόδι. Μην και μπερδευτείτε και ζητήσετε σουβλάκι σε ψωμάκι γιατί θα σας φέρουν σουβλάκι με φέτα ψωμί (:Ρ).
tsimp
στο κατάστημα Yammm! [νεκροταφείο] Πιτσαρία, Μεγάλου Αλεξάνδρου 4, Φλώρινα, Ν. Φλώρινας
Κατά πώς δείχνει, νεκροταφείο.
tsimp
στο κατάστημα Πάνος Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Ωραιοκάστρου 119, Σταυρούπολη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πρωινό πέρασμα μετά από προτροπές, Δεκέμβρης '23. Μπουγάτσα με τυρί καλή, με ισορροπημένο περιεχόμενο, χωρίς οξύτητες. Μπουγάτσα με κιμά, διέθετε ήπια γέμιση, με καρότο, κρεμμύδι και μυρωδικά, καρυκευμένη σωστά, χωρίς πολλές -θετικές ή αρνητικές- εντάσεις. Πίτσα σε τετράγωνο κομμάτι, όχι κάτι ιδιαίτερο ή που ξεχωρίζει, γευστικά εντός του συμβατικού επιπέδου ενός μπουγατσοπωλείου (η αναφορά στον Σάκη πιο κάτω ίσως να δημιουργεί μία ελαφριά σύγχιση αν αναφέρεται σε κάτι πέρα του κοψίματος, προσωπικά δε μου τη θύμισε στα βασικά της χαρακτηριστικά).
Το φύλλο των μπουγατσών ήταν ήπια κρατσανιστό, αν μόλις είχε βγει και σερβιριστεί, διαφορετικά νοτισμένα πλαδαρό. Βασικό στοιχείο η απουσία περιττών λαδιών, γεγονός που τις καθιστά αρκετά ελαφριές, δίνοντας πόντους στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν έχω φάει πολλές μπουγάτσες στα δυτικά, παρόλα αυτά δεν ξέρω πόσο εύκολα θα την τοποθετούσα στην θέση "μία απ' τις καλύτερες", όπως και μου συστήθηκε μέσα από τις αναφορές-προτροπές. Σε γενικές γραμμές ήταν οκ και θα μπορούσα κάποια στιγμή να ξαναπάρω.
tsimp
στο κατάστημα Η Γωνιά Μεζεδοπωλείο, Ροΐδου 21, Χίος, Ν. Χίου
Βρεθήκαμε στο νησί μία Δευτέρα του Νοέμβρη του '23, σχετικά αργά, και ήταν ένα απ' τα λίγα ανοιχτά μαγαζιά (και το μόνο γεμάτο με κόσμο). Με το που καθίσαμε μας ενημέρωσαν πως ήταν ημέρα της εβδομαδιαίας προσφοράς, ήτοι 14€/άτομο + τα ποτά. Πήραμε δις και τρις όλες τις βρώσιμες επιλογές του καταλόγου. Τα πιάτα έρχονται σε μέγεθος διπλού μεζέ. Γευστικά τίποτα το ιδιαίτερο (βλ. λεζάντες φωτογραφιών). Το προσωπικό σβέλτο και ευγενικό. Στο τέλος ήρθε γλυκό. Ζητήθηκε τιμολόγιο, το οποίο και ήρθε κανονικά. Overall, σε ημέρα προσφοράς δε θα το ξαναεπέλεγα, στα κανονικά του ίσως, για να αποκτηθεί μια συνολική εντύπωση.
tsimp
στο κατάστημα SAGRAΔO Fast food, Αγνώστου Στρατιώτου 50, Πολίχνη, Ν. Θεσσαλονίκης
Τελικά δοκίμασα κι εγώ το Pita Club Sando. Αρκετά μεγάλο αλλά όχι βαρύ, που έρχεται συνοδεία καλής ποσότητας από πατάτες τηγανιτές. Στα των εσωτερικών υποθέσεων, η ποσότητα του γευστικού γύρου μου φάνηκε κάπως μικρή (γεγονός που κάνει το "πιτοψωμί" να φαντάζει ατελείωτο), ενώ ο μανίσιος συνδυασμός με σως φέτας, που γενικά δεν μ' αρέσει αλλά είπα να δοκιμάσω, δεν με τρέλανε. Περίμενα περισσότερα απ' το συγκεκριμένο tbh, χωρίς να είναι κακό. Σε κάθε περίπτωση παραμένει μαγαζί με αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια.
tsimp
στο κατάστημα Bunny's Πιτσαρία, Ανδρέα Παπανδρέου 209, Νεάπολη, Ν. Θεσσαλονίκης
Εκτροπή από το περιφερειακό στο σχόλασμα, γιατί μου άρεσε το «κονταροχτύπημα» των πιο κάτω σχολίων, Δεκέμβριος '23. Αισθητική γυράδικου τελών 90's -αρχών 00's. Οι γύροι του φαίνονται diy, με το χαρακτηριστικό σχήμα ανάστροφου κώνου. Επιλέχθηκε ο χοιρινός. Μεστά κομμάτια, χωρίς ιδιαίτερο λίπος, στην κλίμακα της πόλης τον τοποθετώ άνω του μετρίου. Δεν ήταν καθόλου αλμυρός, αλλά είχε γευστικό ταβάνι. Το μπιφτέκι τώρα, τυποποιημένο, μέτριο με την κακή έννοια, θα το βρείτε ολόιδιο σε αρκετά γυράδικα/καντίνες της πόλης. Η πίτα του πολύ καλή, οι πατάτες αδιάφορο προκάτ αμυλούχο παρασκεύασμα. Πιστεύω πως αν έμενα/βρισκόμουν τακτικά στην περιοχή, θα το τιμούσα πού και πού, τώρα δύσκολα να το ξαναεπισκεφτώ.
tsimp
στο κατάστημα Moύργα Εστιατόριο, Αθανάσιου Χριστόπουλου 12, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Να πω και εγώ τη γνώμη μου για το μαγαζί, έπειτα απ' την 4η επίσκεψη, έναν χρόνο+ που μεσολάβησε από την προηγούμενη. Καταρχάς όσα πήραμε: σαλάτα λάχανο με καπνιστό σκουμπρί, ταρτάρ μπακαλιάρου με βελουτέ ροφού, γίγαντες με πέστροφα, φαγκρί μανέστρα, μύδια αχνιστά με φιδέ, ήταν νόστιμα και χορταστικά. Οι συνδυασμοί θεωρώ πως αναδείκνυαν τις γεύσεις που ήλθαν και είχαν ενδιαφέρον (ενδεικτικά θα αναφέρω το λάχανο με το σκουμπρί, που μας άρεσε πολύ ο συνδυασμός). Απ' την άλλη, τα πιάτα δε διεκδικούν - υπό την έννοια του "αποζητούν" - δάφνες δημιουργικότητας, ενώ βασικό τους στοιχείο δεν είναι τα πολλαπλά γευστικά επίπεδα. Και αυτό, όταν ξέρεις τί περιμένεις από ένα γεύμα (που σε σέβεται), νομίζω δεν είναι καθόλου κακό. Αντιθέτως, δίνεται χώρος να ξεδιπλωθούν και να ανασάνουν άλλες συνδέσεις, επικοινωνίας, αναμνήσεων, μίας αίσθησης 'σπιτικού τραπεζιού', που στον πυρήνα τους έχουν το καλό (όχι fine), απλό (όχι απλοϊκό) φαγητό. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην έρχεται για/σε όλες/ους και, στο βαθμό που του αναλογεί, έχει ενδιαφέρον, γιατί αν μη τι άλλο ούτε ίδιοι είμαστε ούτε - fingers crossed - οι προσλαμβάνουσες των τοπολογιών του φαγητού μπορούν να αναχθούν σε μία κάποια οικουμενικότητα. Κάπως έτσι, λοιπόν, περνάω κάθε φορά που κάθομαι σε τραπέζι της Μούργας• το φαγητό άλλοτε ολοκληρώνει το χόρτασμα της ψυχής άλλοτε μπορεί και να σκοντάψει λίγο. Αυτή τη φορά, φάγαμε καλά. Μαζί με μία φιάλη Μπαχανέζο από την Ικαρία (η συγκεκριμένη εμφιάλωση μας ενημέρωσαν πως είναι αποκλειστικά για τα μαγαζιά του Λουκάκη), στα 107€.
tsimp
στο κατάστημα Το Μυρμήγκι Fast food, Κωνσταντινουπόλεως 8, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Το χοτ ντογκ (σαν σύνολο) αρκετά καλό, στον βαθμό που αναλογεί.
Πολύ ωραία η πράσινη σως, καυτερή και γευστική. Θα είχε ενδιαφέρον αν είχαν και κάτι ακόμα πιο καυτερό. Η sriracha μου φάνηκε αδιάφορη, μπορεί να οφείλεται όμως στον πράσινο ενθουσιασμό. Θα της δοθεί ευκαιρία ξανά.
Μου άρεσε που κατά την 7λεπτη παραμονή, αρκετός κόσμος περνώντας τσιμπούσε χοντογκάκι, γεγονός που δείχνει ότι το μαγαζί "πιάνει". Καλή βραδινή/ξενυχτιάζουσα εναλλακτική στον Σάκη.
tsimp
στο κατάστημα Ο Μάγος Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Ροδοκανάκη 48, Χίος, Ν. Χίου
Ημι-cult/must κρεπερί της Χίου, να απ' τα regular μαγαζιά ξενύχτηδων για να στρώσουν τα στομάχια. Την επισκεφθήκαμε τον Νοέμβρη του '23. Ανάμικτα συναισθήματα, καθώς, ενώ η αλμυρή δοκιμή δεν ενθουσίασε (ποσοτικά, ποιοτικά), η γλυκιά με εξέπληξε ευχάριστα. Μου άρεσε που η λευκή σοκολάτα είναι με chips που λιώνουν και όχι σε άλειμμα. Το φύλλο οκ, μπορούσε και καλύτερα. Επίσης, για τους/τις τολημερούς/ές, διαθέτει και γύρο ως επιλογή για υλικά. Αξίζει ένα πέρασμα, ως εναλλακτικό κλείσιμο μιας βραδινής εξόδου.
tsimp
στο κατάστημα Με...ράκι Ψητοπωλείο, Αδριανουπόλεως 125, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Την επισκεφθήκαμε αρκετά, Νοέμβριο '23. Τίμιο ταβερνάκι, όπου τα περισσότερα από όσα δοκιμάσαμε ήταν καλά και τίμια. Ξεχώρισαν το σουβλάκι μοσχάρι, το πρόβειο σουβλάκι και το κεμπάπ. Καλές οι πανσέτες και τα λουκάνικα. Γλυκάκι υπέροχο στο τέλος κερασμένο. Τιμές, όπως λέει και ο Θου-Βου, λογικές (και καλές). Μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι -και γενικά, η κρεατοφαγία στην Ορεστιάδα κρατάει γερά. Συστήνεται για επίσκεψη σε αυτή τη φάση, αν βρεθείτε στην πόλη.
tsimp
στο κατάστημα το ηλιοβασίλεμα Ταβέρνα, Κάτω Γιαλός, Χώρα, Ψαρά, Ν. Χίου
Επισκεφθήκαμε την κυρά Γαρυφαλλιά και Δεκέμβρη του '23. Έπειτα από συνεννόηση, υπάρχει η δυνατότητα να βγει και κανένα φρέσκο ψαράκι εκτός καταλόγου. Η συνεννόηση απαιτεί μία κάποια μυστικοπάθεια. Σε μας ήρθαν σκάροι, μπαρμπούνια και ένας σαργός. Νόστιμα ψάρια. Δυστυχώς, όμως, όχι σχολαστικά καθαρισμένα από τα λέπια. Σε γενικές γραμμές, ακριβούτσικο το μαλλί για την αλιευμένη ποσότητα.

Σε άλλες επισκέψεις της ίδιας περιόδου, το φρέσκο καλαμάρι ήταν πολύ καλό και αξίζει. Τα απογύρω σε σταθερά οκ προς καλά επίπεδα.
tsimp
στο κατάστημα Πειρασμός Ψητοπωλείο, Χαλκοκονδύλη 12, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
@Meraklis: Η ενημέρωση ήρθε από φίλο που τον πέτυχε σε κάποια από τις επισκέψεις. Εκ παραδρομής υποτέθηκε η τακτικότητα.
tsimp
στο κατάστημα Θεοπίστη Γυράδικο, Κανάρη 24, Χίος, Ν. Χίου
Δεύτερο πέρασμα, Δεκέμβριος '23. Δοκιμάστηκε και το μπιφτέκι αυτή τη φορά. Γευστικό, καρυκευμένο σωστά. Ο γύρος στο πολύ καλό επίπεδο που ήταν. Η πίτα αρκετά σωστή, όχι διεκπεραιωτικό αρτοσκεύασμα. Συστήνεται (προσωπικά, επιβάλλεται) η επίσκεψη, αν βρεθείτε στη Χίο.

(Το υφος του μαγαζιού είναι ανάλογο του Αλέκου και του Αιμίλιου - δυστυχώς ο τελευταίος ήταν κλειστός όσες φορές επιχειρήθηκε και δεν δοκιμάστηκε το πολυπροτεινόμενο σουβλάκι του - παλιακής αισθητικής και γεύσης, σε μικρά, ίσα να σταθείς, μαγαζάκια. Σε γενικές γραμμές, το χώρισμα θα μπορούσε χονδρικά να γίνει στα ακόλουθα: Γύρος/μπιφτέκι στην Θεοπίστη, σουβλάκι στον Αιμίλιο, σουτζουκάκι στον Αλέκο. Χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αξιόλογα - χρονικώς και αισθητικώς νεότερα - ταχυφαγεία, για τα οποία θα υπάρξουν επιπλέον καταχωρήσεις.
tsimp
στο κατάστημα Άχνη και Κανέλλα Λοιπά, Λεωφόρος Αιγαίου 85, Χίος, Ν. Χίου
Οι λουκουμάδες του μου άρεσαν αρκετά.
tsimp
στο κατάστημα Πειρασμός Ψητοπωλείο, Χαλκοκονδύλη 12, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πληροφοριακά, στο σχήμα της Κυριακής συμμετέχει πρώην μέλος του πανκ συγκροτήματος-θρύλου, Βανδαλούπ.
tsimp
στο κατάστημα Ο Αλέκος Ψητοπωλείο, Γλαύκου 4, Χίος, Ν. Χίου
Επιτέλους τον επισκεφθήκαμε (Νοέμβριος '23). Μικρό εσωτερικά, με 1-2 stands περιμετρικά και από μέσα ο Αλέκος, πρόθυμος, φιλικός, λίγο ντροπαλός. Ανοίγει καθημερινά 8:30-16-00, προσελκύοντας σπουδαστές, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, ήδη από νωρίς.

Στο παρελθόν είχε και γύρο/σουβλάκια/μπιφτέκι, αλλά πλέον δουλεύει αποκλειστικά τα σουτζουκάκια (του Πίπη, reference εδώ: https://www.politischios.gr/istories/giatrosofia-giatreies-kai-o-pipis-toy-palioy-kaloy-kairoy). Τα τηγανίζει και είτε τα φέρνει σε ψωμάκι (μεστό, πολύ καλό) είτε σε μερίδα (20 τεμάχια). Τρυφερά, χωρίς να ξεφεύγουν, νόστιμα. Από γύρω τζατζίκι, ντομάτες (σοβαρές, όχι ξέπλυμα), δικιά του (πινκ) σως με ταμπάσκο, λεπτά sticks πατατάκια εν είδει πατάτας (αρχικά μου φάνηκε κουλό, αλλά δεν ήταν άσχετο και γενικά φάνηκε να τα δουλεύουν στο νησί).

Ευχάριστος ο Αλέκος, old school κατάσταση που καμιά σχέση δεν έχει με λογικές fast food, θέλω κάποια στιγμή να επιστρέψω. Αν βρεθείτε στην Χίο, να πάτε, το αργότερο έως τις 15:00, γιατί μετά ξεκινά το κλείσιμο και δε θα βρείτε πολλά (από φαγητό και κουβέντα).
tsimp
στο κατάστημα McDonald's Fast food, Εθνικής Αντιστάσεως 159, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Το McCrispy έχει ωραίο τραγανό κοτόπουλο, τέτοιο που το λιμπίζεσαι, αλλά η ranch sauce προσωπικά δεν μου άρεσε.
tsimp
στο κατάστημα Κοτόπουλα Ο Δημήτρης Ψητοπωλείο, Βασιλέως Κωνσταντίνου 116, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Επίσκεψη Νοέμβριο '23. Πέρα από κοτόπουλα (ολόκληρα και κομμάτια), στις σούβλες μπορεί να βρεις κοκορέτσι και κοντοσούβλια. Τα κρέατα που δοκιμάστηκαν (κοντοσούβλι χοιρινό, γύρος κοτόπουλο), τα βρήκαμε κάπως flat. Ενδιαφέρον έχουν οι 'ψωμένιες' πιτούλες (βλ. φωτό), που διαφοροποιούνται από τον -ιδιαίτερα αδιάφορο στο θέμα πίτας- ανταγωνισμό.
tsimp
στο κατάστημα Γούναρης Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Ιωάννη Πασαλίδη 75, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Συννεφιασμένη σαββατοημέρα Νοεμβρίου και στην αναζήτηση ενός πεϊνιρλί καλού που είχα ακούσει για κάπου στην Καλαμαριά, και αφού βρήκα την Κυψέλη κλειστή (ήταν και γύρω στις 2μμ), τα βήματα με έβγαλαν στου Γούναρη. Υλικώς στα τελειώματα και πεϊνιρλί δεν βρήκα, αλλά πρόλαβα "αραβική" με τυρί και αλλαντικό (καμία σχέση με αραβική, ζυμαράκι επίπεδο με ωραία υφή, λίγο άνευρο σα σύνολο), πίτσα σπέσιαλ (σπιτική, ωραία), μα αποκάλυψη ήταν τα πιροσκί, σα σύννεφο fluffy, μυρωδάτα και ζεστά, που χωρίς υπερβολή είναι απ' τα νοστιμότερα που έχω γευτεί. Τα, λίγα λόγω ώρας, ψωμιά φάνηκαν έμπειρα, αλλά δεν ήταν η ώρα τους. Επιβεβλημένη η επιστροφή, ελπίζω σύντομα.
tsimp
στο κατάστημα Γυροβολιές Γυράδικο, Βασιλέως Κωνσταντίνου 105, Ορεστιάδα, Ν. Έβρου
Πωλείται (παραμένει για την ώρα ανοιχτό).
tsimp
στο κατάστημα The Dubliner Bar-Restaurant, Κατούνη 16-18, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Το επισκέπτομαι περιοδικά μία φορά το τετράμηνο, όταν με ξεσηκώνει συγκεκριμένη παρέα.
Δηλώνω εθισμένος στις τηγανιτές λωρίδες χοιρινού με τη γλυκοκαυτερή σως της ομώνυμης πιατέλας, όπως και στα nachos με κοτόπουλο, jalapenos και cheddar. Καθώς και στο ένα (1) σφηνάκι Dubliner για κλείσιμο.
Ανθυγιεινό ναι, τα ρούχα παίρνουν γερή δόση φαγητίλας, οι τιμές στις μπύρες υψηλές. Θέλει να βρεις τη σύνδεση μαζί του, διαφορετικά εύκολα μπορεί να καταλήξει παντελώς αδιάφορο.
tsimp
στο κατάστημα κους κους ταβερνοχωριτών Ταβέρνα, Ν. Θεσσαλονίκης
@AG: Η δεύτερη παράγραφος του post σου με άγχωσε στη σκέψη της κυριαρχίας ενός τέτοιου μοντέλου, όσο 'τετράγωνα' και εκ των προτέρων κι αν τεθεί. Αν είναι να αγχωνόμαστε και εντός των αγχολυτικών μας δραστηριοτήτων, τότε κλάφτα χαράλαμπε :Ρ Αντιλαμβάνομαι παρόλα αυτά πώς το θέτεις και σε εστιατόρια με ουρά αναμονής μέρες ή βδομάδες αυτό μπορεί να αποτελέσει μία λύση στο ζήτημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας. Δυστυχώς, όμως, εκτιμώ πως το συγκεκριμένο μοντέλο περισσότερο κινείται εντός του corporate πλαισίου που εισχωρεί όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της εστίασης στην χώρα, αδιαμφισβήτητο και αναπόδραστο προϊόν της εκβιομηχάνισης του τουριστικού κλάδου (δεν είναι τυχαίο που κάτι τέτοιο απαντάται κυρίως στην Αθήνα, όπως ορθά επισημαίνεται πιο κάτω), παρά "για να βγουν τα έξοδα για τα μικρομάγαζα".

Δεν είναι εύκολο να επικρατήσει μία λογική/προσέγγιση για όλα, αυτό είναι σίγουρο. Φυσικά και αλλιώς θα τεθεί από το χι fine dining εστιατόριο και αλλιώς (και αν) απ' την χασαποταβέρνα, παρόλα αυτά η κουλτούρα δομείται και ο κόσμος εκπαιδεύεται. Οι στιγμές -προϊόν ευχαρίστησης- όλο και λιγοστεύουν, είτε λέγεται φαγητό είτε ποτό είτε γήπεδο είτε ταξίδι, τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της μετρησιμότητας (περισσότερα λεφτά*, περισσότερα clicks, περισσότερα views), όλο και περισσότερα καταλήγουν άγευστα, τυποποιημένα, ανέραστα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι αυτό θα πάει καλά, δεν πάει εδώ και πολύ καιρό, γιατί να πάει τώρα;

(*Το "περισσότερα λεφτά" δεν αμφισβητείται ως αντικειμενικός στόχος μίας επιχείρησης και εννοείται πως σκοπός του "εργάζεσθαι" είναι για να βγαίνουν λεφτά και όχι για να γράφουν 50 άτομα στον ταβερνοχώρο για το πόσο καλή τυροκαυτερή είχε το τάδε μαγαζί, αλλά πρέπει να βλέπουμε και από πού ξεκινά όλο αυτό και κυρίως ποιους συγκεκριμένα θα εξυπηρετήσει - και αντίστοιχα τι είδους πελάτες θα οφελήσει.)