ΥΓ1. Παιδιά η επόμενη ανανέωση δεδομένων αναμένεται να αργήσει. Ο ταβερνοχώρος μου τρώει (υπερβολικά) πολύ χρόνο τις τελευταίες μέρες, ειδικά τώρα που ετοιμάζεται ένα σημαντικό πρώτο update της ιστοσελίδας με προσθήκη κάποιων features! Οπότε αν μου στείλετε email με προτάσεις σημείων να ξέρετε ότι θα αργήσω να απαντήσω και να τα προσθέσω.
ΥΓ2. Από περιέργεια κοίταξα τα δεδομένα του ταβερνοχώρου να δω αν η περίφημη οικονομική κρίση αποτυπώνεται στο πλήθος των μαγαζιών της πόλης. Απομόνωσα μόνο τα δεδομένα από το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εκεί το σάιτ μας έχει αποδεκτή κάλυψη. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
-Το 2009, έκλεισαν περίπου 114 και άνοιξαν 170 καταστήματα.
-Το 2010 (μέχρι σήμερα), έκλεισαν περίπου 73 και άνοιξαν 77 καταστήματα.
Αν λάβουμε υπόψη ότι το έτος 2010 δεν έχει τελειώσει, το συμπέρασμα είναι ότι αυτό που επηρεάστηκε δεν είναι το πλήθος των καταστημάτων που έκλεισαν, αλλά κυρίως το πόσα ανοίξανε φέτος.
Ουζομπερδέματα Πρέβεζας (κατηγορία: Ταβέρνα, περιοχή: Θεσσαλονίκη). σοκαρίστηκα που υπήρχε τόσο καιρό εντός κέντρου ταβέρνα για την οποία δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα! και μάλιστα φαίνεται καμένη-ενδιαφέρουσα
Zorba's (κατηγορία: Ταβέρνα, περιοχή: Αμερική). Το πρόσθεσα για "ιστορικούς" λόγους γιατί υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι ο ιδιοκτήτης της παλιάς ταβέρνας Κραββαρίτης στη Θεσσαλονίκη!
ταβερνοαλάνι, 17/9/2010
ΥΓ1. Έφαγα επιτέλους στο Falafel House και άξιζε (δηλαδή συμφωνώ με τα ήδη 9 υπαρκτά σχόλια, όλα θετικά). Έφαγα και στα Βαρελάκια (στο Ρετζίκι) που ήταν απλά οκ.
ΥΓ2. Κλείνει ο Ηλίας λόγω συνταξιοδότησης!!! Όποιοι δεν έχετε πάει ακόμη και γουστάρετε βρώμικα και υπερλαϊκά μαγαζιά, σας το προτείνω. Τελευταία ευκαιρία...
ΥΓ3. Φεστιβάλ Γαστρονομίας στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς (πηγή: αγγελιοφόρος).
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν πολλά μετά το καλοκαίρι και κλείνουν άλλα τόσα):
ΥΓ. Πέρασα καλά, αλλά πλήρωσα τα κέρατά μου στα Αγιολί και Τοίχο Τοίχο.. Επίσης, πήρα επί τόπου σάντουιτς σουβλάκι Μάμα Κότα και μ' άρεσε πάλι.
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης:
Ο πιο χαρακτηριστός αντιπρόσωπος του αθηναϊκού σουβλακιού ανοίγει ανάμεσα απ' τα πιο γνωστά τουμπιώτικα γυράδικα. Η μάχη θα 'ναι σκληρή! Είμαι τρομερά περίεργος να δω αν θα πιάσει... Ντερλικατέσεν (κατηγορία: Ψητοπωλείο, περιοχή: Τούμπα). ευχαριστώ Κεπικάριο, Θου-Βου & Χρήστο
ΥΓ. Στη Χαλκιδική, έφαγα στην πολύ καλή Μασσαλία και σε ένα απαράδεκτο ψητοπωλείο πάλι στην Φώκαια.
Χαιρετώ! Πέρασε ένας μήνας από την τελευταία ανανέωση και η σημερινή είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιώ ποτέ με 300 περίπου νέα σημεία και 350 νέες φωτό.
Από νησιά κατέγραψα πλήρως την Δονούσα (10 σημεία) και τον Άγιο Ευστράτιο (5 σημεία), και σχεδόν πλήρως Αντίπαρο (56 σημεία, υποθέτω όλο το νησί να έχει 70) και Λήμνο (121 σημεία, υποθέτω όλο το νησί να έχει 150). Επειδή η λίστα που προκύπτει είναι υπερβολικά μεγάλη δεν θα αναφέρω τα μαγαζιά αυτά παρακάτω.
Συνεχίζω με τη συνηθισμένη ανανέωση και από Δευτέρα ο ταβερνόχωρος επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς.
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης:
Κρεοπωλείον (κατηγορία: Εστιατόριο, περιοχή: Θεσσαλονίκη). ευχαριστώ GOURMET TH και Σταύρο
Καλά καταλάβατε...! Τις επόμενες μέρες θα είμαι εξαφανισμένος και το site θα υπολειτουργεί :) Τα email θα απαντηθούν με κάποια χρονοκαθυστέρηση. Καλό καλοκαίρι προκαταβολικά στον ταβερνολαό και κουράγιο σε όσους θα υποφέρουν εντός πόλης είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω οικονομικών, είτε λόγω υγείας...
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης:
Η Φαληριώτισσα (κατηγορία: Ταβέρνα, περιοχή: Θεσσαλονίκη). ίσως να έχει ενδιαφέρον
ΥΓ1. Τσεκαρίσματα στα Beerstore και Αλφαβητάρι που μου άφησαν ευχάριστες αναμνήσεις. Στη Χαλκιδική πήγα στο Ζορμπά Συκιάς και στο Imbiss Πολυγύρου.
ΥΓ2. Το τελευταίο δελτίο του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι έφαγε πρόστιμο μια πιτσαρία με στοιχεία "Ιωάννης Κεσέογλου και Σία Ο.Ε. που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 2, Πανόραμα, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ". Η διεύθυνση μάλλον είναι λάθος γιατί δεν υπάρχει οδός Μαρτίου στο Πανόραμα. Έχεις κανείς καμιά ιδέα ποιο μαγαζί είναι? (υπάρχει μια πιτσαρία στη διεύθυνση 25ης Μαρτίου 2, Θεσσαλονίκη, μήπως είναι αυτή?)
ΥΓ3. Όπως με ενημέρωσε ο stefos, κλείνει ο περίφημος Τάκης, οπότε όποιος προλάβει-πρόλαβε για τα μπιφτέκια βουτύρου.
ΥΓ4. Κάποιος αναγνώστης ζητάει φωτογραφίες από το παλιό Meat Me της Σοφούλη. Όποιος μπορεί ας τον βοηθήσει (και να στείλει και σε μας τις φωτό να μπουν για ιστορικούς λόγους)!
ΥΓ5. Trivia: η πρώτη φωτό είναι όντως αληθινή, από το El Paso στην Αγίου Δημητρίου! Η δεύτερη από το καταπληκτικό Μουράγιο.
Το highlight των ημερών είναι η εξέλιξη στο εργασιακό καθεστώς του εστιατορίου Barcelonika. Μεταφέρω τα νέα έτσι όπως έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στο ίντερνετ: kala-nea.gr, antipliroforisi.info. Ευκαιρία για τσεκάρισμα!
Osteria St. Ana (κατηγορία: Εστιατόριο, περιοχή: Roma). ευχαριστώ Σταύρο
31 al Vicario (κατηγορία: Εστιατόριο, περιοχή: Roma). ευχαριστώ Σταύρο
ταβερνοαλάνι, 10/7/2010
ΥΓ. Τσεκαρίσματα: Αναψυκτήριο στο Κορδελιό που μέτρησε, Κώτσαρης στη Σάρτη που δεν μέτρησε και 2 συμπαθητικές μπυραρίες Πρίγκηπος και Sugar Draft.
Παιδιά, επειδή διαβάζω συχνά πυκνά αποθεωτικά σχόλια για διάφορες γνωστές ταβέρνες της πόλης, του τύπου "το σουτζουκάκι είναι καταπληκτικό", πρέπει κάποια στιγμή να καταρρεύσουν κάποιοι μύθοι. Εδώ και καιρό θέλω να γράψω ένα κείμενο για το ντοπάρισμα των ταβερνών με ενισχυτικά γεύσης, αλλά ως γνωστόν είμαι κακός στο γράψιμο και αναβλητικός επειδή ντεμέκ πνίγομαι στη δουλειά :) Μέχρι να το γράψω αυτό το κειμενάκι, όποιος έχει περιέργεια να μάθει γιατί πολλά περίφημα σουτζουκάκια/κρέατα της πόλης είναι τόσο ακαταμάχητα ας κάνει μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ για το Ε621 γνωστό και ως MSG ή γλουταμινικό μονονάτριο ή "γευστικό" ή με διάφορα άλλα ονόματα στο ελληνικό εμπόριο. Είναι η ουσία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η βιομηχανία Knorr. Είναι προφανώς νόμιμη και το αφήνω πάνω σας να σχηματίσετε άποψη για το αν είναι βλαβερή ή όχι. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι την χρησιμοποιούν κατά κόρον στην ελληνική εστίαση και δεν αναγράφεται πουθενά. Δεν είμαι απαραίτητα εναντίον της, εξάλλου αγαπάμε και την χημεία, αλλά είναι ανήθικο να μην αναγράφεται στον κατάλογο με αστερίσκο όπως τα κατεψυγμένα (*κρέας με μαρινάδα "σπέσιαλ"). Αυτά για τώρα, ας συνεχίσω με την ανανέωση δεδομένων, μαζεύτηκαν πάλι πολλά!
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης:
Frutti Di Mare (κατηγορία: Εστιατόριο, περιοχή: Θεσσαλονίκη). ευχαριστώ Άλκηστις & Σταύρο
ΥΓ. Νομίζω έφαγα πολύ αυτό το διάστημα. Έφαγα σε ψητοπωλεία/μαγειρεία τα οποία ήταν όλα πάνω κάτω αποδεκτά: Salsa, Μαράνης, Here come the munchies, Τα Καλύβια. Έφαγα σε ακριβά αλλά ευχάριστα για μένα μαγαζιά που δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι: Το Κρίταμο και Τα γλαράκια στην Χαλκιδική. Η μόνη πραγματικά μέτρια προς κακή εμπειρία του 10ήμερου ήταν Ο Λουτρός.
ΥΓ. Ξοδέψαμε λεφτά πάλι: πολύ καλή ανάμνηση στη ψαροταβέρνα Athos της Νέας Ηράκλειας, καλούτσικη ανάμνηση και στη Γόνδολα της Αγίας Τριάδας. Μέτρια στον Λοξία στη Ναυαρίνου και χάλια στον Μαλλιώρα της Αγίου Δημητρίου.
ΥΓ1. Μίστερ Connoisseur, εύχομαι να διαβάσεις το παρόν μιας και δεν μου άφησες εμαίλ! Το Lena's Bistro είναι όντως ενδιαφέρον μαγαζάκι, αλλά δεν προσφέρει φαγητό απ' όσο ξέρω, άρα δεν μπορεί να μπει στον ταβερνοχώρο!
ΥΓ2. Πήγα να φάω στο Negroponte στα Λαδάδικα (απ' όπου και η παραπάνω φωτό) και είδα την μπυραρία The Pub, Αιγύπτου 5. Η απορία για τον λαό είναι: το μαγαζί προσφέρει φαγητό? Το βάζω ή όχι?
ΥΓ3. Καμιά σπουδαία γαστριμαργική ανακάλυψη από μένα αυτές τις μέρες. Τις λίγες φορές που έφαγα έξω, βγήκα σε μαγαζιά που είχα ξαναπάει.
Έτσι για το χαβαλέ είπα να προσθέσω ενδεικτικά 2 υποκαταστήματα της αλυσίδας Dükkan Burger (έχει ωραίο σάιτ, αλλά χωρίς μετάφραση και χωρίς φωτό) που ανέφερε ο Δημήτρης στα σχόλια του Simply Burgers:
ΥΓ. Αυτές τις μέρες είχα δύο επιτυχίες (Mandola, Στρουμπούλης) και δύο αποτυχίες (Το Πέτρινο, Η Φάρμα).
Πολύ ταπεινά πράγματα αυτή τη φορά, αλλά κάνω την ανανέωση μιας και πέρασαν 10 μέρες.
ΥΓ1. Δε ξέρω αν φαίνεται καλά, αλλά στη φωτό παίζει μπακαλιάρος-σκορδαλιά, που θα 'χει την τιμητική του αύριο.. :)
ΥΓ2. Προσωπικές επισκέψεις σε chat pat, το νησάκι και σελήνη.
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης:
Avenue 48 (κατηγορία: Εστιατόριο, περιοχή: Θεσσαλονίκη). ευχαριστώ AG
Έτσι Μάρτης που μπήκε πάρτε μια γεύση καλοκαιριού με ουζάκι στο Καστελλόριζο :) Καταχωρήθηκε όλο το μέρος (13 σημεία) και είμαι τρομερά περίεργος να δω πόσοι αναγνώστες έχουν φάει στο νησί...
Ευχαριστούμε τον Γιώργο, thess80 και atmos για την αμεσότατη ενημέρωση των νέων προστίμων ΕΦΕΤ. Τα υπαρκτά στον ταβερνοχώρο μαγαζιά που φάγανε πρόστιμα είναι:
Ζάχος (κατηγορία: Βρώμικο, περιοχή: δίπλα στα Τέμπη).
Στη Γαλλία:
Maison de Gyros (κατηγορία: Γυράδικο, περιοχή: Paris). ευχαριστώ monimapeinasmenos
Au Relais (κατηγορία: Εστιατόριο, περιοχή: Paris). ευχαριστώ monimapeinasmenos
ταβερνοαλάνι, 27/2/2010
ΥΓ. Όσοι δεν διάβασαν για την αλλαγή σχετικά με τα σχόλια, ας ρίξουν μια ματιά στην καρτέλα "Παλιότερα νέα"!
Έκτακτον δελτίον.
Επειδή τον τελευταίο μήνα για κάποιο μυστήριο λόγο πλακώσανε υπερβολικά πολλά "ύποπτα" διαφημιστικά*** σχόλια σε διάφορα μαγαζιά, αλλάζει η πολιτική των σχολίων και θα υπάρχει ένα υποτυπώδες φιλτράρισμα (εν αναμονή του ερχομού των κριτικών για τους χρήστες που θα αλλάξει κατά πολύ τη δομή του ταβερνοχώρου). Οι παλιοί χρήστες θα καταλάβουν τι εννοώ άμα αφήσουν νέο σχόλιο.
Ελπίζω λοιπόν αυτή η αλλαγή να βοηθήσει όσο γίνεται στην αποτροπή παρομοίων φαινομένων. Αν όχι, θα δοκιμαστεί κάποια άλλη πιο σατανική μέθοδος, όπως η αυτοκαταστροφή του σάιτ για να τελειώνουμε.
Τέλος, να υπενθυμίσω σε όσους έχουν κουράγιο να διαβάζουν το παρόν, να μην παίρνουν τόσο στα σοβαρά τα πάντα (πόσο μάλλον ένα σάιτ που ασχολείται με φαγητό) και να πίνουν πιο συχνά τσίπουρο.
ταβερνοαλάνι, 25/2/2010
ΥΓ. θα αντικατασταθεί σύντομα το μήνυμά αυτό με την καθιερωμένη ανανέωση δεδομένων, διατηρώντας την ίδια φωτό όμως (σύγλινο Μάνης με πατάτες από το Τοίχο Τοίχο).
ΥΓ2. Λόγω φόρτου εργασίας, στο moderation θα βοηθάει από δω και πέρα και ο αξιαγάπητος ταβερνοχασάπης.
*** Σε αυτές τις περιπτώσεις το αστείο είναι ότι ενώ έχουν γράψει 5 διαφημιστικά σχόλια με διαφορετικά ονόματα και ίδια ip ζητάνε εξηγήσεις για το γιατί σβήστηκαν τα σχόλια! WTF!
Κάνω μια ανανέωση τώρα γιατί μαζεύτηκαν ήδη πολλά σημεία και δεν θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος τις επόμενες ημέρες.
Νέα μαγαζιά Θεσσαλονίκης:
Φρύ (κατηγορία: Μεζεδοπωλείο, περιοχή: Μοδιάνο). μου φαίνεται ενδιαφέρον
Τοίχο Τοίχο (κατηγορία: Μεζεδοπωλείο, περιοχή: Πορτάρα). φαίνεται επίσης πολύ καλό
Το Σούσουρο (κατηγορία: Ταβέρνα, περιοχή: Μαρτίου). ευχαριστώ thess80
ΥΓ1. Όσοι άκουσαν χθες στις ειδήσεις για μια δολοφονία σε ταβέρνα της Πολίχνης, το μαγαζί είναι η Τιφλίδα (ευχαριστώ Θ.).
ΥΓ2. Το τελευταίο δελτίο ΕΦΕΤ αναφέρει μια ψαροταβέρνα στο Χορτιάτη, "Το κοράλι", αλλά δεν την έχω δει ποτέ μου. Ξέρει κανείς που βρίσκεται στο χάρτη;
ΥΓ3. Κυκλοφορούν εδώ και μερικούς μήνες φυλλάδια στο Κέντρο από μια πιτσαρία "Σε λέω" αλλά δε λέει που βρίσκεται. Anyone?
ΥΓ4. Αν η πληροφορία του geotse είναι ακριβής, θα ανοίξει το πρώτο KFC στην ιστορία στη Θεσσαλονίκη. Είμαι περίεργος να δω πως θα τα πάει...
Ταπεινά πράγματα αυτή τη φορά, αλλά κάνω βιαστικά την ανανέωση για να αλλάξω την απαίσια φωτό με την πίτσα-ουγγαρέζα από μπροστά.
ΥΓ. Καλό τριήμερο σε όλους, παρόλο τον ζόρικο καιρό, να χαμογελάτε και να διασκεδάσετε όσο περισσότερο μπορείτε!
Τσικνοπέμπτη σήμερα, η αγαπημένη μας ημέρα της υπερβολής και του διασυρμού... (όσοι βγείτε βράδυ κλείστε τραπέζι από τώρα αλλιώς σας κόβω να τρώτε κονσέρβα σπίτι και μόνοι)
ΥΓ1. Όπως μας ενημέρωσε ο polixniotis, μόλις έφτιαξε ένα facebook group για τον ταβερνοχώρο :)
Αν και προσωπικά το αποφεύγω σαν το διαόλο το λιβάνι (ή σαν το διαιτολόγο τον ταβερνοχώρο), όσοι πιστοί ασχολείστε με το σπορ κάντε join εδώ --> ταβερνοχώρος
ΥΓ2. Στην αισχρή φωτό της βδομάδας βλέπουμε πίτσα Σάκης με ουγγαρέζα από το Ζάππινγκ.
μια προκλητικά μη αντικειμενική ανανέωση κριτικής στο Express.
Κέδροι του Λιβάνου.
Αυτά για τώρα... παιδιά, οι τύψεις του 5ποντου στρώματος λίπους που καλύπτει τους σκληρά γυμνασμένους κοιλιακούς μου κάνουν την κάθε μπουκιά αμαρτία... η μόνη λύση για να σωθώ είναι αγωγή με 200ml τσίπουρο/ημέρα σε κουτούκι... καλό ΠΣΚ ότι και αν κάνετε :)
ΥΓ. Φασουλονταβάς στην φωτό αυτή τη φορά, έτσι για να το γυρίσουμε στην υγιεινή διατροφή...
Ο ταβερνοχώρος δε θα μπορούσε παρά να ευχηθεί στο λαό καλά γλέντια στο 2010, με νόστιμες σούβλες, φρέσκα ψάρια στη σχάρα, χαμηλά τριγλυκερίδια και όσες λιγότερες τροφικές δηλητηριάσεις γίνεται.
ταβερνοαλάνι, 4/12/2009
Προσοχή ακολουθεί μεγάλο βαρετό κείμενο!
Γράφω με αφορμή ένα σχόλιο αναγνώστη στις Τηγανιές & Σχάρες που παραθέτω παρακάτω. Θεωρώ ότι η απάντηση θα ενδιαφέρει και άλλους γιατί παρόμοιες σκέψεις θα έχουν κάνει αρκετοί αναγνώστες και ακούω παράπονα ακόμη και από τους ίδιους τους φίλους μου! Γι' αυτόν το λόγο δεν απαντάω προσωπικά στον συντάκτη του σχολίου αλλά αόριστα στον οποιονδήποτε υποτιθέμενο σχολιαστή θα σκεφτόταν τα ίδια.
"βασικα αυτο που εχω αρχισει να ψιλιαζομαι ειναι το γεγονος πως οι πελατες που γραφουν για τα μαγαζια στον ταβερνοχωρο σε λιγο θα ειναι λιγοτεροι απο τους μαγαζατορες και πως οι κολλητοι των μαγαζατορων λενε διαφορα για ανταγωνιστες κλπ κλπ.πιστευα πως ο ταβερνοχωρος θα ειχε μια απηχηση στα ευρυτερα στρωματα των φαγαδων αυτης της πολης αλλα πεφτω εξω για δυο σοβαρους λογους.ο κυριοτερος ειναι πως οι μερακληδες φαγαδες της πολης ειναι πλεον μειοψηφια.ο δευτερος ειναι πως ψιλιαζομαι μια συντεχνιακη διαθεση στην διαχειρηση του ταβερνοχωρου.αλανι κανε κουμαντα.η κανε το σαιτ πιο εμπορικο και απευθυνσου σε μαγαζατορες για χορηγειες η εντοπιζε τα ντεμεκ και τα κακοβουλα και κραζε τα.κανε κουμαντο ομως.δεν μπορει οι ιδιοι ρεστοκριτικοι να εχουν τοσες αποκλησεις μεταξυ των.δεν γινεται να μας λεει εδω παρακατω το παλικαρι πως προκειται για το σουπερ μαγαζι το επειικως ελειενο τηγανιες και σχαρες κ με ΥΓ να μας λεει δοκιμαστε τα σπεσιαλ πιατα.δεν στεκει.η τα δικα μου στανταρ ειναι ψηλα η τελικα αυτη η πολη ειναι αυτο που φοβαμαι,ενα κακεκτυπο των αθηνων της περασμενης δεκαετιας.."
Η εξήγηση: Πράγματι απ' ότι φαίνεται ο ταβερνοχώρος έχει "απηχηση στα ευρυτερα στρωματα των φαγαδων αυτης της πολης" και αυτό είναι που δημιουργεί το εύρος των αντιφατικών απόψεων σε πολλά μαγαζιά. Μπορεί π.χ. εμένα προσωπικά η Άθωνος και οι κράχτες της να μου προκαλεί ανατριχίλα και όμως είναι γεμάτη κάθε μέρα. Πως γεμίζει; Δεν υπάρχουν άνθρωποι που την λατρεύουν; Μπορεί κάποιος να μην τους θεωρεί "καλοφαγάδες" αλλά έχουν ίντερνετ και τη δική τους άποψη. Στο κάτω κάτω δεν έχει κανείς δικαίωμα να κρίνει ποιος "ξέρει από φαγητό" και ποιος είναι "άσχετος". Η γεύση και εν γένει η εμπειρία σε μια ταβέρνα είναι μια εντελώς υποκειμενική αίσθηση συχνά επηρεασμένη από τυχαίες παραμέτρους, και δε θεωρώ κάποιον που του αρέσει η Άθωνος, άσχετο, με χαμηλά στάνταρ ή ανάξιο σχολιασμού. Με τον ίδιο τρόπο, οι Τηγανιές & Σχάρες κατάφεραν να γίνουν αλυσίδα με 3 καταστήματα και επεκτείνονται συνεχώς, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν και άνθρωποι που το θεωρούν καταπληκτικό με σπέσιαλ πιάτα και καλά κάνουν αφού τους αρέσει. Γι' αυτό είναι αναμενόμενο να υπάρχουν σχόλια στα δύο αντίθετα άκρα, χωρίς αυτά να είναι "ύποπτα" (το συγκεκριμένο σχόλιο στο οποίο αναφέρθηκες είναι ενός ανθρώπου που έχει γράψει σε αρκετά άλλα μαγαζιά την άποψή του και σου εγγυώμαι από το στυλ γραφής του ότι δεν είναι "ύποπτος").
Το πραγματικό πρόβλημα: Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η πολυφωνία και η διαφορετικότητα απόψεων, αλλά οι "ύποπτες παρεμβάσεις". Όντως η ελευθερία που δίνεται μέσω του ελεύθερου σχολιασμού έτσι όπως είναι τώρα ο ταβερνοχώρος, κάνει πολύ εύκολο για κάποιον να γράψει ότι του κατέβει. Επίσης, έχει παρατηρηθεί μαγαζάτορες (ή φιλικά τους πρόσωπα) να γράφουν με ότι να 'ναι ψευδώνυμα θετικά λόγια διαφημιστικού τύπου στο μαγαζί τους (μερικοί είναι και αφελείς, στέλνουν email στον ταβερνοχώρο και μερικά λεπτά μετά εμφανίζεται εντελώς τυχαία ένα θετικό σχόλιο στο μαγαζί τους...). Συνήθως όταν συμβαίνει αυτό μπορείς να το καταλάβεις εύκολα από την παρουσία υπερβολικά θετικών σχολίων και στη συνέχεια επίθεση σε όποιον διαφωνεί ή δεν του αρέσει το μαγαζί. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός και στην άγαρμπη προσπάθεια τους να "προστατεύσουν" το μαγαζί, απλά το δυσφημίζουν. Υπάρχουν όμως και μερικές εξαιρέσεις με μαγαζάτορες που φαίνεται να ξέρουν να ακούν τις όποιες κριτικές (προς τιμήν τους) χωρίς να μηδενίσουν όποιον δεν του άρεσε.
Η μη αποδεκτή λύση: Δυστυχώς καμία από τις 2 προτάσεις σου δεν είναι λύση! Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω πως το "απευθυνσου σε μαγαζατορες για χορηγειες" θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλα τα ελληνικά site φαγητού έχουν φτιαχτεί από εταιρείες σχεδίασης ιστοσελίδων και λειτουργούν με το μοντέλο που προτείνεις των χορηγειών. Η διαφορά είναι ότι ο ταβερνοχώρος έχει γίνει σαν χόμπι μεταξύ φίλων (έχουμε λιώσει στο φαγητό τα τελευταία χρόνια) και η φάση με τις χορηγείες δε μας ψήνει καθόλου. Όπως αν το χόμπι μας ήταν το windsurf, έτσι και με τον ταβερνοχώρο χάνουμε πολύ χρόνο και χρήμα από αυτό οπότε θα μπορούσε κάποτε να μπει μια διαφήμιση διαφορετική από το Google Ads (το οποίο δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα του hosting) αλλά αυτό δε θα ήταν ποτέ υπό τη μορφή χορηγείας από ταβέρνα. Προσωπικά που γράφω τις κριτικές αυτό θα με ευνούχιζε και θα μου έκοβε τη χαρά του να εκφράζω ελεύθερα την άποψή μου γι' αυτά που τρώω κάθε βδομάδα έξω. Αυτό για να απαντήσω και σε οποιοδήποτε συνειρμό μπορεί να οδηγήσει η πρόταση περί "συντεχνιακης διαθεσης στην διαχειρηση του ταβερνοχωρου", αν και ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να φαντάζεται ότι θέλει! Όσο για την άλλη πρόταση "εντοπιζε τα ντεμεκ και τα κακοβουλα και κραζε τα" θα μου έδινε ένα ρόλο texas ranger που προσπαθούμε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός από τα λιγοστά σχόλια που παραβιάζουν τους κανόνες και μερικές χτυπητές περιπτώσεις διαφημιστικών σχολίων (όπου όμως έχω κάποια απόδειξη βάσει email κ.τ.λ.) δε θεωρώ ότι έχω ηθικά το δικαίωμα να σβήσω κάτι μόνο και μόνο επειδή δε μου αρέσει ή έχω υπόνοιες ότι μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης (π.χ. το 'χα κάνει μια φορά λανθασμένα στο sultan kebab).
Η λύση:
Το πρόβλημα της "ποιότητας" των σχολίων δεν είναι μόνο του ταβερνοχώρου, αλλά είναι γενικότερο θέμα του ίντερνετ και είναι μια από τις ελάχιστες αρνητικές συνέπειες της ελευθερίας που παρέχει το μέσο αυτό. Η λύση θα δωθεί όταν γίνουν επιτέλους τα accounts! Θα είναι πολύ πιο δύσκολο και χρονοβόρο για κάποιον να γραφτεί μόνο και μόνο για να γράψει μια βλακεία, αλλά το κυριότερο θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντωπιστεί και να διαγραφτεί αφού θα μπορεί κάποιος να δει το σύνολο των σχολίων κάποιου χρήστη. Τέλος θα μπορείς να παρακολουθείς μόνο τα σχόλια αυτών που εσύ προτιμάς και αυτόματα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα σχόλια των χρηστών με τους οποίους δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Έτσι δε χρειάζεται πια να φιλτράρεις την πληροφορία από μόνος σου, αλλά θα σου προσφέρεται αυτόματα αυτή που πιθανότατα προτιμάς να διαβάσεις.
ταβερνοαλάνι, 1/12/2009
ΥΓ. Επειδή αυτήν την υπόσχεση ότι γίνονται τα accounts την λέμε εδώ και ένα χρόνο (βλέπε καρτέλα "Κριτικές"), σου υπόσχομαι ότι όντως τα account είναι σε φάση υλοποίησης, απλά δυστυχώς στη ζωή δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για τα χόμπι... :)
Νέες αφίξεις στη Θεσσαλονίκη:
Tre Marie (κατηγορία: Bar-Restaurant, περιοχή: Πανόραμα).
Προσωπικά αυτή τη φορά το ξέσχισα. Πήγα ξανά στο εστιατόριο Βρωτός στην Άθωνος (το προτείνω), στο μαγειρείο Καμένη Γωνιά στην Όλγας, στο ταβερνάκι Παγγαίον και στο Αργώ του Πανοράματος. Τέλος έφαγα και το βρώμικό μου στον Πασχάλη στο Δερβένι.
ΥΓ1. Αυτήν τη φορά κάτι αρρώστιες δεν μου επέτρεψαν να φάω έξω.
ΥΓ2. Διάβασα στο περιοδικό LIFO ότι έρχεται σύντομα στο εμπορικό Cosmos η αθηναϊκή αλυσίδα Simply Burgers. Ως παλιός junkfooder ψήνομαι πολύ να τα δοκιμάσω :)
Νέα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη:
Πεινακοθήκη (κατηγορία: Ταβέρνα, περιοχή: Λαδάδικα). ευχαριστώ Theo
Όσο για μένα, ταπεινά πράγματα αυτήν τη φορά, έφαγα μόνο έναν πατσά στο Λεμπέτι της Σταυρούπολης, μια πίτσα απ' το Casa del cibo της Αγίου Δημητρίου και έκανα μια ανανέωση κριτικής στην κλασική υπερλαϊκή Γιαννούλα επί της Κασσάνδρου.
ο Τζουλούκος (κατηγορία: Ψητοπωλείο, περιοχή: Κέντρο). το διαφημιστικό φυλλάδιο λέει "εγκαίνια 30 Οκτωβρίου" για όσους ενδιαφέρονται (δε λέει αν θα κεράσουν και τίποτα ;) )
Osteria del porto (κατηγορία: Ψαροταβέρνα, περιοχή: Όρμος Παναγίας).
Όλο λέω να σταματήσω να τρώω τόσο πολύ απ' έξω και όλο δε τα καταφέρνω! Την προηγούμενη βδομάδα το ξεφτίλισα με 5 ταβέρνες και 2 γύρους (πολύ κρέας ρε γαμώτο).
Μεζεδοπωλείο Αργοφαγείο στη Ναυαρίνου. Επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές μέσα στην πόλη.
Ταβέρνα-εστιατόριο Κατ' ευθείαν...στο ψητό! στο Πανόραμα. Ούτε κακές αναμνήσεις από το φαγητό του, ούτε όμως και καλές.
Τα Μπακαλιαράκια του Πειρατή στην Άφυτο Χαλκιδικής. Ωραία περάσαμε, αλλά αυτόν τον τηγανητό μπακαλιάρο ακόμη τον θυμάται το στομάχι μου...
Μια όμορφη βραδιά στη ψησταριά Έλενα στη Γαλάτιστα Θεσσαλονίκης.
Ψητοπωλείο Ο Πάνος στην Τούμπα. Υπερλαϊκό μαγαζί, αλλά μέτρια κρέατα. Και όμως, λόγω λαϊκότητας και εξωτερικών τραπεζιών θα ξαναπάω...
Έναν γύρο στον Ρήγα της Μπότσαρης και έναν στον Χρήστο της Λαμπράκη. Γενικά μάγγες παρόλο που μου αρέσει η βρωμιά, δεν την παλεύω ιδιαίτερα με τους γύρους τώρα τελευταία. Μου φαίνονται υπερβολικά αλατισμένοι και λαδεροί και δε με ενδιαφέρει καθόλου το θέμα ποσότητας πλέον. Βάζουν 1kg γύρο μέσα, αλλά τι να το κάνω αν μετά είναι να σέρνομαι στο πάτωμα για 3-4 ώρες; (συνήθως το μισό το δίνω σε κανένα σκύλο). Ο πατσάς έχει καταλήξει να είναι πολύ πιο light και διαιτητικό από γύρο.
ΥΓ. Πήγα σήμερα για να τσεκάρω χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Αναμένω αύριο τα αποτελέσματα. Ακούω στοιχήματα για το αν θα βγω πάνω από το όριο ή έστω αν θα κινηθώ οριακά :)
Κάμποσες νέες καταχωρήσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης:
Roma Pizza (κατηγορία: Pizza, περιοχή: 18ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας).
Το τελευταίο 10ήμερο πρόσθεσα λίγα περισσότερα κιλά στα παρακάτω μαγαζιά:
Ο Ηλίας στην Παπάφη. Είχα ξαναπάει στο μαγαζί, αλλά αυτή τη φορά ενθουσιάστηκα. Το πρότεινω σε όσους γουστάρουν "λαϊκές καταστάσεις" (είστε καμιά δεκαριά κλασικοί που κυκλοφορείτε εδώ μέσα :)).
Ταβέρνα Τα Πλατάνια στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης (η καλύτερη ανάμνηση της βδομάδας).
ταβερνοαλάνι, 6/9/2009
ΥΓ1. Ένα άρθρο για την μπουγάτσα το Χρυσό στην εφημερίδα Μακεδονία.
ΥΓ2. Χάλασε ο καιρός και με έπιασαν κακοκεφιές!
I'm back :)
Σήμερα τελείωσα μια μεγάλη ανανέωση δεδομένων, με 80 νέα σημεία, καμιά 10αριά νέες κριτικές και 100 νέες φωτογραφίες. Είναι υπερβολικά πολλά για να τα κατονομάσω ένα-ένα, ευχαριστώ πάντως όσους/όσες μου προτείνανε σημεία τις τελευταίες 2 βδομάδες :)
Ευχαριστώ τους thess80, Θοδωρής, nikolakis, atmos.
ταβερνοαλάνι, 10/7/2009
ΥΓ.1 Στην φωτό απολαμβάνουμε, έστω και οπτικά, λαβράκι με σάλτσα κάπαρης και μελιτζάνας, του φίλου μου του Πέτρου ;)
ΥΓ.2 Πριν από μια βδομάδα ο ταβερνοχώρος γιόρτασε (σιωπηλά) τον 1 χρόνο του! Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για μας από άποψη ελεύθερου χρόνου (όπως θα 'ναι και αυτό το καλοκαίρι δυστυχώς) αλλά ετοιμαστείτε για δυνατό ρεφάρισμα με το πέρας του καλοκαιριού (και αυτό είναι υποσχέση :) ).
Νέες καταχωρήσεις:
Ταβέρνα Κληματαριά στο Μέγαρο Μουσικής (νέο κατάστημα).
Ευχαριστώ τους Θοδωρή, atmos, Δημήτρη, kate, mouridis.
ταβερνοαλάνι, 12/6/2009
Προστέθηκαν μερικά σημεία που έλειπαν:
Ταβέρνα Χατζή Μπαχτσέ προς την δυτική είσοδο της πόλης (προς Μύλο και City Gate). Έχω ακούσει τα καλύτερα γι' αυτό το μαγαζί αλλά μέχρι τώρα δεν ήξερα που βρισκόταν (ευχαριστώ Θοδωρή)!
ταβερνοαλάνι, 8/6/2009
Όπως σωστά επισήμαναν ο "Καλούδης" & o "Nick Roidis" στα σχόλια, στις 18 Μαΐου ο Ε.Φ.Ε.Τ. ανακοίνωσε πρόστιμα μεταξύ των οποίων μερικά που αφορούν την περιοχή κάλυψης του ταβερνοχώρου:
Don Quihote στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (δεν υπάρχει στον ταβερνοχώρο, όποιος/α ξέρει που είναι και έχει όρεξη ας μας πει!)
Pizza Da Marino στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής (επίσης δεν υπάρχει στον ταβερνοχώρο)
Κουρδιστό Πορτοκάλι στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής (επίσης δεν υπάρχει στον ταβερνοχώρο)
Σημείωση: Με την ευκαιρία να εκφράσω την άποψή μου ότι ένα πρόστιμο ΕΦΕΤ αυτό καθ' αυτό δεν πάει να πει και πολλά. Θα πρέπει κανείς να διαβάζει την εκάστοτε αιτιολόγηση και να κρίνει από μόνος του αν θεωρεί την παράβαση σημαντική ή όχι. Γιατί θα ήταν "άδικο" να στιγματίζονται με τον ίδιο τρόπο όλα τα καταστήματα, όταν το ένα πληρώνει πρόστιμο π.χ. για παράνομα τραπεζοκαθίσματα ενώ το άλλο για ληγμένα τρόφιμα. Η περίπτωση 1 καλά θα κάνει να πληρώσει πρόστιμο, αλλά δε θα με επηρεάσει στο να ξαναπάω (εξάλλου πιστεύω ότι 9 στα 10 καταστήματα παραβαίνουν με κάποιον τρόπο τη νομοθεσία). Αντίθετα με την περίπτωση 2 όπου η παράβαση θα μπορούσε να επιφέρει κίνδυνο στην υγεία του καταναλωτή, εκεί αξίζει να το ξανασκεφτεί κανείς σοβαρά πριν ξαναπάει...
Ανανέωση: Όπως σωστά με διορθώνει ο "Alex" σε ένα email, το παράδειγμα με τα τραπεζοκαθίσματα ήταν ατυχές διότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ, εντούτοις δεν αναιρεί το αρχικό σκεπτικό που ήθελα να εξηγήσω. Όπου "τραπεζοκαθίσματα" βάλτε π.χ. "έλλειψη βιβλιαρίων υγείας του προσωπικού" το οποίο και αυτό δεν επηρεάζει (έστω άμεσα) την ποιότητα του φαγητού και είναι "υποδεέστερο" στα δικά μου μάτια παράπτωμα από π.χ. να συλληφθεί το μαγαζί με ληγμένα τρόφιμα.
ταβερνοαλάνι, 28/5/2009
Μπήκαν περίπου 15 καταστήματα που μας έλειπαν κυρίως προς Πολίχνη-Νεάπολη-Συκιές (ευχαριστώ Θοδωρή).
ταβερνοαλάνι, 22/5/2009
ΥΓ. Για τους junkfoodάδες της παρέας ένα λάγνο link, ωδή στις βουλωμένες αρτηρίες: This is why you 're fat!
Ρεφάραμε γρήγορα αυτή τη φορά! Προστέθηκαν καμιά 30αριά νέα σημεία, μερικά στην Χαλκιδική (κάντε μια βόλτα με το χάρτη εκτός πόλεως...) αλλά τα περισσότερα μπήκαν στη Θεσσαλονίκη με πολλές προτάσεις προς Νεάπολη (ευχαριστώ Θοδωρή ;-) και 2-3 προς το κέντρο (ευχαριστώ καλοφαγά και Δήμο).
ταβερνοαλάνι, 16/5/2009
Προστέθηκαν καμιά 100αριά νέα σημεία, κυρίως στην Χαλκιδική (π.χ. πολλά μπήκαν στη Σάρτη, Άφυτο, Ποτίδαια) αλλά και σε άλλα μέρη όπως στη Μηχανιώνα Θεσ/νίκης. Εντός πόλης ανανεώθηκαν αρκετά σημεία και προστέθηκαν μερικές προτάσεις (ευχαριστώ Σίμο και ramones).
Τέλος μπήκαν επιτέλους *sigh* μερικές νέες φωτογραφίες και λιγοστές κριτικές, με καλύτερες αναμνήσεις την Κατσαμάκα, τον καφενέ του Σωτήρη, το Νegroponte (όχι για το φαγητό του αλλά για την ατμόσφαιρα και την παρέα) και τα Γλαράκια στην Άφυτο Χαλκιδικής.
ταβερνοαλάνι, 13/5/2009
Αγαπητοί πελάτες,
Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι το μαγαζί που όλοι και όλες σας αγαπήσατε από πέρσι, επέστρεψε δυναμικά για τη φετινή σεζόν. Για να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον σας, από σήμερα ο ταβερνοχώρος έχει προσλάβει νέα γκαρσόνια και αναμένεται ότι οι ταχύτητες παραγγελίας θα είναι δραματικά βελτιωμένες.
Εκτός από το σέρβις, έχει εμπλουτισθεί το μενού με μερικά νέα ορεκτικά που θα συζητηθούν φέτος το καλοκαίρι (φτάσαμε τα 2200 περίπου) και έχει ανακαινισθεί ο χώρος με μοντέρνα ταβερνοκίτς αισθητική που θα λατρέψετε.
Άξια αναφοράς είναι η νέα "εξυπνότερη" αναζήτηση που σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε, η οποία μεταξύ των άλλων σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τι έχουν παραγγείλει στο παρελθόν οι φίλοι σας. Έτσι αναζητώντας το όνομα "Ελένη" μπορείτε να δείτε και τα σχόλια της αγαπημένης φίλης σας.
Τέλος, προσθέσαμε ειδική ράμπα για να μπορούν να μας επισκέπτονται και οι φίλοι μας με κινητικά προβλήματα.
Σας περιμένουμε λοιπόν μαζί με την παρέα σας να μας επισκεφθείτε, για εγγυημένη ξέφρενη διασκέδαση 24/24, καθαρά ποτά και ποιοτικό φαγητό.
Με εκτίμηση,
Η Διεύθυνση 6/5/2009
ΥΓ. Για όσους φάγανε πολλά αρνιά το Πάσχα και τους έκατσαν βαριά: μεταφερθήκαμε σε νέο γρηγορότερο server, υλοποιήθηκε μια καλύτερη αναζήτηση, μπήκε το φίλτρο για προσβασιμότητα ΑμΕΑ (δυστυχώς με απελπιστικά λίγα μαγαζιά να τους δίνουν σημασία, αν ξέρετε άλλα ενημερώστε μας) και προστέθηκαν καινούργια σημεία προς Χαλκιδική :)
Όπως πολύ σωστά έχει αναφερθεί από το λαό τώρα τελευταία, η ιστοσελίδα σέρνεται (κοινώς είναι αργή). Όντως το "πηρούνι που γυρνάει" έχει αρχίσει λίγο να μας ζαλίζει, γι' αυτό και η μεταφορά του ταβερνοχώρου σε νέο server είναι πλέον πρώτη προτεραιότητα. Εντός του μήνα θα γίνει η μεταφορά και αναμένουμε ότι θα γίνουμε αρκετά ταχύτεροι...
Εώς τότε, καλό Πάσχα ;)
ταβερνοαλάνι, 17/4/2009
Μεγάλη ανανέωση, φτάσαμε τα 2100 σημεία περίπου. Μπήκαν πολλά μαγαζιά της Χαλκιδικής. Εντός πόλης διάφορα διάσπαρτα, κυρίως ανανεώθηκε η Πολίχνη από την Halcyon και τον Panika (c'mon), πάντως δεν υπήρξε κάποιο νέο κατάστημα. Καλό Πάσχα σε όσες και όσους τυχερούς ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους (οι υπόλοιποι κουράγιο)...
ταβερνοαλάνι, 13/4/2009
ΥΓ. Σήμερα ενώ έψαχνα τι φωτογραφία να βάλω συνειδητοποίησα ότι δεν έχω ούτε μια αξιόλογη με αρνί σουβλιστό. Ντροπή και αίσχος!
Λοιπόν, έχουμε και λέμε...
Προστέθηκαν μερικά παραπάνω μαγαζιά όπως Η σερβιτόρα εξαφανίζεται πίσω απ' την κουρτίνα και ο ξακουστός Μανώλης στην Περαία, το Νυχτολούλουδο στην Τούμπα, ένα καινούργιο γυράδικο Το στενάκι των γεύσεων στο κέντρο και η καινούργια ταβέρνα Στα Παλιά Λημέρια πάνω στο Τσινάρι.
Προστέθηκαν επίσης αρκετά μαγαζιά που έχουν κλείσει στο "νεκροταφείο" για ιστορικούς λόγους, όπως π.χ. τα δύο μοναδικά πραγματικά sushi που είχαμε στην πόλη το Japanese Restaurant στη Σοφούλη και το The Sushi Bar στη Βογατσικού (πλέον μόνο ένα-δύο bar-restaurants προσφέρουν sushi).
Τέλος γράφτηκαν κάποιοι κανόνες για τα σχόλια, μόνο και μόνο για να μην πρέπει να εξηγούμε κάθε φορά σε μερικούς (ελάχιστους είναι η αλήθεια) τον λόγο που χρείαστηκε να σβηστεί το σχόλιό τους (βλέπε ρατσιστικό ή προσβλητικό).
Αυτά. Ετοιμαστείτε για αρνιά και κοκορέτσια... πλησιάζει... :)
ταβερνοαλάνι, 7/4/2009
Προστέθηκαν μερικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων το καινούργιο εστιατόριο στο κέντρο Code Vinum, ένα καινούργιο μαγειρείο για delivery στα λαδάδικα ο Σπίθας, μια καινούργια πιτσαρία για delivery κέντρο Pizza 8 και το κρητικό μεζεδοπωλείο Αθιβολή που έχει ήδη μερικούς μήνες ζωής.
Σύντομα περισσότερες προσθήκες...
ταβερνοαλάνι, 28/3/2009
Προστέθηκαν καμιά 20αριά καταστήματα: ένα εστιατόριο στο roof garden του Διαβαλκανικού, κάμποσα μαγαζιά στη Θέρμη, μια ψαροταβέρνα στην Αγ. Τριάδα και μια συνοικιακή στην Καλαμαριά, δύο μαγαζιά στο Καλοχώρι, μια καινούργια πιτσαρία-γυράδικο στην Αγ. Δημητρίου, ένα γυράδικο στη Τούμπα, μια ταβέρνα στη Νέα Ραιδεστό και μπήκε επιτέλους στο νεκροταφείο του ταβερνοχώρου το ιστορικό cult σαντουιτσάδικο Γίγας ;-)
Δέχτηκα και ένα email για ένα καινούργιο ρακάδικο κάπου στα Λαδάδικα ονόματι "Αθιβολή", αν γνωρίζει κανείς περισσότερα για την τοποθεσία του (ή αν διαβάσεις αυτό το μήνυμα gefsignosti) να μας ενημερώσει!
ταβερνοαλάνι, 16/3/2009
Μεγάλη ανανέωση δεδομένων. Μεταξύ άλλων, προστέθηκαν πολλά μαγαζιά στη δυτική Θεσσαλονίκη (όπως στη Νέα Ευκαρπία) χάρη στο Θόδωρο τον οποίο και ευχαριστώ. Στα ανατολικά επίσης έχουν προστεθεί κάμποσα με πολλές προτάσεις του nik lab.
ταβερνοαλάνι, 10/3/2009
Ένα από τα πράγματα που μας έχουν βασανίσει αρκετά στον ταβερνοχώρο είναι η κατηγοριοποίηση των μαγαζιών. Οι κατηγορίες που βλέπετε στα δεξιά έχουν επιλεχθεί έπειτα από κάμποση σκέψη, αλλά η λίστα αυτή σίγουρα δεν είναι η μοναδική ούτε απαραίτητα η καλύτερη.
Μια καλή κατηγοριοποίηση πρέπει να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις: α) το 95% των μαγαζιών να μπορεί να περιγραφτεί από μια κατηγορία (πλην του "Λοιπά") β) να είναι σπάνιο ένα μαγαζί να ανήκει ταυτόχρονα σε δύο απ' αυτές και γ) η λίστα να είναι όσο πιο μικρή γίνεται.
Έχει πολύ ενδιαφέρον το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας κάποιες έννοιες οι οποίες δεν είναι πουθενά ρητά ορισμένες. Έτσι, διαφορετικές εικόνες μας έρχονται όταν ακούμε τις λέξεις "ψησταριά", "ουζερί", "τσιπουράδικο" κ.ο.κ. Θέλω την άποψή σας λοιπόν για το τι αλλαγές θα κάνατε στις υπάρχουσες κατηγορίες!
Σας παραθέτω κάποιες σκέψεις:
Βλέπω ότι πολύς κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη "ουζερί", οπότε σκέφτομαι μπας και είναι καλύτερα η κατηγορία "Μεζεδοπωλείο" να γίνει "Μεζεδοπωλείο-Ουζερί". Η λέξη ουζερί συγχέεται συχνά με τις ψαροταβέρνες, αλλά συνήθως πρόκειται για μεζεδοπωλεία. Εξάλλου, πιστεύω ότι τα "τσιπουράδικα", "ρακάδικα", "ουζερί", "κρασάδικα" και τα "φοιτητικά καφενεία" μπορούν να περιγραφούν ως μεζεδοπωλεία.
Η κατηγορία "Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπάδικο" είναι απ' τις πιο περίεργες. Ένα τρομερά μεγάλο ποσοστό μπουγατσατζίδικων (που παρεμπιπτόντως στην υπόλοιπη Ελλάδα θα τα ονόμαζαν "τυροπιτάδικα" και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε) έχουν και τοστ. Επίσης τα τοστάδικα κάνουν συνήθως κρέπες και έχουν σφολιατοειδή. Σπανίως βρίσκουμε αυθεντικές κρεπερί μόνο με κρέπες στην Ελλάδα. Εξαιτίας αυτού του ανακατέματος, για λόγους απλότητας ενοποιήθηκαν οι κατηγορίες αυτές, αλλά ενδιαφέρομαι να ακούσω την άποψή σας.
Η κατηγορία "Ψητοπωλείο" είναι για να περιγράψει τα μαγαζιά που ΔΕΝ είναι ταβέρνες ΔΕΝ είναι γυράδικα αλλά έχουν κρέατα. Τέτοια χτυπητά παραδείγματα είναι ο Κατσαμάκας και το Ντερλικατέσεν, που δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορούσαν να περιγραφούν, γιατί δεν τα λες με τίποτα ταβέρνες, ούτε ψησταριές (τις οποίες θεωρώ υποκατηγορία της ταβέρνας), ούτε γυράδικα αφού δεν έχουν γύρο. Μια ιδέα που έχω ακούσει από φίλο, είναι να ενωθούν τα "γυράδικα" και τα "ψητοπωλεία" σε "σουβλακερί" ή "σουβλατζίδικο". Ο πρώτος όρος δεν μου αρέσει καθόλου, ο δεύτερος μου αρέσει, είναι όρος με τον οποίο είμαστε όλοι/όλες γνώριμοι. Αλλά τότε προκύπτει το ερώτημα, τα Βομβίδια που θα τα βάλουμε, γιατί ούτε ταβέρνα είναι, ούτε σουβλατζίδικο (αφού δεν έχει σάντουιτς), αλλά είναι ψητοπωλείο! Ακούω απόψεις...
Δεν ξέρω αν από την κατηγορία "Λοιπά" έχει νόημα να προκύψει μια καινούργια, το "Κυλικεία-Αναψυκτήρια", μιας και υπάρχουν κάμποσα τέτοια. Έχουμε ήδη τα κυλικεία του ΑΠΘ, σε λίγο καιρό θα περάσουν του ΤΕΙΘ, και θέλω να βάλω τα κυλικεία του Δικαστικού Μεγάρου (έκκληση, όποια/όποιος μπορεί να με βοηθήσει ας επικοινωνήσει, γιατί έχει πολλά σε κάθε όροφο και το κτίριο είναι δαιδαλώδες)!
ταβερνοαλάνι, 18/2/2009
ΥΓ1. Καινούργια καταστήματα στη Θεσσαλονίκη: Ουζοφόρος Ορίζοντας και προσεχώς καινούργιο αράβικο Yahabibi (το οποίο παρεπιμπτόντως γράφει απ' έξω ότι "ζητείται προσωπικό" αν κάποια/κάποιος ενδιαφέρεται).
ΥΓ2. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη απ' το φίλο μου τον Γρηγόρη ;)
Φτάσαμε τα 1800 σημεία :)
Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους χρήστες που μου προτείνανε σημεία τo τελευταίo δεκαήμερο:
Πέτρος, Veroniki, Halcyon, nik lab, Alkistis, Βαγγέλης5882, Θανάσης, WorldCitizeN, dimcos, Ιορδάνης, Αθηνά...
ταβερνοαλάνι, 10/2/2009
ΥΓ. Ας μοιραστώ και κάποια αξιοσημείωτα links που πέτυχα το Σαββατοκύριακο...
-Όσες και όσοι είστε λάτρεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και του φαγητού της ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή αποσπασμάτων!
-Ένα άρθρο για ελληνική ταβέρνα στο Τόκυο από αλάνι Ιάπωνα!
-Και για τους πιο hardcore αναγνώστες, γκουρμέτ εντομοφαγίες... (?!)
Γεια χαρά!
Σήμερα ανανεώθηκαν τα δεδομένα, ξεπερνώντας τα 1600 σημεία και φτάνοντας τις 640 φωτογραφίες!
Η εκτίμησή μου είναι ότι το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελείται περίπου από 2500 σημεία. Τα ~1000 σημεία που λείπουν από τον ταβερνοχώρο, βρίσκονται κυρίως στις δυτικές συνοικίες (Αμπελόκηποι, Εύοσμο, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη, Μενεμένη, Κορδελιό, Ευκαρπία, Συκιές) και εύχομαι μέσα στο 2009 να έχουν καταχωρηθεί τα περισσότερα! Αν έχεις όρεξη, μπορείς να βοηθήσεις στέλνοντας ένα απλό μήνυμα/email με τις πληροφορίες ενός καταστήματος που λείπει.
Στην έκκληση της προηγούμενης βδομάδας για συγκέντρωση πληροφοριών προσβασιμότητας εστιατορίων και ταβερνών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) να ευχαριστήσω όσους ανταποκρίθηκαν και παρακαλώ όποιος/α μάθει κάτι παραπάνω ας ενημερώσει!
Τα καταστήματα που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές, είναι το .Es, η Νέα Διαγώνιος, τα (Χωρίς) σκαλάκια και τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων Cosmos και Πλατεία.
ταβερνοαλάνι, 25/1/2009
Έκκληση για βοήθεια: ο ταβερνοχώρος θεωρεί ότι είναι ηθική υποχρέωσή του να προσθέσει πληροφορίες προσβασιμότητας εστιατορίων και ταβερνών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Ακόμη και 20 να είναι μόνο τα καταστήματα στην Ελλάδα που διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, είναι μια πληροφορία που οφείλουμε να έχουμε. Μέχρι στιγμής στάλθηκαν email σε σχετικά sites και οργανώσεις δίχως επιτυχία, γι' αυτό και παρακαλείται όποιος και όποια γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία προσβασιμότητας ας επικοινωνήσει μαζί μας (έστω και ένα μόνο κατάστημα είναι μια αρχή)!
ταβερνοαλάνι, 15/1/2009
Προστέθηκαν νέα καταστήματα (βλέπε το El Burrito κ.ά.)
Η συμβουλή της εβδομάδας:
Έστω ότι μένεις στη Λεωφόρο Στρατού της Θεσ/νίκης και θέλεις να βρεις τα πιο κοντινά μαγαζιά με ιταλική κουζίνα:
Zούμαρε χοντρικά στο χάρτη με τη ροδέλα του ποντικιού στη περιοχή του σπιτιού σου.
Στην "Κεντρική" καρτέλα στο δεξί τμήμα του ταβερνοχώρου, κλίκαρε τη λέξη "καμία" για να απενεργοποιηθούν όλες οι κατηγορίες. Έπειτα επέλεξε μόνο την κατηγορία "Ξένο".
Πήγαινε στην καρτέλα "Αναζήτηση" και επέλεξε το "Αναζήτηση περιορισμένη στις επιλεγμένες κατηγορίες".
Κάνε αναζήτηση για την λέξη "ιταλικ". Παρατήρησε ότι είναι προτιμότερο να αναζητήσεις την λέξη χωρίς την κατάληξή της, ώστε να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα ταυτόχρονα η περίπτωση του "ιταλικό" (βλέπε "ιταλικό εστιατόριο") και "ιταλική" (βλέπε "ιταλική κουζίνα").
Θα σου εμφανιστούν τα αποτελέσματα ταξινομημένα κατά αύξουσα απόσταση από το σπίτι σου (κέντρο του χάρτη), δηλαδή θα εμφανίσει πρώτο το πιο κοντινό ιταλικό εστιατόριο (στην προκυμένη περίπτωση Le Due Terre)!
ταβερνοαλάνι, 11/1/2009
Προστέθηκε το κουτάκι (checkbox "Να μην εμφανιστεί ξανά αυτό το παράθυρο"), ώστε αν το επιθυμείς να μην σου εμφανίζεται αυτή η αρχική σελίδα κάθε φορά που μπαίνεις στον ταβερνοχώρο. Ανά πάσα στιγμή θα μπορείς να τη ξανανοίξεις μέσω του συνδέσμου: http://www.tavernoxoros.gr/?p=u/welcome. Άρα πριν το πατήσεις, θα ήταν καλή ιδέα να αποθηκεύσεις πρώτα το σύνδεσμο αυτό.
Η μεταξύ μας επικοινωνία απλουστεύτηκε. Ο ταβερνοχώρος αποτελεί μια λαϊκή προσπάθεια, οπότε μη διστάζεις να επικοινωνείς για να προτείνεις καινούργια σημεία, είτε για διορθώσεις, είτε για να πεις τη γνώμη σου.
Προστέθηκαν κάμποσα σημεία στο Ρετζίκι, Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη. Αν επιθυμείς, βοήθησε με ότι πληροφορίες έχεις γι' αυτά τα σημεία ή για σημεία που λείπουν!
ταβερνοαλάνι, 7/1/2009
Καλή Χρονιά καλοφαγάδες μου!
Ο ταβερνοχώρος δεν μπορεί παρά να σας ευχηθεί καλές μάσες, δυνατά γλέντια με τις παρέες σας και ευχάριστες ανακαλύψεις νέων γεύσεων. Ο ουρανίσκος σας το αξίζει, αρκεί να του δώσετε την ευκαιρία!
Σήμερα ανανεώθηκαν τα δεδομένα, διορθώνοντας αρκετά λαθάκια, προσθέτοντας πολλά τηλέφωνα επικοινωνίας καταστημάτων και αρκετές νέες κριτικές με φωτογραφίες (με πιο ευχάριστες αναμνήσεις τον Νικηφόρο, το Βαρύ Πεπόνι παρά το μέτριο φαγητό, το Porky's και τη Mama Tereza τα οποία σας συνιστώ να τσεκάρετε).
Θα τα ξαναπούμε σύντομα :)
ταβερνοαλάνι, 4/1/2009
Επιτέλους, μετά από επίπονη αναμονή τριών μηνών, η ομάδα του ταβερνοχώρου ρέφαρε δυναμικά! Όντας μια λαϊκή προσπάθεια από χόμπι, οι ταχύτητες είναι λίγο αργές, αλλά μην ξεχνάμε ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει ;-)
Οι αλλαγές είναι κάμποσες, αλλά επιγραμματικά:
Άλλαξε ο τρόπος παρουσίασης των πληροφοριών σε κάθε κατάστημα με καινούργια παράθυρα
Προστέθηκαν καινούργια φίλτρα (καταστήματα με delivery και ζωντανή μουσική)
Υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης των καταστημάτων που έχουν κλείσει (νεκροταφείο ταβερνοχώρου)
Προστέθηκαν καινούργιες πληροφορίες στα καταστήματα (τηλέφωνα, ωράριο, σύντομη περιγραφή κ.ά.)
Οι αλυσίδες εμφανίζονται διαφορετικά, έχοντας μια κοινή καρτέλα πληροφοριών
Προστέθηκε η κατηγορία Bar-Restaurant
Προστέθηκαν αρκετές νέες ταβέρνες, ξεπερνώντας πλέον τις 1500
Τέλος, μέσω αυτού του παραθύρου που θα εμφανίζεται κάθε φορά στην αρχή, θα σας γράφω τα τελευταία νέα του ταβερνοχώρου.