Το Παραδοσιακό

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΜαγειρείο, Πατσατζίδικο
ΔιεύθυνσηΑγορά "Νέα Αγορά", Ερμού 26 & Βασιλέως Ηρακλείου 35, Θεσσαλονίκη
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας2310235404
Διαδίκτυο
ΩράριοΚάθε μέρα 07:00-18:00. Κυριακή κλειστά.
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
Μοδιάνο, #στοά
Άνοιξε1956
ΙδιοκτησίαΕστιατόριο - Ευάγγελος Ράμναλης - Έντι Σίρα Ο.Ε.
Πρόσθετες πληροφορίες:
Έχει εξωτερικά τραπεζάκια εντός στοάς.

Η διεύθυνση στην απόδειξη αναφέρεται ως "Νέα Αγορά 92".

Ιστορία:
Απόσπασμα από το βιβλίο "Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης":

Ένα εκπληκτικό σε «χρώμα» και χρώματα μαγαζί· πράσινο λαχανί στα ξύλινα παλιοκαιρίσια κουφώματα και στα τραπέζια, με δύο εισόδους στις δύο παράλληλες στοές της Νέας Αγοράς, δίπλα στη στοά Μοδιάνο. Όλη η Αγορά ανήκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα και μέχρι το 1956 ο χώρος, που σήμερα καταλαμβάνει το μαγαζί, ήτανε διαιρεμένος σε μικρά μαγαζάκια. Το '56 κάποια από αυτά ενωθήκανε και στέγασαν το πατσατζίδικο-εστιατόριο των Αφών Παπαϊωάννου. Από το 1986, ιδιοκτήτης είναι ο κ. Τσιπίρογλου. Ο μάστορας του μαγαζιού, Δημήτρης Ράμιαλης, καυχιέται πως έμαθε την τέχνη του γνήσιου Ανατολίτικου πατσά κατευθείαν από Σμυρνιούς μαστόρους που δουλεύανε παλιά μέσα στη στοά Μοδιάνο. Είναι κόφτης από 15 χρόνων. Έτσι, μάστορας και ιδιοκτήτης επιμένουν να μην παρασύρονται από τη Θεσσαλονικιώτικη παράδοση που θέλει τον πατσά οπωσδήποτε με «κόκκινο» και τον σερβίρουν μόνο «άνευ». Έστω και με κίνδυνο να χάσουν κάποιους πελάτες. Απ' ό,τι λένε πάντως, ο Σμυρναίικος ή Ανατολίτικος πατσάς έχει και κάποια άλλα μικρά μυστικά, που τον κάνουν πιο ελαφρύ.

Το μαγαζί έχει και μιαν ακόμη ιδιαιτερότητα. Το καζάνι και το τεζιάκι δε βρίσκονται στη σάλα αλλά στο πατάρι, μαζί με όλο το μαγειρείο. Σ' οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μια τέτοια διαφοροποίηση θα στερούσε βάναυσα από ένα πατσατζίδικο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Έχει όμως τόσες άλλες χάρες! Τις ξύλινες και τζαμωτές προσόψεις του, πέρα για πέρα στις δύο στοές, τους πελάτες του όλους παλιούς Θεσσαλονικιούς και τις φωνές της αγοράς. Σ' αυτό το μαγαζί ο χρόνος δε βιάζεται καθόλου.

Κρίμα που είναι κλειστό τα βράδια!


Πηγές:
  • Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης, Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη (Παρατηρητής, 1994).

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Έκατσα Φλεβάρη 2017 για έναν πρωινό πατσά. Την ώρα που έγραψε το σχόλιό της η klitemnistra, έγραφα ακριβώς τα ίδια πράγματα!

Εν τάχει:
  • Πολύ ωραίος χώρος για τους λάτρεις των παλιών λαϊκών μαγαζιών. Μαζεύει κυρίως κόσμο που δουλεύει στα τριγύρω μαγαζιά.
  • Ο ιδιοκτήτης ευγενικός.
  • Έχει λίγα μαγειρευτά ημέρας. Ο πατσάς είναι κατσαρόλας, δεν έχει καζάνι. Δυστυχώς είναι αρκετά αδιάφορος γευστικά.
  • Τιμές καλές. Ενδεικτικά ο πατσάς είναι στα 5€.
Αξίζει μια επίσκεψη για το χώρο, θα ξαναπήγαινα πρωί ή μεσημέρι για τσίπουρο και φαγητό.

Εικόνες (14)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Η δυτική στοά (άποψη από την Βασιλέως Ηρακλείου)
[εικόνα]
Επιγραφή στην ανατολική στοά
[εικόνα]
Η ανατολική στοά (άποψη από την Ερμού)
[εικόνα]
Φωτό μέσα στη στοά
[εικόνα]
Πατσάς
[εικόνα]
Εξωτερικά (Ιούνιος 2019)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Ιούνιος 2019)
[εικόνα]
Μερίδα φασόλια με ψωμί
[εικόνα]
Εσωτερικά πανοραμική (Φεβρουάριος 2017)
[εικόνα]
Πατσάς (αδιάφορος)
[εικόνα]
Εξωτερικά (Απρίλιος 2013)
[εικόνα]
Εξωτερικά βράδυ
[εικόνα]
Εξωτερικά
[εικόνα]
Εξωτερικά βράδυ

Κατάλογος (1)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Τιμοκατάλογος (Ιούνιος 2019)

Σxόλια (5)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
dokimastis
Δοκίμασα και γω Πατσά και συμφωνώ στα πιο πολλά με την Klitemnistra: Χυλωμένος πηχτός, με πολλή ζελατίνη, υγρή και στερεή σε κομματάκια. Λίγο κρέας. Γενικά μου θύμισε "νοτιοελλαδίτικο" πατσά. 5ε, δεν με κέρδισε ιδιαίτερα.
Maximos
Κοτόσουπα μέτρια με πολύ ρύζι χωρίς κρέας στα 3 ευρώ
3 παππούδες ακροβολισμένοι στις γωνιές ατμόσφαιρα αγοράς
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν γράφτηκαν πριν από 4 χρόνια τουλάχιστον.
Ο χαρακτήρας του καταστήματος πιθανόν να έχει αλλάξει από τότε και επομένως ενδέχεται τα σχόλια να αποκλίνουν από τη σημερινή πραγματικότητα.
klitemnistra
δοκιμασα πατσα: ωραια χυλωμενος, αχρωμος γευστικα, ποσοτητα αρκετη, κοκκινο δεν εχει και το σκορδοστουμπι ειναι ανευρο (ξυδι με καθισμενο σκορδο στον πατο). στα 5€

παρα τη μετρια καπατσοσυνη του πατσα, το μαγαζι κουβαλαει λαϊκοτητα που την βρισκεις πλεον με το κυαλι.
ξεναγηση στα φαγητα της βιτρινας, ψωμι απ' το ξυλινο συρταρι, παπουδες στις γωνιες τους και ολα αυτα στην καταλληλη πολυκαιρισμενη στοα.

απορω γιατι δεν το 'χα τσεκαρει και εκτιμησει παλιοτερα..
(Lewis, πανε για πατσα αλλα μεινε για το κλιμα :) )
ntirlas
απο τα καλυτερα μαγειρια της πολης.η θεσσαλονικη οπως θα πρεπε να ειναι.ετσι απλα
κομοτηναίος
ειμαι θεσ/νικη απο το 1993.Τρώω στο μαγειρείο αυτό από τότε.Πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής,καθαρό,νόστιμη κουζίνα.Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.