Εικόνες (548)
Εμφάνιση όλων των εικόνων
Εξωτερικά (Νοέμβριος 2025)
Εξωτερική κάβα (Νοέμβριος 2025)
Εξωτερική κάβα (Νοέμβριος 2025)
Εσωτερική κάβα (Νοέμβριος 2025)
Εξωτερικά τραπέζια απέναντι από το μαγαζί (Νοέμβριος 2025)
Ντολμαδάκια εποχής της γιαγιάς (νόστιμα)
Τηγανιά μανιταριών με ανθόγαλο (αδιάφορη)
Κρητική σαλάτα (οκ, περίεργος συνδυασμός)
Παραδοσιακό λουκάνικο ξυδάτο (καλό)
Μπούτι κοτόπουλο σχάρας (πολύ καλό και ζουμερό)
Παϊδάκια πρόβατο (πολύ καλά)
"Αυτάκια" χειροποίητα μακαρόνια (ενδιαφέρον, αρκετά λεμονάτο και λιπαρό, δε ξέρω αν θα δούλευε για ατομικό πιάτο)
Παραδοσιακό γαμοπίλαφο (καλό, ελαφρώς αδύναμο το ζουμί)
Θραψαθήρι, λευκό (μονοποικιλιακό Θραψαθήρι), Αμαργιωτάκης (πολύ καλό, αρκετή οξύτητα)
Μηλόπιτα με παγωτό (κερασμένο, καταπληκτικό, από τις καλύτερες μηλόπιτες που έχω φάει)
Το κουτάκι που περιείχε τον λογαριασμό (Νοέμβριος 2025)
Μεζές 4/8: Μπάμιες (ευχάριστες)
Μεζές 8/8: Ψητό (νόστιμο)
Εσωτερικά (Νοέμβριος 2025)
Παστουρμαδοπιτάκια (οκ, ήταν γεμιστά με τυρί)
Παντζαροσαλάτα "λάκκος" (πολύ καλή)
Λουκάνικο ριγανάτο (καλό)
Την ώρα εκείνη το μαγαζί είχε κλασική εικόνα καφενείου χωριού: ηλικιωμένοι παρατεταγμένοι μπροστά από την τηλεόραση να βλέπουν ειδήσεις και να σχολιάζουν, πίνοντας καφέδες. Με το πέρας του χρόνου βέβαια έγιναν ανακατατάξεις και οι καφέδες μετατράπηκαν σε ρακές. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο Μανώλης, ο οποίος πήγαινε πάνω κάτω με κάτι τελάρα και μας λέει "
Με τα πολλά (και κάμποσα καραφάκια αργότερα) καταφέραμε να πληρώσουμε. Φυσικά αφήσαμε όσα είχαμε ευχαρίστηση, γιατί όταν τον ρωτάς πόσα χρωστάς απαντάει κάτι του στιλ "
Συμπερασματικά, είναι μια οκ επιλογή για κάποιον που αναζητά μια γρήγορη απόδραση από το Ηράκλειου ή/και έναν χώρο φιλικό προς οικογένειες με παιδιά. Διαφορικά, πάμε γι' άλλα.
Στα του φαγητού, το Απίρι ξεχωρίζει, τουλάχιστον στο δημιουργικό κομμάτι, από την πλειοψηφία των εστιατορίων του Ηρακλείου (και της ευρύτερης περιοχής). Παραμένει βέβαια σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από αυτά που δοκιμάσαμε ξεχώρισε με διαφορά το πιάτο με τον καβουρμά, ο οποίος ήταν πολύ καλός, δικής τους παραγωγής. Πολύ καλός ήταν και ο συνδυασμός αρνί-πιλάφι-σταφίδες πίκλα. Ο κατάλογος γράφει ότι το πιάτο αυτό συνοδεύεται από παστινάκι (υποθέτω πουρέ). Όταν το δοκιμάσαμε ήμασταν σκεπτικοί για το αν είναι παστινάκι και όταν ρωτήσαμε μας είπαν ότι είναι πουρές μπρόκολου (και μάλιστα ότι δεν είναι από τα αγαπημένα της σερβιτόρας). Θα μπορούσαν να μας είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων για την αλλαγή.
Συμπερασματικά, θα ξαναπήγαινα με ευχαρίστηση να δοκιμάσω και άλλα πιάτα και το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Συμπερασματικά, θεωρώ πως μία φορά ήταν αρκετή και ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές στο ίδιο ύφος στο Ηράκλειο.
Όμορφο εσωτερικό, με στοιχεία ξύλου και πέτρας να κυριαρχούν. Το φαγητό ήταν σε καλό επίπεδο, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αυτά που ξεχώρισαν (κατά πολύ) ήταν τα δυο πιάτα ημέρας με κρέας που πήραμε, ήταν ιδιαίτερα νόστιμα. Προς αποφυγή το χύμα κόκκινο κρασί τους.
Συμπερασματικά, αν πρέπει κάποιος να μείνει κατ' ανάγκη στην Πορταριά για φαγητό θεωρώ ότι αξίζει.
Το σχόλιο του tosatanaki με καλύπτει σε γενικές γραμμές. Να προσθέσω ότι στην πρώτη μας γύρα, με μια μόστρα των 200, ήρθαν πέντε (ή έξι) μεζέδες, ενώ στη δεύτερη τρεις (ή τέσσερις), σαφώς κατώτεροι της πρώτης. Λέω πέντε ή έξι και τρεις ή τέσσερις, αντίστοιχα, γιατί δεν θυμάμαι σε ποια γύρα ανήκε ο τσίρος. Το φαγητό ήταν σε καλό επίπεδο, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Να σημειώσω ότι δεν είχε ποικιλία στα τσίπουρα (αν θυμάμαι καλά μας είπε μόνο τρία εμφυαλωμένα).
Συμπερασματικά, αξίζει και θα ξαναπήγαινα, αν τύχαινε.
Στα του φαγητού, όλα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τους γίγαντες τουρσί να ξεχωρίζουν. Ήμουν πολύ κοντά στο να ρωτήσω για τη συνταγή, αλλά ντράπηκα, και το μετάνιωσα. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να παρατηρήσετε τη μεταβολή στις τιμές του καταλόγου στο διάστημα Ιουνίου–Νοεμβρίου 2025.
Συμπερασματικά, αξίζει και προτείνεται ανεπιφύλακτα, ιδανικά για παρέες έως τεσσάρων ατόμων.
Συμπερασματικά, το συνιστώ για μια εμπειρία που θυμίζει αρκετά ελληνικό μεζεδοπωλείο. Θεωρώ πως η κράτηση (ειδικά για Σαββατοκύριακο) επιβάλλεται.
Στα του φαγητού θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός "
Θεωρώ ότι είναι τίμια επιλογή "
Στα του φαγητού, από ορεκτικά αξίζουν τα rice paper rolls και αυτό που αποκαλούν Βιετναμέζικο carpaccio. Η σαλάτα με την παπάγια παρουσιάζει ενδιαφέρον (κατά καιρούς την έχω δοκιμάσει αρκετά καυτερή, αλλά είναι και λίγο τι θα σου κάτσει). Από τα κυρίως, το pho είναι πολύ καλό και έρχεται σε δυο μεγέθη. Προσωπικά θεωρώ ότι το μικρό μέγεθος έχει αρκετή ποσότητα, ειδικά αν κάποιος θέλει να φάει περισσότερους συνδυασμούς. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι το έχω προλάβει να κοστίζει 8 ευρώ, ενώ τώρα (2025) είναι στα 14! Από τα υπόλοιπα έχω ξεχωρίσει το stir-fried μοσχαρίσιο φιλέτο με βιετναμέζικο βασιλικό, το καραμελωμένο λαβράκι και οποιονδήποτε συνδυασμό one-pot meal (ένα μεγάλο μπολ με όλα τα υλικά ήδη μέσα και χειροποίητη fish sauce στο πλάι). Τέλος, έχει πάρα πολύ καλό τηγανητό ρύζι.
Συμπερασματικά, θεωρώ ότι αξίζει αν είναι κανείς περαστικός από το Ρότερνταμ, πιθανώς σε συνδυασμό με μια επίσκεψη στα κοντινά cube houses, την Erasmusbrug και το Markthal.
Το φαγητό ήταν αρκετά καλό, με μοναδική παραφωνία τον κιουνεφέ και αυτό γιατί απέκλινε (ριζικά) από αυτούς που είχα δοκιμάσει στην Μέση Ανατολή. Ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν η στραπατσάδα με χόρτα και στάκα. Ενδιαφέρον παρουσίαζε και η λίστα με (ντόπια) κρασιά.
Συμπερασματικά, προτείνεται για εξόρμηση Σαββατοκύριακου, σε συνδυασμό ίσως με επίσκεψη σε τριγύρω αμπελώνες.
Το φαγητό ήταν συμπαθητικό, χωρίς συγκινήσεις βέβαια. Θα έλεγα παραδοσιακή κρητική κουζίνα με πιο εστιατορική εμφάνιση. Δεδομένο ότι τα αρνίσια παϊδάκια ήταν το καλύτερο πιάτο και ότι σε κάποια φάση πέρασε ένας "
Θεωρώ ότι αξίζει να κάνει κανείς μια στάση αν περάσει από το Delft και έχει ξαναφάει ramen.
Έχει ουσιαστικά τρία μπολ:
1) Τα shoyu και shio ramen, των οποίων ο ζωμός είναι (πρακτικά) ίδιος, διαυγής με κυρίαρχο το χοιρινό, με tare να έρχεται από σάλτσα σόγιας και αλάτι (=shio), αντίστοιχα,
2) το toripaitan με παχύρρευστο ζωμό όπου κυριαρχεί το κοτόπουλο, και
3) το vegetarian ramen με dashi και miso που δεν μπορώ να κρίνω καθώς έχω δοκιμάσει ελάχιστες φορές.
Τα συνοδευτικά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το banbanji, κρύο πιάτο με τρυφερό στήθος κοτόπουλο σε μια (ευχάριστα καυτερή) σάλτσα από ταχίνι και λάδι τσίλι (μη διστάσετε λόγο κοτόπουλου είναι εξαιρετικό) και τα dumblings (προτείνω στην μπουκιά να βάλετε το μιξ wasabi με τζίντζερ, είναι καυτερό αλλά εντείνει όλες τις γεύσεις). Προτείνω να μη δοκιμάσετε τίποτα που έχει ρύζι, δεν είναι το ατού του. Συχνά, έχουν κάποιο σπέσιαλ ramen διαθέσιμο, ρωτήστε τους. Γι' αυτούς που τους αρέσει το κρέας, θα πρότεινα να ζητήσουν με έξτρα chashu (+ 3 ευρώ). Οι τιμές πολύ λογικές για Ολλανδία το 2025, στα 16-17 (στις αρχές κόστιζε 12-13 ίσως και λιγότερο).
Ο σεφ Koji Nishikawa είναι ιδιαίτερη φιγούρα, δεν μιλάει αγγλικά (αμφιβάλω αν μιλάει Ολλανδικά), έχει συνήθως βαμμένα μαλλιά, φοράει σαλβάρια σκακιέρες και είναι πάντα πίσω από τον πάγκο. Πριν την πανδημία έκανε συχνά ταξίδια στην Ιαπωνία, όπου διατηρεί (-ούσε;) ένα βραβευμένο ραμενάδικο στην περιοχή Shiga. Παλιά, μια φορά τον μήνα, μια Τετάρτη είχε σπέσιαλ tonkotsu ramen, το οποίο έγινε τόσο δημοφιλές στην περιοχή που τον οδήγησε στο να ανοίξει ένα δεύτερο μαγαζί όπου σερβίρει μόνο tonkotsu.
Συμπερασματικά, αν επισκεφτείτε το Delft, θεωρώ ότι αξίζει να κάνετε μια στάση.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας εκτός Ιταλίας έντονο και εδώ: η χαμηλή ποιότητα των πρώτων υλών. Για παράδειγμα, η burrata (στην ομώνυμη σαλάτα, που παρεμπιπτόντως στον κατάλογο αναγράφεται ως buratta) ήταν άγευστη και νερουλή (για την gorgonzola δε θα σχολιάσω καν). Οι πίτσες πάντως ήταν συμπαθητικές, ίσως αξίζει για παραγγελία στο σπίτι.
Συμπερασματικά, δε βρίσκω λόγω κάποιος που δεν είναι κάτοικος της περιοχής να την επισκεφτεί.
Συνολικό πρόσημο θετικό, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο βέβαια. Δε νομίζω όμως ότι έχει και άλλο φούρνο η χώρα της Αμοργού.
Το φαγητό κινήθηκε σε μέτριο επίπεδο, όχι κακό, αλλά κάτω από τον μέσο όρο του νησιού θα έλεγα. Το μόνο που διασώθηκε ήταν οι πρώτες ύλες (λαχανικά, πατάτες, κόκορας). Επίσης, το χύμα ροζέ κρασί ήταν αδύναμο, σχεδόν σαν νερωμένο. Δεν υπήρξε κάτι που να με κάνει να το προτείνω.
Ομολογώ ότι μόλις καθίσαμε και είδα το μενού, οι περιγραφές μου φάνηκαν πομπώδεις και κάπως άσχετες με το μέρος (miso στην Αμοργό;;). Διαψεύστηκα πανηγυρικά. Το φαγητό ήταν πολύ καλό με έντονη διάθεση δημιουργικότητας που στις περισσότερες περιπτώσεις απέδωσε, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον συνδυασμό φάβα-miso (στο πιάτο με το μοσχάρι), που άνετα στεκόταν ως ορεκτικό. Οι τιμές μου φάνηκαν λογικές για την εποχή.
Συμπερασματικά, συνιστάται ως εναλλακτική που παρεκκλίνει (με σεβασμό) από τα συνηθισμένα φαγητά του νησιού.
Το φαγητό (με μοναδική εξαίρεση την τυροκαυτερή) ήταν πολύ καλό, θύμιζε σπιτικό και το κατατάσσω ανάμεσα στα καλύτερα που δοκίμασα στο νησί. Συνιστάται οπωσδήποτε, ειδικά για γεύμα μετά το μπάνιο. Να σημειώσω ότι δεν υπήρχε κέρασμα (σε αντίθεση με το σχόλιο του @Βισκάρδος).
Ρίχνοντας μια ματιά στο μενού διακρίνει κανείς διάθεση για δημιουργικότητα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος. Δεν με ενόχλησαν τόσο οι εκτελέσεις (μπορεί να ήταν μια κακή μέρα), όσο η αναλογία τιμής/μεγέθους των πιάτων. Τα περισσότερα πιάτα ήταν αρκετά μικρά με έντονο παράδειγμα την σαλάτα παντζαριού, η οποία αντιστοιχούσε σε το πολύ δυο πιρουνιές για τέσσερα άτομα (στα 11 ευρώ). Στα θετικά να σημειωθεί ότι ήταν το μόνο μαγαζί στην Αμοργό που επισκεφθήκαμε και είχε κέρασμα (ένα σφηνάκι λικέρ μαστίχα).
Συμπερασματικά, θα του έδινα μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς ξεχώριζε από δημιουργικής άποψης από τα υπόλοιπα εστιατόρια της Αμοργού και το προτείνω για την γραφικότητά του.
Το φαγητό, ωστόσο, δεν με εντυπωσίασε. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τηγανητές πατάτες που (συνόδευαν τα κυρίως πιάτα και) ήταν πολύ νόστιμες, καθώς και η μελιτζάνα η οποία ήταν εξαιρετική, παρόλο που δεν σου γέμιζε το μάτι. Από τα πιάτα ημέρας που αναγράφονταν στο μενού είχε μόνο τις γαρίδες και άλλο ένα που δυστυχώς μου διαφεύγει, γεγονός που μας απογοήτευσε. Το χύμα ροζέ κρασί ήταν καλό και σε λογική τιμή. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δύο σχόλια, δεν βρήκα τις τιμές πιο τσιμπημένες από άλλα αντίστοιχου ύφους μαγαζιά στο νησί.
Συμπερασματικά, θα το πρότεινα μόνο αν κάποιος μένει στο βόρειο μέρος του νησιού (Αιγιάλη, Θολάρια, Λαγκάδα) και ίσως όχι για βράδυ.
Το φαγητό κινήθηκε σε μέτριο επίπεδο, χωρίς να είναι κακό. Με προβλημάτισαν οι περιγραφές των πιάτων σε σχέση με αυτό που γεύθηκα. Για παράδειγμα, όταν έγραφα την περιγραφή για τη φωτογραφία με τον γαύρο μαρινάτο και είδα το "
Συμπερασματικά, δεν νομίζω ότι θα το επισκεφτώ ξανά και, κατά συνέπεια, δεν το προτείνω.
Συμπερασματικά, διστάζω να το προτείνω, παρόλο που πιστεύω ότι αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Κράσι, πηγαίνοντας (πιθανώς) προς το οροπέδιο Λασιθίου.
Δοκιμάστηκαν γύρος χοιρινός ο οποίος ήταν καλός, ελαφρώς στεγνός, αλλά φρέσκος και χειροποίητος (είχε αρκετά μπαχαρικά που δεν μπόρεσα να εντοπίσω) και κεμπάπ το οποίο αν και πήρε πολύ ώρα για να γίνει ήταν πολύ νόστιμο και ανάλαφρο. Μας άρεσαν και οι τηγανητές πατάτες και η πίτα η οποία δεν είχε πολύ λάδι (τόσο όσο). Διαθέτει τυλιχτά τριών μεγεθών, κανονικό (το οποίο αποκάλεσε αθηναϊκή πίτα), large και extra large, σε τιμές 3.
Θα το ξαναεπισκεφτώ (πιθανότατα με τηλεφωνική παραγγελία αν είναι peak season όπως τώρα) και το συνιστώ!
Δεν παρατήρησα κάτι αρνητικό και συνεχίζω να το προτείνω!
Στα του φαγητού εκτός από το σταθερό μενού, έχει και ένα μενού με αρκετά πιάτα ημέρας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ταυτότητα στην κουζίνα, μαγειρεύουν τα πάντα, με το επίπεδο να ξεπερνάει συνήθως τον μέσο όρο της περιοχής και με γενναιόδωρες μερίδες. Παρόλο που υπάρχει διάθεση για δημιουργικότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα πετυχημένο. Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο έχω παρατηρήσει μια πτώση στην ποιότητα. Στα θετικά να προσθέσω ότι πολύ συχνά ο σεφ περνάει από τα τραπέζια και ρωτάει αν οι πελάτες έφαγαν καλά, ζητώντας την ειλικρινή τους άποψη.
Συμπερασματικά και με την αύξηση των τιμών διστάζω να το προτείνω, εκτός αν μένετε Ξυλόκαστρο (ή στα γειτονικά χωριά), πράγμα που θα έκανα σίγουρα πριν από 2 χρόνια!
Στα του φαγητού, ότι περιμένει κανείς από ένα generic μεζεδοπωλείο στα βορειοανατολικά προάστια και ίσως ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο (ο οποίος είναι, ομολογουμένως, σχετικά χαμηλός). Δεδομένο ότι το parking στο Χαλάνδρι είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν νομίζω ότι αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος από άλλη περιοχή.
Από τα primi το αγαπημένο μου είναι το ragu di cinghiale και τα gnocchetti. Για τους πιο τολμηρούς, θα πρότεινα την trippa alla pisana (τοσκανιώτικος πατσάς, τον οποίο κάνουν κοκκινιστό με λαχανικά). Πολύ τίμιο κόκκινο χύμα κρασί (chianti). Από γλυκά, μου αρέσει πολύ η πανακότα τους με κρέμα φιστικιού (το τιραμισού τους είναι κάτω από τον μέσο όρο της πόλης). Από τιμές τα primi είναι στα 8-9 ευρώ, τα secondi στα 10-11 ευρώ, τα γλυκά στα 4-5 ευρώ και το μισό λίτρο κρασί στα 6 ευρώ. Αν θυμάμαι καλά έχει 1 ευρώ coperto στο οποίο συμπεριλαμβάνετε το νερό.
Το φαγητό δεν παρουσιάζει συγκινήσεις (παρόλα αυτά είναι σταθερά σε ικανοποιητικό επίπεδο και μοιάζει γιαγιαδίστικο), αλλά αξίζει να πάει κανείς για την εμπειρία. Για παράδειγμα, ο Stelio περνάει απ' όλα τα τραπέζια και μοιράζει κάρτες του μαγαζιού, ενώ ταυτόχρονα δείχνει τις κορνίζες και εξιστορεί το περιεχόμενο στους θαμώνες (είτε μιλάνε Ιταλικά, είτε όχι). Λόγω αυτού του cult χαρακτήρα που έχει αποκτήσει το μαγαζί προσελκύει αρκετούς τουρίστες και κατά συνέπεια στο peak του μεσημεριού θα έχει αναμονή.
Οι τιμές έχουν κολλήσει σε άλλες εποχές με τα primi στα 6 και τα secondi στα 8 ευρώ! Επίσης έχει διάφορους συνδυασμούς που το κάνουν ακόμα φθηνότερο. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και το ponce alla livornese, ένα γλυκό μιξ καφέ με αλκοόλ (νομίζω ρούμι) τύπου Irish coffee που είναι χαρακτηριστικό του γειτονικού Livorno.
Συνιστώ οπωσδήποτε κάποιο ταρτάρ, καθώς και κάποια κοπή σε rare ψήσιμο (και medium να πείτε πιστεύω rare θα έρθει, αλλά μην το φοβηθείτε, η ποιότητα των κρεάτων είναι εξαιρετική). Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω την bistecca alla Fiorentina (πολύ διάσημη στην Φλωρεντία, ουσιαστικά τεράστια T-bone), αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια. Διαθέτει μεγάλη λίστα κρασιών σε πολύ καλές τιμές. Συνολικά θα έλεγα ότι για να φάει κανείς ικανοποιητικά με μπουκάλι κρασί και γλυκό θα κοστίσει γύρω στα 50 ευρώ (έχει και 2.
Από άποψη τιμής, θεωρώ ότι είναι value for Money (πχ. η pizza bufala κοστίζει 8 ευρώ) και τις καθημερινές δε χρειάζεται κράτηση (το πσκ ίσως καλό είναι να κλείσει κανείς). Το ωράριό τους αλλάζει χωρίς προειδοποίηση, οπότε πρέπει να το ελέγξει κανείς πριν πάει.
Ενδιαφέρον στο φαγητό παρουσιάζουν τα burger ψαριών (στα 15 ευρώ), τα οποία σερβίρονται με πατάτες τηγανιτές και χειροποίητη μαγιονέζα. Πλην Δευτέρας και ανά δυο εβδομάδες έχουν κάποιο special burger (ρωτήστε τους αν δεν το αναφέρουν μόνοι τους). Ανέβασα φωτογραφίες με τα υλικά στην περιγραφή από κάποια από αυτά που έχω δοκιμάσει για να πάρει κανείς μια ιδέα (ζητώ συγγνώμη για την ποιότητα μερικών φωτογραφιών!) Από τα primi piatti, όλα είναι πολύ νόστιμα, αλλά αν έπρεπε να επιλέξω ένα θα πρότεινα την vongole (πολύ καλά και τα ραβιόλι, αλλά μικρή μερίδα και ακριβά κατ' αναλογία). Τα secondi, αν και νόστιμα, θεωρώ ότι δεν χορταίνουν αν δε συνδυαστούν με κάτι ακόμα. Συνήθως έχουν antipasti και κυρίως πιάτα εκτός μενού, τα οποία αναφέρουν οι σερβιτόροι κατά την παραγγελία (να ρωτήσετε πόσο κοστίζουν, δεν θα σας το πουν από μόνοι τους).
Στα ποτά έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες μπύρες (που δεν έχω δει αλλού), εγώ προτιμώ την mundaka (session IPA στα 6 ευρώ). Επίσης, έχουν δικό τους λευκό κρασί (vino della casa), το οποίο εμφιαλώνουν και είναι πολύ τίμιο (στα 13 ευρώ). Από γλυκά, μου αρέσει η πανακότα τους (στα 4.
Από πίτσες θα πρότεινα την margherita (για κάτι απλό), bufalina (ένα σκαλοπάτι πάνω από την margherita), diavola (για κάτι καυτερό), quattro formaggi (ιδανική για να μοιραστείς, αλλά ίσως όχι για ένα άτομο, η ποιότητα των τυριών είναι πραγματικά κορυφαία), mortadella (προσωπικά η αγαπημένη μου), o' sole mio (γεμάτη γεύση με λευκή σάλτσα, έχει ενδιαφέρον) και τέλος την carbonara (για λόγους περιέργειας, βγάζει αυτό το λιπαρό-καπνιστό του guanciale και η σάλτσα είναι ουσιαστικά η "
Στο τέλος του γεύματος πιθανότατα οι σερβιτόροι θα προσπαθήσουν να πουλήσουν κάποιο γλυκό ή το "
Παρά τα καλά σχόλια που διάβασα στο διαδίκτυο, το φαγητό κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα (αμφιβάλω αν η Κουτσού είναι ακόμα σεφ στην κουζίνα). Το μόνο που διασώθηκε ήταν το σεβίτσε λαβράκι και η σαλάτα με τα τοματίνια. Δεν γεύτηκα τίποτα που να παραπέμπει σε αλήτικη κουζίνα. Στα αρνητικά να σημειώσω δυο ακόμα πράγματα: Οι τιμές μου φάνηκαν δυσανάλογα ακριβές γι' αυτό που προσφερόταν (δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν ακριβό σαν μαγαζί), καθώς επίσης και οι τιμές των τσίπουρων ήταν τσιμπημένες (13 ευρώ για μαύρο ρόδο;;). Το δεύτερο είναι ότι έχοντας πάρει αυτά που ανέβασα σε φωτογραφίες και κοιτώντας τον κατάλογο, μας έδωσε την αίσθηση ότι δεν είχαμε τι άλλο να παραγγείλουμε... Ίσως παλαιότερα το μενού να ήταν πιο ελκυστικό.
Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα (ίσως είχα και υψηλές προσδοκίες). Δεν νομίζω ότι θα το επισκεφτώ ξανά.
Στα του φαγητού όλα ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, ελληνικές γεύσεις με επίκεντρο την ανοικτή φωτιά και μενού που περιστρέφεται γύρω από την εποχικότητα των υλικών. Μας ενημέρωσαν ότι στόχος τους είναι το μενού να αλλάζει τακτικά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υλικών. Τα παιδιά που το έχουν (πρώην εργαζόμενοι στο Pharaoh) έχουν καταβολές από Κρήτη, Καλαμάτα και Ήπειρο. Οι επιρροές είναι εμφανείς στα πιάτα και τις πρώτες ύλες. Για παράδειγμα τα μακαρόνια σύζουμα, κλασικό after-hours πιάτο που σερβίρεται σε κρητικά γλέντια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σαλάτα "
Συμπερασματικά, θα το ξαναεπισκεφτώ σίγουρα στο μέλλον και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Κρίνω ότι έχει προοπτική να εδραιωθεί στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Στα θετικά να σημειωθεί και ότι το παρκάρισμα στην περιοχή είναι (για την ώρα) εύκολο, σε αντίθεση με περιοχές όπως Κυψέλη και Παγκράτι.
Στα Χανιά, το 2020, είχα επισκεφτεί το Mon.
Στα του φαγητού, πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Όλα όσα δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικά. Ανεπιτήδευτη ελληνική κουζίνα, με νησιώτικες επιρροές (βλ. νερατζοσαλάτα, αλιάδα, σογάνια). Επίσης, είχε πολλές ετικέτες κρασιών, εμείς δοκιμάσαμε το πορτοκαλί τους, Le Vigneron Grec, πολύ καλό. Το μόνο μου "
Η Osteria Greca ξανανοίγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη (αν θυμάμαι καλά). Πιστεύω ότι αξίζει μια μονοήμερη, ακόμη και από πιο μακρινές πόλεις, όπως για παράδειγμα η Αθήνα ή η Πάτρα. Θα το ξαναεπισκεφτώ σίγουρα στο μέλλον.
Στα του φαγητού, όσα δοκιμάστηκαν ήταν σε καλό επίπεδο (γενικά ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι και πολύ υψηλός). Υπάρχει διάθεση δημιουργικότητας, όπως πχ. τυροκαυτερή με '
Συμπερασματικά, είναι μια καλή επιλογή αν βρίσκεσαι σε ακτίνα μισάωρου από την περιοχή (όμως όχι να το επισκεφτείς, για παράδειγμα, από την Αθήνα). Θα το ξαναεπισκεφτώ στο μέλλον.
Στα του φαγητού, ήταν όλα σε πολύ υψηλό επίπεδο, αντάξιο όσων είχα ακούσει πριν πάω. Συμφωνώ με τον AG ότι η σεφταλιά μπακαλιάρου ήταν ίσως το καλύτερο που δοκιμάσαμε, και προσθέτω τα γιουβαρλάκια σφυρίδας και τον γαύρο νιγκίρι, κάτι που θα ήθελα να βλέπω περισσότερο σε ψαρο-εστιατόρια, δηλαδή να πειραματίζονται με φρέσκα ελληνικά ψάρια σε σούσι παρασκευές (νιγκίρι, σασίμι κτλ). Επίσης, οι τιμές ήταν καλές δεδομένου του ύφους, της ποιότητας και της τοποθεσίας του μαγαζιού.
Το προσωπικό, ενώ ήταν ευγενικό και εξυπηρετικό, ήταν κάπως αργό και νευρικό. Επίσης, θα περίμενα μεγαλύτερη εξυπηρετικότητα στην επιλογή κρασιού. Για παράδειγμα, όταν ρωτήσαμε τι εννοούν με το "
Εν κατακλείδι, πολύ καλή εμπειρία ψαροφαγίας προς το fine dining, σε όμορφη περιοχή, εύκολα προσβάσιμη με το μετρό. Θα επιδιώξω να ξαναπάω στο μέλλον και το συνιστώ.
Πολύ ικανοποιητικό φαγητό σε λογική καφενείου, γεύσεις γνώριμες με περιποιημένη εμφάνιση και δημιουργική διάθεση (βλ. ταραμάς με τηγανιτές μπάμιες). Πολύ καλό και το χύμα τσίπουρο Τυρνάβου. Το προσωπικό ευχάριστο και βοηθητικό.
Θα το ξαναεπισκεφτώ σίγουρα στο μέλλον.
Συμπαθητική επιλογή για όσους δουλεύουν ή μένουν στην περιοχή για πιο δημιουργικό lunch.
Το διαχειρίζεται ένα ζευγάρι (δεν γνωρίζω αν τους ανήκει) οι οποίοι φτιάχνουν τα φαγητά και σερβίρουν οι ίδιοι. Συνεπώς θέλει μια κάποια υπομονή, ειδικά αν έχει πολύ κόσμο.
Το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν, συνήθως απογευματινές ώρες, αλλά όχι πρόσφατα και δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες. Με είχε εντυπωσιάσει η σπεσιαλιτέ του Γιάννη: ψωμί περασμένο από το τηγάνι σε ελαιόλαδο με μανιτάρια, τυρί φέτα και πηκτή (δική τους παραγωγής). Αλλά καλά πιάτα ήταν οι τηγανιτές πατάτες (κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες εκείνη την ώρα, θυμίζουν σπιτικές), η φάβα, τα ρεβίθια φούρνου και οι πίκλες τους (επίσης δικές τους). Οι τιμές μου φαίνονταν ελαφρώς τσιμπιμένες για την ποσότητα, αν θυμάμαι καλά.
Ελπίζω να μην έχει αλλοιωθεί τον τελευταίο χρόνο που δεν το έχω επισκεφτεί.
Το προσωπικό ήταν ευγενικό και ο ιδιοκτήτης ο κ. Γιώργος είναι από την Όλυμπο της Καρπάθου. Εξού και οι καρπαθιώτικοι μεζέδες όπως οι μακαρούνες και τα ιδιαίτερα ντολμαδάκια. Μας είπαν όμως ότι ο κατάλογος δεν έχει ανανεωθεί, οπότε πρέπει να ρωτήσει κανείς για την διαθεσιμότητα σε μεζέδες και τσιπούρα.
Τα φαγητό ήταν νόστιμο, όχι κάτι το ιδιαίτερο βέβαια. Έχει λογική παραδοσιακού καφενείου/μεζεδοπωλείου με τιμές λογικές για την Αθήνα του 2025. Θα ξαναπήγαινα, αν και στην περιοχή υπάρχουν καλύτερες επιλογές όπως η Στοά του Ψυρρή.
Τα περισσότερα φαγητά που δοκιμάσαμε τα έχω ανεβάσει σε φωτογραφίες (με σχόλια). Επιπλέον, παραγγείλαμε παϊδάκια ζυγούρι, τα οποία δεν με ενθουσίασαν. Επίσης, ήπιαμε χύμα ροζέ κρασί, το οποίο ήταν καλό. Γενικά, με εξαίρεση τα σκιουφιχτά με ανθότυρο, θα έλεγα ότι το φαγητό κινήθηκε σε μέτριο επίπεδο. Μας έκανε εντύπωση, ειδικά με βάση τις συστάσεις γνωστών και τα θετικά σχόλια που είχαμε διαβάσει στο διαδίκτυο. Αυτό, βέβαια, μπορεί να οφείλεται σε κακή μέρα ή/και σε δικές μας λιγότερο επιτυχημένες επιλογές.
Εν κατακλείδι, δεν αποκλείω την πιθανότητα να ξαναεπισκεφτώ την Έργανο στο μέλλον, αλλά όχι αν το ταξίδι είναι σύντομο, όπως αυτή τη φορά.