κους κους ταβερνοχωριτών

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΤαβέρνα
Διεύθυνση
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας
Διαδίκτυο
Ωράριο
Λέξεις κλειδιά

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Για γενικό και αόριστο chat, αλλά μόνο προσοχή μην κουράζουμε γενικά τον μέσο αναγνώστη.

Εικόνες (8)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 1/2
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 2/2
[εικόνα]
Γιορτή τσιγαρίδας (pure cholesterol) στο χωριό Δίλοφο (950 μέτρα υψόμετρο) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης
[εικόνα]
Βλέπε καρτέλα "Σχόλια" με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2023 για την ορθή ερμηνεία του γραφήματος
[εικόνα]
Έτσι για την επιμόρφωση
[εικόνα]
[εικόνα]
ΠΟΕΣΕ Ψήφισμα 16 Νοεμβρίου 2021

Σxόλια (611)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Στέλιος (πριν από 2 μέρες και 7 ώρες)
Αν και τα τελευταία χρόνια η έλλειψη χρόνου και η αναβλητικότητά μου, έχουν οδηγήσει στο να μην είμαι όσο ενεργός θα ήθελα στα σχόλια, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την πρόσφατη τούρτα γενεθλίων μου.

Την ετοίμασε η παρέα μου, με πηγή έμπνευσης την "εμμονή" μου να τσεκάρω και να συμβουλεύομαι τον ταβερνοχώρο πριν πάω οπουδήποτε για φαγητό. :-)

Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλη την κοινότητα που έχει φτιαχτεί εδώ, για το μεράκι και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Nίκος© (πριν από 10 μέρες και 22 ώρες)
@dokimastis: μοιάζει λίγο, χωρίς να είμαι σίγουρος πρέπει να είναι συγγενές είδος με το μπακαλιάρο (με τεράστια επιφύλαξη)
dokimastis (πριν από 12 μέρες και 7 ώρες)
@ Νίκος(C) & ταβερνοαλάνι: το κοκαλάκι τους μέσα είναι σα μπακαλιαράκι;
ταβερνοαλάνι (πριν από 13 μέρες και 7 ώρες)
Μπράβο, νομίζω έχεις δίκιο
Nίκος© (πριν από 13 μέρες και 7 ώρες)
@ταβερνοαλάνι

Προσφυγάκια πρέπει να είναι
ταβερνοαλάνι (πριν από 13 μέρες και 9 ώρες)
@προς γνώστες ψαριών

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποια καφενεία της Θεσσαλονίκης ονομάζουν "σκάρους" κάτι μακρόστενα ψαράκια που δεν είναι με την καμία σκάροι.

Έχουμε φωτό από αυτούς τους "σκάρους" στα εξής μαγαζιά: Οδύσσεια του Πάνου, Γωνία, Μαντείο, Μπακίρι.

Γνωρίζει κανείς/καμία τι ψάρι είναι; Δεν μου φαίνεται ούτε για γοβιό, ούτε για σαλούβαρδο, ούτε για νταούκι, αλλά είναι κοντά γευστικά.
tsimp
Προσωπικά, συντάσσομαι με το κοινότυπο "όλα είναι θέμα γούστου", που βρίσκει εφαρμογή (σχεδόν) παντού στην κατηγορία του ευ ζην: στις γεύσεις, στις μουσικές, στις ταινίες, στη διασκέδαση κ.ο.κ. Οπότε η κουβέντα περί καλού/κακού [βάλε_ό,τι_θες_εδώ], κατ' εμέ, δεν μπορεί παρά να κινείται στη δημιουργική σφαίρα, μέσα στην/από την οποία γνωρίζεις το άγνωστο, συμφωνείς ή διαφωνείς με πάθος, ενδεχομένως προβληματίζεισαι, αδιαφορείς, αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών, οι οποίες προκύπτουν μέσα απ' την σμίξη προσωπικού και κοινωνικού παρελθόντος και μέλλοντος στο παρόν.

Η εκμετάλλευση (όχι - τουλάχιστον για την ώρα - κακώς εννοούμενη) αυτών των πεδίων, όπως το φαγητό, η μουσική, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση κ.λπ., που έρχεται αναπόδραστα, είναι που μας συστήνει σε νέες προσλαμβάνουσες, τις οποίες είτε θα απορρίψουμε είτε θα δεχθούμε είτε θα προσπεράσουμε είτε (και το πιο πιθανόν) δε θα γνωρίσουμε καν, είτε επειδή δεν έτυχε είτε γιατί, καλώς ή κακώς, υπάρχουν λογής-λογής αποκλεισμοί.

Όπως και παντού σχεδόν, έτσι κι εδώ, σε αυτή την εκμετάλλευση (που εννοώ "αξιοποίηση διαμέσω") υπεισέρχεται ο παράγοντας που λέγεται χρήμα, οπότε η αξιοποίηση μπορεί εύκολα να μεταστραφεί στην κακώς εννοούμενη εκμετάλλευση (="πονηρια" ή/και "δηθενιά*"), απ' την οποία παλεύουμε να μείνουμε μακριά. Άλλες φορές επιτυχώς, άλλες ανεπιτυχώς.

Σε αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, προσωπικά εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη ενός μέσου όπως το παρόν (με βάση την ίδια την κοινότητα), το οποίο αξιοποιεί έναν απ' τους όλο και περισσότερους τρόπος διάδοσης της πληροφορίας (σε ένα περιβάλλον ινσταγκραμικής προβολής των πάντων), μιας πληροφορίας η οποία κινείται οριζόντια, αφήνοντας -εν πολλοίς και στο μέτρο του δυνατού- απέξω πρακτικές χειραγώγησης οι οποίες επιχειρούνται στα περισσότερα σχεδόν κραταιά μέσα που γνωρίζω.

Έχοντας την πληροφορία ή και καμιά φορά ρισκάροντας, τουλάχιστον ας γεμίζουν τα στομάχια μας, πρωταρχικώς, με ειλικρίνεια. Αν μας αρέσει ή όχι το αποτέλεσμα, είμαστε εδώ για να το συζητάμε :)

* Η "δηθενιά" πάλι σχετική είναι, αλλά - για την οικονομία της συζήτησης και παραμένοντας στο γαστρονομικό σκέλος της κουβέντας - το παράδειγμα του Thanasis με φουά γκρα πτεροδάκτυλου, δίνει εξόχως τον τόνο με τον οποίο χρησιμοποιείται.
Thanasis
@Jimador Ο μόνος μου αστερίσκος είναι σχετικά με τις κοπές, που δεν είναι υψηλή μαγειρική. Είναι το πιο απλό πιάτο που υπάρχει. Ψητό κρέας με αλάτι. Απλά ξεφεύγουν σε τιμές διότι πολύ απλά και το κόστος της πρώτης ύλης είναι παρανοϊκά ακριβό.

Πέρα από αυτό, συμφωνώ με το πνεύμα του ποστ, και έχω ρίξει άπειρο κράξιμο σε μαγαζιά αυτού του ύφους, συχνά όμως, όχι δικαίως. Στην τελική σε μεγάλο βαθμό φταίει και η δικιά μου ανεπάρκεια να κρίνω τέτοιου είδους μαγειρική, καθώς δεν έχω ιδέα, με αποτέλεσμα 9 στις 10 φορές οι γεύσεις να μου φαίνονται ασύνδετες. Άλλοι άνθρωποι που είναι μυημένοι σε αυτή την κουζίνα έχουν πολύ καλύτερα κριτήρια από εμένα. Προσωπικά, καθώς ανήκω στα μεσαία στρώμματα εισοδηματικά, τα ρίσκα που θα πάρω για να δοκιμάσω τέτοια κουζίνα είναι λίγα, επομένως δύσκολα θα μπορέσω να "μυηθώ".

Όπως κορυφαίο είναι ένα μοιρολόι του Πετρολούκα Χαλκιά (που απο μουσικολογικής άποψης δεν είναι καθόλου απλό, αλλά σίγουρα είναι άκρως λαϊκό), κορυφαίο είναι και ένα πολυτροπικό έργο του Igor Stravinsky. Για να εκτιμήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και τα 2, χρειάζεται αντίστοιχη "εκπαίδευση".

Αφήνοντας αυτό στην άκρη όμως, καθώς είμαι μια ζωή βλάχος και κρεατοφάγος, και ξοδεύω το μισό μου εισόδημα στην κρεατοφαγία, θεωρώ πως έχω πολύ καλό κριτήριο στα κρέατα. Όταν λοιπόν σε ένα γκουρμέ εστιατόριο μου φέρουν ένα πιάτο που μοιάζει με το μωρό από το Eraserhead, και έχει μια περιγραφή τύπου "φουά γκρα πτεροδάκτυλου ελευθέρας πτήσης, με φιλέτο προβατίνας μαριναρισμένο σε φραγκοστάφυλα χαμένης Ατλαντίδας", και η προβατίνα μέσα στον όλο χαμό είναι μέτρια ή και κακή (που θα το καταλάβω), αρχίζω και βγάζω καπνούς από τα αυτιά (και αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά). Υπάρχει το γκουρμέ που είναι όντως υψηλή μαγειρική, υπάρχει και το "γκουρμέ" που είναι απλά δήθεν. Εγώ είμαι ανίκανος να ξεχωρίσω το ένα από το άλλο (με εξαίρεση την πρώτη ύλη στο κρέας).
OBERON
Να δευτερώσω στον φίλο Jimador: πριν κάποια χρόνια πρωθυπουργός πήγε σε -και καλά- γκουρμέ εστιατόριο σε μαγαζί κοντά στο Ποσειδώνιο (έχει κλείσει τώρα). Εφαγε ...αποδομημένο μουσακά και ο άνθρωπος λιμοκτόνησε. Το τι μπινελίκι έπεσε μετά στους συνεργάτες του (από έναν από αυτούς το έμαθα, παλιός φίλος)
Jimador
Καθαρά προσωπική μου άποψη, χωρίς να αποσκοπώ σε κάποιου είδους "φιλιππικό" ή αφορισμούς: Είχαμε παλιότερα ειδικά τόσες ταβέρνες που πρόσφεραν ένα (μικρό ή μεγάλο) εντελώς διαδικαστικό μενού, με τυποποιημένα κρεατικά, προκατ αλοιφές και συνοδευτικά, κτψ κασεροκροκέτες κλπ, και λέγαμε πως μας κοροϊδεύουν.

Έχουμε, σήμερα ειδικά, τις νεοταβέρνες που λανσάρουν μενού με πολύ ιδιαίτερα πιάτα, με κοπές, "υφές", δήθεν εξεζητημένα υλικά, υποψίες σφένδαμου και wine pairing (εσχάτως και water pairing) λες και πας σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας και επίδειξη ουρανίσκων ή μαγειρικών τεχνικών.

Εντάξει, να δεχτώ ότι η μαγειρική μπορεί να γίνει ποοολύ περίπλοκη, και μπράβο της. Όλοι όμως έχουμε φάει ένα απλό πιάτο χειροποίητα κεφτεδάκια ή ένα ψητό ψάρι ή ένα κατσικάκι γάστρας-λουκούμι ή μια ταπεινή καλή πανσέτα στα κάρβουνα, που μας έφτασαν στην απόλυτη απόλαυση. Συγγνώμη, αλλά έτσι νιώθω και χωρίς να είμαι κάνας σαβουροφάης. Και νομίζω πως όλοι που ψάχνουν τις γκουρμεδιές, στην πραγματικότητα κάποια χρόνια πριν "λιποθύμισαν" από λιγούρα μπροστά σε ένα κοντοσούβλι ή μια "βασική" άρτια εκτελεσμένη καρμπονάρα χωρίς αφρούς και πετραχείλια μέσα.

Που θέλω να καταλήξω. Γούστο σας και καπέλο σας να κυνηγάτε το εξεζητημένο και να πληρώνετε για αυτό. Απλά σκεφθείτε μήπως δεν δικαιολογείται τόση υπεροψία από τα γκουρμέ μαγαζιά, για να προσφέρουν κάτι που ίιιισως να μπορεί να συγκριθεί σε απόλαυση με κάτι πολύ πιο απλό, πιο ταπεινό που φάγαμε. Δεν είναι ότι ανακάλυψαν τον τροχό και θα μας φτάσουν σε άλλα επίπεδα απόλαυσης οι "νότες κουφοξυλιάς" στην σαλάτα εσκαρόλ.

Επειδή οι σεφ θέλουν να λένε πως η μαγειρική είναι τέχνη, φανταστείτε έναν ζωγράφο να αναλύει τον πίνακά του μιλώντας για πιτσιλιές μπλε κοβαλτίου κάπου στην άκρη του πίνακα και υφές λευκού με τρία διαφορετικά πινέλα.

Τις προάλλες ψάχναμε καλό εστιατόριο για την επέτειό μας με την κυρά. Τσεκάραμε και περάσαμε από διάφορα προσεγμένα μαγαζιά με κάτι μενού εξεζητημένα, όπου δεν έβρισκες πιάτο χωρίς 1) κάτι γλυκό ανάμεσα στο φαγάκι σου, 2) κάτι που ήθελε γκουγκλάρισμα, 3)κάτι παράξενο σαν συνδυασμό, έως ξεκούδουνο και 4) κάτι που εμφανώς μπήκε για να συμπληρώσει την περιγραφή του πιάτου και να το κάνει να ακούγεται πιο ιδιαίτερο απ'ό,τι ήταν. Τελικά κάτσαμε σε ένα που είχε 5 "βασικά" πιάτα, εστιατορικά κι όχι προκατ, που ήταν εντελώς άδειο, και νιώσαμε πολύ καλύτερα που δώσαμε λίγη δουλίτσα και λίγα λεφτά στα παιδιά εκεί, που ήταν ευγενέστατα και εκτέλεσαν μια χαρά τη δουλειά τους χωρίς φιοριτούρες. Έχουμε κι εμείς μαγαζί και ξέρουμε πόση απελπισία σε πιάνει όταν βλέπεις να μην πατά άνθρωπος.

Απλά λέω, ειδικά για ένα site που ξεκίνησε ως λαϊκό και με σκοπό να ανακαλύπτει/αναδεικνύει τα τίμια λαϊκά μαγαζιά και τα εστιατόρια που δεν σε κοροϊδεύουν, ίσως να το είχαμε κι αυτό στο μυαλό μας, να εντοπίζουμε τη δηθενιά.

Αλλά τα λέω εγώ αυτά, που από κοπές ξέρω μόνο που κόβαμε τον πατσά με ψαλίδι στο χωριό μου...
Rosstrobon
Επειδή αναφέρεται η Μοδιάνο, χωρίς να έχω παρακολουθήσει όλη την συζήτηση...Την επισκεφτηκα πρώτη φορά πριν από 3 μήνες και απογοητεύτηκα. Πάει όλος ο χαρακτηρας, όλο το ύφος. Με λυπεί το ότι προσφέρεται μόνο για επιχειρηματίες που θα τα σκάσουν χοντρά για ένα μαγαζί, χάθηκε όλη η λαϊκότητα και η ταξικότητα της αγοράς, του παζαριού, του μικροπωλητή που θα ζήσει την οικογένεια του μέσα από το μαγαζί του. Τουριστικοποιήθηκε πλήρως, μαζί με αυτήν την εικόνα του επιτηδευμένου εκμοντερνισμού, μόνο θλίψη μου προκάλεσε, χάθηκε όλη η ιστορία της.

υγ. πέρα από αυτά και φίλοι αρχιτέκτονες ρίξανε αρκετό κράξιμο για την κατασκευή, γιατί τουλάχιστον από την μια πλευρά ανεβαίνοντας στον όροφο βρίσκεις σε δοκάρι.
Rat Pack
@VTP
Speachless ... ο νεαρός ονειρεύεται Milos ... δεν ήξερα ότι έψαχνε επενδυτή.
PR ψάχνει από ότι φαίνεται.

@All
Επιτέλους Pret A Manger και ξεκινά από Θεσσαλονίκη.
https://www.naftemporiki.gr/business/1546901/pret-a-manger-sti-thessaloniki-to-proto-katastima-stin-ellada/

Ήρθε η ανάπτυξη !!!
varethika ton prologo
@ratpack
Ήρθε για να μείνει στα εστιατόρια
Εκτός άπο τα 2 εστιατόρια έχει κ street food
Σύντομα θα ανοίξει fine dining με executive 3 αστερο ξένο chef
Ξεκίνησαν κουβέντες για να μπορούν οι Αθηναίοι να τρώνε κ αυτοί τις καλύτερες γαρίδες του κόσμου
Rat Pack
@varethika tp

Respect.
Ενημερωμένος βλέπω και στα κουτσομπολιά !

Η Cherchez la femme είναι 10 χρόνια μεγαλύτερη του και πολύ εντυπωσιακή.
Η κεφαλαιοποίηση του είναι κληρονομιά από τον παππού του ο ίδιος δηλώνει πέραν των ναυτιλιακών - restaurateur με 2 εστιατόρια. Το πρώτο μάλιστα ταβέρνα παλιά και ιστορική.
Το δεύτερο make look & be pompous.
Όπως πολύ σωστά λες το να τον βάλουν και Ν1 σεφ είναι το λιγότερο άκομψο.

Μεταξύ μας, ο προσφιλής εστιάτορας δεν κατάλαβε ποιος είναι και τι κάνει ο συνοδός της ξανθιάς. Δεν του πέρασε από το μυαλό καθόλου δε ότι μπορεί να πήγε να φάει γιατί θέλει να τον αγοράσει μελλοντικά.

Πήγαν να φάνε μόνοι τους...
Κάπως έτσι δεν πήρε το πρώτο του εστιατόριο ;

Μην του το χαλάσεις, άστον με την ανάμνηση της ξανθιάς.

Ma que bella που θα έλεγε και αυτός .... Γαλλικά δεν ξέρει.
varethika ton prologo
@ratpack
Καλη χρόνια επίσης το chef power είναι αστείος θεσμός συμφωνώ επίσης γιατί είναι νουμ 1 φέτος ο Παύλος Κυριακής (ποιος το αποφασίζει και με ποια κριτήρια )
,ο κος που αναφέρεις( με την tv persona που περιγραφεις) έχει 5 billion κεφαλαιοποίηση ,δεν νομίζω ότι επεδίωξε το κεράσμα είναι παρά πολύ κουβαρντάς
Rat Pack
@all
Καλή χρονιά με υγεία !

Τα media Αθηνόραμα, FNL, είναι επιχειρήσεις και έχουν έσοδα από διαφημίσεις, σπόνσορες, EOT, εταιρείες ΗΟRECA και ποτών, κλπ.
Έμεσα ή άμεσα είναι εκ του αποτελέσματος προφανές ότι υπάρχει υποκειμενική- κατευθυνόμενη πιο σωστά προβολή συγκεκριμένων εστιατορίων.
Άποψη μου είναι ότι Μούργα, 10 τραπέζια, κλπ. που αναφέρθηκαν έχουν προκλητικά προνομιακή προβολή.

Αν δεν το είδατε, δείτε το,
https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-topics/chefs-power-list-2023/

Ο σεφ ενός από τα παραπάνω ψηφίστηκε 16ος καλύτερος σεφ στην Ελλάδα και ο Pronzato 18ος, ο Ευαγγέλου 17ος … άνευ άλλου σχολίου.
Ο Σωκράτης ο Μπεληγιάννης του Mαιτρ & Μαργαρίτα δεν χωρούσε στους 100.
Ο Αντώνης Μουστάκης του Extravaganza δεν χωρούσε στους 100.
Ο Στέργιος ο Σούσουρας λέτε να είναι συνωνυμία ;
Iδιοκτήτης στο Τριζόνι είναι ο 96ος καλύτερος σεφ και μάλιστα new entry ! No comment.
Πότε πήγε κάποιος στο Τριζόνι και τον είδε να μαγειρεύει ; Και δεν κρίνω ότι δεν ξέρει μπορεί και να ξέρει που προσωπικά αμφιβάλλω.
Πέραν της πλάκας καλό κάνουν που υπάρχουν αυτοί οι θεσμοί, θετικό το πρόσημο αλλά μερικές φορές έλεος.

ΥΓ.
Από ότι ξέρω τρώνε τζάμπα … και αυτό αμοιβή είναι.

Ανέκδοτο των εορτών.
Στην Αθήνα άνοιξε ένα καινούργιο εστιατόριο που έχει διαφημιστεί πολύ. Το είχα στην bucket list (το έβγαλα μετά από υπόδειξη φίλου που πήγε). Έχει πρόσφατη κριτική και εδώ.
Πάει ένα ζευγάρι για φαγητό σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης παραγγέλλουν εκλεκτά εδέσματα και καλό κρασί, ο εστιάτορας έχει εντυπωσιαστεί από την ξανθιά κυρία που είναι πανέμορφη. Αναρωτιέται που την ξέρω, που την ξέρω….
Τον φωνάζει ο εν λόγο κύριος ξέρεις εγώ ποιος είμαι τον ρωτάει, δεν ξέρω του λέει …. γοητευμένος ο προσφιλής εστιάτορας με την ξανθιά την κοιτάει στα … μάτια. Βρε πια είναι βρε πια είναι.
Η Μενεγάκη δεν είναι, πως την λένε την άλλη…. η Σκορδά δεν είναι…. να μιλάει ο κύριος έχω ένα φοβερό καινούργιο μαγαζί με κρασάρες, με μενού από σεφ με Michelin, να έρθεις Αθήνα σε περιμένω κλπ.
Μπίρι μπίρι τζάμπα το τραπέζι ήθελε και έταζε PR.
Εξαιρετικό γούστο στην ξανθιά βέβαια.
Ρωτάω και εγώ δεν κέρασες τίποτα βρε αποτυχημένε Δον Ζουάν …
Κέρασε ένα κρασί από την καρδιά του και μια φλογερή ματιά από ότι μου είπανε άλλοι.
ταβερνοαλάνι
@varethika, ναι ρε συ, σε πιστεύω απόλυτα σε ότι λες, γι' αυτό με ενδιαφέρει η γνώμη σου. Όπως όμως πιστεύω απόλυτα και την άλλη πηγή μου. Δεν έρχονται απαραίτητα σε αντίθεση τα λεγόμενα σας. Δηλαδή από κάποια μαγαζιά να ζητάνε, και από κάποια άλλα που έτσι και αλλιώς τα θέλουν στις βραβεύσεις τους να μην ζητάνε (βραβεία χωρίς Μούργα δεν γίνεται!). Το Αθηνόραμα που διοργανώνει τους Χρυσούς Σκούφους έχει έσοδα από διαφημιστικές προβολές καταστημάτων στο περιοδικό του, σωστά; (σε αντίθεση με το FNL όπως ανέφερες προηγουμένως ότι δεν έχει)
varethika ton prologo
@tavernoalani
Μαγαζιά από Θεσσαλονίκη και όχι μόνο που ξέρω πολύ καλά και νοοτροπίες ιδιοκτητών και μιλάω μαζί τους μπορω να σου πω ότι δεν έχουν δώσει ποτέ ούτε ευρώ για χρυσό σκούφο η top notch η F&L award
Ξέρω τουλάχιστον 15-20
Μαγαζιά που δεν έχουν δώσει επι σειρά ετών αμοιβή για τα βραβεία τους αναφέρω χαρακτηριστικά Μούργα, Τριζονι (Χαλκιδική) 10 τραπεζια και πολλά ακόμα αλλά ας μην τα γράφω εδώ θα άρα στείλω με mail
ταβερνοαλάνι
@varethika, όχι ότι αλλάζει κάτι ουσιαστικό, αλλά για να είναι ακριβή τα όσα γράψαμε, να αναφέρω ότι έμαθα με βεβαιότητα ότι τελικά οι Χρυσοί Σκούφοι ζητάνε χρήματα για τη βράβευση (ίσως να μην ζητάνε απ' όλα τα μαγαζιά).
ταβερνοαλάνι
@varethika, οκ ναι, έχει λογική η φάση με τους χορηγούς. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
varethika ton prologo
@tavernoalani
Το F&L δεν δέχεται διαφημίσεις από εστιατόρια
Έχει κάποιες μεγάλες εταιρίες κυρίως F&B που χώνουν λεφτά (ποτά, spirit, σαμπάνιες, Lidl,Volvo, εμφιαλωμενα νερα κλπ) μην φαντασθεις επισης ότι όσοι γράφουν εκεί παίρνουν απειρα χρήματα
Η εκδήλωση βράβευσης καλύπτεται 100% από τους χορηγούς
Τα έξοδα ταξιδιών έχουν χορηγό κάποια αεροπορικά
Επιμένω ότι το σύστημα ειναι πιο απλό από ότι φαίνεται και δεν κρύβει κάτι άλλο πέρα από pr, προσωπικές συμπάθειες η αντιπάθειες δεν υπάρχει ανταπόδοση ούτε υποχρέωση ανταπόδοσης (τώρα αν εννοείς αν τρώνε δωρεάν όταν πάνε εκεί κατά 90% συμβαίνει αλλά δεν το βρίσκω μεμπτό)
Thanasis
Και για το φιλοσοφικό του θέματος, τα βραβεία γενικότερα δεν λένε και τίποτα. Το Rocky είχε πάρει το όσκαρ πάνω απο τον Ταξιτζή, ο John Mclaughlin ή ακόμα και οι Led Zeppelin έχουν 1 grammy σε αντίθεση από καλλιτέχνες τύπου Drake που τα παίρνουν με το τσουβάλι κτλ.
ταβερνοαλάνι
@varethika, έτσι για το κους κους, η (υπό διαμόρφωση) γνώμη μου επί του θέματος :)
  • Ναι, το λογικό είναι ότι PR/προσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο.
  • Ναι, το λογικό είναι ότι δεν υπάρχει στυγνή οικονομική δοσοληψία του τύπου "δώσε μου 3 χιλιάρικα για να βραβευτείς".
  • Αλλά το λογικό είναι ότι θα υπάρχει κάποια μορφή οικονομικής δοσοληψίας μεταξύ διοργάνωσης και υποψηφίων καταστημάτων εστίασης, ακόμη και αν δεν έχει ρητά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δε μπορώ να πιστέψω ότι το FNL βγάζει τόσα λεφτά ως περιοδικό που κάνει τις βραβεύσεις χωρίς τουλάχιστον να προσπαθήσει να καλύψει τα έξοδα της διοργάνωσης. Και το πιο λογικό είναι τα έσοδα να προέρχονται από τα καταστήματα εστίασης που δυνητικά θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Εικάζω, δεν έχω πραγματικά εικόνα.
  • Πάντως και να υπήρχε ανταποδοτική δοσοληψία, προσωπικά δεν με ενοχλεί γιατί δεν απαιτώ ούτε αναμένω από βραβεύσεις που διοργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες να είναι πραγματικά αμερόληπτες και αξιοκρατικές. Θα με σόκαρε το αντίστροφο, δηλαδή αν κάποιος μου έλεγε ότι κατάφερε μια εταιρεία να κάνει βραβεύσεις 100% αμερόληπτα! Γιατί αυτό είναι εντυπωσιακά δύσκολο, να βγάζεις τα προς το ζην αξιολογώντας επιχειρήσεις, αλλά να μην έχεις καμία διάδραση μαζί τους (οικονομική ή κοινωνική) που θα επηρεάζει το αποτέλεσμα!
Thanasis
@Varethika ton prologo, αν μιλάς για μένα δεν μιλούσα για χρηματισμό, αλλά για γνωριμίες κτλ. Όπως είπα δεν ξέρω, δεν με νοιάζει, και επειδή άκουσα πράγματα από εστιάτορες, μπορεί να τίθεται και ζήτημα εμπάθειας ως ένα βαθμό. Η ταβέρνα πάντως δεν είναι κάτι φοβερό. Αν θες τη γνώμη μου, παίζει μεγάλο ρόλο η προώθηση του "τοπικού ", αλλά και απο ελληνικές κοπές έχω φάει πολύ καλύτερες αλλού.
varethika ton prologo
Σχετικά με Ανδρέα Σκοπιά βραβεύσεις κλπ (Χωρίς να έχω πάει ποτέ στου Ανδρέα) θα πω με βεβαιότητα οτι χρυσοί σκουφοι και βραβεία F&L μπορεί να είναι pr, δημόσιες σχέσεις whatever αλλά τα εστιατόρια δεν δίνουν χρήματα ούτε ανταποδοτικά διαφήμιση
Όποτε το αφήγημα αυτό δεν στέκει
Δεν ξέρω γιατί μπήκε ενα μαγαζί τύπου Ανδρέα στα βραβεία και συνεχιζει να βραβεύεται ,αλλά 100% δεν υπάρχει οικονομική ανταπόδοση τα εστιατόρια προς τους φορείς βράβευσης
dallas
Utopia Taproom ωραία επιλογή στην πόλη. Δεν έχει καθόλου φαγητό (δεν υπάρχει κι εδώ σαν σποτ και λογικό, αφού ειναι μπαρ παρά "μπιραρία" με την έννοια που ξέρουμε). Θα τους ήθελα με κάτι πέρα απο φυστίκια για να κατεβαίνει η μπίρα. Παρ' όλα αυτά τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι κάνουν κάποια happenings με κάποια καντίνα απ'έξω αν δεν κάνω λάθος. Λέτε να το καθιερώσουν; Ωραία θα ήταν!
teris3
Υπόψην για την Μοδιάνο, ότι θεωρητικά στην νέα της μορφή έχει διαθέσιμα 78 καταστήματα. Εκανε εγκαίνια με 38 νοικιασμένα και πλέον λειτουργούν τα 18. Ετοιμάζονται να κλείσουν και τα επόμενα...
Ragioniè
Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ @Rat Pack και @dokimastis περί καταρρεύσεις/ερημοποίησης της Μοδιάνο, μιλώντας τις προάλλες με έναν φίλο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις για την συγκεκριμένη αγορά, μου ανέφερε ότι δυστυχώς ήδη δύο είναι σχεδόν επίσημα ότι θα κλείσουν το ερχόμενο - πολύ σύντομο διάστημα - ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και μερικά ακόμη

Θα αποφύγω προς ώρας να αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους, κρίμα πάντως που μέχρι στιγμής ένα τοπόσημο της πόλης φθίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα
Thanasis
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους. Θα κάνω μια ανασκόπηση του 2023 για τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει, με όποιον τρόπο θέλει.

ΚΡΕΑΣ (πλην γύρου):

S Tier:
- ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ (σταθερά, δεν χρειάζονται σχόλια)

Α Tier:
- ΒΕΡΓΕΣ ΛΑΓΕΣ (παρ' όλη την αντιπάθεια και τις ενστάσεις και την διακύμανση, όταν είναι καλό είναι ΠΟΛΥ καλό)
- ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ
- L' ALBERO DE LA VITA (Τα 2 τελευταία χάνουν το S Tier, λόγω του ψησίματος σε αέριο αντί για κάρβουνο, το ότι ενώ έχουν καλές κοπές δεν φέρνουν τις κορυφαίες, και επειδή σε γλυκά σαλάτες κτλ. βαράνε στην τιμή χωρίς το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται).

B Tier:
- ΣΟΥΜΑΚΙ (ενώ θεωρώ το πρόβατό του σαν πρώτη ύλη μέτριο, και είμαι κάθετος προς αυτό, έχει γενικά πολύ καλή και προσεγμένη κουζίνα).
- ΜΕΔΟΥΛΙ (σε κάθε επίσκεψη οι εντυπώσεις μου είναι και λίγο χειρότερες, αλλά θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες επιλογές της πόλης για ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. Όχι τεμάχια - μερίδες).
- ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ (απλά λαϊκά πράγματα, αλλα φτιαγμένα με μεράκι από πολύ καλούς και τίμιους ανθρώπους)
-Θα μπορούσα να προσθέσω καμιά δεκαριά ακόμα εδώ αλλά αυτά μου έκαναν εντύπωση το '23

ΓΥΡΟΣ:

S Tier:
- ΕΞΠΡΕΣ (σταθερά, δεν χρειάζονται σχόλια)

A Tier:
- ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ (Εξαιρετικά τα πάντα και χειροποίητα. Χάνει από το ψήσιμο στο αέριο)
- ΠΑΝΟΣ (Spicy χειροποίητος γύρος, κάρβουνο στα υπόλοιπα)

B Tier:
- ΚΩΣΤΑΣ (Σταθερή αξία, καλός ημιχειροποίητος γύρος)
- ΤΣΟΜΠΑΝΟΣ (δεν είναι κάτι φοβερό, αλλά είναι ο καλύτερος ανατολικά σε "σουβλίσιο" γύρο)
- JUNIOR (Λαϊκός, φτηνός, πάνω από το μέσο όρο)

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

S tier:
- ΔΗΜΟΣ (Σταθερά, δεν χρειάζονται σχόλια)
- ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Φουλ ποιότητα, ασυναγώνιστη μπουγάτσα τυρί)

A Tier:
- BOUGATSART (Δυνατό entry)
- ΜΠΑΝΤΗΣ (ιστορικό μαγαζί, ενδιαφέρουσα μπουγάτσα κιμά με κόκκινη σάλτσα)

Β Tier:
- Μπουγατσάδικο (καθαρή χειροποίητη μπουγάτσα, ευχάριστη έκπληξη)
- Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να προστεθούν εδώ αλλά αυτό για το 2023

ΨΑΡΙ

S tier:
- MΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (σταθερά, χωρίς σχόλια)

A Tier:
- ΜΟΥΡΓΑ (το αγαπημένο μου από τα πιο "δημιουργικά")
- ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ (παρ'ολη την σχετικά αρνητική μου κριτική, είναι ποιοτικό και τα προβλήματα που έχω με αυτού του είδους την κουζίνα έχουν να κάνουν με τα δικά μου κόμπλεξ)

Δεν συνεχίζω γιατί σπάνια τρώω ψάρι έξω

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

S Tier:
- Γ. ΕΛΕΝΙΔΗΣ

Δεν βάζω κανέναν άλλο καθώς υπάρχει πληθώρα ζαχαροπλαστείων που ειδικεύονται σε διαφορετικά πράγματα, αλλά κατά τη γνώμη μου μόνο αυτό αγγίζει αυτιστικά επίπεδα προσήλωσης στην τελειότητα της παρασκευής των λιγοστών τους προϊόντων.

Απωθημένο που δεν έχει δοκιμαστεί: SALONICA RESTAURANT (Είμαι σίγουρος ότι θα πάει high A ή και S Tier όταν το δοκιμάσω).
biscuter
Καλημέρα και καλή χρονιά ,

Τελικά δοκιμάστηκε τριφτή βασιλόπιτα από Ρεσινιώτου και ήταν πολύ καλή . Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας .
Ουαλός
Τελικά από Ρεσινιώτου πήραμε την τριφτή βασιλόπιτα (πάντα παίρνουμε τριφτή, κι ήταν πολύ-πολύ καλή! Τιμή 16 ευρώ, αν τη συγκράτησα καλά (δεν την πήρα εγώ).
ChrisSeriotis
Η Βασιλόπιτα η απλή του Plaisir φέτος δεν παίζεται πάρα πολύ καλή!
ChrisSeriotis
Τρίφτη Βασιλόπιτα έχουν τα Plaisir στην Καραμανλή και στην Ανδριανουπόλεως
βιβλιοφάγος
@varethika Πέρυσι είχαμε πάρει πρώτη φορά από τη Ζάχαρη στη Βυρωνος και ήταν εξαιρετική. Ο μόνος λόγος που δεν θα πάρουμε και φέτος απο'κει είναι επειδή η φετινή..εζυμώθη σπίτι απ'τη σύζυγο ;)
doctor
@biscuter Εχω ακούσει ότι τριφτή ή Σμυρναίικη βασιλόπιτα (της «καλής βραδιάς» την έλεγαν οι Σμυρνιώτες) μπορείς να βρεις στα Δια Χειρός Ρεσινιώτου, Κουκουμέρια, Πολίτισσα και Μουρούζης. Από ποιότητα δεν ξέρω,δεν έχω δοκιμάσει ποτέ,προτιμώ πάντα την κλασσική.
biscuter
Εχει μια εκδοχή Βασιλοπιτας το Ble , την ονομαζει τριφτή, με βαση το αμύγδαλο . Ειχα δοκιμάσει πριν χρονια σε φιλικο σπίτι handmade και ειχα ξετρελαθει! Πήρα πέρσι απο το ble αλλα δεν ηταν το ιδιο . Μηπως γνωρίζετε άλλο ζαχαροπλαστείο - φουρνο , που να εχει αυτή την εκδοχή Βασιλοπιτας; Καλη χρόνια!
varethika ton prologo
Dear all thank you
Ωραίες επιλογές θα διαλέξω 2 διαφορετικές απο ότι μου προτείνατε
Ουαλός
Για βασιλόπιτα νομίζω του Loryan στην Ιασωνίδου (σε αρκετές παραλλαγές) είναι μια πολύ καλή λύση, κι όχι σε ιδιαίτερα εμπορικό δρόμο, οπότε μειώνεται κκ η αναμονή. Προσωπικά από κει θα πάρω αύριο, όπως και πέρσι.
doctor
@varethika Καραΐσκος, σταθερή και διαχρονική υψηλή ποιότητα στη βασιλόπιτα
toy
Μαριάννα http://marianna-glyka.blogspot.com/

Παλιακή, φρέσκια και τίμια βασιλόπιτα
Meister
@varethika αν εννοεις βασιλοπιτα-cake, προτιμω αυτη του Χατζηφωτίου, καλη ποιοτητα βουτυρου και ωραιες νοτες πορτοκαλι.
varethika ton prologo
Θα εκτιμούσα last minute προτασεις από τους συναδέλφους για Καλη βασιλόπιτα Θεσσαλονίκη ;
Seventh
@tavernoalani
Το βιετναμεζικο άνοιξε στην Προξένου Κορομηλά 9.
https://www.instagram.com/cong_streetfood/
Eowyn
@guru, ως "αγόρι με μακριά μαλλιά" που δουλεύει στον Μπεζέ, μάλλον εννοείς τον Μίμη που έτρεχε μέχρι προσφάτως το Μπολιβάρ...
Rat Pack
Σχόλιο εδώ μια και δεν είναι εστιατόριο.
Μπουζουκλερί Ιφιγένεια στο κέντρο.

Καλεσμένος Κυριακή βράδυ.

Αδιανόητη υποκουλτούρα λόγω θαμώνων όχι λόγω μουσικής ή θεάματος.

Πρέπει οι 5/10 να κάπνιζαν.

Άντεξα τον καπνό μια ώρα από υποχρέωση.

Αυτό που δεν μπορούσα να αντέξω ούτε δευτερόλεπτο ήταν να βλέπεις το κάθε αυθάδες τσογλάνι να καπνίζει χωρίς να το ενδιαφέρει ότι απαγορεύεται ή ότι κάποιοι δεν καπνίζουν.

Με τασάκια κλπ όλα σαν τα 80-90s, ντροπή.

Θύμωσα.

ΥΓ.
Πρώην καπνιστής με 3 πακέτα στα ντουζένια μου ημερησίως.
vegan g
Πέρασε κανείς/καμιά έξω απ' το Al qema? Δεν πιάνω τα βάιμπς του μαγαζιού απ' τις φωτό
dokimastis
@piroski σχετ. Ze da Tripa: Ιεροσυλία για εμάς τους πατσαδόφιλους να υπάρχει κάτι που λέγεται Tripa και είναι... κρέπα! :(
Rat Pack
@dokimastis
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Τους ρώτησα δε να μου το εξηγήσουν κιόλας.....
Είναι από αυτές τις λέξεις/έννοιες που τις ακούς λες τις ξέρεις και τελικά τις ξέρεις λάθος.
Αντελήφθην το ανάποδο λοιπόν.
dokimastis
@Ratpack: να με συμπαθας αλλά νομίζω ότι είναι ακριβώς ανάποδα από ό,τι γράφτηκε. Η Trattoria είναι λίγο πιο επίσημη, σχεδόν Ristorante, και η Osteria είναι πιο χαλαρή, και σχεδόν δεν έχει μενού κάποιες φορές. Τουλάχιστον αυτό λένε και δεκάδες σελίδες που περιδιάβηκα

Πχ. https://americadomani.com/7-kinds-of-italian-restaurants-explained/
Rat Pack
@dokimastis
Ναι έτσι είναι, καταρρέει.
Πιστεύω ότι αν την πρότειναν θα ενδιαφερόταν. Έχει δυνατότητες κτιριακής επέκτασης.

Αν και το ιδανικό σημείο για τέτοιο έργο είναι το λιμάνι, έχει και parking, έρχονται και τα κρουαζιερόπλοια.
dokimastis
@Ratpack: δεν το πιστεύω να τους πρότειναν τη Μοδιάνο, γιατί δεν είμαστε στη συνομοταξία των πόλεων που αναφέρεις, κακά τα ψέματα.
Αλλά καλά θα κάνουν να τους προτείνουν ΤΩΡΑ τη Μοδιάνο, μπας και καταφέρουν και την επαναφέρουν, όσο είναι ακόμα καιρός και δεν ερημώσει 100%.
Rat Pack
@Piroski
www.timeout.com

We started with Time Out Market Lisbon in 2014, and since then we’ve opened in New York, Boston, Montreal, Chicago and Dubai (with Porto, Prague, Abu Dhabi, Osaka and some other very cool cities in the pipeline). And now Time Out Market has landed right here in Cape Town…

Έδρα το Λονδίνο από το 1968. Το 95-96 στο Λονδίνο είχαν ένα περιοδικό που έβλεπες τα club, τα events, σε εποχές χωρίς Internet. Ήταν η απόλυτη πηγή ενημέρωσης για διασκέδαση.
Πλέον ψηφιακό. Είναι καλή πηγή ενημέρωσης.

Αναρωτιέμαι αν τους πρότειναν την Μοδιάνο.
dokimastis
@ταβερνοαλανι Άντε, επιτέλους.

Κι εγώ άκουσα φήμες ότι θα ανοίξει ένα σοβαρό Λιβανέζικο σύντομα στην πόλη.
ταβερνοαλάνι
Φήμες μιλάνε για το πρώτο βιετναμέζικο της πόλης στην Καρόλου Ντηλ.
fisher
Φίλε Rat Pack,
Αυτή ακριβώς είναι πάντως η δουλειά του Sommelier και εφόσον διαθέτει το μαγαζί δεν βρίσκω κανένα λόγο να ιδρώσεις. Μπορείς απλά να του δώσεις 2-3 πληροφορίες και να τον αφήσει να κάνει αυτό που ξέρει. Αρκεί να του δώσεις το εύρος τιμής που θέλεις να διαθέσεις και τι θα φάτε και όλα καλά.
Κοιλιόδουλος1
https://www.youtube.com/watch?v=418mhLoCywE

Μπάκολα
Γιαννούλα
Δεληγεωργάκη
Εξπρές
Μαύρη Θάλασσα (ιδιαίτερη μνεία)

Ωραίο βίντεο, μπράβο στα παιδιά.
Jimador
Καλά ε, τι σκέφτηκα τώρα. Δε θα ήταν καταπληκτικό να μπορούσαμε κάπως να βλέπουμε τα τελευταία σχόλια για κάθε κατηγορία; Ή κάπως, τέλος πάντων, να μπορουν να αλληλεπιδρούν τα "Πρόσφατα" με το "Κατηγορίες" ή το "Φίλτρα" (κι ένα φίλτρο για "Ελλάδα/Εξωτερικό" παρεμπιπτόντως).

Δεν έχω ιδέα από σελίδες κλπ, απλά λέω.
fisher
Μεγάλη κουβέντα οι λαικές και το πρόβλημα που δημιουργούν σε μαγαζιά ... πάντως από ότι κατάλαβα άνοιξαν, δεν μπήκε κανένας 2-3 Δευτέρες και πολύ γρήγορα αποφάσισαν να μην ανοίγουν.
dokimastis
@fisher σχετ. Ταψάκι, Αρτάκης: Κακό του κεφαλιού τους που δεν ανοίγουν στη Λαϊκή, νομίζω. Ξέρω μαγαζιά σε γειτονιές, που ζουν σχεδόν μόνο για την εβδομαδιαία λαϊκή τους.
Θου-Βου
@dokimastis, εδώ στο κους κους, στην καρτέλα εικόνες, ανέβασα σε 2 φωτογραφίες «το γλωσσάρι του πατσά» από το βιβλίο της Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη «Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης» (εκδόσεις Παρατηρητής, 1994), σελ. 141-142.
ταβερνοαλάνι
@Rat Pack, τα bar δεν μπαίνουν αν δεν έχουν φαγητό γιατί είναι off-topic, όσο number #1 να έχουν ψηφιστεί, και ασχέτως αν ο AG και ο varethika έχουν να συνεισφέρουν με σχολιασμό. Αν στα bar που έχεις πάει γνωρίζεις ότι έχουν φαγητό (σαν το Paradiso) μπορείς να τα προσθέτεις απευθείας.

Το Casa Cipriani από τον τρόπο που το περιγράφεις μπορεί να μπει στον ταβερνοχώρο. Δεν είναι members-only λέσχη. Βλέπω στο site τους έχουν διάφορα εστιατόρια, δε ξέρω σε ποιο αναφέρεσαι για να το βάλω εγώ, επομένως μπορείς να το προσθέσεις.
stefos
Καλησπέρα σε ολους θα ηθελα να θεσω και εγω ενα θεμα. Εχω την αισθηση τελευταία οτι οταν παραλαμβανω φαγητό σε χάρτινο πακετο υπάρχει συνήθως εντονη μυρωδια απο το υλικό της συσκευασίας. Κοινως το χαρτόνι μυριζει. Μηπως σε μια προσπάθεια μειωσης του κοστους χρησιμοποιούνται πιο φτηνα υλικα συσκευασαιας?
Conx9
στην Ευρώπη το seating δεν αφορά σε πολύ ακριβά εστιατόρια και δεν είναι γενικευμένο. Ίσως σε ιδιαίτερα τουριστικά μέρη.
Γενικά σε ένα πολύ καλό εστιατόριο ο χρόνος πού χρειάζεται για ένα δείπνο είναι περίπου: για μενού 3 πιάτων 2 ώρες, μενού 5 πιάτων 3 ώρες και μενού 7 πιάτων 4+ ώρες.
Smirnoff
A και μια πρόταση για το θέμα ανυπαρξίας ελληνικής απόδοσης του seating. Χρονομέρισμα. Αποδίδει την... αχεμ, ποιότητα και τους όρους της εμπειρίας με ακρίβεια θα έλεγα;
Smirnoff
For whatever it may be worth, ψηφίζω να διατηρηθεί η πολιτική να μην μπαίνουν κριτικές κλειστών λεσχών στον ταβερνοχώρο. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ συμβατή με το ύφος της ιστοσελίδας η μυθοπλαστική Dorsia και ανάλογα της establishments. Αν έμπαιναν σε μια ξεχωριστή καρτέλα πάντως δεν θα είχα αντίρρηση αρκεί, σε καμία απολύτως περίπτωση, να μην έμπαιναν στα newsfeed.
Nίκος©
+1 για AG με το "Αν δεν γουστάρουμε, πολύ απλά δεν πάμε!"

Για τις κρατήσεις καλά κάνουν, γνωρίζω άτομα που κάνουν κράτηση σε 3-4 μαγαζιά και πάνε όπου τους έρθει στο τέλος. Τραγικό και με αυτό τον τρόπο κόψανε απλά αυτό τον κόσμο που ούτως ή άλλως δεν θα πήγαινε. Γιατί να κάνεις ζημιά στο μαγαζί σε μέρες αιχμής; (γιατί μόνο για αυτές τις μέρες ισχύει αυτό). Και επίσης αν το ακυρώσεις σαν άνθρωπος επειδή κάτι έτυχε και όχι 1 ώρα πιο πριν τα επιστρέφουν, αλλά δε το λέει κανείς αυτό.
dokimastis
Συμπτωματικά, μόλις μού πετάχτηκε αυτό στο youtube shorts, από τη Μαύρη Θάλασσα

https://youtube.com/shorts/n2cumqNT1-k

οπότε, προσοχή, γιατί μπορεί τα μαγαζί να κριτικάρει την κριτική σας!! :p
Thanasis
Καλά εδώ που τα λέμε για τους συνηθισμένους πελάτες της Μαύρης Θάλασσας, το 20ευρω είναι απλά τίποτα. Το μαγαζί το απεχθάνομαι, αλλά έχει τύχει να φάω, και πιστεύω ακράδαντα πως έχει το κορυφαίο ψάρι της πόλης (τουλάχιστον). Εννοείται πως πλέον ούτε σε ακτίνα 100 μέτρων.
Κίτσος
https://www.typosthes.gr/thessaloniki/332907_thessaloniki-propliromi-20-eyro/atomo-gia-kratisi-se-gnosto-estiatorio. Ο μουσάτος νεαρός ξαναχτύπησε.

Κατ' εμέ σε μαγαζί όπου τα γκαρσόνια κυκλοφορούνε κουστουμαρισμένα και με ακουστικό στο αυτί σαν τίποτε πράκτορες του FBI σοβαρός άνθρωπος οφείλει να μην πατήσει το ποδάρι του. Επομένως, το 20ευρω λειτουργεί ως για 'μενα ως κίνητρο, ανεξαρτήτως μελλοντικής οικονομικής δυνατότητας, να μην τιμήσω το φτωχοκαπηλειό ετούτο.
Rat Pack
Ξέχασα,

@AG
Συμφωνώ απόλυτα ... μέχρι σημείου στίξης.
Rat Pack
@tavernoalani
Point taken για τα bar.
Μαθαίνω πολύτιμες πληροφορίες από χρήστες που παρακολουθώ.
Προσωπικά πιστεύω ότι χρήστες όπως ο AG και ο VaretikaTP θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολύτιμη γνώση και προφανώς όχι για καφετέριες ή απλά μαγαζιά που δεν υπάρχει λόγος σχολιασμού.
Για παράδειγμα για το Sips η κριτική μου θα ήταν αρνητική και είναι το Ν1 bar στον κόσμο.

Σχετικά με τα Private μαγαζιά... ήμουν έτοιμος να γράψω για το Casa Cipriani στο Μιλάνο. Μπορείς να μπεις αν μένεις στο ξενοδοχείο ή εάν σε έχουν προσκαλέσει. Κανονικά δεν επιτρέπονται ούτε φωτογραφίες αλλά έχω βγάλει μερικές. Είναι πολύ exclusive με αντίστοιχα στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο κλπ. Μπορεί να μην είναι για τον καθένα αλλά δεν αξίζει να δουν και να ακούσουν για μια τέτοια εμπειρία οι χρήστες του tavernohorou ;
Ρητορική η ερώτηση μου, αν συμφωνείς άνοιξε μια καρτέλα. Αν όχι όποιος θέλει πληροφορίες στο Κους Κους

@VTPrologo
Όντως προβοκατόρικο ))
Δεν έχω και χρόνο....
Έχω καμιά για 10-15 μαγαζιά κριτικές και δεν προλαβαίνω.

@All
Σχετικά με το seating.
Στην εποχή μας και δη στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν εφαρμογές όπως το Fork που επιτρέπουν να κλείσεις μέχρι και εστιατόριο με Michelin μέσω εφαρμογής ή internet.
Για να μπορεί να γίνει αυτό πρέπει να γίνει δέσμευση χώρου και χρόνου.

Με αυτό τον τρόπο γλυτώνεις και το "μέσο"... θέλεις να πας στο Χ μαγαζί και παίρνεις και είναι μόνιμα γεμάτο .... και σου λέει ένας φίλος σου έπρεπε να πεις εμένα να σε κλείσω.... εκεί τρελαίνομαι.

Με την εφαρμογή βλέπεις και κλείνεις όταν έχει.

Βέβαια είμαστε σε μια χώρα που πας να πάρεις ταξί ... οι εφαρμογές δεν δουλεύουν... κάτι σαν τον Aντίχριστο αφορισμένες από τους ταξιτζήδες. Πχ. Free now.
Το ίδιο θα γίνει και με τα εστιατόρια, αν και στην Αθήνα κάτι κουνιέται.

Στο εξωτερικό λοιπόν για το dinner έχουν συνήθως 2 seatings, 7-9 και 9-11 όπου συνήθως κλείνει η κουζίνα. Πότε να το βάλει ενδιάμεσα ; Προφανώς κρατάνε λίγα τραπέζια και για walk in.

Στην Ελλάδα το προσωπικό μπορεί να δουλεύει μέχρι να αποφασίσει να τελειώσει την ρετσίνα του κάθε Μήτσος (εμού συμπεριλαμβανομένου), και θεωρούμε όλοι ότι με τον παρά μας μπορούμε και απαιτούμε να έχουμε τα πάντα. Κάπου στην μέση είναι η αλήθεια.
Υπάρχουν μαγαζιά που είναι πολύ μικρά να χωρέσουν την ζήτηση ΠΣΚ και είναι άδεια τις υπόλοιπες μέρες. Λογικό και αναμενόμενο όπως έχετε σχολιάσει, αυτά λοιπόν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την απολαβή αυτές τις μέρες.

Επίσης το θέμα αφορά κυρίως τα "γεμάτα" ή fine dining, ή κεντρικά κλπ εστιατόρια, όχι τις ταβέρνες.

Επιπλέον στο εξωτερικό σε κρατήσεις προτείνουν χρέωση πιστωτικής για την μην παρουσία. Θέλεις να κλείσεις τραπέζι για 4 Σάββατο βράδυ και δεν εμφανίζεσαι δεν πρέπει το εστιατόριο να έχει ένα μέσο πίεσης ή μια ελάχιστη χρέωση ;

Αναρωτιέμαι αν όλα αυτά ξεκίνησαν από κάτι βίντεο στο TIΚ TOK από έναν μουσάτο νεαρό.

Καινά δαιμόνια !

@All
Άν θέλετε και παρακολουθείτε instagram ακολουθήστε ένα κύριο ονόματι Keith McNally.
Μορφή όπως ο αείμνηστος A. Bourdain. Αυτός μας άφησε το site Roads&Kingdoms, o Mcnally είναι ζωντανός θρύλος … κάθε Post του είναι μια εμπειρία.

θα δείτε πολλά σχετικά με την λειτουργία ενός δημοφιλούς εστιατορίου και πως το χειρίζονται.
Είναι η επιτομή του επιτυχημένου επιχειρηματία που δεν σπούδασε, που είναι βαθιά μορφωμένος διαβάζοντας και κάνοντας παρέες με ανθρώπους του πνεύματος.

Θα δείτε πως λειτουργεί την «βιομηχανία» του … Baltazar, Minetta Tavern στην Νέα Υόρκη σαν οικογένεια.

Του στέλνουν σημειώματα για την καθημερινή λειτουργία … λένε πολλά και για τους πελάτες αλλά και για την επιχείρηση.


@VTPrologo
και σε είπα δεν έχω χρόνο .... back to reality
dokimastis
> Υπήρχε παλιά ένα μεταλλαδικο

@Seventh, Eowyn ναι, αλλά ήταν αλλού. Νομίζω στην οδό Περιστερίου.
tsimp
@AG: Η δεύτερη παράγραφος του post σου με άγχωσε στη σκέψη της κυριαρχίας ενός τέτοιου μοντέλου, όσο 'τετράγωνα' και εκ των προτέρων κι αν τεθεί. Αν είναι να αγχωνόμαστε και εντός των αγχολυτικών μας δραστηριοτήτων, τότε κλάφτα χαράλαμπε :Ρ Αντιλαμβάνομαι παρόλα αυτά πώς το θέτεις και σε εστιατόρια με ουρά αναμονής μέρες ή βδομάδες αυτό μπορεί να αποτελέσει μία λύση στο ζήτημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας. Δυστυχώς, όμως, εκτιμώ πως το συγκεκριμένο μοντέλο περισσότερο κινείται εντός του corporate πλαισίου που εισχωρεί όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της εστίασης στην χώρα, αδιαμφισβήτητο και αναπόδραστο προϊόν της εκβιομηχάνισης του τουριστικού κλάδου (δεν είναι τυχαίο που κάτι τέτοιο απαντάται κυρίως στην Αθήνα, όπως ορθά επισημαίνεται πιο κάτω), παρά "για να βγουν τα έξοδα για τα μικρομάγαζα".

Δεν είναι εύκολο να επικρατήσει μία λογική/προσέγγιση για όλα, αυτό είναι σίγουρο. Φυσικά και αλλιώς θα τεθεί από το χι fine dining εστιατόριο και αλλιώς (και αν) απ' την χασαποταβέρνα, παρόλα αυτά η κουλτούρα δομείται και ο κόσμος εκπαιδεύεται. Οι στιγμές -προϊόν ευχαρίστησης- όλο και λιγοστεύουν, είτε λέγεται φαγητό είτε ποτό είτε γήπεδο είτε ταξίδι, τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της μετρησιμότητας (περισσότερα λεφτά*, περισσότερα clicks, περισσότερα views), όλο και περισσότερα καταλήγουν άγευστα, τυποποιημένα, ανέραστα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι αυτό θα πάει καλά, δεν πάει εδώ και πολύ καιρό, γιατί να πάει τώρα;

(*Το "περισσότερα λεφτά" δεν αμφισβητείται ως αντικειμενικός στόχος μίας επιχείρησης και εννοείται πως σκοπός του "εργάζεσθαι" είναι για να βγαίνουν λεφτά και όχι για να γράφουν 50 άτομα στον ταβερνοχώρο για το πόσο καλή τυροκαυτερή είχε το τάδε μαγαζί, αλλά πρέπει να βλέπουμε και από πού ξεκινά όλο αυτό και κυρίως ποιους συγκεκριμένα θα εξυπηρετήσει - και αντίστοιχα τι είδους πελάτες θα οφελήσει.)
AG
H lifo γράφει π@π@ριές για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά η δικιά μου γνώμη, για οποιοδήποτε επιχείρηση εστίασης, οπουδήποτε στον κόσμο είναι:

Από την στιγμή που οι επιχειρήσεις εστίασης θα μου ξεκαθαρίσουν εκ των προτέρων (πριν κάν καθίσω / πριν κάν τους επισκεφθώ) ποιά είναι η πολιτική τους, τί όρους θέτουν για τις κρατήσεις τους, πόσο με θέλουν στο τραπέζι τους κτλ, πλέον δεν μπορώ να τις κατηγορήσω. Στην τελική, όλοι μας πηγαίνουμε με την θέλησή μας εκεί που πάμε. Αν δεν γουστάρουμε, πολύ απλά δεν πάμε!
Όλα είναι θέμα επικοινωνίας και επαγγελματισμού. Εάν θέλω να κάτσω 4-5 ώρες κάπου, γιατί να μην το επικοινωνήσω από πριν με την επιχείρηση? Όπως επίσης ο κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει την διάκριση, να ξεχωρίζει τους πελάτες και να πράττει ανάλογα (αλλιώς θα αντιμετωπίσεις μια μεγάλη παρέα, και αλλιώς ένα ζευγάρι που πήρε μια μπύρα και μια σαλάτα και την θυμιατίζουν 2 ώρες).

Το challenge για τα μαγαζιά βέβαια είναι το εξής: αν είσαι τόσο μάγκας και θέλεις να διπλώσεις /τριπλώσεις το τραπέζι για να βγάλεις τα έξοδά σου, τότε θα πρέπει να δώσεις φουλ εμπειρία στον πελάτη μέσα σε αυτές τις 2 ώρες. Δηλαδή η παραγγελία θα πρέπει να γίνει με γοργά βήματα, το φαγητό θα πρέπει να βγεί στην ώρα του, τα ποτά στην ώρα τους, αν υπάρξουν επαναλήψεις να τις κάνει αμέσως η κουζίνα, να δοθεί το επιδόρπιο και επίσης λίγος χρόνος να χαλαρώσουν οι παρέες πριν πάμε στην επόμενη κράτηση. Πόσα μαγαζιά πιστεύετε είναι σε θέση να το κάνουν αυτό σε δύο ώρες μέσα στην Θεσσαλονίκη? Προσωπικά δεν ξέρω πολλα!

Τέλος, είναι πολύ δυσάρεστο συναίσθημα να βλέπω το προσωπικό να αγχώνεται και να προσπαθεί απλά να κάνει catch up με το ρολόι, και σου έρχονται αγχωμένοι και σε αγχώνουν και σένα.
varethika ton prologo
Έδωσα ωραιο θέμα παντως προβοκατόρικο

@tavernoalani Πάντως βάσει της περιγραφής σου, το seating προκύπτει από επιθυμία μεγιστοποίησης κερδών γιατί πλέον μερικά μαγαζιά είναι τόσο γεμάτα που τους παίρνει, και όχι από ανάγκη επιβίωσης όπως επέλεξε να το παρουσιάσει η lifo

ανάλογα με το μαγαζι, σε αυτό που λέει η Δεληγιαννη έχει κάπου δίκιο αλλά στα περισσότερα βλέπω προσπάθεια για μεγιστοποίηση του κέρδους
Rosstrobon
Πολλή νουθέτηση η κ. Παρασίδη που μου είναι άγνωστη. Ας γίνουμε προοδευτικοί Ευρωπαίοι λοιπόν και ας μην είμαστε καράβλαχοι ελληνούτσοι απολίτιστοι που έχουμε την εγωιστική απαίτηση να είμαστε χαλαροί σε ένα μαγαζί που θα πάμε να φάμε. Ναι ξέρω, είμαι υπερβολικός, αλλά το δεικτικό υφάκι του "άρθρου" είναι για σούτια.

Συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες και στο ότι χάνεται ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής εστίασης και στο ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα μαγαζιά και σίγουρα όχι στην Θεσσαλονίκη μάλλον. Ναι η Αθήνα είναι άλλη φάση/κατάσταση τελείως, εκεί λόγω συνεχούς τουρισμού και πληθώρας καλών εστιατορίων/fine dining θα μπορούσε σε τέτοια μέρη να λειτουργήσει. Σε οποιονδήποτε άλλο τύπο καταστήματος προκαλεί μόνο γέλιο . Να πας να πιεις τα τσίπουρα σου, να φας τον μεζέ σου και να σε είσαι με το ρολόι, εφιάλτης.
ταβερνοαλάνι
@Κίτσος, αν υπήρχε δυνατότητα θα έστελνα στο τραπέζι σου ένα τσίπουρο από μένα :)

@Ουαλός, το "δεν έχει ΑΦΜ" μην το παίρνεις κυριολεκτικά, όσο σαν συμβολισμό των "μαγαζιών" που δε λειτουργούν νόμιμα, δεν έχουν άδεια. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που είναι χτυπητό στο μάτι, χωρίς να χρειαστεί να γίνεις εφοριακός για να το ανακαλύψεις, π.χ. σκέψου μια καλύβα στη μέση του πουθενά που σερβίρει φαγητό και δεν έχει ταμειακή, ή κάποιος μερακλής που διοργανώνει στο σπίτι του στο μιλητό μαζώξεις.

@varethika, ναι, έχει λογική αυτό που λες. Πάντως βάσει της περιγραφής σου, το seating προκύπτει από επιθυμία μεγιστοποίησης κερδών γιατί πλέον μερικά μαγαζιά είναι τόσο γεμάτα που τους παίρνει, και όχι από ανάγκη επιβίωσης όπως επέλεξε να το παρουσιάσει η lifo ("αναγκαίο προκειμένου να βγουν τα έξοδα του εστιατορίου").
varethika ton prologo
Κι εγώ διαφωνώ φυσικά σαν καταναλωτής με το seating είναι το τέλειο ξενέρωμα
Αλλά η αγορά δείχνει τον δρόμο, η Αθήνα μπορεί και τα κάνει γιατί έχει πια 12μηνο τουρισμό και τα καλά μαγαζιά του κέντρου είναι συνεχώς γεμάτα (ανεξαρτήτως αν είναι Δευτέρα η Παρασκευή)
Για Θεσσαλονίκη δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο
Ουαλός
@ταβερνοαλάνι κόλλησα με αυτό περί ΑΦΜ. Πώς ακριβώς καταλαβαίνουμε αν ένα μαγαζί δεν έχει ΑΦΜ, ώστε να μην το βάλουμε;

@Κίτσος όταν θα αρχίσουν να στέλνουν και στα εστιατόρια 12 τα μεσάνυχτα την αστυνομία για δυνατή ομιλία (για μουσική δεν το συζητώ), όπως ήδη συμβαίνει στα μπαρ, εκεί κι αν θα πέσει τρελό γέλιο :)
Thanasis
Αν ένα μαγαζί έχει κλεισμένο τραπέζι για τις 9, πάω εγω στις 7 και εχει διαθέσιμο μόνο αυτό τραπέζι και μου πουν μπορείς να κάτσεις μέχρι τις 9 που είναι κλεισμένο, that's fair game. Οτιδήποτε άλλο είναι αντιλαϊκό.
Κίτσος
Το seating είναι ο θάνατος της εν Ελλάδι εστίασης. Επίσης, αποτελεί σύμπτωμα παρακμής και σταδιακής εξομοίωσης της ελληνικής κοινωνίας - που παρά τα όποια αρνητικά της στοιχεία διακρίνεται από αξίες που σπανίζουν σε άλλους λαούς, όπως φιλότιμο, ανθρωπιά και κυρίως μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση της ζωής - με την τυπολατρία και διαπροσωπική ψυχρότητα της Δύσης, στην οποία οι κρατούντες σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο με το στανιό εντάσσουν και την ψωροκώσταινα.

Οι συγκρίσεις στο άρθρο της γλίφο μεταξύ συνοικιακών αθηνέζικων μπαρ-ρεστοράν και αντίστοιχων κέντρων εστίασης σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη μόνο γέλιο προκαλούν. Τούτες οι πόλεις είναι πολιτισμικές μητροπόλεις, εκεί όπου χτυπά η "καρδιά του κτήνους". Η επαρχιακή για τα δεδομένα της Δύσης Αθήνα είναι στην καλύτερη περίπτωση προκεχωρημένο φυλάκιο που θέλει να το παίξει οικουμενικό κέντρο ως τάχαμου ισότιμος κληρονόμος των θεωρούμενων προπατόρων του δυτικού πολιτισμού. Έλεος. Η χώρα έχει το ίδιο ΑΕΠ που είχε πριν 20 χρόνια. Η οικονομική και πολιτική αποσάθρωση είναι εμφανείς. Μη μας στερείτε το φαγάκι μας και την όμορφη φιλική ατμόσφαιρα ρε παιδιά. Χάρη (και) σε αυτά βγαίνει η ζωή ετούτη. Θέλουμε να βγούμε, να φάμε και να διασκεδάσουμε σαν άνθρωποι όσο το επιτρέπει το πορτοφόλι μας.

Τα περί οικονομικής δυστοκίας που υποτίθεται εξαναγκάζουν τα εστιατόρια να εφαρμόζουν τέτοιες καρκινιάρικες πρακτικές είναι οικτρές δικαιολογίες. Απλά έχει κατισχύσει μια νοοτροπία ατομικισμού και πάση θυσίας προσωπικού κέρδους, η οποία μάλλον εκπορεύεται από ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που έχει ριζώσει στην ψυχολογία των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. Παραδόξως, όσο ο δυτικός κόσμος παρακμάζει τόσο η Ελλάδα ανεξήγητα προσκολλάται σε αυτόν, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ίσως γιατί την φοβίζει η ελευθερία, χάριν απόκτησης της οποίας άλλωστε υπάρχει σήμερα το ελληνικό κράτος.

Εν πάσει περιπτώσει, συμπεριφορές όπως το seating (αφήνω ασχολίαστη την ανυπαρξία ελληνικής μετάφρασης, όπως συμβαίνει σε πλείστα άλλα παραδείγματα, βλ. fly-over) είναι νέτα-σκέτα αντιρωμαίικες. Αγαπώ την Ελλάδα - και το φαγητό στην Ελλάδα - για την αίσθηση καλώς ευνομούμενης ελευθερίας και ενίοτε αναρχίας που προσφέρει, με τις όποιες υπερβολές. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια νιώθω ότι επαπειλούμεθα από μια συνεχή παρείσφρηση μιας άνωθεν επιβαλλόμενης κανονιστικότητας στο πώς θα ζήσουμε τις ζωές μας στην παραμικρή λεπτομέρεια, τάση που θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, εκτός αν έρθει ο κόσμος πάνω-κάτω.

Αυτά και σόρι για το ίσως άκαιρο της ψυχολογικής/πολιτικής/πολιτισμικής τούτης σύντομης ανάλυσης για τα δεδομένα του ταβερνοχώρου. Προσβλέπω στην κατανόηση του ταβερνοάλανος και των υπόλοιπων θαμώνων.
ταβερνοαλάνι
@varethika το άρθρο της lifo νιώθω ότι το προωθεί το κόνσεπτ του seating, κάνει μασάζ στους αναγνώστες τους να αρχίσουν να το συνηθίζουν.

Προσωπικά σαν καταναλωτής το θεωρώ fair enough μόνο σε μερικές περιπτώσεις και είναι κατανοητό ότι ένα μαγαζί είναι επιχείρηση που επιθυμεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος της. Αλλά αν ο χρόνος παραμονής είναι σφιχτός είμαι αρνητικός γιατί φοβάμαι ότι θα μειώσει την ομορφιά της φιλοξενίας, διασκέδασης και της χαλαρότητας που μας έκανε να αγαπήσουμε την ελληνική εστίαση. Πάνω στην ευφορία του τρίτου 200αράκι τσίπουρου και της δεύτερης γύρας παραγγελίας, θα προτιμούσα να μην είμαι τσιτωμένος και να κοιτάω το ρολόι μου, και ας το πληρώσω πιο ακριβά (δλδ ας κοστολογήσει το κατάστημα το ρίσκο του μια παρέα να κάτσει παραπάνω κατά μέσο όρο και το απορροφάει με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους αν δεν της βγαίνει ήδη επαρκής κερδοφορία).

Να τονίσω ότι όλα εξαρτώνται από την πόση ώρα σου δίνει ένα seating. Εκεί παίζεται το παιχνίδι. Αν είναι π.χ. 3 ώρες, τότε δεν το θεωρώ τσίτωμα, αλλά μια δικλείδα ασφαλείας του μαγαζιού. Αν όμως είναι 90 λεπτά, τότε έχω θέμα. Έχω την αίσθηση ότι κατά μέσο όρο εγώ πρέπει να κάθομαι 2 ώρες.

Επόμενο βήμα να αρχίσουν να κολλάνε τα τραπέζια ασφυκτικά όπως στην βόρεια Ευρώπη και να υπάρχει χρονοχρέωση με ηλεκτρονική κλεψύδρα ανά τραπέζι, κάτι σαν έξτρα κουβέρ. Ας μην είμαστε κακομαθημένοι που λέει η Τσιχλάκη στο άρθρο, πρέπει να δουλέψουν και τα bar 🤦

Χρησιμοποιούμε το tag #seating για όσο μαγαζιά έχουν προκαθορισμένη ώρα παραμονής, και αν τελικά καθιερωθεί στην ελληνική εστίαση θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο πεδίο για να γράφουμε τον χρόνο παραμονής.
Smirnoff
...συμφωνώ κι εγώ με τον κανονισμό για τα μπαρ , όπως τον ανάφερε το ταβερνοαλάνι , και για τους λόγους που ανάφερε. αν ξεκινήσουμε να βάζουμε κι αυτά στο τέλος θα καταλήξει από ταβερνοχώρος σε αθηνόραμα-έξοδος.
Ragioniè
@varethika ton prologo: Thank you!
ταβερνοαλάνι
@Rat Pack, το Paradiso προστέθηκε, τα υπόλοιπα μαγαζιά τρώνε άκυρο.

Λυπάμαι για την αυστηρότητα στο θέμα αυτό, αλλά αν αρχίσουμε να βάζουμε καθαρόαιμα bar θα ξεχειλώσει πολύ το θέμα και θα χάσει τον χαρακτήρα του το σάιτ. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ας κάνουμε μερικές εξαιρέσεις μόνο για όσα bar αξίζουν, αλλά μετά που τραβάς την γραμμή όταν θα αρχίσει ο κόσμος να προσθέτει bar της σειράς; Επίσης λάβε υπόψη ότι η συντήρηση τόσων καταστημάτων (τι έκλεισε, τι άνοιξε, τα email των ιδιοκτητών, κτλ) είναι πολύ χρονοβόρο άθλημα και τα φαγάδικα ήδη μας τρώνε υπερβολικό χρόνο.


Παρεμπιπτόντως έχουν γραφτεί οδηγίες για τις συμβάσεις που τηρούνται στον ταβερνοχώρο, στις οποίες δεν υπάρχει δημόσια πρόσβαση. Αντιγράφω όμως το κείμενο που αφορά το ποια μαγαζιά επιτρέπεται να προστίθενται για να πάρεις μια γεύση:
  • Δε βάζουμε μπαρ, καφέ, ψιλικά, ντελικατέσεν, παιδότοπους που δεν έχουν επαρκώς μεγάλο κατάλογο με φαγητό. Ο ορισμός του τι είναι επαρκώς μεγάλος είναι υποκειμενικός, αλλά συνήθως αν ένα κατάστημα έχει μόνο λίγα snacks (π.χ. τοστ, κλαμπ σάντουιτς) δεν το καταχωρούμε. Η γενική αρχή είναι: θα πήγαινε ποτέ ένας χρήστης/καταναλωτής στο κατάστημα αυτό με σκοπό να φάει; Αν όχι τότε δεν το προσθέτουμε. Σε ένα ακριτικό νησί (π.χ. Άη Στράτης) ή κάποιο απόμακρο χωριό, όπου οι επιλογές εστίασης είναι μετρημένες στα δάχτυλα, τότε πιθανόν και η καφετέρια με τα λιγοστά snacks να έχει νόημα να καταχωρηθεί.
  • Δε βάζουμε επιχειρήσεις που δεν έχουν κατάστημα λιανικής, π.χ. εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που δεν δίνει τη δυνατότητα σε έναν καταναλωτή να αγοράσει απευθείας. Αυτό το συναντάμε ενίοτε με σπιτικά εργαστήρια cake & cupcakes & τούρτες χωρίς κατάστημα λιανικής που εξυπηρετούν μόνο τηλεφωνικές παραγγελίες για γάμους κτλ.
  • Τα κέντρα δεξιώσεων δεν τα προσθέτουμε, παρά μόνο όταν λειτουργούν παράλληλα και σαν κανονικά καταστήματα εστίασης όπου ο πελάτης μπορεί να πάει να φάει χωρίς να υπάρχει κάποια εκδήλωση.
  • Αποφεύγουμε να προσθέτουμε μέρη που δεν έχουν ΑΦΜ, όσο καλή υπερλαϊκή φάση και αν είναι. Εξαιρέσεις θα εξετάζονται ανά περίπτωση.
  • Δε βάζουμε μέρη στα οποία δεν δικαιούται να προσέλθει ο οποιοσδήποτε τυχαίος επισκέπτης (π.χ. λέσχη αξιωματικών, ιδιωτικές λέσχες).
varethika ton prologo
@ragione ανακαίνιση
Ragioniè
Μιας και ανέφερε για μπαρ ο @Rat Pack γνωρίζει κανείς αν ανακαινίζεται ή έκλεισε οριστικά το Tribeca?
varethika ton prologo
@rat pack χθες σε ανακοίνωση του οδηγού για την Τουρκία (προστέθηκαν περιοχές Σμύρνη και Μποντρούμ) από τα περσινά που ήταν κάτω από 3Ο ,μπήκαν απο χθες στον οδηγό συνολικά 103 εστιατόρια
Rat Pack
@Tavernoalani
https://paradiso.cat/en/
http://sips.barcelona/home_desk/

και έχουμε Αθήνα Baba au Rum, Clumsies, Line ...

Προφανώς και γύρω από φυστίκια είναι το μενού....

Θα ήταν καλή προσθήκη γενικότερα.
Είναι ένα είδος που στην Ελλάδα είμαστε πολύ δυνατοί.

Πέρα από μάγειρες και σεφ υπάρχουν και ... αλχημιστές !
ταβερνοαλάνι
@Rat Pack αν δεν έχουν φαγητό (κάτι παραπάνω από τοστ, στραγάλια και κατεψυγμένα pancakes) δε μπαίνουν στο site. Αν θέλεις πες μου ποια είναι να τσεκάρω αν αξίζει να προστεθούν.
Rat Pack
@Ιvan

Thanks πολύ αποκαλυπτικό.
Rat Pack
@varethika ton prologo @tavernoalani
Michelin Guide in Greece update

Συμφωνώ σε όλα.

Σε συνέχεια συζητήσεων για το θέμα είδα ότι με όλους όσους μίλησα είχαν παντελή άγνοια.

Έμαθα όμως ότι βόλευε και βολεύει η ελλιπής κάλυψη του οδηγού ώστε να είναι σημαντικές άλλες βραβεύσεις από εγχώρια μέσα.
Παλαιότερα το Αθηνόραμα, πλέον FNL, Χρυσοί Σκούφοι, κλπ.

Με την ευκαιρία,

@tavernoalani
Πειράζει να γράψω κριτικές για Bar ; Δεν είναι εστιατόρια.
Υπάρχει και ο θεσμός των Best bars in the world, έχουμε 3 στην Αθήνα και έχω επισκεφθεί το Ν1 και 4 πρόσφατα.

@All
Σχετικά με την Μόνικα.
Κουτσομπόληδεεεςςς.

Έμαθα ότι γνωστός εστιάτορας δεν έχει πλύνει ακόμα τα χέρια του μετά την χειραψία με την κα Μπελούτσι.
Μια χειραψία που τον συγκλόνισε όπως ο ίδιος δήλωσε.
Δειπνολάγνος
@dokimastis Δεν οδήγησα εγώ, καλά θα ήταν πάντως. Αυτός ου το οδήγησε έγδαρε λίγο και την ζάντα και ήταν ένα Volvo XC90 εξαψηφιας αξίας.
doctor
@dokimastis Tο πρώτο βράδυ έφαγε στο εστιατόριο του ξενοδοχείο (σούπα κολοκύθας βελουτέ, σαλάτα Βάλια Κάλντα και μπακαλιάρο αγιορείτικο)
dokimastis
@doctor, thanx λεπτομερές ρεπορτάζ. Όμως ισχύει αυτό που ρώτησα και τον varetthika ton prologo: και το πρώτο βράδυ είχε ταινία και ήταν στην πόλη. Δε βγήκε έξω για φαγητό;

@Δειπνολσγνος τι ήταν το όχημα; δώσε τις λεπτομέρειες!
doctor
@dokimastis Η Μόνικα έμεινε τις δυο νύχτες της στο ξενοδοχείο ON Residence,φιλοξενούμενη της οικογένειας Τορνιβούκα.Το χθεσινό μεσημεριανό γεύμα παρέθεσε η ομάδα της στοάς Πελοσώφ και το βραδινό ο Στέργιος Σουσούρας στο Τριζόνι στα Λαδάδικα.Ηταν όλα χορηγίες και στήριξη του Φεστιβάλ από τους επιχειρηματίες της πόλης.
dokimastis
@varethika, το πρώτο βράδυ; δεν έφαγε έξω;
varethika ton prologo
@dokimastis
Επιβεβαιωμενα Έφαγε pelosof μεσημέρι και Trizoni το βράδυ