κους κους ταβερνοχωριτών

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΤαβέρνα
Διεύθυνση
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας
Διαδίκτυο
Ωράριο
Λέξεις κλειδιά

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Για γενικό και αόριστο chat, αλλά μόνο προσοχή μην κουράζουμε γενικά τον μέσο αναγνώστη.

Εικόνες (10)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Μακαρόνια με σάλτσα σε σάντουιτς στην Ιαπωνία (δεν άντεξα να μην το ανεβάσω, sorry. Μια χαρά ήταν!)
[εικόνα]
Καλή Σαρακοστή αλάνια
[εικόνα]
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 1/2
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 2/2
[εικόνα]
Γιορτή τσιγαρίδας (pure cholesterol) στο χωριό Δίλοφο (950 μέτρα υψόμετρο) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης
[εικόνα]
Βλέπε καρτέλα "Σχόλια" με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2023 για την ορθή ερμηνεία του γραφήματος
[εικόνα]
Έτσι για την επιμόρφωση
[εικόνα]
[εικόνα]
ΠΟΕΣΕ Ψήφισμα 16 Νοεμβρίου 2021

Σxόλια (704)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
varethika ton prologo (πριν από 11 μέρες και 6 ώρες)
Οι πίτες της Βούλας μεταφέρονται Αγίας Θεοδώρας
Υπάρχει ανακοίνωση στο fb
Ragioniè (πριν από 11 μέρες και 6 ώρες)
Στην Περαία γύρω στον Οκτώβριο θα ανοίξει "Σολομωνίδης", είναι επίσημο.

Δεν το προσθέτω στο χάρτη γιατί δεν γνωρίζω ακριβή διεύθυνση αλλά θα βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης μεταξύ των "Roma Pizza" και "Ανατολή"
Rat Pack (πριν από 11 μέρες και 8 ώρες)
https://flaginlife.gr/estrella-sto-domes-lake-algarve/
Επίσης ενδιαφέρον.
Rat Pack (πριν από 11 μέρες και 8 ώρες)
@vtp
next weekend
varethika ton prologo (πριν από 11 μέρες και 14 ώρες)
@rat pack είδα το μένου έχει πολύ ενδιαφέρον και τα παιδιά βρίσκονται εκεί καθημερινά δηλαδή όντως μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης chef από Μαιτρ κλπ
Θέλει μια αυτοψία
Rat Pack (πριν από 11 μέρες και 14 ώρες)
Γαστρονομική σύμπραξη στο Domes Noruz Kassandra
https://flaginlife.gr/gastronomiki-sybraxi-sto-domes-noruz-kassandra/
Conx9 (πριν από 19 μέρες και 7 ώρες)
City of Gatronomy tης Unesco βέβαια έχει να κάνει με την γαστρονομική κληρονομιά, όχι με την σημερινή κατάσταση της γαστρονομικής σκηνής αλλά πάλι είναι κάτι θετικό
toy (πριν από 20 μέρες και 19 ώρες)
Thessaloniki: UNESCO City of Gastronomy

https://cityofgastronomy.thessaloniki.gr/en/unesco/
Rat Pack (πριν από 25 μέρες και 14 ώρες)
@varethika ton prologo
Συμφωνώ μαζί σου.
Έχουν βάλει έναν νέο υπεύθυνο που συζητά.
Αυτοί που ήρθαν, είδαν και απήλθαν.
varethika ton prologo (πριν από 28 μέρες και 5 ώρες)
@ratpack
Το Μοδιανο δεν κάνει για εστίαση
Και κάτι που είχε ακουστεί για εξώστη με ούζο Μέλαθρον κ διατηρητέο από την στιγμή της ανακοίνωσης (Μάρτιος 2024) μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε βίδα κ υπάρχουν έντονες φήμες για υπαναχώρηση του εκμισθωτή
Όποτε και οι Αθηναίοι δεν τσιμπάνε
Μάλλον ευσέβεις πόθοι είναι
Rat Pack (πριν από 28 μέρες και 6 ώρες)
@Αll
Άκουσα κουτσομπολιά ότι επίκεινται αλλαγές και new entries στην Μοδιάνο.
Προσπαθούν να προσελκύσοιυν εστίαση από Αθήνα.
dokimastis
το συναντήσαμε αυτό με το POS και την κάρτα πρόσφατα στην Φύτρα (Χαριλάου), και μάς ξένισε, αλλά εγώ το είχα υπόψη. Δηλαδή παραγγείλαμε και αμέσως μάς ζήτησαν πληρωμή με το POS. ΥΣΤΕΡΑ ήρθε η παραγγελία.

Κατά τα άλλα, το if/then/else της ιστορίας όταν μπαίνει κι ο παράγων "δεν κόβω αποδείξεις" ή "κόβω μικρές αποδείξεις" είναι πολύ πολύπλοκο!!
anton
Μια εξήγηση ίσως είναι η εξής:

Με τη διασύνδεση ταμειακών και POS, για κάθε ποσό που πληρώνεται μέσω POS εκδίδεται και μια απόδειξη. Επομένως εάν πρώτα έχει εκδοθεί η απόδειξη - που το κατάστημα είναι υποχρεωμένο να φέρει στο τραπέζι με το σερβίρισμα, όπως λέει ο Rosstrobon - και κατά την αποχώρηση ζητήσει ο πελάτης να πληρώσει με POS, θα χτυπηθεί δεύτερη φορά. Επομένως έχουμε τα σενάρια:
α) Επιλέγεται να γίνει πληρωμή με μετρητά, επομένως χτυπιέται προ του σερβιρίσματος η απόδειξη για να συνοδεύει τα είδη, και ο πελάτης πληρώνει όποτε προτιμά.
β) Επιλέγεται γίνει πληρωμή με POS, επομένως αυτή πρέπει να γίνει προ του σερβιρίσματος, προκειμένου η απόδειξη να συνοδεύει τα είδη.
Rosstrobon
Όσοι έχουν ταμειακή υπόκεινται στον νέο νόμο και πρέπει να πληρώσεις εκείνη την στιγμή στο POS, όπως λέει και το ταβερνοαλάνι. Όσοι χρησιμοποιούν φορολογικό μηχανισμό ενώ υπόκεινται και αυτοί στον νέο νόμο, δεν τον εφαρμόζουν, απλά γιατί δεν έχουν βγει ακόμα οι νέοι φορολογικοί μηχανισμοί που συνδέονται με τα POS, κάτι που θα γίνει άμεσα. Χωρίς να είμαι γνώστης, καταλαβαίνω πως τα καταστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά δελτία παραγγελίας και pda, χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς, εξου και η ευελιξία.

Από αυτά που έχω συναντήσει ως τώρα, όταν η ερώτηση γίνεται πριν την παραγγελία είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο σκοπός είναι να μην κοπεί απόδειξη ή να κοπεί μειωμένη, ή να παίξει διαφορετική τιμολόγηση, όταν γίνεται μετά είναι λόγω της νέας νομοθεσίας. Δεν μπορώ να βρω άλλον λόγο για το να νοιάζεται το μαγαζί πως θα πληρώσεις από πριν εφόσον είναι νόμιμο και δεν ψάχνεται να κάνει κάποια παρατυπία. Έτσι και αλλιώς, απ' όσο ξέρω, είναι υποχρεωμένο να φέρει στο τραπέζι την απόδειξη με το σερβίρισμα για να είναι καλυμμένο νομικά σε τυχόν έλεγχο.
Ragioniè
@tavernoalani: Η αλήθεια είναι ότι αυτή την αίσθηση είχα και εγώ, ότι μάλλον αφορά κάτι επί της διαδικασίας χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, αλλά εννοείται δεν έχω ρωτήσει ποτέ το service από τα εκάστοτε παιδιά,όχι βέβαια ότι δεν μπορεί να συμβεί και αυτό που ανέφερε η @irisx
irisx
@ταβερνοαλάνι απλά για να είναι σαφές, η ερώτηση γίνεται πριν καν αρχίσει η παραγγελία και εν προκειμένω πληρώνοντας με μετρητά (στο τέλος) δεν έλαβα απόδειξη, μόνο δελτίο παραγγελίας.
ταβερνοαλάνι
@Ragione & irisx, νομίζω η εξήγηση είναι απλή και δεν πρόκειται για κουτοπονηριά των καταστημάτων: έχει εφαρμοστεί ο νόμος περί διασύνδεσης του POS και της ταμειακής. Που σημαίνει ότι όταν εκδίδεται απόδειξη πρέπει αυτομάτως να πληρώσεις στο POS το αντίστοιχο ποσό. Αναλόγως του τι λογισμικό έχει το κάθε μαγαζί, δημιουργούνται κάποιες πολυπλοκότητες. Π.χ. στο Hemingway σε αναγκάζουν σε κάθε παραγγελία να σηκώνεσαι στο ταμείο να τους πληρώσεις. Τα μαγαζιά που έχουν λογισμικό με δυνατότητα έκδοσης δελτίου παραγγελίας κάπως το χειρίζονται πιο ευέλικτα. Η ερώτηση "μετρητά ή κάρτα", πλέον ακούγεται στην πλειοψηφία των καταστημάτων. Αναλυτικότερη εξήγηση ας δώσει κάποιο πιο σχετικό μέλος γιατί οι γνώσεις μου κάπου εδώ σταματάνε.
irisx
@Ragionie συνέβη και σε εμένα πρόσφατα σε μεζεδοπωλείο της Χαλκιδικής, και «προφανώς» σε όσα τραπέζια επέλεγαν μετρητά ερχόταν δελτίο παραγγελίας αντί για απόδειξη.
Ragioniè
Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αλλά ευγενικά θα πω ότι είναι τουλάχιστον άβολο όταν ερωτούμαστε και πριν καν παραγγείλουμε αν θα πληρώσουμε με κάρτα ή μετρητά....
ταβερνοαλάνι
@Thanasis, σχετικά με το Λαϊκόν, όντως όπως υποψιάστηκες η πληροφορία που έδωσες δεν μπορεί να δημοσιευτεί εδώ. Παρόλο που έχει αξία για τους αναγνώστες, παραμένει όμως προσωπικό τους δεδομένο (εκτός και αν το έχουν ανακοινώσει δημοσίως), επομένως έσβησα την επίμαχη ατάκα και κράτησα τα υπόλοιπα.
Σταύρος
Ωρέ, πού πάμε ρε... !
https://cityportal.gr/agrinio-toy-espasan-to-kefali-me-siderenio-gklop-giati-de-toys-arese-to-fagito/
Σταύρος
Γιορτή γεύσεων: Γεύσεις Ιστορίας της Ε.Ε.:

https://cityportal.gr/giorti-geyseon-sti-thessaloniki-geyseis-istorias-tis-e-e-eleytheri-eisodos/
varethika ton prologo
Από τα χθεσινά βραβεία F&L για τα οποία δεν θέλω να μπω πάλι σε ανούσια κουβέντα περί βραβείων κλπ ποιοι το άξιζαν οι ποιοι έχουν καλό PR (όπως κάνουμε κάθε χρόνο δλδ)
Θα ήθελα να αναφέρω μόνο τα 10 μαγαζιά που προτείνουν ως τον απόλυτο προορισμό για το 2024
Έχω πάει στα 4/10 για το 2024 και θα ήθελα να μπορέσω να πάω Σιφνο,Κεα , Κέρκυρα Λερο (δύσκολο το βλέπω )

THE LIST 2024 BY FNL BEST RESTAURANT AWARDS

<<Τα δέκα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε φέτος.
Αυτά είναι τα δέκα εστιατόρια που -για διαφορετικούς λόγους- μας συνάρπασαν περισσότερο αυτή τη χρονιά, αυτά που μας δημιούργησαν τα εντονότερα συναισθήματα, είναι οι δέκα «άχαστες» εμπειρίες! Είναι με δυο λόγια τα εστιατόρια εκείνα που, κατά σειρά προτεραιότητας, πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας για το 2024>>


Μύλος by the sea, Λέρος
Ettrusco, Κέρκυρα
Pharaoh, Αθήνα
Delta Restaurant, Αθήνα
Lygaria, Κέα
Ex-Machina, Αθήνα
Cantina, Σίφνος
Gallina, Αθήνα
Βασιλικός, Καλλίπολη, Μακεδονία
ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Αθήνα
Θου-Βου
Σκλαβενίτης, σημερινές τιμές λιανικής: κοττόπουλο ψητό 7,40 € το κιλό, κοττόπουλο νωπό 2,65 € το κιλό. Και προφανώς αυτοί το αγοράζουν χονδρικώς κάτω από 2,00 € το κιλό, κάπου μεταξύ 1,30 € - 1,50 €. Στα μαγειρεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, μία μερίδα 300 γραμ. μπορεί να τιμάται 5,00 € ή αλλού 10,00 € - 12,00 € ή ακόμη και 20,00 € ή και 30,00 € ή και... 50,00 €. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του πελάτη το πού ακριβώς θα φάει.

Να δούμε τώρα και τον γύρο; Ένα μαγαζί που έχει πολλή δουλειά και ψήνει καθημερινά 300 - 400 κιλά γύρο, αγοράζει προφανώς και σε πολύ καλές τιμές χονδρικής, τουτέστιν περίπου 2,90 € - 3,20 € το κιλό για (ωμό) χοιρινό εισαγωγής λ.χ. από Ολλανδία. Η μερίδα 250 - 300 γραμ. (ψημένου) γύρου μπορεί να τιμάται 7,00 € ή και 9,00 € - 10,00 € ή ακόμη και 15,00 € - 20,00 € στα τουριστικά μέρη ή ίσως και 30,00 € - 40,00 € στο γνωστό νησί, όπου μία μερίδα καλαμαράκια πωλήθηκε πέρσι έναντι 148,50 €... Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του πελάτη το πού ακριβώς θα φάει.

Το κράτος έχει πάψει να κάνει τον χωροφύλακα στους τιμοκαταλόγους. Εναπόκειται στην κρίση του πελάτη να αποφεύγει το «νόμιμο κλέψιμο». Όπως επί παραδείγματι, έστω ότι θέλει κάποιος να αγοράσει από το περίπτερο ένα μπουκαλάκι νερό, αυτό που ΟΛΟΙ οι έμποροι το αγοράζουν χονδρικώς από 0,06 € έως 0,09 € ή άντε το πολύ 0,10 € τα 500 ml. Αν λοιπόν σου ζητήσουν 0,50 € για ένα μπουκαλάκι παγωμένο νεράκι θα τα δώσεις. Αν όμως σου πει ο περιπτεράς ότι το νεράκι έχει 3,00 € ή 5,00 €, τότε θα τα δώσεις; Μάλλον όχι, θα πας στο επόμενο περίπτερο, ακόμη κι αν χρειαστεί να περπατήσεις άλλα 500 ή 800 μ. μέσα στο λιοπύρι. Και πάλι όμως, είναι ΕΠΙΛΟΓΗ σου να δώσεις 3,00 € για ένα μπουκάλι νερό. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να το κάνεις με το μαχαίρι στο λαιμό. Επαναλαμβάνω: αναφέρομαι σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Στο εστιατόριο οι τιμές μπορεί και να ξεφεύγουν υπερβολικά. Θυμάμαι αμυδρά κάποτε πριν χρόνια είχα βρεθεί σε ένα εστιατόριο, όπου το 1 λίτρο εμφιαλωμένο νεράκι είχε 12,00 € ή 13,00 €, δεν θυμάμαι ακριβώς.

Αισχροκερδώ ή κερδοσκοπώ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μετέρχομαι και παράνομες μεθόδους. Σημαίνει ότι χρησιμοποιώ κάθε θεμιτό (ή ίσως καμιά φορά και αθέμιτο) μέσο για να μεγιστοποιήσω (συνήθως νομίμως) τα κέρδη μου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα.
varethika ton prologo
Επειδή είδα στα σχόλια τιμες για ψητό κοτόπουλο 18-19 ευρώ
Πήρα για πλακα ενα ψητό κοτοπουπο από τα lidl και ήταν απίθανο σε τιμή 7,90
Θα ξανά έπαιρνα πολύ άνετα
Thanasis
Ευχαριστώ @nick.
nicksugar3
Kαλημερα. Επειδή η βάση μου είναι η εξωτική Λήμνος, να πω την γνώμη μου. Street food πολύ μέτρια πράγματα στο σύνολο τους. Το καλύτερο είναι το Yafagaki, και για burger το Piccolo. Φτηνά δεν είναι πουθενά. Για μένα βέβαια κάποια μαγαζιά, σαν συνολική εμπειρία αξίζουν.
Μενέλαος για ψάρι στο Διαπόρι, Ανδρέας στα Καμίνια για κρέας, Romeiko για μεζε στην Μύρινα, Μπερεκέτι για μεζε στην Μύρινα, έννοια πο' χς στα Λυχνα για πιο δημιουργική φάση, Red Rock beach bar για τσίπουρο μεζε σε εναλλακτική λίγο ματιά πιο ethnic. Μαντέλα τώρα είναι καλά, καλοκαίρι με τον χαμό εγώ δεν πηγαίνω.
Θου-Βου
@Thanasis
Κατά τη γνώμη μου αξίζουν αυτά:
Μαν-Τέλλα στις Σαρδές
Στης Καλουδίτσας στο Πλατύ
Flomari στην Παραλία Γομάτι
Σώζος στο Πλατύ
Γιαννάκαρος στην Παραλία Θάνους
Ο Πλάτανος στη Μύρινα
Ο Γλάρος στη Μύρινα
Thanasis
Ευχαριστώ @Θου-Βου.
Thanasis
Καλησπέρα. Υπάρχουν προτάσεις για Λήμνο, τόσο για γυράδικα/street food (που λέγαν και στο χωριό μου) όσο και για κανένα ταβερνάκι με καλές τιμές? (Για οικογένεια με παιδιά, όχι για μένα)
thess80
Χθές το βράδυ πέρασα έξω απο το Stavedo στην Καλαμαριά και είδα οτι έχει μετατραπεί σε ουζερί
nicksugar3
O Ξενοφών είναι που είχε στο συρτάρι με τα λεφτά/ρέστα και τα σουτζουκάκια;
Rat Pack
Για τον Ξενοφών το ιστορικό γυράδικο στο κέντρο στην Κομνηνών τι έγινε; Ανοίκιαστο δεκαετίες.
ταβερνοαλάνι
Συμφωνώ απόλυτα με dimitris©.

@stefos αν μάθεις που περίπου βρισκόταν ο Ρουσάκης να τον προσθέσουμε, στο άρθρο που έστειλες δεν γράφει τη διεύθυνση του.
dimitris©
Να πω έτσι και μια γνώμη που έχω σχηματίσει μετά από 4 βαλκανικά ταξίδια τον τελευταίο χρόνο (1 Βουλγαρία, 2 Βόρεια Μακεδονία, 1 Σερβία). Δυστυχώς τα Βαλκάνια είναι τραγικά στο θέμα φαγητό. Πουθενά δεν μπορώ να πω ότι ευχαριστήθηκα φαγητό σε αυτές τις χώρες, ίσως κάποια μεμονωμένα μαγαζιά είναι αξιοπρεπή αλλά γενικά μετριότητες.

Οι μόνες χώρες που πραγματικά σώζουν την κατάσταση στην περιοχή είναι η Ελλάδα (νομίζω ότι βρίσκεις εύκολα πραγματικά καλό φαγητό και στις πόλεις αλλά και στην επαρχία, υπάρχει βέβαια και σαβούρα αλλά αν διαβάσεις βρίσκεις) και φυσικά η Τουρκία που είναι μια κατηγορία μόνη της και είναι για μένα γαστρονομικός παράδεισος.
stefos
Καλησπέρα και χρονια πολλα για όλες τις ημερες. Φιλος Κοζανίτης μου ειπε οτι στα νιατα του εχει φαει τον καλύτερο μοσχαρίσιο γυρο στον Ρουσσακη στην Πτολεμαϊδα αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει πλεον, ηλπιζα οτι θα υπήρχε αναφορα εδω στο νεκροταφείο.https://e-ptolemeos.gr/o-gyros-toy-roysaki-stin-ptolema-da-to-1975
Rat Pack
Χρόνια πολλά σε όλους.

666 τα σχόλια οπότε πλέον 667
Κίτσος
@dokimastis: Όχι, δεν το έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο μαγαζί. Το "ρωμιός" είναι δικιά μου παντέντα-έκφραση που χρησιμοποιώ για χαβαλέ στα πλαίσια του βυζαντινού εθνικισμού που με διακατέχει.
dokimastis
@Κιτσος: υπονοείς ότι το Tost Special συνεχίζει την παράδοση του Τοστ Ρωμιός;;
Σταύρος
Σχόλιο πάνω στο σχόλιο του AG στο "Vivoli" : Α, γεια σου AG ,η πίκρα του Illy δεν παλεύεται με τίποτα! Προσωπικά προτιμώ Segafredo & Hausbrandt.
dallas
Utopia taproom εβαλε pinsa menu 18.00 με 24.00. 4 επιλογές. Επιτέλους να μασαμε κάτι με τις μπίρες.
ταβερνοαλάνι
Nikolas ο καφές είναι εκτός θεματολογίας του σάιτ. Αν σχολιάσεις τον καφέ σε μαγαζί που έχει φαγητό, είσαι μέσα, αλλά μαγαζιά που δεν ταιριάζουν στον ταβερνοχώρο, είσαι εκτός. Αντίστοιχα είναι με τα cocktails, τις μπύρες, τα προϊόντα ντελικατέσεν κτλ.

Τώρα αν θέλετε μια φορά να ανταλλάξετε μεταξύ σας πληροφορίες στο νήμα με τις προτάσεις, κάνε εκεί μια συγκεκριμένη ερώτηση του τι ψάχνεις, και νομίζω ότι θα δείξουν ανοχή οι αναγνώστες για λίγο off-topic. Αν ξεφύγει το θέμα, το σταματάμε.
Nikolas
Μπορεί παρακαλουμε να μπει ένα ξεχωριστό session για τους afficionados του καφέ? Κυνηγάω στα σχόλια καμμιά νύξη περί καφέ αλλά δεν είναι το ίδιο...
ταβερνοαλάνι
@Ουαλός, ναι έχει νόημα αυτό που λες, το σημειώνω, αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα... :)
Ουαλός
Ιδέα: Θα μπορούσε πιθανώς να μπει χάρτης ειδικά για τα "προσεχώς" καταστήματα (αντίστοιχος με εκείνον του νεκροταφείου);
Rat Pack
@Ταβερνοαλάνι

... πλάκα κάνω ... δεν με χωράει το σμόκιν μου .... αλλά το ξαναβλέπουμε όταν βγεις στην σύνταξη ;)
ταβερνοαλάνι
@Rat Pack, περνάω μια περίοδο που δεν έχω χρόνο και κουράγιο να ασχοληθώ περισσότερο απ' ότι ασχολούμαι ήδη με τον ταβερνοχώρο. Ακούω διοργάνωση βραβείων και έξτρα δουλειά, και με πιάνει κρύος ιδρώτας... :)

Προφανώς όποιος θέλει να γράψει τα προσωπικά του αγαπημένα μαγαζιά του έτους, όπως είχε κάνει ο Thanasis, είναι ευπρόσδεκτο στα πλαίσια που έτσι και αλλιώς μοιραζόμαστε προτάσεις εστίασης μεταξύ μας. Για να γίνει κάτι πιο οργανωμένο, θέλει σοβαρή δουλειά, διάλογο για τις κατηγορίες βράβευσης που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες, αποσαφήνιση κριτηρίων, ορισμός γεωγραφικής περιοχής, διασφάλιση αντικειμενικότητας με διάφορους τρόπους κτλ κτλ. Χαβαλέ θα είχε, αλλά για όταν θα βγω στη σύνταξη!
Conx9
@teris3 μόνο πού το καινούριο μαγαζί και η ιδιοκτησία δεν έχουν καμία σχέση με το παλιό Tiffany's, όπως δήλωσαν οι παλιοί ιδιοκτήτες σε διαδυκτιακά μέσα της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιούν μόνο το όνομα (και τον χώρο βέβαια).
toy
αλήθεια το Moldee ??
Thanasis
Rat Pack, ωραία ιδέα. Είχα κάνει κάτι παρόμοιο με τα TIERs την πρωτοχρονιά. Όσο για το Dome. Ο Τέλης Μυστακίδης πέρα από αυτό, είχε προσπαθήσει να αγοράσει το λιμάνι. Είχε προσπαθήσει να αγοράσει τον ΠΑΟΚ. Γενικά προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του (ή όποιον εξυπηρετεί αν πιστέψουμε τις φήμες, πάντα with a grain of salt βέβαια) στην περιοχή.
Rat Pack
Και ένα δυσάρεστο δεν αναφέρθηκε,
https://www.grtimes.gr/simantika/thessaloniki-sok-ston-xenodocheiako-klado-apo-to-loyketo

Πάει και το εστιατόριο Dome.
Εϊχε executive chef τον Σταμίδη Στέφανο, πολύ καλός.
Rat Pack
@VTP
LOL
Άντε να βάλω και σμόκιν.
Τελετή ... στο ημίχρονο ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ θα ήταν cult.
varethika ton prologo
@Rat pack είμαι μέσα ,αλλά που θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων ταβερνοχωρου ;😂
Προτείνω επίσης να δωθεί τιμητικό βραβείο σε Αδαλακη ως ένας από τους πρώτους πεσόντες του πτωχοπροδρομισμου των Θεσσαλονικέων και σε 2-3 βραβεία σε αυτούς που έφυγαν νωρίς
Επειδή θέλει χορηγούς για όλα αυτά προτείνω μια πρώτη επαφή με Βλαση Τσάκα και νερά Κανταντανια
Koutmatzan
Rat ωραία ιδέα για να υπάρχουν πιο συνοπτικά και πιο αμεσα τα καλυτερα μαγαζιά για κάποιους χρήστες ανά είδος
Rat Pack
@All
Σκούφοι και Ξεσκούφωτοι

Λείπουν πλέον τα απλά ή λαϊκά εστιατόρια από τους σκούφους.
Παλιά είχαμε και Κοντοσώρο, Ναουμίδη, Θωμά, Γαστοδρόμιο, Μπουκαδούρα, Χαρούπι, Γράδα, Μαύρη Θάλασσα, Μαρίνα, Clochard, κλπ. και πιο απλά.

Τα μόνα που φαινόταν απλά είναι το Ches στην Ίο .... σεφ Τσιοτίνης.... false alarm και το Grandma's επίσης στην Ίο ..... σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου ... false alarm again.

Αντιγράψαν τα Michelin .... και δώσαν και κανένα ακόμα.

Και πολύ Sani, μα τόσο πολύ Sani πια ... ούτε σανό να τρώγαμε.

Βραβείο ***κοινού*** Βeefbar Μύκονος !
Το οποίο είναι αλυσίδα στο εξωτερικό.
Το αντίστοιχο στον Αστέρα είναι μαγαζάρα με φοβερή διακόσμηση και κρέας.... απλά.
Αλλά βραβείο κοινού, τστστσ ποιο Μονακό.....
No more comments .... μετά αρχίζουν τα Γαλλικά.

Πολλοί καλοί πλέον ξεσκούφωτοι.

Μήπως να κάνουμε δικά μας βραβεία Tavernohoros ;

Να δώσουμε τα βραβεία μας διαδικτυακά και να τα στείλουμε στα εστιατόρια.

Επιτροπή , VTP, ΘΟΥ-ΒΟΥ, Tsimp, Δοκιμαστής, Thanassis, Γιατράνκα, Piroski, ΑG ψήφος εξωτερικού, πρόεδρος ο ταβερνοαλάνι φυσικά.

.... πλάκα κάνω ... αλλά μήπως .... ;

Να δώσουμε ο καθένας 10 επιλογές σε 4-5 κατηγορίες και το αποτέλεσμα να είναι τα ετήσια βραβεία μας.
varethika ton prologo
@fisher κ γω την ίδια γνώμη έχω και πέρα από την πλακα δεν καταλαβαίνω την θερμη των συμπατριωτών μας Σαλονικιών να υπερασπίζονται ξέρω γώ την ανωτερότητα του γύρου Θεσσαλονίκης (είναι θέμα συζήτησης )
παντως έκαναν σοβαρή έρευνα οι Tik tokers
fisher
Όταν ξεκίνησε η άνοδος στο ηλιέλαιο άρχισαν να πετάνε εξυπνάδες ότι θα τις χρεώνουν ξεχωριστά τις πατάτες κλπ. Μετά μάλλον καταλαβαν ότι θα φανεί το ανέκδοτο του θεσσαλονικιωτικου πιτόγυρου και άλλαξε το παραμύθι. Συμβαίνει εδώ και παρά πολλά χρόνια, πάνω από δέκα που το αθηναϊκό είναι ανώτερο κατά τη γνώμη μου. Κουβέντες περί ποιότητας τις θεωρώ απλά αστείες.
varethika ton prologo
https://www.instagram.com/reel/C5bD2WvsS4j/
Rat Pack
@Koutmatzan
Pulao Rice, Garlic Naan (αν τρως σκόρδο ή απλό), Tikka Masala κοτόπουλο, Butter Chicken, Korma, Mandras.
Αν σας αρέσει το καυτερό πάρε λίγο καυτερό. Το πολύ είναι πάρα πολύ.
varethika ton prologo
@tavernoalani
Πιο πολύ αναφέρομαι στην επικοινωνιακή διαχείρηση του προστίμου μέσω των ΜΜΕ (οι άξιοι ελεγκτές τιμωρήσαν τους παραβάτες άρα το κράτος /κυβερνηση δουλεύει καλά )
ταβερνοαλάνι
@varethika για μένα η απορία είναι κατά πόσο το μαγαζί είχε γραμμένο στα υπόλοιπα είδη το "κτψ" και απλώς ξέχασε να το αναγράψει στο γαλέο, ή κατά πόσο ήταν σκόπιμη και συστηματική παραπλάνηση των πελατών τους και πουλούσαν για φρέσκα τα κατεψυγμένα. Στο πρώτο σενάριο θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ήταν άδικο το πρόστιμο, μια επίπληξη θα ήταν η αναλογική "τιμωρία".

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο τότε διαφωνώ με το σκεπτικό σου, για τους εξής λόγους:

α) Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς βιώνουμε στην καθημερινότητα μικρές ή μεγάλες αδικίες από την μη ορθολογική/αξιοκρατική/δίκαιη λειτουργία του κράτους, δεν με οδηγεί ως καταναλωτής στο να νιώσω συμπόνοια για ένα μαγαζί αν αυτό με κοροϊδεύει σκόπιμα.

β) Αντιπροτείνεις την επίπληξη αντί του προστίμου, αλλά ειδικά στην Ελλάδα όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν βέλτιστα όπως αναφέρεις στο σχόλιό σου, και όπου ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας αδιαφορεί επιδεικτικά για τις επιπλήξεις όσες φορές και αυτές να τους επιδοθούν, δεν βλέπω πως αυτή η πρόταση θα μειώσει τις παραβάσεις. Αντίθετα, νομίζω ότι όσο πιο ελαστικός είναι ο μηχανισμός, τόσο πιο πολύ το καταχρώνται αυτοί που έχουν αποφασίσει να παρανομούν συστηματικά εις βάρος των υπολοίπων, και δυστυχώς δεν είναι λίγοι και έτσι εξωθούν τους τίμιους στα άκρα. Έχουμε πολλά παραδείγματα στην εστίαση όπου η απλή επίπληξη δεν λειτούργησε και τόσο καλά, βλέπε το κάπνισμα όπου μόνο με τον φόβο των προστίμων κάτι έγινε επιτέλους (αν και μετά τον COVID γίνονται βήματα προς τα πίσω), τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία, κτλ.
varethika ton prologo
Όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα έτσι κ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ειναι Κλάιν και να να χαμέ να λέγαμε (οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι έβαλαν 500 ευρώ πρόστιμο στον κακό μαγαζάτορα που δεν ανέγραφε δίπλα στον γαλέο την λέξη κτψ )
Όλο αυτό αποτυπώνεται σε δελτίο τυπου προς τα ΜΜΕ 😂
Υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία Τουριστικής αστυνομίας που μοιράζει πρόστιμα αν δεν υπάρχει το μενού αναρτημένο στα αγγλικά και άλλη ομάδα που ελέγχει αν υπάρχει κατάλογος σε γραφή μπραιγ (με αντίστοιχο πρόστιμο )
Προφανως είμαι υπέρ της τήρησης των νόμων αλλά μιλάμε για θλιβερη κατάσταση ….στο UK υπάρχει το notice βρίσκουν κάποιες παραβάσεις στα καταστήματα και σου δίνουν ένα διάστημα να τα διορθώσεις αν δεν υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα



https://cibum.gr/nea/prostimo-se-oyzeri-mezedopoleio-sti-thessaloniki-gia-ta-katepsygmena/
Koutmatzan
Χαίρεται rat pack τι μου προτείνεις να δοκιμάσω από Indian Gate;
teris3
Το θρυλικό εστιατόριο Tiffanys, που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από περίπου 40 χρόνια λειτουργίας, ξανανοίγει στις 9 Μαίου, με πρωτοβουλία του γνωστού επιχειρηματία της εστίασης, Νίκου Νυφούδη και της ομάδας του.

Όπως μάς λέει ο κ. Νυφούδης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα, όπως άλλωστε και στα άλλα εστιατόριά του.

«Ο Ασημάκης Χανιώτης, ο σεφ που έχει κερδίσει αστέρι Michelin στο Λονδίνο, θα είναι executive chef σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Ωστόσο, το μενού δεν θα είναι μόνο για λίγους και δεν θα είναι μεγάλο, καθώς θέλουμε να είναι όλα φρέσκα. Το Tiffany’s θα ανοίγει από τις 8 το πρωί για καφέ και brunch και θα συνεχίζουμε. Το φαγητό θα έχει βάση το κρέας, ενώ φέρνουμε μια ψησταριά με σούβλες από την Αγγλία, που θα είναι ένα νέο στοιχείο στην καρδιά της πόλης. Ένας σεφ με αστέρι Michelin θα σερβίρει σούβλες…», τονίζει ο κ. Νυφούδης και προσθέτει ότι έμφαση θα δοθεί και στον οινικό χαρακτήρα του μαγαζιού, με ελληνικές και ξένες ταμπέλες κρασιών.

https://www.theopinion.gr/reportaz/epistrefei-sti-thessaloniki-ena-ischyro-brand-tis-estiasis/
Γαργαντούας
Δεν ήθελα να σχολιάσω αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι κάθε τρίμηνο σχεδόν οι τιμές αυξάνονται σε πολλά μαγαζιά. Έχει φτάσει σχεδον παντού 4,5 και με τζατζίκι 4,9 το πίτογυρο με αρκετά μικρή ποσότητα και φλερτάρει το 5 ευρώ χωρίς αλοιφή ενώ κάτω στη βάζουν από μόνοι τους. Δεν μου κάνει επίσης εντύπωση αυτό με την ποσότητα γιατί βλέπω όλοι το τιγκαρουν σε πατάτες. Λίγοι βάζουν πια τουλάχιστον ικανοποιητική ποσότητα και επειδή κατεβαίνω και Αθήνα αλλά έχω και γνωστούς οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω βέβαια αυτό που εκεί χρεώνουν τόσο πολύ το ψωμάκι "σάντουιτς" δεν το έχω καταλάβει.
zaknafein
Λίγο περίεργη η σύγκριση μου φάνηκε βέβαια. Ο γύρος από Θεσσαλονίκη ήταν από τον γύρο της Ελλαδας που σίγουρα δεν κάνει 5,5 ευρώ. Βασικά πουθενά στη Θεσσαλονίκη δεν κάνει 5,50. Επίσης ο φλούτσου έχει κάνει 100 review σε γύρο από Αθηναικά μαγαζιά και πραγματικά κανένα δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο αυτό που διάλεξε για τη σύγκριση με αυτό της Θεσσαλονίκης.
varethika ton prologo
Το έκαναν έχει μόνο 30 γραμμάρια παραπάνω της θεσαλονικη κ κάνει 5,5 ευρώ ,ο αθηναϊκός γυρος έχει 3,80
Ουαλός
Ας κάνουν κάτι αντίστοιχο και με σάντουιτς γύρο, να δω κάτι;
varethika ton prologo
Σκληρές αλήθειες περί μεγέθους και τιμής
Γύρου Θεσσαλονίκης /αθηναιικου σουβλάκι
https://vm.tiktok.com/ZGe5FjnPW/
dokimastis
@kompomop αυτή εδώ πέτυχα εγώ στο tiktok. Μάλλον είναι άλλη: https://vm.tiktok.com/ZGePPW57k/
varethika ton prologo
@oberon ειπε πολλά είναι μεγάλη η συνέντευξη ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του και την αποκωδικοποιεί οπως νομίζει γιαυτον έβαλα το λινκ για να κρινει ο καθένας από αυτά που θα διαβάσει
OBERON
Κε "βαρέθηκα τον πρόλογο", ξέρεις τι εντύπωση με άφησαν αυτά που είπε? Οτι εδώ ήρθε για να ξεβλαχέψει τους χωριάτες που πηγαίνουν στις χασαποταβέρνες, ενώ στην Αθήνα τους ταϊζει "φαγητό της μαμάς" (γιατί αν τους ταίσει αυτά που κάνει εδώ θα τους βγει 100 ευρώ το άτομο
varethika ton prologo
https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/manolis-papoytsakis-nomizeis-oti-hairetai-o-estiatoras-poy-agorazei-kai-poylaei
Καλησπέρα σας έχετε νεότερα μετά την αλλαγή σκυτάλης στο νάμα;
teris3
Η Θεσσαλονίκη - συγκρίνοντας αντίστοιχου επιπέδου μαγαζιά - ειναι έως και 30% πιο φτηνή από την Αθήνα, πράγμα πολύ λογικό όταν η Αθήνα απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερα βαλάντια κατά μέσο όρο αλλά και γενικότερα οι Αθηναίοι έχουν μάθει να χρυσοπληρώνουν πράγματα απλά και αυτονόητα στην Θεσσαλονίκη. Δεν αναφέρομαι καν στον τομέα του fine dining, που η Θεσσαλονίκη ειναι σχεδόν ανύπαρκτη κάτι που μαρτυράει και την μέση οικονομική δυνατότητα του κόσμου.
Θυμάμαι σε μια συνέντευξη τον γνωστό Σταγκίδη, οταν είχε ανοίξει το μαγαζί του στην Αθήνα, τον είχαν ρωτήσει σχετικά και απάντησε "μου έκανε εντύπωση που στο κατάστημα Αθηνας κόβαμε κατά μέσο όρο ίδιο αριθμό αποδείξεων με ενα τυπικό κατάστημά μου στην Θεσσαλονίκη, αλλά ο μέσος όρος της απόδειξης ήταν 50% πάνω από την Θεσσαλονίκη". Δηλαδή με την ίδια επισκεψιμότητα, τζίραρε πολύ παραπάνω.
Υ.Γ Γιατί να μην χρεώνει 18€ την μερίδα κεφτέδες αν μπορεί; Κατέβα Αθήνα να δεις πόσο τα χρυσοπληρώνουνε...
varethika ton prologo
Η Θεσσαλονικη είναι 20-30% πιο φθηνή σε εστίαση συγκρίνοντας πάντα αντίστοιχα μαγαζιά
Πιστεύω ότι ο Παπουτσάκης έχει κάθε δικαίωμα μιλωντας σαν καταναλωτής/πελατης, να χαρακτηρίζει την Θεσσαλονίκη πιο φθηνή από την Αθήνα.
Αν πάμε με τον Παπουτσάκη για τσίπουρο στο καφενείο του Θοδωρα θα δώσουμε max 20 euro /ατομο αν πάμε στο Λεσβιον στην Αθήνα θα δώσουμε 30/ατομο με τα ίδια περίπου πιάτα και ποτά
Επισης ως εστιάτορας μπορεί να χρεώνει τα κεφτεδάκια 18 ευρώ σύμφωνα με τα κόστη του και το προσωπικό που απασχολεί νόμιμα. Ένας άνθρωπος παλιός στον χώρο που εκτιμούσα πολύ κάποτε μου έλεγε :
Να μην δουλεύω και να κλείσω το καταλαβαίνω, αλλά να δουλεύω και να κλείσω αυτό δεν το καταλαβαίνω με τίποτα
Rosstrobon
Μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου, είχα περίπου ανά 2 βδομάδες επαφή με την πρωτεύουσα, ζώντας Θεσσαλονίκη. Δεν θεωρώ ότι ο Παπουτσάκης έχει άδικο σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το φαγητό στην Αθήνα ήταν 5-10€ ακριβότερο ανά άτομο σε σχέση με αντίστοιχα μαγαζιά εδώ, το οποίο για εμένα δικαιολογείται γιατί και το γενικότερο κόστος ζωής στην Αθήνα είναι υψηλότερο απ' ότι εδώ, αντιστοίχως και οι απολαβές βέβαια σε πολλές περιπτώσεις. Θα συμφωνήσω στο πιο εύκολοι στο χαμόγελο κλπ, πιο επικοινωνιακοί εδώ, με επιφύλαξη πάντα θεωρώντας πως έχω αποτινάξει εδώ και καιρό τοπικισμούς και άλλες τέτοιες ασθένειες. Αυτό μου το έχουν επιβεβαιώσει και Αθηναίοι. Όχι απαραίτητα στο κομμάτι της εστίασης αλλά στην γενικότερη μεγαλύτερη ευκολία που έχουμε στο να επικοινωνήσουμε σε επίπεδο γειτονιάς ή με άσχετο κόσμο. Στην Αθήνα παίζει ένα γενικότερο μάγκωμα. Από την άλλη θεωρώ άτοπο τελείως να βγαίνουν αυτές οι δηλώσεις με αυτους τους χαρακτηρισμούς από τον άνθρωπο που το μαγαζί του έχει την μερίδα κεφτέδες 18€ που λέει και ο Smirnoff.
dimitris©
Πάντως η Θεσσαλονίκη είναι όντως πολύ πιο φτηνή στο φαγητό (και γενικά) από την Αθήνα.
Smirnoff
Όχι να πλημμυρίσω την συζήτηση (άλλωστε δεν πρόκειται καν να το συνεχίσω, και γιατί δεν θεωρώ ότι έχω κάτι άλλο να ειπώ, αλλά και γιατί έχω καταλήξει ότι είναι ματαιότης ματαιοτήτων - θεωρήστε το δευτερό σχόλιό μου αυτό ολοκλήρωση του hit and run σχολιασμού μου ) αλλά ο κύριο σεφ που μας μιλάει για τις φτωχομάνες που μπορεί ο φτωχαδάκος λαός να βγαίνει δυό φορές τη μέρα έχει το εστιατόριο που σου χρεώνουν μερίδα κεφτέδες 18 ευρώ, κουβέρ ψωμιά 2,5 ευρώ, και μικρό πιάτο ποικιλία τυριών 16 ευρώ έτσι ;

Πραγματικά αν δεν ενοχλείται κανείς με τέτοια κοροιδία ε vanitas vanitatum, et omnia vanitas...
Smirnoff
Η Θεσσαλονίκη είναι πιο φτηνή από Αθήνα στο φαγητό δηλαδή. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω, ή τυφλό τοπικισμό, ή πλήρη και παντελή άγνοια της Αθήνας πέρα από lifestyle και εντυπώσεις τουρίστα. Τα δε συνθήματα για φτωχομάνες δεν θέλω να τα σχολιάσω (κάτι θα έλεγα για πατριούς και τις τρέχουσες μόδες σε adult entertainment, που ταιριάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση του καταναλωτή από την εστίαση της πόλης, αλλά είμαστε φάμιλι φρέντλι ιστοσελίδα ας μην το παραβιάσω).
teris3
Δηλώσεις από τους chef Μανώλη Παπουτσάκη και Σωτήρη Ευαγγέλου στο συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», που διοργάνωσε στην πόλη το Travel.gr σε συνεργασία με το Πρώτο Θέμα:

O Μανώλης Παπουτσάκης, Chef & Co-owner στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα τραπέζια και Pharaoh δήλωσε : "Αίσθησή μου είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα βασικό στοιχείο, που είναι η οικειότητα. Τρώγοντας κανείς στην πόλη αισθάνεται οικεία με το μέρος, αυτή η πόλη έχει ανοικτή καρδιά, συναντάς ανθρώπους που είναι πιο εύκολοι στο χαμόγελο, στην προσέγγιση και αυτό περνάει και στο φαγητό. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αντικειμενικά τρως φθηνά, μπορείς να επισκεφθείς και δύο μαγαζιά την ίδια μέρα για φαγητό. H πόλη παραμένει όμως φτωχομάνα και οι μάγειρες της πόλης πρέπει να βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν δημιουργικά, να μεταχειριστούν με ευφυΐα λίγα υλικά"
και συμπλήρωσε "Η Αθήνα είναι ένας άλλος κόσμος για το φαγητό. Αν ρωτήσετε πάντως έναν μέσο Αθηναίο για το πώς βλέπει γαστρονομικά την πόλη λέει ότι εκεί του δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά φαγητά σε λίγο χρόνο και γεωγραφική εγγύτητα. Ο κόσμος της Αθήνας δηλαδή ψάχνει την αυθεντικότητα που του προσφέρει η Θεσσαλονίκη"

Για όποιον θέλει να διαβάσει όλες τις δηλώσεις:
https://www.travel.gr/how_to_travel/greece-talks/thessaloniki-ena-gastronomiko-faino-2/
Ivan
Δεν μας φτάναν όλα τ αλλά τώρα έχουμε και τον ηλικιακό ρατσισμό στα καταστήματα.
Πλήρωσα 4.5€ μονό & 5,5€ διπλό καπουτσίνο στην Σβώλου (ΕΝ ΜΙΚΡΟ)!!!
Μετά μου "σφυρίξαν" γείτονες ότι δεν θέλει πάνω από 40-45 και γι αυτό έχει δύο καταλόγους.
Όντας 60+ μου κακοφάνηκε.
Ευτυχώς λόγο κιλών στις ταβέρνες δεν προβλέπετε να τρώω πόρτα.
Τρέμετε λιπόσαρκοι....!!!
toy
για κοντοσούβλι όχι, αλλά μια φορά για κάτι κουτσομούρες παραλίγο να γίνει το κακό...
varethika ton prologo
Σε όλους μας εχει συμβεί αλλά δεν μαχαιρώσαμε κανέναν
ταβερνοαλάνι
Σύμφωνα με το newsbomb.gr το τραγικό συμβάν έγινε στο serenata.
dokimastis
Σχετικώς με το θέμα #Μοδιανο, τελικά υπάρχουν 1-2 δημοσιεύματα που λένε για την ερήμωση. Πχ. επεσα πάνω σε αυτό

https://www.iefimerida.gr/politismos/psyhi-agora-modiano-thessaloniki
Eowyn
Ούζου μέλαθρον και Διατηρηταίο...


https://www.voria.gr/article/thessaloniki-dyo-nees-afixeis-stin-agora-modiano
Στέλιος
Αν και τα τελευταία χρόνια η έλλειψη χρόνου και η αναβλητικότητά μου, έχουν οδηγήσει στο να μην είμαι όσο ενεργός θα ήθελα στα σχόλια, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την πρόσφατη τούρτα γενεθλίων μου.

Την ετοίμασε η παρέα μου, με πηγή έμπνευσης την "εμμονή" μου να τσεκάρω και να συμβουλεύομαι τον ταβερνοχώρο πριν πάω οπουδήποτε για φαγητό. :-)

Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλη την κοινότητα που έχει φτιαχτεί εδώ, για το μεράκι και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Nίκος©
@dokimastis: μοιάζει λίγο, χωρίς να είμαι σίγουρος πρέπει να είναι συγγενές είδος με το μπακαλιάρο (με τεράστια επιφύλαξη)
dokimastis
@ Νίκος(C) & ταβερνοαλάνι: το κοκαλάκι τους μέσα είναι σα μπακαλιαράκι;
ταβερνοαλάνι
Μπράβο, νομίζω έχεις δίκιο
Nίκος©
@ταβερνοαλάνι

Προσφυγάκια πρέπει να είναι
ταβερνοαλάνι
@προς γνώστες ψαριών

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποια καφενεία της Θεσσαλονίκης ονομάζουν "σκάρους" κάτι μακρόστενα ψαράκια που δεν είναι με την καμία σκάροι.

Έχουμε φωτό από αυτούς τους "σκάρους" στα εξής μαγαζιά: Οδύσσεια του Πάνου, Γωνία, Μαντείο, Μπακίρι.

Γνωρίζει κανείς/καμία τι ψάρι είναι; Δεν μου φαίνεται ούτε για γοβιό, ούτε για σαλούβαρδο, ούτε για νταούκι, αλλά είναι κοντά γευστικά.
tsimp
Προσωπικά, συντάσσομαι με το κοινότυπο "όλα είναι θέμα γούστου", που βρίσκει εφαρμογή (σχεδόν) παντού στην κατηγορία του ευ ζην: στις γεύσεις, στις μουσικές, στις ταινίες, στη διασκέδαση κ.ο.κ. Οπότε η κουβέντα περί καλού/κακού [βάλε_ό,τι_θες_εδώ], κατ' εμέ, δεν μπορεί παρά να κινείται στη δημιουργική σφαίρα, μέσα στην/από την οποία γνωρίζεις το άγνωστο, συμφωνείς ή διαφωνείς με πάθος, ενδεχομένως προβληματίζεισαι, αδιαφορείς, αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών, οι οποίες προκύπτουν μέσα απ' την σμίξη προσωπικού και κοινωνικού παρελθόντος και μέλλοντος στο παρόν.

Η εκμετάλλευση (όχι - τουλάχιστον για την ώρα - κακώς εννοούμενη) αυτών των πεδίων, όπως το φαγητό, η μουσική, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση κ.λπ., που έρχεται αναπόδραστα, είναι που μας συστήνει σε νέες προσλαμβάνουσες, τις οποίες είτε θα απορρίψουμε είτε θα δεχθούμε είτε θα προσπεράσουμε είτε (και το πιο πιθανόν) δε θα γνωρίσουμε καν, είτε επειδή δεν έτυχε είτε γιατί, καλώς ή κακώς, υπάρχουν λογής-λογής αποκλεισμοί.

Όπως και παντού σχεδόν, έτσι κι εδώ, σε αυτή την εκμετάλλευση (που εννοώ "αξιοποίηση διαμέσω") υπεισέρχεται ο παράγοντας που λέγεται χρήμα, οπότε η αξιοποίηση μπορεί εύκολα να μεταστραφεί στην κακώς εννοούμενη εκμετάλλευση (="πονηρια" ή/και "δηθενιά*"), απ' την οποία παλεύουμε να μείνουμε μακριά. Άλλες φορές επιτυχώς, άλλες ανεπιτυχώς.

Σε αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, προσωπικά εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη ενός μέσου όπως το παρόν (με βάση την ίδια την κοινότητα), το οποίο αξιοποιεί έναν απ' τους όλο και περισσότερους τρόπος διάδοσης της πληροφορίας (σε ένα περιβάλλον ινσταγκραμικής προβολής των πάντων), μιας πληροφορίας η οποία κινείται οριζόντια, αφήνοντας -εν πολλοίς και στο μέτρο του δυνατού- απέξω πρακτικές χειραγώγησης οι οποίες επιχειρούνται στα περισσότερα σχεδόν κραταιά μέσα που γνωρίζω.

Έχοντας την πληροφορία ή και καμιά φορά ρισκάροντας, τουλάχιστον ας γεμίζουν τα στομάχια μας, πρωταρχικώς, με ειλικρίνεια. Αν μας αρέσει ή όχι το αποτέλεσμα, είμαστε εδώ για να το συζητάμε :)

* Η "δηθενιά" πάλι σχετική είναι, αλλά - για την οικονομία της συζήτησης και παραμένοντας στο γαστρονομικό σκέλος της κουβέντας - το παράδειγμα του Thanasis με φουά γκρα πτεροδάκτυλου, δίνει εξόχως τον τόνο με τον οποίο χρησιμοποιείται.
Thanasis
@Jimador Ο μόνος μου αστερίσκος είναι σχετικά με τις κοπές, που δεν είναι υψηλή μαγειρική. Είναι το πιο απλό πιάτο που υπάρχει. Ψητό κρέας με αλάτι. Απλά ξεφεύγουν σε τιμές διότι πολύ απλά και το κόστος της πρώτης ύλης είναι παρανοϊκά ακριβό.

Πέρα από αυτό, συμφωνώ με το πνεύμα του ποστ, και έχω ρίξει άπειρο κράξιμο σε μαγαζιά αυτού του ύφους, συχνά όμως, όχι δικαίως. Στην τελική σε μεγάλο βαθμό φταίει και η δικιά μου ανεπάρκεια να κρίνω τέτοιου είδους μαγειρική, καθώς δεν έχω ιδέα, με αποτέλεσμα 9 στις 10 φορές οι γεύσεις να μου φαίνονται ασύνδετες. Άλλοι άνθρωποι που είναι μυημένοι σε αυτή την κουζίνα έχουν πολύ καλύτερα κριτήρια από εμένα. Προσωπικά, καθώς ανήκω στα μεσαία στρώμματα εισοδηματικά, τα ρίσκα που θα πάρω για να δοκιμάσω τέτοια κουζίνα είναι λίγα, επομένως δύσκολα θα μπορέσω να "μυηθώ".

Όπως κορυφαίο είναι ένα μοιρολόι του Πετρολούκα Χαλκιά (που απο μουσικολογικής άποψης δεν είναι καθόλου απλό, αλλά σίγουρα είναι άκρως λαϊκό), κορυφαίο είναι και ένα πολυτροπικό έργο του Igor Stravinsky. Για να εκτιμήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και τα 2, χρειάζεται αντίστοιχη "εκπαίδευση".

Αφήνοντας αυτό στην άκρη όμως, καθώς είμαι μια ζωή βλάχος και κρεατοφάγος, και ξοδεύω το μισό μου εισόδημα στην κρεατοφαγία, θεωρώ πως έχω πολύ καλό κριτήριο στα κρέατα. Όταν λοιπόν σε ένα γκουρμέ εστιατόριο μου φέρουν ένα πιάτο που μοιάζει με το μωρό από το Eraserhead, και έχει μια περιγραφή τύπου "φουά γκρα πτεροδάκτυλου ελευθέρας πτήσης, με φιλέτο προβατίνας μαριναρισμένο σε φραγκοστάφυλα χαμένης Ατλαντίδας", και η προβατίνα μέσα στον όλο χαμό είναι μέτρια ή και κακή (που θα το καταλάβω), αρχίζω και βγάζω καπνούς από τα αυτιά (και αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά). Υπάρχει το γκουρμέ που είναι όντως υψηλή μαγειρική, υπάρχει και το "γκουρμέ" που είναι απλά δήθεν. Εγώ είμαι ανίκανος να ξεχωρίσω το ένα από το άλλο (με εξαίρεση την πρώτη ύλη στο κρέας).