κους κους ταβερνοχωριτών

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΤαβέρνα
Διεύθυνση
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας
Διαδίκτυο
Ωράριο
Λέξεις κλειδιά

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Για γενικό και αόριστο chat, αλλά μόνο προσοχή μην κουράζουμε γενικά τον μέσο αναγνώστη.

Εικόνες (1)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
ΠΟΕΣΕ Ψήφισμα 16 Νοεμβρίου 2021

Σxόλια (145)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Ουαλός (πριν από 5 μέρες και 13 ώρες)
@Ragionie τα του δεξιοτέχνη ήταν μια μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια για χιούμορ. Ιδού μια φωτογραφία του καλλιτέχνη για να κάνουμε τον παραλληλισμό:

https://dramania.gr/media/k2/galleries/14056/DSC_2559.JPG
varethika ton prologo (πριν από 6 μέρες και 15 ώρες)
@dokimastis …νομίζω το πάνε αργά λόγω Covid πσντως τα κεφαλαία είναι εξασφαλισμένα πληρώς
Ragioniè (πριν από 6 μέρες και 16 ώρες)
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια,εγώ νιώθω ότι χρωστάω πολλά περισσότερα σε πολλούς από εσάς σε σχέση με αυτά που έχω προσφέρει

@Ουαλός: Για να είμαι ειλικρινής πρώτη φορά που σκέφτηκα να ανεβάσω το ποστ για τον Nardini ήταν όταν είχαμε ακόμα καραντίνα και αν θυμάσαι καλά,είχαμε κάποια σχόλια από Ταβερνοαλάνι και Nίκος© που γράφανε ότι οσονούπω ανοίγουμε και θα γίνει χαμός με τσίπουρα και τέτοια. Ελλείψει ελεύθερου χρόνου όμως και διάθεσης το ανέβαλα συνεχώς ώσπου η αφορμή ήρθε από το σχόλιο σου με το μωσαικό από το μαγειρείο Τα Ολύμπια και μου ήρθε στο μυαλό η επίσκεψη που είχα κάνει στο μουσείο της Bisazza με τα μωσαϊκά

Να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω την ιστορία του δεξιοτέχνη με το κλαρίνο


@Dokimastis:Δεν πρέπει να ξεπερνάει το 100,max 150 μέτρα αλλά ο καιρός είναι αρκετά διαφορετικός με εδώ σε πολλές περιοχές.Δεν είναι φετινή η φώτο.


@IoliAt: Mademamoiselle IoliAt τι να φτουρίσουν και οι mangiagatti(αυτοί που τρώνε γάτες σημαίνει,είναι το παρατσούκλι των κατοίκων της πόλης)της Βιτσέντσα μπροστά στα Παρίσια που τριγυρνάτε?:-)))
Αν ποτέ τύχει να ξαναβρεθείς θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το αποσταγματοποτείο(distilleria) που βρίσκεται 5 λεπτάκια απόσταση από την grapperia
Πραγματικά είναι ένα state of the art κτίριο/μουσείο κτλ που προσφέρουν ξεναγήσεις,γευσιγνωσία κτλ σε ένα περιβάλλον που λες και ήρθε από το μέλλον.

https://www.google.gr/maps/place/Bortolo+Nardini+Distillery/@45.7412869,11.7348576,13z/data=!4m12!1m6!3m5!1s0x4778d09595713d11:0x86154684fea80152!2sBortolo+Nardini+Distillery!8m2!3d45.739864!4d11.7543664!3m4!1s0x4778d09595713d11:0x86154684fea80152!8m2!3d45.739864!4d11.7543664?hl=el
dokimastis (πριν από 7 μέρες και 3 ώρες)
@varethika ton prologo σχετ. Όλυμπος-Νάουσα: μιλάμε για γεφύρι της Άρτας, τοοόσα χρόνια έργα και πάλι γιαπί είναι..
dokimastis (πριν από 7 μέρες και 4 ώρες)
Εύγε Ουαλέ! Όντως συλλεκτικό σχόλιο!

Nα οργανώσουμε ετήσια καλλιστεία σχολίων, γιατί έχει πολλά υποψήφια! :)


@IoliAt δυστυχώς κάποιους μας κουράζουν, γιατί είχα αναβάλει την ανάγνωση και την έπιασα μόνον όταν το επεσήμανε ο Ουαλός

ΥΓ2. όντως είναι χιόνι αυτό εκεί; σε τι υψόμετρο βρισκόμαστε;;
varethika ton prologo (πριν από 12 μέρες και 2 ώρες)
Τσιοτίνης πήρε michelin για το CTC
https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-news/michelin-2021/
ταβερνοαλάνι (πριν από 14 μέρες και 23 ώρες)
Ανατολική Θεσσαλονίκη το 95% είναι κλειστό. Είδα πάντως 2-3 γυράδικα ανοιχτά. Οι φούρνοι και οι μπουγάτσες που δεν επηρεάζονται τόσο από τα μέτρα, είναι το 90% ανοιχτά.
Sylia (πριν από 14 μέρες και 23 ώρες)
Με πρόλαβε ο Ουαλός. Το "ρεπορτάζ" μου σε κέντρο και Άνω Πόλη δείχνει μαζικότατη (προς έκπληξή μου) συμμετοχή στην απεργία. Τα μόνα ανοικτά που είδα ήταν καταστήματα αλυσίδων καφέ. Σε μερικά από αυτά είχε δημιουργηθεί ουρά. Επίσης, από delivery είδα μόλις 2 και αυτά ήταν από πλατφόρμα delivery. Μεγάλη (για τα δεδομένα του κλάδου) συμμετοχή και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΜΑΘ.
Ουαλός (πριν από 14 μέρες και 23 ώρες)
Μόλις επέστρεψα από βόλτα εδώ στο κέντρο: Κλειστά τα πάντα όλα, με εξαίρεση μερικά για φαγητό στο χέρι (τα περισσότερα είναι επίσης κλειστά!). Στηρίζουμε!
ταβερνοαλάνι (πριν από 15 μέρες και 18 ώρες)
Αύριο Τρίτη 16/11 έχει πανελλαδική απεργία καταστημάτων εστίασης. Από αυτά που ακούω στη Θεσσαλονίκη θα είναι κλειστά η συντριπτική πλειοψηφία.
skoumprakis (πριν από 19 μέρες και 3 ώρες)
@dokimastis Με συγκίνησες που θυμήθηκες το προ εντεκαετίας νεολαιίστικο σχολιάκι μου για το Ούζου Μέλαθρον! Εγώ το είχα σχεδόν ξεχάσει. Πάντως το φαινόμενο με τις ταβέρνες-μεζεδοπωλεία που παίζουν Pink Martini και Buena Vista δε λέει να εκλείψει (βλ. Οδύσσεια στην Καστριτσίου)
toy (πριν από 22 μέρες και 3 ώρες)
Tassos
Thanks, άρα πάμε Τάκη όταν βρεθούμε Αμπελάκια!
Σταύρος
Αχ, prologe, κι αν δεν ηταν αυτό που είδες πρόλογος του τραγικού συμβάντος , ήταν σίγουρα προμηνυμα...
varethika ton prologo
@σταυρος ..καμία ώρα πριν το συμβάν είδα 4 γρήγορα αμάξια να κάνουν κόντρες για μαγκιά στην Πολυτεχνείου μέσα σε πλήθος κόσμου … δίπλα μας κάτι μηχανές της Δίας κοιτούσαν στο κενό
Σταύρος
Ντελιβερας, νεκρος: Ακόμα μια ανθρώπινη θυσία με αυτουργό την ανθρώπινη βλακεια:
https://www.thestival.gr/eidiseis/astynomika/tragodia-sti-thessaloniki-nekros-ntel/
Lycium
@Tassos, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας, με σχετικό άρθρο της που αναρτήθηκε στο site της με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2021, "Ο πρώην Πρωθυπουργός γευμάτισε στην ταβέρνα «ο Τάκης» του Άγη Ζαχαριάδη...".
Tassos
Από τις φωτό φαίνεται να είναι ο Πλάτανος που σχολιαστές εδώ το έχουν θάψει!!!
Tassos
Ρε παιδιά, σε ποιά ταβέρνα πήγε ο Καραμανλής για παϊδάκια στα Αμπελάκια? Να πάμε και μεις, δεν μπορεί να τον πήγαν σε άκυρο μαγαζί
Σταύρος
Χαιρετίζω την επανεμφάνιση στα σχόλια του καλού του μυλου, μετά από εφτά χρόνια!
Theomd57
toy

Ευχαριστώ πολύ , σίγουρα θα δοκιμάσω !!
toy
@theomd57
Για τουλούμπα στο Νομό Θεσσαλονίκης ο Φίλτσης στο Σοχό, παλιά κλασική συνταγή που αξίζει.
αν ανέβεις ως εκεί και πεινάσεις το Αρχοντικό είναι μια καλή λύση.
Lycium
@Σταύρος, με έκπληξη διαπιστώνω την παρουσία και άλλων οργανισμών με ανάλογες δράσεις όπως αυτή της ανακήρυξης παγκόσμιας ημέρας,
https://tripemarketingboard.co.uk/excitement-mounts-as-the-world-prepares-to-celebrate-world-tripe-day/

Η 24η Οκτωβρίου αναφέρεται πάντως ως Ημέρα του Ο.Η.Ε.,
https://unric.org/el/παγκοσμιεσ-ημερεσ-εβδομαδεσ-ετη-και/
petrokilias
Νομίζω ότι από τη Νέα Ελλάς στην Ξάνθη θα ευχαριστηθείς πιο πολύ από οπουδήποτε αλλου!
Σταύρος
Το ξέρατε ότι υπάρχει αυτή η Παγκόσμια Ημέρα;
https://debater.gr/taste/o-patsas-ine-to-agapimeno-edesma-ton-xenichtidon-ke-ton-giortazoume/
Theomd57
Ταβερνοαλάνι , Barbarossa , Nic , Σταύρο , σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω εν ευθέτω χρόνω να τεστάρω τους υποδειχθέντες προορισμούς . Ήδη η αρχή έγινε στου Πασχαλά στο Γομάτι Χαλκιδικής.
Barbarossa
@Theomd57 καλησπέρα, εάν βρεθείς στο Νομό Ξάνθης, για τουλούμπα, εντός της πόλης, στην κλασική Νέα Ελλάς και, εκτός πόλης, ανηφορίζοντας για τα πομακοχώρια στο ζαχαροπλαστείο Τσάλα, που βρίσκεται στο χωριό Σμίνθη.
ταβερνοαλάνι
@Theomd57 τσέκαρε Πασχάλας στο Γομάτι Χαλκιδικής.
Σταύρος
Συμφωνώ με τον Nic για τον Ζανδέ σε ο,τι έχει να κάνει με σιρόπι άστα. Εγώ, προσωπικά, είχα αδυναμία στα κουρκουμπινια!
Nic
@Theomd57, χωρίς να είμαι ιδιαίτερος φαν της τουλούμπας, θυμάμαι ότι Κοζανίτες συνάδελφοι έφερναν πάντα τουλουμπάκια από τον Ζανδέ κατά την επιστροφή τους και όντως άξιζαν. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει και εργαστήρι στον Βελβεντό.
Theomd57
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας !
Θα παρακαλούσα την βοήθειά -εμπειρία σας !
Πού μπορώ να βρω σε Θεσσαλονίκη ή σε άλλο Νομό , Σωστή/Ποιοτική Τουλούμπα ?
Όσες δοκίμασα τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια , είναι τυπικού μ.ο. , με έντονη παρουσία γλυκόζης και σχετικά άγευστες/ανούσιες .
Να σας διηγηθώ τις προσωπικές μου αναμνήσεις από τα μέσα δεκαετίας '60 έως τέλη '70 .
Ο πατέρας μου , μας έφερνε από ένα ζαχαροπλαστείο στη Δράμα [περιοχή κεντρικής Πλατείας και ''Ονειρούπολης'' ] , καταπληκτικές τουλούμπες πυκνής εσωτερικής υφής , με έντονο πορτοκαλί χρώμα από τους κρόκους των αυγών και γευστικότατες !
Βέβαια, μετά συνταξιοδότηση-θάνατο ιδιοκτήτη το κατάστημα έκλεισε και μαζί του η ένδοξη ιστορία με τις τουλούμπες του .
Ευχαριστώ ,εκ των προτέρων, γιά οιαδήποτε βοήθεια .
fisher
@dokimastis, έχω δει πολλές φορές τα σχόλια σου γενικά στην περιοχή και τα έχω στα υπόψιν μου. Απλά λόγω κόβιντ φεύγω συνήθως νωρίς από το γραφείο οπότε τρώω μόνο πρωινό στη γειτονιά. Βάλε μια φωνή την επόμενη φορά να κατέβω !
dokimastis
@fisher με όλο το θάρρος, αφού φτάνεις ως εκεί δίπλα, γιατί δεν δοκιμάζεις tomorrow?

ταιριάζει με όλες τις ώρες της μέρας... :)
dallas
@ταβερνοαλάνι, @Ragionè ευχαριστώ για τα tips. Θα ενημερώσω την ταβερνοπαρέα αν καταλήξουμε σε κάτι καλό.
Ragioniè
@dallas: Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο "Ταπεράκι" στη Θέρμη που στον κατάλογο τους προσφέρουν μηνιαίο μενού + την δυνατότητα να διαμορφωθεί κατ'επιλογη του πελάτη.

Το αναφέρω ενδεικτικά για να πάρεις μια ιδέα από τιμές/φαγητά σε σχέση με άλλα μαγειρεία στο κέντρο που σε βολεύουν καλύτερα

https://www.tavernoxoros.gr/?p=t22260
ταβερνοαλάνι
@dallas έχω την αίσθηση ότι σε οποιοδήποτε μαγειρείο και αν απευθυνθείς για μηνιαίο πακέτο θα σου απαντήσουν θετικά. Επειδή όμως είναι δύσκολο να μάθεις την συνολική τιμή και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού χωρίς να τους μιλήσεις απευθείας, προτείνω να αρχίσεις να παίρνεις τηλέφωνα ένα-ένα. Ευτυχώς το κέντρο έχει αρκετές επιλογές.
dallas
Καλημέρα σε όλους και όλες. Έχετε να προτείνετε κάποιο μαγειρείο στη Θεσσαλονίκη (κατά προτίμηση κέντρο) που να κάνει μηνιαίο (ή εβδομαδιαίο) delivery με μαγειρευτά. Είμαστε 3-4 άτομα στο γραφείο που σκεφτήκαμε να κάνουμε κάποιο deal σε μαγειρείο για να μας φέρνουν συγκεκριμένο φαγητό (το ίδιο και για τους 4) σε συγκεκριμένη ώρα Δευτέρα με Παρασκευή. Ευχαριστώ.
dokimastis
@psalidoxeris για κανένα κοτόπουλο ή Φαλάφελ σε αραβικό στη Θεσσαλονίκη δεν έχω δώσει ποτέ πάνω από 3ε, και αν δεις το ιστορικό έχω φάει στα πιο πολλά.
varethika ton prologo
Σοβαρό σωματείο με καταστατικό κλπ
https://www.onlarissa.gr/2021/09/29/larisa-o-protos-syllogos-kalofagadon-filon-souvlas-kai-psiton-einai-gegonos/
Barbarossa
@dokimastis & @ταβερνοαλάνι: Αγαπητοί συνάδελφοι, η γνώση πρέπει να μοιράζεται, ώστε να διαδίδεται και να εξελίσσεται! Να βγει ο κόσμος από το σκοτάδι! Τα ρεπορτάζ συνεχίζονται καθ’ άπασα την επικράτεια :)
ταβερνοαλάνι
@dokimastis / @Barbarossa: ναι, έχει πάει σε μερικά αξιοζήλευτα καφενειακά διαμαντάκια, και μου αρέσει που καλύπτει περιοχές διαφορετικές απ' ότι τα συνηθισμένα!

@Nίκος©: αφού το έφερε η συζήτηση, ιδού τα top 10 μαγαζιών σε πλήθος φωτογραφιών:
Ουσιαστικά τα παραπάνω νούμερα είναι επηρεασμένα κυρίως από στέκια του AG και δικά μου, μιας και οι δυο μαζί έχουμε ανεβάσει σχεδόν 40000 φωτογραφίες. Ιδού και το top 10 χρηστών με συνεισφορά σε φωτογραφικό υλικό:

  • ταβερνοαλάνι
  • AG
  • Γιαντράνκα
  • Lycium (ο μόνος "νέος" χρήστης από το 2018 στην 10άδα, οι υπόλοιποι έχουν πάνω από 8χρόνια συμμετοχής, ακολουθεί στην 12η θέση ο Ragioniè από το 2019)
  • Ρεμπέτης
  • Βικτωρ Τ.
  • Θου-Βου
  • Σταύρος
  • dokimastis
  • Xristos
Nίκος© εσύ είσαι στην 11η θέση :)

ΥΓ. σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα, επομένως τα top 10 δεν έχουν ιδιαίτερη αξία και τα παραθέτω μόνο για το χαβαλέ!
dokimastis
@Barbarossa: αξιότιμε συνάδελφε, έχεις ανεβάσει μαζεμένα δυνατά ρεπορτάζ από καφενεία απανταχού της επικρατείας και μάς έχεις ανοίξει την όρεξη!
Lycium
@dokimastis δες τη φωτογραφία στα Βλαχοκόνακα, στις σούβλες αντί για κάρβουνα χρησιμοποιούν #μπρικέτα. Σαν πληροφορία έχει τη σημασία της.
dokimastis
ρε παιδιά, ταβερνοαλάνι; τι είναι το #μπρικέτα;; Τρώγεται?? :P
Eowyn
@Ragionie, εκπληκτικό το νησί. Ισχύουν αυτά που λες, δουλεύουν κυρίως με ντόπιο τουρισμό, καθώς απέχει ~40 λεπτά με το φέρυ από Νάπολη. Τουρίστες δεν πετύχαμε καθόλου, εκτός από μια παρέα από 4 αμερικανούς, οι οποίοι ανέβασαν πολύ τα ντεσιμπέλ στο χώρο (και τους στραβοκοιτούσαν όλοι).

Επίσης, αυξημένος τουρισμός μεγάλων ηλικιών, λόγω των θερμών πηγών. Αλλά πολιτισμένα πράγματα, όχι σαν τα δικά μας τα λουτρά.

Για φαγητό δυστυχώς δεν είχαμε πολλά περιθώρια, καθώς ήμασταν για δουλειά και τα περισσότερα ήταν κανονισμένα ήδη. Εντύπωση ότι σε όλα τα εστιατόρια που πήγαμε, το φαγητό σερβιρίστηκε ~1.5 ώρα μετά την παραγγελία.

Από συνεννόηση ήμασταν οκ, απλά σε ένα μαγαζί μας πέρασαν για Ρώσους και τα "zdorovye" έδιναν κι έπαιρναν.

Γλυκά. Αγάπησα την τοπική εκδοχή του μπαμπά (ο ραμ?)



@dokimastis, μόνο αγάπη!!! Χαχαχα
Ragioniè
@Eowyn: Ελπίζοντας να είσαι ακόμα στο νησί θα αποφύγω να σου προτείνω συγκεκριμένο εστιατόριο κυρίως γιατί ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο budget για φαγητό στις διακοπές

Ίσως η πιο διάσημη συνταγή στο νησί είναι το κουνέλι, il coniglio all'ischitana (κουνέλι αλά Ίσκια σε ελεύθερη μετάφραση)

Από γλυκά οτιδήποτε με βάση το λεμόνι αξίζει δοκιμής


Το να μην μπορείς να βγάλεις συνεννόηση στην Ίσκια δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας θα έλεγα. Η αγγλική γλώσσα ποτέ δεν ήταν το φόρτε τους όχι μόνο στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την ιταλική ενδοχώρα. Σε προτίμηση ξένης γλώσσας θα έλεγα ότι έρχεται 3η ή 4η μετά τα γαλλικά,γερμανικά και ισπανικά, εξαρτάται όμως και για περιοχή μιλάμε.

Επιπρόσθετα η τοπική διάλεκτος που μιλάνε στο νησί θεωρείται και θα έλεγα είναι η πιο δύσκολη που υπάρχει, ίσως μαζί με την διάλεκτο της Φότζια στην Απουλία (Puglia) όπου δεν χρησιμοποιούν καθόλου φωνήεντα. Αδύνατο να καταλάβει ένας ξένος αλλά το ίδιο αδύνατο είναι και για έναν Ιταλό ειδικά άμα προέρχεται από άλλη περιοχή

Έτυχε να επισκεφτώ δύο φορές την Ίσκια τους καλοκαιρινούς μήνες,που ναι μεν είναι πιο όμορφη από το πιο διάσημο Κάπρι, αλλά έχει και αρκετά μειονεκτήματα όπως η κινέζικη κίνηση,η δύσκολη συνεννόηση και οι κανόνες περιορισμού που έχουν με το αυτοκίνητο. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν ισχύει για όλους τους Ιταλούς αλλά σίγουρα θυμάμαι ότι ισχύει για τους Ναπολιτάνους ότι την θερινή περίοδο απαγορεύεται να φέρουν το αυτοκίνητο τους στο νησί ενώ οι τουρίστες επιτρέπεται κανονικά

Φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης δεν υπάρχουν στη γείτονα χώρα, τουλάχιστον όπως το έχουμε συνηθίσει εμείς εδώ και με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Ρώμη ή το Μιλάνο τα αγγλικά δεν είναι διαδεδομένα παρά μόνον με λιγοστές λέξεις ή νοήματα μπορεί κάποιος να βγάλει άκρη.
dokimastis
@Eowyn respect για το doctor, doctor από το Spies Like Us!! Κάτι τέτοια σχόλια απογειώνουν τη φάση!! Χα χα χα... :))
Lycium
@dokimastis Λευκός Πύργος, στη θέση του άνοιξε το Γιόκ Μπαλίκ.
dokimastis
Και τη Δωδώνη την έχουμε, φυσικά. Επίσης με Λευκό Πύργο μάλλον εννοεί το καφενείο Πύργος, αλλά ας ξεδιαλυνει ο ίδιος καλύτερα.
ταβερνοαλάνι
@dokimastis πρόσθεσα στο σχόλιό σου όσα μαγαζιά υπάρχουν ήδη στο νεκροταφείο, και με bold όσα δεν έχουμε.
dokimastis
Nikolas αυτά τα έχεις διπλο-τσεκάρει, υπάρχουν όλα ανοιγμένα εδώ στον τ/χ??

<<Γύρο στον Κόκκορα, μακαρονάδα σπέσιαλ με αυγό στη Πίτσα Νάπολη (Εθν. Αμύνης, διπλα στο γυμνασιο), ομελέτα με πατατες-λουκανικο-τυρι στο Λευκό Πύργο, αντιπυρηνικό "κοκορέτσι" και μεταλλαγμένη ποικιλία ούζου στον παππού στην πλατεία Άθωνος (ίσως λεγόταν "Καρπενήσι" ...ή κάτι τέτοιο ?), ολίγη τας κεμπαπ - μανέστρα στο φριχτό ημιυπόγειο του κυρ Ηλια (?) στην Αθωνος, στα ξυλάδικα μπουγάτσα κιμά στη Δωδώνη, ντουζλαμάς με σαρδενάκι στον Κυριάκο Αριστοτέλους και σουτζουκάκια "με αγάπη" στου κυρ-Γιάννη σε μιά στοά στην Κολόμβου.... Ρετσίνα ποτήρι και μπιφτέκαρος-Μαντουμπάλα στο Μοδιάνο (η ποντικότρυπα του Αρχοντή, λαδόκολα στα όρθια, ντομάτα ολόφρεσκη σερβιρισμένη με τη χούφτα, μαζί με κρεμμύδι μαιντανό και μπουκοβο-πάντα με τη χούφτα φυσικα!) και επιδόρπιο σάμαλι απ'τπ καρότσι του "Αραβα" ( Δεν παχαίνει, ομορφαίνει! ) ....και να είσαι - βέβαια - μόλις δεκαοχτώ...τόσα φεγγάρια μετά.... >>
dokimastis
Btw Koutmatzan πρέπει να τσεκάρεις Ανατολικόν στο τέλος αυτού του δρόμου, φιλικά.
dokimastis
Στο μεταξύ έψαξα τα αρχεία μου και θα ποστάρω. Είμαστε συχνοί για καφέ- γλυκό στην πλατεία αυτή.
Είναι στην κατηγορία #πλατεία χωρίς αυτοκίνητα.
ταβερνοαλάνι
Ναι και μένα δεν μου γέμισε το μάτι το μαγαζί. Έχει τηγανιές, πίτσα, κτλ δεν είναι καθαρόαιμη ταβέρνα, πιο πολύ για snacks. Ήθελα όμως να κάνω μια δοκιμή λόγω της πλατείας
dokimastis
@ταβερνοαλάνι σχετ. Πλατεία- Γαλάτιστα.

Εγώ έχω περάσει πολλές φορές και είμαι φίλος, εξ ου και η φωτό, αλλά το φαγητό ήταν κάπως.. αποκαρδιωτικό, αν θυμάμαι καλά, οπότε το ρίξαμε στο γλυκό και επιδόρπιο και την είχαμε για άφτερ φαγητού την πλατεία (και την Πλατεία).
dimitris©
@nikos© θέλουν δε θέλουν το χειμώνα θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν. Δεν νομίζω κανένας να θέλει να κάθεται με 5-10 βαθμούς στο πεζοδρόμιο.
Nίκος©
Είναι ιδέα μου ή πολλά μαγαζιά είναι συνεννοημένα να μην εξυπηρετούν σε εσωτερικό χώρο; Μου έκανε εντύπωση που αρκετά λένε δικαιολογίες του στυλ "Δεν γίνεται ο πελάτης έξω να μην έχει κλιματισμό και εσύ να έχεις μέσα" και κάτι κουλά.
κοκορετσακιας
Αφού είναι δυσκολο για παϊδάκια, φανταστείτε πόσο πιο δυσκολο ειναι να βρεις καλό, έστω μέτριο, κοκορετσι!
Tassos
Ευχαριστώ πολύ.
ταβερνοαλάνι
@Tassos, δυστυχώς η Θεσσαλονίκη δεν φημίζεται για τα παϊδάκια της. Με τα χίλια ζόρια σκέφτηκα τα παρακάτω, τα καταγράφω ασχέτως αν μου αρέσουν, για να εμπνευστείς:

Εντός πόλης:
Λίγο εκτός πόλης:
Tassos
Ρε παιδιά, πείτε 2-3 μαγαζιά για παϊδάκια. Είτε μέσα στην πόλη είτε στα χωριά τριγύρω
Koutmatzan
Το κουλουρι στη Θεσσαλονικη πουλαει πολυ και σε Ελληνες και σε τουριστες..ειναι τρεντ τωρα γιατι ειναι και φθηνο αλλα και χορταστικο προιον..(η πανδημια βοηθησε σιγουρα στο να γινει ταση)
Τωρα ειναι γνωστο πως στην Ελλαδα δεν γνωριζουμε απο επιχηρηματικοτητα και τρεχουν ολοι να καβαλησουν τις τασεις του φαγητου και της εστιασης..οποτε λογικο να εμφανιστουν πολλα και να υπαρξει συμτομα κορεσμος.
dokimastis
@Ουαλός σχετ. με "νέα" κουλουράδικα: είναι θέμα ανταγωνισμού, και είναι και θέμα του πού θέλει να πάει ο καθένας.

Προσωπικά, πέρα από την ποικιλία που έχουν τα εν λόγω μαγαζιά, αναγνώρισα (βλέπε και σχόλιο μου σε ένα απ' αυτά) και εξαιρετική συνταγή και άρτιο ψήσιμο στο κουλούρι καθεαυτό! Επίσης, δε νομίζω ότι έχει πρόβλημα ο απλός παραδοσιακός φούρνος: πουλάει τα ψωμιά του, έχει μια χαρά ποσοστά κέρδους, πουλάει και τα "πλαϊνά" του.. Εντάξει, λίγο θα δυσκολέψει το ταμπλό, τι να κάνουμε; παρά ταύτα δε νομίζω πως θα πεινάσουνε.
Mikey
@dokimastis σ'ευχαριστώ για την απάντηση! καλό το κοτόπουλο αλλά κάπως βαρετό! θα ήθελα πολύ να βρω κάτι στη Θεσσαλονίκη από αραβική κουζίνα που να μου θυμίζει τα Λιβανέζικα fast food του Παρισιού που είχα δοκιμάσει wrap με μοσχάρι αρωματισμένο με λεμόνι και ακόμα το θυμάμαι μετα από 13 χρόνια..
dokimastis
@Mikey σχετ. με Εστιατόριο Μέσης Ανατολής: επειδή ρώτησες, είναι γεγονός ότι το κοτόπουλο εκτοπίζει το μοσχάρι, φαντάζομαι όχι μόνο στη μικρή μας πόλη..

Οι λόγοι είναι αρκετοί: το κύριο είναι πως το κοτόπουλο το τρώνε "όλες οι φυλές του Ισραήλ", ή καλύτερα όλες οι φυλές απέναντι απ' το Ισραήλ! Επίσης το κοτόπουλο είναι πιο φτηνό, και επίσης μαγειρεύεται πιο εύκολα, είναι πιο μαλακό σαν κρέας.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί όντως και εγώ δε βρήκα μοσχάρι και μου είπανε "δεν έχει μοσχάρι". Εικάζω για όλους τους παραπάνω λόγους. Το ίδιο συμβαίνει και στο Tomorrow, Μοναστηρίου, και στα πιο πολλά αραβικά της πόλης.
Jørgen
Εάν λάβουμε υπ’όψιν την κρίση που έχει προκύψει λόγω του κορονοϊού, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί για πολλά καταστήματα, @karas
karas
Είναι γενικό το φαινόμενο ή ιδέα μου, μια πτώση της ποιότητας του φαγητού, με μια παράλληλη εμφανή αύξηση των τιμών, σχεδόν παντού?
Koutmatzan
@TASSOS φοβουνται το επομενο lockdown ή θελουν να ισοφαρίσουν την χασουρα του προηγουμενου lockdown η και τα δυο?δεν ξερω ..εσυ τι γνωμη εχεις?
Tassos
Σε πολλά εστιατόρια βλέπω μια αύξηση τιμής γύρω στο 20-30% σε σχέση με πριν την καραντίνα
aethra
Καλά, εννοείται ότι το ΜεΖεν είναι εκτός σύγκρισης...
IoliAt
Πάνω από όλα βάζω, βέβαια, το θεϊκό Μεζέν, όπου με 5,50 έχεις το 50αράκι σου, που το βάζουν και μπόλικο, το ψωμάκι το ψημένο, δύο πιατάκια προχω, και το νεράκι σου. Πχ τελευταία φορά μου έκατσε 'τηγανιά βασιλικής ζαργάνας', απερίγραπτης νοστιμιάς, και η κοπανιστή. Άλλες φορές τσίρος-γάμπαρη, φασόλια τουρσί-ουρίτσες τηγανιτές, γενικά μια χαρά. Σαφώς δεν τρως να σκάσεις με 5,50 αλλά είναι ό,τι πρέπει.
IoliAt
@aethra Φευγάτο τολμώ να πω, αν και στο Θεραπείον είναι πιο μυστήριοι οι μεζέδες ενώ στο Φευγάτο πιο φλατ, είναι όμως πιο σιγουράκι. Στα πλας για μένα ότι το Φευγάτο βγάζει μεγαλύτερη μερίδα από τηγανιτό ψαράκι. Στο Θεραπείον έχει ένα ενδιαφέρον του στιλ τι θα μου ερθει τώρα :) Βέβαια να πούμε ότι μ αυτές τις τιμές και μούφα να είναι, δεν κλαις τα λεφτά σου
aethra
@IoliAt ανάμεσα στο Φευγάτο και το Θεραπείον ποιά είναι η γνώμη σου? Δεν έχω πάει στο Θεραπείον και το σκέφτομαι..
dokimastis
@Νίκος(c) ρώτα, ρώτα.. Επιτέλους ένα πιπεράτο σχόλιο..!

Και πρέπει να βρούμε και το #hashtag.. ξέρω γω, #παρέα?? :))
Nίκος©
@dokimastis: Υπάρχουν κοπέλες στο σέρβις και φίλες τους(?) που κάθονται παρέα να τις κεράσεις, όχι τπτ πρόστυχο τουλάχιστον έξω. Περισσότερα δεν ξέρω, θα επανέλθω μόλις γίνει έλεγχος από φίλο με διδακτορικό σε αυτά τα μαγαζιά :)
dokimastis
@Νίκος(C) σχετ. Μισή Μερίδα: ακόμα και στην νέα κατάσταση ισχύει κονσομασιόν; δώσε μας πλήρες ρεπορτάζ! (απ' ό,τι ξέρω όλοι εδώ μέσα είναι ενήλικοι.. ;)
Eowyn
Αμπάουτ Εβόρα

@ταβερνοαλάνι, πάρε hunger steak την άλλη φορά.

ΥΣ σε εμάς η μάντζα (ή το τουρλοτύρι) ήταν πολύ πιο δεμένο, όχι τόσο νερουλό...
IoliAt
@dokimastis, ναι, ναι, εννοείται, πράσινα!
dokimastis
@IoliAt σχετ. Θεραπείον: ωραία, και ξέχασα να πω, μιλάμε για πράσινα κι όχι κόκκινα πιπεράκια, φυσικά, ε;

Από προηγούμενες επισκέψεις ήθελα, αλλά και σε επόμενες, θα επιδιώξω γνωριμία με κα Στέλλα..
varethika ton prologo
Με αφορμή το σχόλιο από ταβερνοαλανι για ουζερί πλάτανος Εδεσσα
ταβερνοαλανι μέχρι απόδομημενο μουσακα είδα στο μενού (ρε τι ζούμε ) γιατί να υπάρχει η ανάγκη σε ένα ωραίο ουζερί σε επαρχιακή πολη κάτω απά τα πλατάνια να φαει ο επισκέπτης αποδομημενο μουσακα; Μαγειρική αμετροέπεια στην καρδιά των βοδενων … η περιοχή έχει τοσο ωραία υλικά που δεν χρειάζεται τα burger και τα απόδομημένα ή αν ο μαγειρας θέλει να είναι δημιουργικός μπορεί να κάνει ένα συκώτι με κεράσια εδεσσης
Lycium
@aethra, Πρόκειται για μια εταιρία που δραστηριοποιείται διεθνώς στην εστίαση εντός αεροδρομίων και όπως διαβάζω επιθυμούν μέσα από τη συνεργασία τους με γνωστές αλυσίδες να προσφέρουν στους διεθνείς ταξιδιώτες εγγυημένη ποιότητα. Δεν στοχεύουν στην τοπική αγορά..
aethra
Οπως οι περισσότεροι γνωρίζετε υπάρχει κατάστημα burger king στο αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης... Και όπως πάλι θα ξέρετε βρίσκεται μετά τον έλεγχο πράγμα το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε αυτούς που ταξιδεύουν... Και όχι μόνο αυτό, απαγορεύεται να βγεί παραγγελία εκτός του χώρου αυτού... Εάν είναι αφορολόγητα τα καταστήματα οκ αλλά εάν δεν είναι νομίζω ότι είναι παράλογο.. Συμφέρει αυτούς που έκαναν την επένδυση να μην έχουν πελατεία απ΄ολη την πόλη και να περιορίζονται μόνο σε όσους ταξιδεύουν? αναρωτιέμαι... Ποια είναι η γνώμη σας?
asemas
Ερώτηση κρίσεως (άσχετη με τα προηγούμενα, σόρι) : έχει δοκιμάσει κανείς ισκέντερ κεμπάπ από το μαγαζάκι δίπλα στην Ροτόντα να μου πει αν αξίζει; Πέρασα και μου έκανε κάτι, αλλά ήταν κλειστό εκείνη την ώρα...
Lycium
@ταβερνοαλάνι, την ίδια ώρα κάπου αλλού, https://eleftheriaonline.gr/local/koinonia/item/245995-messinia-megalo-karxarioeides-alieytike-sta-anoixta-tis-kyparissias
dokimastis
@ταβερνοαλάνι: και ίδια ιστορία πρέπει να είναι με τον γόνο. Αν και, αν έχω καταλάβει καλά, τρώμε κανονικά τον γόνο του καλαμαριού, γιατί υπάρχει υπερ-αρκετό.
ταβερνοαλάνι
@dokimastis, διόρθωση: υπάρχει απαγόρευση ως προς το μέγεθος, αλλά όχι προς την περίοδο αλίευσης όπως υπονοεί το κείμενο της WWF και λανθασμένα νόμιζα. Απλώς προτείνεται στην περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών να μην καταναλώνονται γιατί έχει παραγίνει το κακό. Επίσης απαγορεύονται εντελώς κάποια συγκεκριμένα είδη: πίνα, πετροσωλήνες, λευκός καρχαρίας, καρχαρίας σαπουνάς/προσκυνητής.

Ιδού απαγορεύσεις από το site του λιμενικού: http://old.hcg.gr/node/272

Και δύο σχετικά άρθρα από το Αρχιπέλαγος (οι τύποι κάνουν τρομερή δουλειά στα Δωδεκάνησα) και την iSea (οργάνωση από Θεσσαλονίκη):

https://archipelago.gr/prostatevomena-idi-petrosolines-pines/

https://isea.com.gr/wp-content/uploads/2018/02/iSea_%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CC%81%CF%82%CE%9D%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B9%CC%81%CE%B1%CE%95%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CC%81%CF%82%CE%91%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CC%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CC%81%CE%B4%CE%B1-.pdf
ταβερνοαλάνι
@dokimastis, δυστυχώς όχι, τα δίχτυα δεν κάνουν διακρίσεις και δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη τεχνικές για να γίνεται επιλεκτική αλίευση. Η περίοδος αναπαραγωγής του κολιού είναι Ιούλιο-Αύγουστο, και βάσει εθνικής νομοθεσίας απαγορεύεται η αλίευσή του μόνο τους 2 μήνες αυτούς (και με ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος 18 εκατοστά, δες εδώ https://fishguide.wwf.gr/species/scomber-japonicus/). Αλλά γενικά όταν βλέπω μικρά ψάρια με αυγά στεναχωριέμαι, παρόλο που είναι νόστιμα, γιατί το θέμα της υπεραλίευσης είναι σοβαρό πρόβλημα και αρκετά δύσκολο στην επίλυσή του και με ανησυχεί για το τι θα γίνει στο μέλλον.
dokimastis
@ταβερνοαλανι σχετικά με Μαντείο: υπάρχει τρόπος να ξέρουν οι ψαράδες αν το ψάρι είναι αβγωμενο, ή γενικά το λες;
ταβερνοαλάνι
Άκουσα χθες βράδυ από έναν γνωστό μου ότι ο Δημήτρης Τσαρουχάς έφυγε από το γνωστό πατσατζίδικο, και πως πλέον το τρέχει μια εντελώς νέα ομάδα και με νέα μαστόρια στο καζάνι. Αληθεύει;
panos08
dokimasti συνηθως την παταω, μαλλον βουλωμενη μυτη εχω...:)
dokimastis
@panos08 οι άνθρωποι που ταξιδεύουν είναι οι καλύτεροι ερευνητές, γιατί ψάχνουν και βρίσκουν πληροφορίες και τα καλύτερα μέρη!

"Όποιος γυρίζει, μυρίζει" έλεγε η μάνα μου.
ταβερνοαλάνι
@Vosvozis, τι να πω μπορεί να έχεις και δίκιο, το σε ποιο βαθμό είχε εμπλοκή ο Φώτης σε Φωλιά και Σέμπρικο δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι, έχω ακούσει μόνο, και από αυτά που άκουσα είχε εμπλακεί σίγουρα στη Φωλιά. Τέλος πάντων, τον Λουκάκη τον πετυχαίνει κανείς εύκολα στο +Τροφή ή στη Μούργα, άρα θα το ξεδιαλύνουμε τον γρίφο :)
Vosvozis
@timos zisis @varethika ton prologo @ταβερνοαλανι ο Φώτης Φωτεινογλου δεν είχε καμία σχέση με το στήσιμο της κουζίνας του Σεμπρικο ή της Φωλιάς αποσο γνωρίζω,ειδικά για το Σεμπρικο την χρονολογία που άνοιξε ο Φώτης ήδη είχε κλείσει το μπακάλικο και εργαζόταν Αθήνα στο Σαλαντίν αν δεν κάνω λάθος. Συνδέεται φιλικά με τον Γιάννη Λουκάκη αλλά δεν είχε ανάμειξη στο στήσιμο των Φωλιά και Σεμπρικο αν δεν με απατά η μνήμη μου. Για λεπτομέρειες στις χρονολογίες μπορούν αυτοί που γνωρίζουν κάποιον από τους δύο να ρωτήσουν. Συντροφικά πάντα...
Lycium
Με αφορμή πρόσφατη εικόνα λογαριασμού, δεν ξέρω αν είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης, αλλά έτυχε να διαβάσω και αυτό το επίσης πολύ πρόσφατο άρθρο.
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1617596/enosi-prostasias-katanaloton-kritis-den-epitrepetai-i-hreosi-kouver/
ταβερνοαλάνι
@timos συμφωνώ απόλυτα, προσωπικά έτσι όπως το βίωσα, θεωρώ ότι η αρχή έγινε στη Νέα Φωλιά όπου τα πρώτα χρόνια παίξανε πολύ δυνατή μπαλίτσα (νομίζω 2009-2012;), και με την εξέλιξη μετά σε Σέμπρικο, Πεζοδρόμο κτλ γίνανε ωραία πράγματα στην πόλη. Ρισπέκτ και από μένα σε Φωτεινόγλου + Λουκάκη, και μακάρι για μας που τρώμε, να υπάρξουν και άλλοι συνεχιστές που θα εξελίξουν το χαρακτηριστικό μαγειρικό στυλ αυτό που έχουν.
varethika ton prologo
@timos ZISSIS σωστες όλες οι αναφορές σου χρονολογικά ξέχασες μόνο το μπακάλικο που είχε ο Φώτης στην Μπαλάνου μετέπειτα Σαλουμερια και απέναντι για ένα διάστημα δούλευε ο Γιάννης μαζί με την μητέρα του στο χρυσόψαρο
timos zisis
ας παμε εδω μην κουραζουμε το μαγαζι :) ο φωτης ηταν αυτος που εφιαξε τις 4 εποχες πριν πολλα χρονια (2002-3 ισως και λιγο νωριτερα. το πουλησε το 2007 και μετα μαζι με το γιαννη εφιαξαν τις κουζινες αυτων των μαγαζιων (νεα φωλια, σεμπρικο) μεχρι που ο καθενας τραβηξε το δρομο του. ο ενας για αθηνα και ο αλλος για την αγιας σοφιας. απο εκει κι επειτα και οι δυο μας εχουν δωσει ακομα καλυτερες εμπειριες. πεζοδρομος 1, πεζοδρομος 2, μουργα (γιαννης λουκακης), saladin, σευχελες, φιτα (Φώτης Φωτεινογλου). τους παρακολουθω και τους ακολουθω χρονια. για μενα απο τους τοπ μαγειρες της ελληνικης κουζινας με πολυ χαμηλο προφιλ.
Nίκος©
@jimador στον Σώγαμπρο αν ζητήσεις σου κανονίζει με φίλους του κυνηγούς. Είχα πετύχει παρέα να τρώνε και να φτύνουν τα σκάγια και ρώτησα.
Koutmatzan
@jimador παντως στο the mart και σε αντίστοιχες αλυσίδες πουλάνε κατεψυγμένα κομμάτια κρεατος από ελάφια αγριογούρουνα, λαγούς και ότι θες.. Αυτά τα αγοράζουν και τα πουλάνε ως "κηνυγι".. Μπορείς να πας στο the mart και να το διαπιστώσεις με μια αναζήτηση