κους κους ταβερνοχωριτών

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΛοιπά
Διεύθυνση
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας
Διαδίκτυο
Ωράριο
Λέξεις κλειδιά

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Για γενικό και αόριστο chat, αλλά μόνο προσοχή μην κουράζουμε γενικά τον μέσο αναγνώστη.

Εικόνες (11)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Ρομποτική ψησταριά
[εικόνα]
Μακαρόνια με σάλτσα σε σάντουιτς στην Ιαπωνία (δεν άντεξα να μην το ανεβάσω, sorry. Μια χαρά ήταν!)
[εικόνα]
Καλή Σαρακοστή αλάνια
[εικόνα]
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 1/2
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 2/2
[εικόνα]
Γιορτή τσιγαρίδας (pure cholesterol) στο χωριό Δίλοφο (950 μέτρα υψόμετρο) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης
[εικόνα]
Βλέπε καρτέλα "Σχόλια" με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2023 για την ορθή ερμηνεία του γραφήματος
[εικόνα]
Έτσι για την επιμόρφωση
[εικόνα]
[εικόνα]
ΠΟΕΣΕ Ψήφισμα 16 Νοεμβρίου 2021

Σxόλια (732)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Nίκος© (πριν από 7 μέρες και 12 ώρες)
Στο φεστιβάλ καντίνας νομίζω χάθηκε η μπάλα γενικότερα. Δεν έχει καμία σχέση με την "καντίνα". Street food ψευτογκουρμεδιές είναι. Πάνε οι καλές εποχές με Μαύρο και Αννούλα.... καμ αν, καμ αν...! Φάε μπούκοβο βγάζει γάλα δεν παχαίνει!
Ουαλός (πριν από 8 μέρες και 6 ώρες)
Μια που ανέφερα το φεστιβάλ καντινας: Από πού κι ως πού θεωρούν οι διοργανωτές ιδανική μουσική για να συνοδέψεις ένα ψαγμένο μπέργκερ ή ένα ινδικό κάρι ή churros για γλυκό, τα κλαρίνα, λες κι είσαι σε πανηγύρι του καλοκαιριού και καταβροχθίζεις γουρνοπούλα συνοδεία ρετσίνας; Πήγα τις δύο τελευταίες μέρες και ειδικά τη δεύτερη φορά αναγκάστηκα να φορέσω τα ακουστικά για να γλιτώσω από τη "μουσική" πανδαισία...
bibi (πριν από 18 μέρες και 22 ώρες)
Ζωή και Υγεία Σαντουιτς με αβοκαντο μαργαριτα ολικης μοναστηριακο ψωμι
ολα πολυ καλα και πρωτοποριακα για τα 90ς.
Ειχε ενα κακο συνηθειο οπως και πολυ αλλοι επαγγελματιες, να μην πεταει τιποτα.
Ετσι την μια μερα ετρωγες μια πολυ καλη με σωστη υγρασια πιτα και την αλλη μια στεγνη πεθαμενη πιτα.
Ουαλός (πριν από 19 μέρες και 10 ώρες)
Πριν 1-2 μήνες έκλεισε το Ζωή και Υγεία στην Τσιμισκή 118. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχει μπει στον ΤΧ, πιστεύω πως θα μπορούσε. Είχε διάφορα πιτοειδή, μόνο vegetarian αν δεν κάνω λάθος και ήταν το πρώτο μαγαζί όπου δοκίμασα πίτες ολικής, πίσω στα 90s.
Ragioniè (πριν από 19 μέρες και 10 ώρες)
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις τιμές που έχουν πάρει τον ανήφορο στα γυράδικα ενώ έπονται νέες αυξήσεις οσονούπω

Θεωρώ ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο μιας και ο συνεντευξιαζόμενος παραθέτει αναλυτικά τιμές και κοστολόγια όπου το ρεζουμέ είναι ότι πλέον η κερδοφορία κυμαίνεται μεταξύ 9%-11% αλλά με σαφείς τάσεις προς τα κάτω λόγω επικείμενων αυξήσεων+νέων υποχρεώσεων προς το Κράτος τύπου ψηφιακή κάρτα εργασίας κτλ

https://www.news247.gr/food/enas-souvlatzis-exigei-giati-tha-paei-sta-5-evro-to-souvlaki/


ΥΓ. Διαβάζοντας το άρθρο και ξεκάθαρα ως προσωπική μου εκτίμηση,δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι το νούμερο ένα ψητάδικο κατ'εμέ της Θεσσαλονίκης,το Λαϊκόν, δεν έχει γύρο
varethika ton prologo (πριν από 20 μέρες και 15 ώρες)
https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-news/nolan-new-chef/

Περιγράφει τον David Chang με τον οποίο όντως υπάρχουν συζητήσεις ,προσωπικά το βρίσκω δύσκολο αλλά θα τον ήθελα Αθήνα έστω ως executive
Γιαντράνκα (πριν από 24 μέρες και 22 ώρες)
Παιδιά, σας μερσώ για το ευχάριστο μουσικό διάλειμμα και τις πληροφορίες
aethra (πριν από 25 μέρες και 12 ώρες)
το εστιατόριο που τους έστειλε στο νοσοκομείο τους επιχειρηματίες είναι οι επτά θάλασσες...
NikosMichelinJo (πριν από 25 μέρες και 20 ώρες)
Μουσικό διάλειμμα, Γιατράνκα:
https://www.youtube.com/watch?v=lMST3H69-Os
Γιαντράνκα (πριν από 26 μέρες και 14 ώρες)
Μα ποιο να είναι..;
Rat Pack
Με μπέρδεψε το Ν Αιγαίο γιατί αναφέρουν και Δωδεκάνησα αλλά όντος έτσι είναι.
Απολογούμαι.
Σε γενικές γραμμές όμως όλα είναι στον Νότο, Χαλκιδική, Β. Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία είναι σχεδόν ανύπαρκτα τουριστικά.
Thanasis
Οκ, έτσι βγάζει και παρα βγάζει νόημα. Λογικό να φτάνει την Κρήτη και να έχει τέτοια διαφορά με την Χαλκιδική. Μη σου πω ότι μου φαίνεται και μικρή η διαφορά. Στις καλές εποχές παίζει μέρη σαν το Super Paradise να είχαν τον ίδιο τζίρο με ολόκληρο το δεύτερο πόδι (προφανώς υπερβάλω αλλά καταλαβαίνετε). Το 2.3% της Χαλκιδικής σε σχέση με το 26% για ολόκληρη την Κρήτη που είναι κράτος εν κράτη μου φαινόταν πολύ λογικό. Αλλά 26% για Κρήτη και 27% για Ρόδο δεν μπορούσα να το χωνέψω με τίποτα.
zaknafein
Αυτό που έγραψε μόλις τώρα ο ThomasDim μπήκα να γράψω κι εγώ. Το 27% αφορά Κυκλάδες + Δωδεκάνησα, όχι μόνο τη Ρόδο.
ThomasDim
@Thanasis, Ratpack: Νομίζω ότι το αίνιγμα του Νότιου Αιγαίου λύνεται πολύ εύκολα από το ότι το 27% δεν αναφέρεται μόνο στη Ρόδο, αλλά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή όλες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σαφώς πιο πιθανό από το να συνεισφέρει μόνη της η Ρόδος το 27% των τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα.
Thanasis
@Rat Pack, για να σου πω την αλήθεια εμένα πάντως δεν μου κάνει τόσο πολύ εντύπωση η διαφορά Χαλκιδικής με Ρόδο/Κρήτη. Αυτό που με σοκάρει πραγματικά είναι το πως η Ρόδος είναι τόσο κοντά στην Κρήτη σε νούμερο. Η Κρήτη είναι τεράστια και έχει όλον το χρόνο τουρισμό πολλών διαφορετικών ... Βαθμίδων. Κάτι δεν καταλαβαίνω σίγουρα. Κατά τα άλλα έχω να πάω στη Ρόδο πάνω από δεκαετία και δεν ξέρω τι συμβαίνει. ΤΟΤΕ όμως μέσα στην πόλη της Ρόδου μας γδέρναν και τρώγαμε σκουπίδια. Προφανώς πολλά θα έχουν αλλάξει, όπως και φαντάζομαι θα υπάρχει και πλουραλισμός επιλογών. Στη Χαλκιδική, νομίζω πως μεγάλο μέρος για αυτά τα νούμερα είναι ακριβώς το ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα πεντάστερα, και μαζεύεται πολύ τουρισμός από Βαλκάνια σε μικρότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολύ χαμηλότερο κόστος (και με μεγάλο μέρος χωρίς να δηλώνεται). Τώρα με την νοοτροπία που υπάρχει στη Χαλκιδική, φοβάμαι πως αν γινόταν επενδύσεις με περισσότερα πεντάστερα, οι τιμές που ήδη έχουν ξεφύγει θα ξεφύγουν και άλλο.
Rat Pack
@Thanasis
Σωστά βλέπουμε Χαλκιδική και νομίζουμε ότι είναι πολύ μεγάλη.
Για την ακρίβεια, η έκταση της χαλκιδικής είναι 2,918 km2 (χωρίς το 3ο πόδι), αλλά τα τουριστικά είναι, δήμος Σιθωνίας 514 km2, δήμος Κασσάνδρας 333 km2
Δηλ. 850 km2

Ρόδος. 1408 km2
Κρήτη 8336 km2

H ποσοστιαία αναντιστοιχία παραμένει γιγαντιαία.
2.3% έναντι 26 και 27%

Από πρόσφατη εμπειρία στην Ρόδο οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες και πιο γήινες από την Χαλκιδική. Η δε ποιότητα πολύ ανώτερη.

Δεν έχω άποψη για Κατερίνη αλλά έχω ακούσει ότι έχουν γίνει σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις και είχε πολύ κόσμο φέτος.
Thanasis
Παντού υπάρχει στον τουρισμό και η φιλοσοφία της αρπαχτής. Από κει και πέρα κατά την γνώμη μου 2 λόγοι για το φαινόμενο αναφέρθηκαν. 1) Πολύ μικρότερο land mass από Ρόδο και Κρήτη. 2) Βορειότερα, άρα μικρότερη season. Το τρίτο και βασικότερο είναι το κεφάλαιο. Η Χαλκιδική, παρ'όλο που βουλιάζει από τουρισμό αριθμητικά, σε μεγάλο βαθμό έχει τοπικό τουρισμό, καθώς και από τα Βαλκάνια και δεν ελκύει το μεγάλο κεφάλαιο στο βαθμό που συμβαίνει στα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι καλό. Ήδη έχει γίνει πολύ ακριβή για την τοπική οικονομία. Σε αντίθετη περίπτωση θα βιώσουμε ακόμα και στα ημερίσια μπάνια μας φαινόμενα gentrification και σε μερικά χρόνια θα πηγαίνουμε Κατερίνη ή Ασπροβάλτα για καμιά βουτιά. Μιλάω φυσικά για όσους από εμάς βρισκόμαστε πάνω κάτω στη μεσαία τάξη.
aethra
Η Ροδος και η Κρήτη έχουν 6+ μήνες σαιζόν... Η Χαλκιδική έχει +-4 μήνες... Αλλά έχουν και τελείως διαφορετική φιλοσοφία του τουρισμού. Η Χαλκιδική είναι της αρπαχτής, δεν υπάρχει σύγκριση..
Rat Pack
Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό – τέλειωσε το καλοκαίρι.

Στα στου ντόπιου βαλκανιζατέρ λοιπόν.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 η συμμετοχή της Χαλκιδικής στον πανελλαδικό κύκλο εργασιών καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης άγγιξε το 2,3%.

Τη δεύτερη θέση, μετά την Αττική (με τη συμμετοχή της στα τουριστικά έσοδα το 2023 να ανέρχεται στο 32,5%), αναφορικά με τη συνδρομή της στα τουριστικά έσοδα καταλαμβάνει η Θεσσαλονίκη (7% η συμμετοχή της επί του συνόλου).

Με απλά λόγια πάνε στα νησιά και μένουν και Αθήνα κάποιες μέρες οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η Αθήνα γίνεται παγκόσμιος προορισμός.
Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη είναι 6,9 διανυκτερεύσεις.


Πηγή
Πόσο συνεισφέρουν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας
https://www.voria.gr/article/toyrismos-poia-i-symmetohi-tis-b-elladas-sta-synolika-esoda-toy-kladoy

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;
https://insete.gr/wp-content/uploads/2023/07/23-07_Eiserxomenos_Tourismos_Perifereiwn_2022_B.pdf

Το σύνολο του τουρισμού της χώρας για το 2023 σε χοντρά νούμερα, 33εκ αφίξεις δηλαδή πληθυσμός χώρα με τον τουρισμό 33+10=43 εκ να αναλογιστούμε τις υποδομές που έχουμε για τόσο κόσμο.

Πηγή
https://insete.gr/wp-content/uploads/2024/04/23_04_Tourism_and_Greek_Economy_2022-2023-2.pdf


Βλέπουμε πολλά αλλά θα σταθώ στο ότι το <<Σαν την Χαλκιδική δεν έχει>> - μάλλον μας έχει τελειώσει.

Με 2.3% συνεισφορά να βάλλουμε και ορχήστρα….

Πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Να αγιοποιηθεί ο Ταξιάρχης μπας και σαν τον Άγιο Ραφαήλ αποκτήσει θρησκευτικό τουρισμό ;
Nα γίνει αεροδρόμιο στον Άγιο Μάμμα ;

Nα γίνει golf ή να δημιουργηθεί ζώνης απόλυτης ασυδοσίας σε στυλ Φαληράκι, Λαγανά, Μάλια, Κάβο, Άγια Νάπα, κλπ.

Σε αντιδιαστολή Ν Αιγαίο (Ρόδος) 27%, Κρήτη (26%).

Είναι πιο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές ; Έχουν πιο μορφωμένους κατοίκους ;

80-100 πεντάστερα η Ρόδος.

Δεν θα πω τίποτα άλλο…
Παρασκευή σήμερα και άλλη μια εβδομάδα δεν νιώθω Ευρωπαίος.
Καλό βροχερό ΣΚ με υγεία.
ταβερνοαλάνι
Μεταξύ Μελίρρυτου και Exereton στον δρόμο Θέρμης-Praktiker, ανοίγει (ή άνοιξε;) ένας χώρος που ονομάζεται foodcourt και θα έχει διάφορα φαγάδικα, φαντάζομαι τύπου στριτφουντ
dokimastis
@Meister είναι old news. Τότε, το 2019, είχε γίνει μια άνοδος των τιμών των κρεάτων λόγω (λεγόταν) κάποιας ασθένειας στα χοιρινά της Κίνας. Φυσικά, η αύξηση αυτή "χρησίμεψε" για να ανεβούν οι τιμές στα πιτόγυρα ανεπιστρεπτί. Πάντως δεν έχω στοιχεία για το πόσα και αν διεισδύουν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/173697/ti-apanta-to-ypoik-gia-tin-epikeimeni-ayxisi-sto-soyvlaki
Meister
@dokimastis, υπάρχει παρουσία κινεζικών κρεάτων στην εστίαση? Έχουμε στοιχεία για το βαθμό διείσδυσης στην αγορά?
tsimp
@dokimastis: Σχεδόν εξωπραγματικός αριθμός, πλέον. Συγκρινόμενος δε, ως ποσοστό αύξησης, με το αναντίστοιχο ενός κατώτατου μισθού για το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι για γέλια και για κλάματα.
dokimastis
@tsimp (λόρδον 2019):
<<3.40ε ο Γύρος Κοτόπουλο στο χέρι. Τα κινέζικα κρέατα που ανεβαίνουν και το ΦΠΑ που κατεβαίνει και πιάσ'τ' αυγό και κούρευτο. 5ε θα πάει ο γύρος και φαίνεται το πράμα..>>

Όντως φαινόταν το πράμα... ;)
toy
το ξέρω φίλε dokimasis, αυτό ακριβώς θα αυξήσει περισσότερο τον κίνδυνο γιατί θα ξεκινήσουν τα ταξίδια και οι μεταδημοτεύσεις των αμνοεριφίων
γι αυτό και μοιράστηκα τώρα την ανησυχία μου..
dokimastis
Γεια σου φίλε toy

από 19/8/24 επετράπηκαν και ξεκίνησαν οι σφαγές σε κάποιους νομούς.
Ήδη στην Φθιώτιδα στο τέλος της βδομάδας, δηλ ΠΣΚ 23-25/8 έβρισκες πρόβειο κρέας να πωλείται, το οποίο μάς ενημέρωσαν ότι είναι από νέες σφαγές (αν δεν μάς έλεγαν ψεύδη, δηλαδή)
Μάλλον βαδίζουμε προς το τέλος αυτής της κρίσης.
toy
χαιρετώ την ομήγυρη και βάζω ένα θέμα προς συζήτηση, ως μεγάλος λάτρης των αμνοεριφίων.
ολική απαγόρευση σφαγής στην χώρα εδώ και σχεδόν 2 μήνες και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη ταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν κανονικά.
εφιστώ την προσοχή σε όλους και να έχουμε το νου μας..
varethika ton prologo
Οι πίτες της Βούλας μεταφέρονται Αγίας Θεοδώρας
Υπάρχει ανακοίνωση στο fb
Ragioniè
Στην Περαία γύρω στον Οκτώβριο θα ανοίξει "Σολομωνίδης", είναι επίσημο.

Δεν το προσθέτω στο χάρτη γιατί δεν γνωρίζω ακριβή διεύθυνση αλλά θα βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης μεταξύ των "Roma Pizza" και "Ανατολή"
Rat Pack
https://flaginlife.gr/estrella-sto-domes-lake-algarve/
Επίσης ενδιαφέρον.
Rat Pack
@vtp
next weekend
varethika ton prologo
@rat pack είδα το μένου έχει πολύ ενδιαφέρον και τα παιδιά βρίσκονται εκεί καθημερινά δηλαδή όντως μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης chef από Μαιτρ κλπ
Θέλει μια αυτοψία
Rat Pack
Γαστρονομική σύμπραξη στο Domes Noruz Kassandra
https://flaginlife.gr/gastronomiki-sybraxi-sto-domes-noruz-kassandra/
Conx9
City of Gatronomy tης Unesco βέβαια έχει να κάνει με την γαστρονομική κληρονομιά, όχι με την σημερινή κατάσταση της γαστρονομικής σκηνής αλλά πάλι είναι κάτι θετικό
toy
Thessaloniki: UNESCO City of Gastronomy

https://cityofgastronomy.thessaloniki.gr/en/unesco/
Rat Pack
@varethika ton prologo
Συμφωνώ μαζί σου.
Έχουν βάλει έναν νέο υπεύθυνο που συζητά.
Αυτοί που ήρθαν, είδαν και απήλθαν.
varethika ton prologo
@ratpack
Το Μοδιανο δεν κάνει για εστίαση
Και κάτι που είχε ακουστεί για εξώστη με ούζο Μέλαθρον κ διατηρητέο από την στιγμή της ανακοίνωσης (Μάρτιος 2024) μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε βίδα κ υπάρχουν έντονες φήμες για υπαναχώρηση του εκμισθωτή
Όποτε και οι Αθηναίοι δεν τσιμπάνε
Μάλλον ευσέβεις πόθοι είναι
Rat Pack
@Αll
Άκουσα κουτσομπολιά ότι επίκεινται αλλαγές και new entries στην Μοδιάνο.
Προσπαθούν να προσελκύσοιυν εστίαση από Αθήνα.
dokimastis
το συναντήσαμε αυτό με το POS και την κάρτα πρόσφατα στην Φύτρα (Χαριλάου), και μάς ξένισε, αλλά εγώ το είχα υπόψη. Δηλαδή παραγγείλαμε και αμέσως μάς ζήτησαν πληρωμή με το POS. ΥΣΤΕΡΑ ήρθε η παραγγελία.

Κατά τα άλλα, το if/then/else της ιστορίας όταν μπαίνει κι ο παράγων "δεν κόβω αποδείξεις" ή "κόβω μικρές αποδείξεις" είναι πολύ πολύπλοκο!!
anton
Μια εξήγηση ίσως είναι η εξής:

Με τη διασύνδεση ταμειακών και POS, για κάθε ποσό που πληρώνεται μέσω POS εκδίδεται και μια απόδειξη. Επομένως εάν πρώτα έχει εκδοθεί η απόδειξη - που το κατάστημα είναι υποχρεωμένο να φέρει στο τραπέζι με το σερβίρισμα, όπως λέει ο Rosstrobon - και κατά την αποχώρηση ζητήσει ο πελάτης να πληρώσει με POS, θα χτυπηθεί δεύτερη φορά. Επομένως έχουμε τα σενάρια:
α) Επιλέγεται να γίνει πληρωμή με μετρητά, επομένως χτυπιέται προ του σερβιρίσματος η απόδειξη για να συνοδεύει τα είδη, και ο πελάτης πληρώνει όποτε προτιμά.
β) Επιλέγεται γίνει πληρωμή με POS, επομένως αυτή πρέπει να γίνει προ του σερβιρίσματος, προκειμένου η απόδειξη να συνοδεύει τα είδη.
Rosstrobon
Όσοι έχουν ταμειακή υπόκεινται στον νέο νόμο και πρέπει να πληρώσεις εκείνη την στιγμή στο POS, όπως λέει και το ταβερνοαλάνι. Όσοι χρησιμοποιούν φορολογικό μηχανισμό ενώ υπόκεινται και αυτοί στον νέο νόμο, δεν τον εφαρμόζουν, απλά γιατί δεν έχουν βγει ακόμα οι νέοι φορολογικοί μηχανισμοί που συνδέονται με τα POS, κάτι που θα γίνει άμεσα. Χωρίς να είμαι γνώστης, καταλαβαίνω πως τα καταστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά δελτία παραγγελίας και pda, χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς, εξου και η ευελιξία.

Από αυτά που έχω συναντήσει ως τώρα, όταν η ερώτηση γίνεται πριν την παραγγελία είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο σκοπός είναι να μην κοπεί απόδειξη ή να κοπεί μειωμένη, ή να παίξει διαφορετική τιμολόγηση, όταν γίνεται μετά είναι λόγω της νέας νομοθεσίας. Δεν μπορώ να βρω άλλον λόγο για το να νοιάζεται το μαγαζί πως θα πληρώσεις από πριν εφόσον είναι νόμιμο και δεν ψάχνεται να κάνει κάποια παρατυπία. Έτσι και αλλιώς, απ' όσο ξέρω, είναι υποχρεωμένο να φέρει στο τραπέζι την απόδειξη με το σερβίρισμα για να είναι καλυμμένο νομικά σε τυχόν έλεγχο.
Ragioniè
@tavernoalani: Η αλήθεια είναι ότι αυτή την αίσθηση είχα και εγώ, ότι μάλλον αφορά κάτι επί της διαδικασίας χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, αλλά εννοείται δεν έχω ρωτήσει ποτέ το service από τα εκάστοτε παιδιά,όχι βέβαια ότι δεν μπορεί να συμβεί και αυτό που ανέφερε η @irisx
irisx
@ταβερνοαλάνι απλά για να είναι σαφές, η ερώτηση γίνεται πριν καν αρχίσει η παραγγελία και εν προκειμένω πληρώνοντας με μετρητά (στο τέλος) δεν έλαβα απόδειξη, μόνο δελτίο παραγγελίας.
ταβερνοαλάνι
@Ragione & irisx, νομίζω η εξήγηση είναι απλή και δεν πρόκειται για κουτοπονηριά των καταστημάτων: έχει εφαρμοστεί ο νόμος περί διασύνδεσης του POS και της ταμειακής. Που σημαίνει ότι όταν εκδίδεται απόδειξη πρέπει αυτομάτως να πληρώσεις στο POS το αντίστοιχο ποσό. Αναλόγως του τι λογισμικό έχει το κάθε μαγαζί, δημιουργούνται κάποιες πολυπλοκότητες. Π.χ. στο Hemingway σε αναγκάζουν σε κάθε παραγγελία να σηκώνεσαι στο ταμείο να τους πληρώσεις. Τα μαγαζιά που έχουν λογισμικό με δυνατότητα έκδοσης δελτίου παραγγελίας κάπως το χειρίζονται πιο ευέλικτα. Η ερώτηση "μετρητά ή κάρτα", πλέον ακούγεται στην πλειοψηφία των καταστημάτων. Αναλυτικότερη εξήγηση ας δώσει κάποιο πιο σχετικό μέλος γιατί οι γνώσεις μου κάπου εδώ σταματάνε.
irisx
@Ragionie συνέβη και σε εμένα πρόσφατα σε μεζεδοπωλείο της Χαλκιδικής, και «προφανώς» σε όσα τραπέζια επέλεγαν μετρητά ερχόταν δελτίο παραγγελίας αντί για απόδειξη.
Ragioniè
Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αλλά ευγενικά θα πω ότι είναι τουλάχιστον άβολο όταν ερωτούμαστε και πριν καν παραγγείλουμε αν θα πληρώσουμε με κάρτα ή μετρητά....
ταβερνοαλάνι
@Thanasis, σχετικά με το Λαϊκόν, όντως όπως υποψιάστηκες η πληροφορία που έδωσες δεν μπορεί να δημοσιευτεί εδώ. Παρόλο που έχει αξία για τους αναγνώστες, παραμένει όμως προσωπικό τους δεδομένο (εκτός και αν το έχουν ανακοινώσει δημοσίως), επομένως έσβησα την επίμαχη ατάκα και κράτησα τα υπόλοιπα.
Σταύρος
Ωρέ, πού πάμε ρε... !
https://cityportal.gr/agrinio-toy-espasan-to-kefali-me-siderenio-gklop-giati-de-toys-arese-to-fagito/
Σταύρος
Γιορτή γεύσεων: Γεύσεις Ιστορίας της Ε.Ε.:

https://cityportal.gr/giorti-geyseon-sti-thessaloniki-geyseis-istorias-tis-e-e-eleytheri-eisodos/
varethika ton prologo
Από τα χθεσινά βραβεία F&L για τα οποία δεν θέλω να μπω πάλι σε ανούσια κουβέντα περί βραβείων κλπ ποιοι το άξιζαν οι ποιοι έχουν καλό PR (όπως κάνουμε κάθε χρόνο δλδ)
Θα ήθελα να αναφέρω μόνο τα 10 μαγαζιά που προτείνουν ως τον απόλυτο προορισμό για το 2024
Έχω πάει στα 4/10 για το 2024 και θα ήθελα να μπορέσω να πάω Σιφνο,Κεα , Κέρκυρα Λερο (δύσκολο το βλέπω )

THE LIST 2024 BY FNL BEST RESTAURANT AWARDS

<<Τα δέκα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε φέτος.
Αυτά είναι τα δέκα εστιατόρια που -για διαφορετικούς λόγους- μας συνάρπασαν περισσότερο αυτή τη χρονιά, αυτά που μας δημιούργησαν τα εντονότερα συναισθήματα, είναι οι δέκα «άχαστες» εμπειρίες! Είναι με δυο λόγια τα εστιατόρια εκείνα που, κατά σειρά προτεραιότητας, πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας για το 2024>>


Μύλος by the sea, Λέρος
Ettrusco, Κέρκυρα
Pharaoh, Αθήνα
Delta Restaurant, Αθήνα
Lygaria, Κέα
Ex-Machina, Αθήνα
Cantina, Σίφνος
Gallina, Αθήνα
Βασιλικός, Καλλίπολη, Μακεδονία
ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Αθήνα
Θου-Βου
Σκλαβενίτης, σημερινές τιμές λιανικής: κοττόπουλο ψητό 7,40 € το κιλό, κοττόπουλο νωπό 2,65 € το κιλό. Και προφανώς αυτοί το αγοράζουν χονδρικώς κάτω από 2,00 € το κιλό, κάπου μεταξύ 1,30 € - 1,50 €. Στα μαγειρεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, μία μερίδα 300 γραμ. μπορεί να τιμάται 5,00 € ή αλλού 10,00 € - 12,00 € ή ακόμη και 20,00 € ή και 30,00 € ή και... 50,00 €. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του πελάτη το πού ακριβώς θα φάει.

Να δούμε τώρα και τον γύρο; Ένα μαγαζί που έχει πολλή δουλειά και ψήνει καθημερινά 300 - 400 κιλά γύρο, αγοράζει προφανώς και σε πολύ καλές τιμές χονδρικής, τουτέστιν περίπου 2,90 € - 3,20 € το κιλό για (ωμό) χοιρινό εισαγωγής λ.χ. από Ολλανδία. Η μερίδα 250 - 300 γραμ. (ψημένου) γύρου μπορεί να τιμάται 7,00 € ή και 9,00 € - 10,00 € ή ακόμη και 15,00 € - 20,00 € στα τουριστικά μέρη ή ίσως και 30,00 € - 40,00 € στο γνωστό νησί, όπου μία μερίδα καλαμαράκια πωλήθηκε πέρσι έναντι 148,50 €... Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του πελάτη το πού ακριβώς θα φάει.

Το κράτος έχει πάψει να κάνει τον χωροφύλακα στους τιμοκαταλόγους. Εναπόκειται στην κρίση του πελάτη να αποφεύγει το «νόμιμο κλέψιμο». Όπως επί παραδείγματι, έστω ότι θέλει κάποιος να αγοράσει από το περίπτερο ένα μπουκαλάκι νερό, αυτό που ΟΛΟΙ οι έμποροι το αγοράζουν χονδρικώς από 0,06 € έως 0,09 € ή άντε το πολύ 0,10 € τα 500 ml. Αν λοιπόν σου ζητήσουν 0,50 € για ένα μπουκαλάκι παγωμένο νεράκι θα τα δώσεις. Αν όμως σου πει ο περιπτεράς ότι το νεράκι έχει 3,00 € ή 5,00 €, τότε θα τα δώσεις; Μάλλον όχι, θα πας στο επόμενο περίπτερο, ακόμη κι αν χρειαστεί να περπατήσεις άλλα 500 ή 800 μ. μέσα στο λιοπύρι. Και πάλι όμως, είναι ΕΠΙΛΟΓΗ σου να δώσεις 3,00 € για ένα μπουκάλι νερό. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να το κάνεις με το μαχαίρι στο λαιμό. Επαναλαμβάνω: αναφέρομαι σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Στο εστιατόριο οι τιμές μπορεί και να ξεφεύγουν υπερβολικά. Θυμάμαι αμυδρά κάποτε πριν χρόνια είχα βρεθεί σε ένα εστιατόριο, όπου το 1 λίτρο εμφιαλωμένο νεράκι είχε 12,00 € ή 13,00 €, δεν θυμάμαι ακριβώς.

Αισχροκερδώ ή κερδοσκοπώ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μετέρχομαι και παράνομες μεθόδους. Σημαίνει ότι χρησιμοποιώ κάθε θεμιτό (ή ίσως καμιά φορά και αθέμιτο) μέσο για να μεγιστοποιήσω (συνήθως νομίμως) τα κέρδη μου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα.
varethika ton prologo
Επειδή είδα στα σχόλια τιμες για ψητό κοτόπουλο 18-19 ευρώ
Πήρα για πλακα ενα ψητό κοτοπουπο από τα lidl και ήταν απίθανο σε τιμή 7,90
Θα ξανά έπαιρνα πολύ άνετα
Thanasis
Ευχαριστώ @nick.
nicksugar3
Kαλημερα. Επειδή η βάση μου είναι η εξωτική Λήμνος, να πω την γνώμη μου. Street food πολύ μέτρια πράγματα στο σύνολο τους. Το καλύτερο είναι το Yafagaki, και για burger το Piccolo. Φτηνά δεν είναι πουθενά. Για μένα βέβαια κάποια μαγαζιά, σαν συνολική εμπειρία αξίζουν.
Μενέλαος για ψάρι στο Διαπόρι, Ανδρέας στα Καμίνια για κρέας, Romeiko για μεζε στην Μύρινα, Μπερεκέτι για μεζε στην Μύρινα, έννοια πο' χς στα Λυχνα για πιο δημιουργική φάση, Red Rock beach bar για τσίπουρο μεζε σε εναλλακτική λίγο ματιά πιο ethnic. Μαντέλα τώρα είναι καλά, καλοκαίρι με τον χαμό εγώ δεν πηγαίνω.
Θου-Βου
@Thanasis
Κατά τη γνώμη μου αξίζουν αυτά:
Μαν-Τέλλα στις Σαρδές
Στης Καλουδίτσας στο Πλατύ
Flomari στην Παραλία Γομάτι
Σώζος στο Πλατύ
Γιαννάκαρος στην Παραλία Θάνους
Ο Πλάτανος στη Μύρινα
Ο Γλάρος στη Μύρινα
Thanasis
Ευχαριστώ @Θου-Βου.
Thanasis
Καλησπέρα. Υπάρχουν προτάσεις για Λήμνο, τόσο για γυράδικα/street food (που λέγαν και στο χωριό μου) όσο και για κανένα ταβερνάκι με καλές τιμές? (Για οικογένεια με παιδιά, όχι για μένα)
thess80
Χθές το βράδυ πέρασα έξω απο το Stavedo στην Καλαμαριά και είδα οτι έχει μετατραπεί σε ουζερί
nicksugar3
O Ξενοφών είναι που είχε στο συρτάρι με τα λεφτά/ρέστα και τα σουτζουκάκια;
Rat Pack
Για τον Ξενοφών το ιστορικό γυράδικο στο κέντρο στην Κομνηνών τι έγινε; Ανοίκιαστο δεκαετίες.
ταβερνοαλάνι
Συμφωνώ απόλυτα με dimitris©.

@stefos αν μάθεις που περίπου βρισκόταν ο Ρουσάκης να τον προσθέσουμε, στο άρθρο που έστειλες δεν γράφει τη διεύθυνση του.
dimitris©
Να πω έτσι και μια γνώμη που έχω σχηματίσει μετά από 4 βαλκανικά ταξίδια τον τελευταίο χρόνο (1 Βουλγαρία, 2 Βόρεια Μακεδονία, 1 Σερβία). Δυστυχώς τα Βαλκάνια είναι τραγικά στο θέμα φαγητό. Πουθενά δεν μπορώ να πω ότι ευχαριστήθηκα φαγητό σε αυτές τις χώρες, ίσως κάποια μεμονωμένα μαγαζιά είναι αξιοπρεπή αλλά γενικά μετριότητες.

Οι μόνες χώρες που πραγματικά σώζουν την κατάσταση στην περιοχή είναι η Ελλάδα (νομίζω ότι βρίσκεις εύκολα πραγματικά καλό φαγητό και στις πόλεις αλλά και στην επαρχία, υπάρχει βέβαια και σαβούρα αλλά αν διαβάσεις βρίσκεις) και φυσικά η Τουρκία που είναι μια κατηγορία μόνη της και είναι για μένα γαστρονομικός παράδεισος.
stefos
Καλησπέρα και χρονια πολλα για όλες τις ημερες. Φιλος Κοζανίτης μου ειπε οτι στα νιατα του εχει φαει τον καλύτερο μοσχαρίσιο γυρο στον Ρουσσακη στην Πτολεμαϊδα αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει πλεον, ηλπιζα οτι θα υπήρχε αναφορα εδω στο νεκροταφείο.https://e-ptolemeos.gr/o-gyros-toy-roysaki-stin-ptolema-da-to-1975
Rat Pack
Χρόνια πολλά σε όλους.

666 τα σχόλια οπότε πλέον 667
Κίτσος
@dokimastis: Όχι, δεν το έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο μαγαζί. Το "ρωμιός" είναι δικιά μου παντέντα-έκφραση που χρησιμοποιώ για χαβαλέ στα πλαίσια του βυζαντινού εθνικισμού που με διακατέχει.
dokimastis
@Κιτσος: υπονοείς ότι το Tost Special συνεχίζει την παράδοση του Τοστ Ρωμιός;;
Σταύρος
Σχόλιο πάνω στο σχόλιο του AG στο "Vivoli" : Α, γεια σου AG ,η πίκρα του Illy δεν παλεύεται με τίποτα! Προσωπικά προτιμώ Segafredo & Hausbrandt.
dallas
Utopia taproom εβαλε pinsa menu 18.00 με 24.00. 4 επιλογές. Επιτέλους να μασαμε κάτι με τις μπίρες.
ταβερνοαλάνι
Nikolas ο καφές είναι εκτός θεματολογίας του σάιτ. Αν σχολιάσεις τον καφέ σε μαγαζί που έχει φαγητό, είσαι μέσα, αλλά μαγαζιά που δεν ταιριάζουν στον ταβερνοχώρο, είσαι εκτός. Αντίστοιχα είναι με τα cocktails, τις μπύρες, τα προϊόντα ντελικατέσεν κτλ.

Τώρα αν θέλετε μια φορά να ανταλλάξετε μεταξύ σας πληροφορίες στο νήμα με τις προτάσεις, κάνε εκεί μια συγκεκριμένη ερώτηση του τι ψάχνεις, και νομίζω ότι θα δείξουν ανοχή οι αναγνώστες για λίγο off-topic. Αν ξεφύγει το θέμα, το σταματάμε.
Nikolas
Μπορεί παρακαλουμε να μπει ένα ξεχωριστό session για τους afficionados του καφέ? Κυνηγάω στα σχόλια καμμιά νύξη περί καφέ αλλά δεν είναι το ίδιο...
ταβερνοαλάνι
@Ουαλός, ναι έχει νόημα αυτό που λες, το σημειώνω, αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα... :)
Ουαλός
Ιδέα: Θα μπορούσε πιθανώς να μπει χάρτης ειδικά για τα "προσεχώς" καταστήματα (αντίστοιχος με εκείνον του νεκροταφείου);
Rat Pack
@Ταβερνοαλάνι

... πλάκα κάνω ... δεν με χωράει το σμόκιν μου .... αλλά το ξαναβλέπουμε όταν βγεις στην σύνταξη ;)
ταβερνοαλάνι
@Rat Pack, περνάω μια περίοδο που δεν έχω χρόνο και κουράγιο να ασχοληθώ περισσότερο απ' ότι ασχολούμαι ήδη με τον ταβερνοχώρο. Ακούω διοργάνωση βραβείων και έξτρα δουλειά, και με πιάνει κρύος ιδρώτας... :)

Προφανώς όποιος θέλει να γράψει τα προσωπικά του αγαπημένα μαγαζιά του έτους, όπως είχε κάνει ο Thanasis, είναι ευπρόσδεκτο στα πλαίσια που έτσι και αλλιώς μοιραζόμαστε προτάσεις εστίασης μεταξύ μας. Για να γίνει κάτι πιο οργανωμένο, θέλει σοβαρή δουλειά, διάλογο για τις κατηγορίες βράβευσης που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες, αποσαφήνιση κριτηρίων, ορισμός γεωγραφικής περιοχής, διασφάλιση αντικειμενικότητας με διάφορους τρόπους κτλ κτλ. Χαβαλέ θα είχε, αλλά για όταν θα βγω στη σύνταξη!
Conx9
@teris3 μόνο πού το καινούριο μαγαζί και η ιδιοκτησία δεν έχουν καμία σχέση με το παλιό Tiffany's, όπως δήλωσαν οι παλιοί ιδιοκτήτες σε διαδυκτιακά μέσα της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιούν μόνο το όνομα (και τον χώρο βέβαια).
toy
αλήθεια το Moldee ??
Thanasis
Rat Pack, ωραία ιδέα. Είχα κάνει κάτι παρόμοιο με τα TIERs την πρωτοχρονιά. Όσο για το Dome. Ο Τέλης Μυστακίδης πέρα από αυτό, είχε προσπαθήσει να αγοράσει το λιμάνι. Είχε προσπαθήσει να αγοράσει τον ΠΑΟΚ. Γενικά προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του (ή όποιον εξυπηρετεί αν πιστέψουμε τις φήμες, πάντα with a grain of salt βέβαια) στην περιοχή.
Rat Pack
Και ένα δυσάρεστο δεν αναφέρθηκε,
https://www.grtimes.gr/simantika/thessaloniki-sok-ston-xenodocheiako-klado-apo-to-loyketo

Πάει και το εστιατόριο Dome.
Εϊχε executive chef τον Σταμίδη Στέφανο, πολύ καλός.
Rat Pack
@VTP
LOL
Άντε να βάλω και σμόκιν.
Τελετή ... στο ημίχρονο ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ θα ήταν cult.
varethika ton prologo
@Rat pack είμαι μέσα ,αλλά που θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων ταβερνοχωρου ;😂
Προτείνω επίσης να δωθεί τιμητικό βραβείο σε Αδαλακη ως ένας από τους πρώτους πεσόντες του πτωχοπροδρομισμου των Θεσσαλονικέων και σε 2-3 βραβεία σε αυτούς που έφυγαν νωρίς
Επειδή θέλει χορηγούς για όλα αυτά προτείνω μια πρώτη επαφή με Βλαση Τσάκα και νερά Κανταντανια
Koutmatzan
Rat ωραία ιδέα για να υπάρχουν πιο συνοπτικά και πιο αμεσα τα καλυτερα μαγαζιά για κάποιους χρήστες ανά είδος
Rat Pack
@All
Σκούφοι και Ξεσκούφωτοι

Λείπουν πλέον τα απλά ή λαϊκά εστιατόρια από τους σκούφους.
Παλιά είχαμε και Κοντοσώρο, Ναουμίδη, Θωμά, Γαστοδρόμιο, Μπουκαδούρα, Χαρούπι, Γράδα, Μαύρη Θάλασσα, Μαρίνα, Clochard, κλπ. και πιο απλά.

Τα μόνα που φαινόταν απλά είναι το Ches στην Ίο .... σεφ Τσιοτίνης.... false alarm και το Grandma's επίσης στην Ίο ..... σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου ... false alarm again.

Αντιγράψαν τα Michelin .... και δώσαν και κανένα ακόμα.

Και πολύ Sani, μα τόσο πολύ Sani πια ... ούτε σανό να τρώγαμε.

Βραβείο ***κοινού*** Βeefbar Μύκονος !
Το οποίο είναι αλυσίδα στο εξωτερικό.
Το αντίστοιχο στον Αστέρα είναι μαγαζάρα με φοβερή διακόσμηση και κρέας.... απλά.
Αλλά βραβείο κοινού, τστστσ ποιο Μονακό.....
No more comments .... μετά αρχίζουν τα Γαλλικά.

Πολλοί καλοί πλέον ξεσκούφωτοι.

Μήπως να κάνουμε δικά μας βραβεία Tavernohoros ;

Να δώσουμε τα βραβεία μας διαδικτυακά και να τα στείλουμε στα εστιατόρια.

Επιτροπή , VTP, ΘΟΥ-ΒΟΥ, Tsimp, Δοκιμαστής, Thanassis, Γιατράνκα, Piroski, ΑG ψήφος εξωτερικού, πρόεδρος ο ταβερνοαλάνι φυσικά.

.... πλάκα κάνω ... αλλά μήπως .... ;

Να δώσουμε ο καθένας 10 επιλογές σε 4-5 κατηγορίες και το αποτέλεσμα να είναι τα ετήσια βραβεία μας.
varethika ton prologo
@fisher κ γω την ίδια γνώμη έχω και πέρα από την πλακα δεν καταλαβαίνω την θερμη των συμπατριωτών μας Σαλονικιών να υπερασπίζονται ξέρω γώ την ανωτερότητα του γύρου Θεσσαλονίκης (είναι θέμα συζήτησης )
παντως έκαναν σοβαρή έρευνα οι Tik tokers
fisher
Όταν ξεκίνησε η άνοδος στο ηλιέλαιο άρχισαν να πετάνε εξυπνάδες ότι θα τις χρεώνουν ξεχωριστά τις πατάτες κλπ. Μετά μάλλον καταλαβαν ότι θα φανεί το ανέκδοτο του θεσσαλονικιωτικου πιτόγυρου και άλλαξε το παραμύθι. Συμβαίνει εδώ και παρά πολλά χρόνια, πάνω από δέκα που το αθηναϊκό είναι ανώτερο κατά τη γνώμη μου. Κουβέντες περί ποιότητας τις θεωρώ απλά αστείες.
varethika ton prologo
https://www.instagram.com/reel/C5bD2WvsS4j/
Rat Pack
@Koutmatzan
Pulao Rice, Garlic Naan (αν τρως σκόρδο ή απλό), Tikka Masala κοτόπουλο, Butter Chicken, Korma, Mandras.
Αν σας αρέσει το καυτερό πάρε λίγο καυτερό. Το πολύ είναι πάρα πολύ.
varethika ton prologo
@tavernoalani
Πιο πολύ αναφέρομαι στην επικοινωνιακή διαχείρηση του προστίμου μέσω των ΜΜΕ (οι άξιοι ελεγκτές τιμωρήσαν τους παραβάτες άρα το κράτος /κυβερνηση δουλεύει καλά )
ταβερνοαλάνι
@varethika για μένα η απορία είναι κατά πόσο το μαγαζί είχε γραμμένο στα υπόλοιπα είδη το "κτψ" και απλώς ξέχασε να το αναγράψει στο γαλέο, ή κατά πόσο ήταν σκόπιμη και συστηματική παραπλάνηση των πελατών τους και πουλούσαν για φρέσκα τα κατεψυγμένα. Στο πρώτο σενάριο θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ήταν άδικο το πρόστιμο, μια επίπληξη θα ήταν η αναλογική "τιμωρία".

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο τότε διαφωνώ με το σκεπτικό σου, για τους εξής λόγους:

α) Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς βιώνουμε στην καθημερινότητα μικρές ή μεγάλες αδικίες από την μη ορθολογική/αξιοκρατική/δίκαιη λειτουργία του κράτους, δεν με οδηγεί ως καταναλωτής στο να νιώσω συμπόνοια για ένα μαγαζί αν αυτό με κοροϊδεύει σκόπιμα.

β) Αντιπροτείνεις την επίπληξη αντί του προστίμου, αλλά ειδικά στην Ελλάδα όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν βέλτιστα όπως αναφέρεις στο σχόλιό σου, και όπου ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας αδιαφορεί επιδεικτικά για τις επιπλήξεις όσες φορές και αυτές να τους επιδοθούν, δεν βλέπω πως αυτή η πρόταση θα μειώσει τις παραβάσεις. Αντίθετα, νομίζω ότι όσο πιο ελαστικός είναι ο μηχανισμός, τόσο πιο πολύ το καταχρώνται αυτοί που έχουν αποφασίσει να παρανομούν συστηματικά εις βάρος των υπολοίπων, και δυστυχώς δεν είναι λίγοι και έτσι εξωθούν τους τίμιους στα άκρα. Έχουμε πολλά παραδείγματα στην εστίαση όπου η απλή επίπληξη δεν λειτούργησε και τόσο καλά, βλέπε το κάπνισμα όπου μόνο με τον φόβο των προστίμων κάτι έγινε επιτέλους (αν και μετά τον COVID γίνονται βήματα προς τα πίσω), τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία, κτλ.
varethika ton prologo
Όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα έτσι κ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ειναι Κλάιν και να να χαμέ να λέγαμε (οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι έβαλαν 500 ευρώ πρόστιμο στον κακό μαγαζάτορα που δεν ανέγραφε δίπλα στον γαλέο την λέξη κτψ )
Όλο αυτό αποτυπώνεται σε δελτίο τυπου προς τα ΜΜΕ 😂
Υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία Τουριστικής αστυνομίας που μοιράζει πρόστιμα αν δεν υπάρχει το μενού αναρτημένο στα αγγλικά και άλλη ομάδα που ελέγχει αν υπάρχει κατάλογος σε γραφή μπραιγ (με αντίστοιχο πρόστιμο )
Προφανως είμαι υπέρ της τήρησης των νόμων αλλά μιλάμε για θλιβερη κατάσταση ….στο UK υπάρχει το notice βρίσκουν κάποιες παραβάσεις στα καταστήματα και σου δίνουν ένα διάστημα να τα διορθώσεις αν δεν υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα



https://cibum.gr/nea/prostimo-se-oyzeri-mezedopoleio-sti-thessaloniki-gia-ta-katepsygmena/
Koutmatzan
Χαίρεται rat pack τι μου προτείνεις να δοκιμάσω από Indian Gate;
teris3
Το θρυλικό εστιατόριο Tiffanys, που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από περίπου 40 χρόνια λειτουργίας, ξανανοίγει στις 9 Μαίου, με πρωτοβουλία του γνωστού επιχειρηματία της εστίασης, Νίκου Νυφούδη και της ομάδας του.

Όπως μάς λέει ο κ. Νυφούδης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα, όπως άλλωστε και στα άλλα εστιατόριά του.

«Ο Ασημάκης Χανιώτης, ο σεφ που έχει κερδίσει αστέρι Michelin στο Λονδίνο, θα είναι executive chef σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Ωστόσο, το μενού δεν θα είναι μόνο για λίγους και δεν θα είναι μεγάλο, καθώς θέλουμε να είναι όλα φρέσκα. Το Tiffany’s θα ανοίγει από τις 8 το πρωί για καφέ και brunch και θα συνεχίζουμε. Το φαγητό θα έχει βάση το κρέας, ενώ φέρνουμε μια ψησταριά με σούβλες από την Αγγλία, που θα είναι ένα νέο στοιχείο στην καρδιά της πόλης. Ένας σεφ με αστέρι Michelin θα σερβίρει σούβλες…», τονίζει ο κ. Νυφούδης και προσθέτει ότι έμφαση θα δοθεί και στον οινικό χαρακτήρα του μαγαζιού, με ελληνικές και ξένες ταμπέλες κρασιών.

https://www.theopinion.gr/reportaz/epistrefei-sti-thessaloniki-ena-ischyro-brand-tis-estiasis/
Γαργαντούας
Δεν ήθελα να σχολιάσω αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι κάθε τρίμηνο σχεδόν οι τιμές αυξάνονται σε πολλά μαγαζιά. Έχει φτάσει σχεδον παντού 4,5 και με τζατζίκι 4,9 το πίτογυρο με αρκετά μικρή ποσότητα και φλερτάρει το 5 ευρώ χωρίς αλοιφή ενώ κάτω στη βάζουν από μόνοι τους. Δεν μου κάνει επίσης εντύπωση αυτό με την ποσότητα γιατί βλέπω όλοι το τιγκαρουν σε πατάτες. Λίγοι βάζουν πια τουλάχιστον ικανοποιητική ποσότητα και επειδή κατεβαίνω και Αθήνα αλλά έχω και γνωστούς οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω βέβαια αυτό που εκεί χρεώνουν τόσο πολύ το ψωμάκι "σάντουιτς" δεν το έχω καταλάβει.
zaknafein
Λίγο περίεργη η σύγκριση μου φάνηκε βέβαια. Ο γύρος από Θεσσαλονίκη ήταν από τον γύρο της Ελλαδας που σίγουρα δεν κάνει 5,5 ευρώ. Βασικά πουθενά στη Θεσσαλονίκη δεν κάνει 5,50. Επίσης ο φλούτσου έχει κάνει 100 review σε γύρο από Αθηναικά μαγαζιά και πραγματικά κανένα δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο αυτό που διάλεξε για τη σύγκριση με αυτό της Θεσσαλονίκης.
varethika ton prologo
Το έκαναν έχει μόνο 30 γραμμάρια παραπάνω της θεσαλονικη κ κάνει 5,5 ευρώ ,ο αθηναϊκός γυρος έχει 3,80
Ουαλός
Ας κάνουν κάτι αντίστοιχο και με σάντουιτς γύρο, να δω κάτι;
varethika ton prologo
Σκληρές αλήθειες περί μεγέθους και τιμής
Γύρου Θεσσαλονίκης /αθηναιικου σουβλάκι
https://vm.tiktok.com/ZGe5FjnPW/