κους κους ταβερνοχωριτών

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΤαβέρνα
Διεύθυνση
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας
Διαδίκτυο
Ωράριο
Λέξεις κλειδιά

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Για γενικό και αόριστο chat, αλλά μόνο προσοχή μην κουράζουμε γενικά τον μέσο αναγνώστη.

Εικόνες (9)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Καλή Σαρακοστή αλάνια
[εικόνα]
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 1/2
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 2/2
[εικόνα]
Γιορτή τσιγαρίδας (pure cholesterol) στο χωριό Δίλοφο (950 μέτρα υψόμετρο) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης
[εικόνα]
Βλέπε καρτέλα "Σχόλια" με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2023 για την ορθή ερμηνεία του γραφήματος
[εικόνα]
Έτσι για την επιμόρφωση
[εικόνα]
[εικόνα]
ΠΟΕΣΕ Ψήφισμα 16 Νοεμβρίου 2021

Σxόλια (639)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
teris3 (πριν από 2 μέρες και 14 ώρες)
Το θρυλικό εστιατόριο Tiffanys, που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από περίπου 40 χρόνια λειτουργίας, ξανανοίγει στις 9 Μαίου, με πρωτοβουλία του γνωστού επιχειρηματία της εστίασης, Νίκου Νυφούδη και της ομάδας του.

Όπως μάς λέει ο κ. Νυφούδης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κουζίνα, όπως άλλωστε και στα άλλα εστιατόριά του.

«Ο Ασημάκης Χανιώτης, ο σεφ που έχει κερδίσει αστέρι Michelin στο Λονδίνο, θα είναι executive chef σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Ωστόσο, το μενού δεν θα είναι μόνο για λίγους και δεν θα είναι μεγάλο, καθώς θέλουμε να είναι όλα φρέσκα. Το Tiffany’s θα ανοίγει από τις 8 το πρωί για καφέ και brunch και θα συνεχίζουμε. Το φαγητό θα έχει βάση το κρέας, ενώ φέρνουμε μια ψησταριά με σούβλες από την Αγγλία, που θα είναι ένα νέο στοιχείο στην καρδιά της πόλης. Ένας σεφ με αστέρι Michelin θα σερβίρει σούβλες…», τονίζει ο κ. Νυφούδης και προσθέτει ότι έμφαση θα δοθεί και στον οινικό χαρακτήρα του μαγαζιού, με ελληνικές και ξένες ταμπέλες κρασιών.

https://www.theopinion.gr/reportaz/epistrefei-sti-thessaloniki-ena-ischyro-brand-tis-estiasis/
Γαργαντούας (πριν από 5 μέρες και 4 ώρες)
Δεν ήθελα να σχολιάσω αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι κάθε τρίμηνο σχεδόν οι τιμές αυξάνονται σε πολλά μαγαζιά. Έχει φτάσει σχεδον παντού 4,5 και με τζατζίκι 4,9 το πίτογυρο με αρκετά μικρή ποσότητα και φλερτάρει το 5 ευρώ χωρίς αλοιφή ενώ κάτω στη βάζουν από μόνοι τους. Δεν μου κάνει επίσης εντύπωση αυτό με την ποσότητα γιατί βλέπω όλοι το τιγκαρουν σε πατάτες. Λίγοι βάζουν πια τουλάχιστον ικανοποιητική ποσότητα και επειδή κατεβαίνω και Αθήνα αλλά έχω και γνωστούς οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω βέβαια αυτό που εκεί χρεώνουν τόσο πολύ το ψωμάκι "σάντουιτς" δεν το έχω καταλάβει.
zaknafein (πριν από 6 μέρες και 3 ώρες)
Λίγο περίεργη η σύγκριση μου φάνηκε βέβαια. Ο γύρος από Θεσσαλονίκη ήταν από τον γύρο της Ελλαδας που σίγουρα δεν κάνει 5,5 ευρώ. Βασικά πουθενά στη Θεσσαλονίκη δεν κάνει 5,50. Επίσης ο φλούτσου έχει κάνει 100 review σε γύρο από Αθηναικά μαγαζιά και πραγματικά κανένα δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο αυτό που διάλεξε για τη σύγκριση με αυτό της Θεσσαλονίκης.
varethika ton prologo (πριν από 6 μέρες και 7 ώρες)
Το έκαναν έχει μόνο 30 γραμμάρια παραπάνω της θεσαλονικη κ κάνει 5,5 ευρώ ,ο αθηναϊκός γυρος έχει 3,80
Ουαλός (πριν από 6 μέρες και 7 ώρες)
Ας κάνουν κάτι αντίστοιχο και με σάντουιτς γύρο, να δω κάτι;
varethika ton prologo (πριν από 6 μέρες και 8 ώρες)
Σκληρές αλήθειες περί μεγέθους και τιμής
Γύρου Θεσσαλονίκης /αθηναιικου σουβλάκι
https://vm.tiktok.com/ZGe5FjnPW/
varethika ton prologo (πριν από 9 μέρες και 6 ώρες)
Jørgen (πριν από 9 μέρες και 6 ώρες)
dokimastis (πριν από 10 μέρες και 8 ώρες)
@kompomop αυτή εδώ πέτυχα εγώ στο tiktok. Μάλλον είναι άλλη: https://vm.tiktok.com/ZGePPW57k/
varethika ton prologo (πριν από 11 μέρες και 5 ώρες)
@oberon ειπε πολλά είναι μεγάλη η συνέντευξη ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του και την αποκωδικοποιεί οπως νομίζει γιαυτον έβαλα το λινκ για να κρινει ο καθένας από αυτά που θα διαβάσει
OBERON (πριν από 11 μέρες και 6 ώρες)
Κε "βαρέθηκα τον πρόλογο", ξέρεις τι εντύπωση με άφησαν αυτά που είπε? Οτι εδώ ήρθε για να ξεβλαχέψει τους χωριάτες που πηγαίνουν στις χασαποταβέρνες, ενώ στην Αθήνα τους ταϊζει "φαγητό της μαμάς" (γιατί αν τους ταίσει αυτά που κάνει εδώ θα τους βγει 100 ευρώ το άτομο
varethika ton prologo (πριν από 11 μέρες και 18 ώρες)
https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/manolis-papoytsakis-nomizeis-oti-hairetai-o-estiatoras-poy-agorazei-kai-poylaei
ο μανώλης ο μανάβης (πριν από 12 μέρες και 14 ώρες)
Καλησπέρα σας έχετε νεότερα μετά την αλλαγή σκυτάλης στο νάμα;
teris3 (πριν από 13 μέρες και 6 ώρες)
Η Θεσσαλονίκη - συγκρίνοντας αντίστοιχου επιπέδου μαγαζιά - ειναι έως και 30% πιο φτηνή από την Αθήνα, πράγμα πολύ λογικό όταν η Αθήνα απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερα βαλάντια κατά μέσο όρο αλλά και γενικότερα οι Αθηναίοι έχουν μάθει να χρυσοπληρώνουν πράγματα απλά και αυτονόητα στην Θεσσαλονίκη. Δεν αναφέρομαι καν στον τομέα του fine dining, που η Θεσσαλονίκη ειναι σχεδόν ανύπαρκτη κάτι που μαρτυράει και την μέση οικονομική δυνατότητα του κόσμου.
Θυμάμαι σε μια συνέντευξη τον γνωστό Σταγκίδη, οταν είχε ανοίξει το μαγαζί του στην Αθήνα, τον είχαν ρωτήσει σχετικά και απάντησε "μου έκανε εντύπωση που στο κατάστημα Αθηνας κόβαμε κατά μέσο όρο ίδιο αριθμό αποδείξεων με ενα τυπικό κατάστημά μου στην Θεσσαλονίκη, αλλά ο μέσος όρος της απόδειξης ήταν 50% πάνω από την Θεσσαλονίκη". Δηλαδή με την ίδια επισκεψιμότητα, τζίραρε πολύ παραπάνω.
Υ.Γ Γιατί να μην χρεώνει 18€ την μερίδα κεφτέδες αν μπορεί; Κατέβα Αθήνα να δεις πόσο τα χρυσοπληρώνουνε...
varethika ton prologo (πριν από 13 μέρες και 10 ώρες)
Η Θεσσαλονικη είναι 20-30% πιο φθηνή σε εστίαση συγκρίνοντας πάντα αντίστοιχα μαγαζιά
Πιστεύω ότι ο Παπουτσάκης έχει κάθε δικαίωμα μιλωντας σαν καταναλωτής/πελατης, να χαρακτηρίζει την Θεσσαλονίκη πιο φθηνή από την Αθήνα.
Αν πάμε με τον Παπουτσάκη για τσίπουρο στο καφενείο του Θοδωρα θα δώσουμε max 20 euro /ατομο αν πάμε στο Λεσβιον στην Αθήνα θα δώσουμε 30/ατομο με τα ίδια περίπου πιάτα και ποτά
Επισης ως εστιάτορας μπορεί να χρεώνει τα κεφτεδάκια 18 ευρώ σύμφωνα με τα κόστη του και το προσωπικό που απασχολεί νόμιμα. Ένας άνθρωπος παλιός στον χώρο που εκτιμούσα πολύ κάποτε μου έλεγε :
Να μην δουλεύω και να κλείσω το καταλαβαίνω, αλλά να δουλεύω και να κλείσω αυτό δεν το καταλαβαίνω με τίποτα
Rosstrobon (πριν από 13 μέρες και 11 ώρες)
Μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου, είχα περίπου ανά 2 βδομάδες επαφή με την πρωτεύουσα, ζώντας Θεσσαλονίκη. Δεν θεωρώ ότι ο Παπουτσάκης έχει άδικο σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το φαγητό στην Αθήνα ήταν 5-10€ ακριβότερο ανά άτομο σε σχέση με αντίστοιχα μαγαζιά εδώ, το οποίο για εμένα δικαιολογείται γιατί και το γενικότερο κόστος ζωής στην Αθήνα είναι υψηλότερο απ' ότι εδώ, αντιστοίχως και οι απολαβές βέβαια σε πολλές περιπτώσεις. Θα συμφωνήσω στο πιο εύκολοι στο χαμόγελο κλπ, πιο επικοινωνιακοί εδώ, με επιφύλαξη πάντα θεωρώντας πως έχω αποτινάξει εδώ και καιρό τοπικισμούς και άλλες τέτοιες ασθένειες. Αυτό μου το έχουν επιβεβαιώσει και Αθηναίοι. Όχι απαραίτητα στο κομμάτι της εστίασης αλλά στην γενικότερη μεγαλύτερη ευκολία που έχουμε στο να επικοινωνήσουμε σε επίπεδο γειτονιάς ή με άσχετο κόσμο. Στην Αθήνα παίζει ένα γενικότερο μάγκωμα. Από την άλλη θεωρώ άτοπο τελείως να βγαίνουν αυτές οι δηλώσεις με αυτους τους χαρακτηρισμούς από τον άνθρωπο που το μαγαζί του έχει την μερίδα κεφτέδες 18€ που λέει και ο Smirnoff.
dimitris© (πριν από 13 μέρες και 11 ώρες)
Πάντως η Θεσσαλονίκη είναι όντως πολύ πιο φτηνή στο φαγητό (και γενικά) από την Αθήνα.
Smirnoff (πριν από 13 μέρες και 11 ώρες)
Όχι να πλημμυρίσω την συζήτηση (άλλωστε δεν πρόκειται καν να το συνεχίσω, και γιατί δεν θεωρώ ότι έχω κάτι άλλο να ειπώ, αλλά και γιατί έχω καταλήξει ότι είναι ματαιότης ματαιοτήτων - θεωρήστε το δευτερό σχόλιό μου αυτό ολοκλήρωση του hit and run σχολιασμού μου ) αλλά ο κύριο σεφ που μας μιλάει για τις φτωχομάνες που μπορεί ο φτωχαδάκος λαός να βγαίνει δυό φορές τη μέρα έχει το εστιατόριο που σου χρεώνουν μερίδα κεφτέδες 18 ευρώ, κουβέρ ψωμιά 2,5 ευρώ, και μικρό πιάτο ποικιλία τυριών 16 ευρώ έτσι ;

Πραγματικά αν δεν ενοχλείται κανείς με τέτοια κοροιδία ε vanitas vanitatum, et omnia vanitas...
Smirnoff (πριν από 13 μέρες και 12 ώρες)
Η Θεσσαλονίκη είναι πιο φτηνή από Αθήνα στο φαγητό δηλαδή. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω, ή τυφλό τοπικισμό, ή πλήρη και παντελή άγνοια της Αθήνας πέρα από lifestyle και εντυπώσεις τουρίστα. Τα δε συνθήματα για φτωχομάνες δεν θέλω να τα σχολιάσω (κάτι θα έλεγα για πατριούς και τις τρέχουσες μόδες σε adult entertainment, που ταιριάζει περισσότερο στην αντιμετώπιση του καταναλωτή από την εστίαση της πόλης, αλλά είμαστε φάμιλι φρέντλι ιστοσελίδα ας μην το παραβιάσω).
teris3 (πριν από 13 μέρες και 13 ώρες)
Δηλώσεις από τους chef Μανώλη Παπουτσάκη και Σωτήρη Ευαγγέλου στο συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», που διοργάνωσε στην πόλη το Travel.gr σε συνεργασία με το Πρώτο Θέμα:

O Μανώλης Παπουτσάκης, Chef & Co-owner στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα τραπέζια και Pharaoh δήλωσε : "Αίσθησή μου είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα βασικό στοιχείο, που είναι η οικειότητα. Τρώγοντας κανείς στην πόλη αισθάνεται οικεία με το μέρος, αυτή η πόλη έχει ανοικτή καρδιά, συναντάς ανθρώπους που είναι πιο εύκολοι στο χαμόγελο, στην προσέγγιση και αυτό περνάει και στο φαγητό. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αντικειμενικά τρως φθηνά, μπορείς να επισκεφθείς και δύο μαγαζιά την ίδια μέρα για φαγητό. H πόλη παραμένει όμως φτωχομάνα και οι μάγειρες της πόλης πρέπει να βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν δημιουργικά, να μεταχειριστούν με ευφυΐα λίγα υλικά"
και συμπλήρωσε "Η Αθήνα είναι ένας άλλος κόσμος για το φαγητό. Αν ρωτήσετε πάντως έναν μέσο Αθηναίο για το πώς βλέπει γαστρονομικά την πόλη λέει ότι εκεί του δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά φαγητά σε λίγο χρόνο και γεωγραφική εγγύτητα. Ο κόσμος της Αθήνας δηλαδή ψάχνει την αυθεντικότητα που του προσφέρει η Θεσσαλονίκη"

Για όποιον θέλει να διαβάσει όλες τις δηλώσεις:
https://www.travel.gr/how_to_travel/greece-talks/thessaloniki-ena-gastronomiko-faino-2/
Ivan (πριν από 17 μέρες και 9 ώρες)
Δεν μας φτάναν όλα τ αλλά τώρα έχουμε και τον ηλικιακό ρατσισμό στα καταστήματα.
Πλήρωσα 4.5€ μονό & 5,5€ διπλό καπουτσίνο στην Σβώλου (ΕΝ ΜΙΚΡΟ)!!!
Μετά μου "σφυρίξαν" γείτονες ότι δεν θέλει πάνω από 40-45 και γι αυτό έχει δύο καταλόγους.
Όντας 60+ μου κακοφάνηκε.
Ευτυχώς λόγο κιλών στις ταβέρνες δεν προβλέπετε να τρώω πόρτα.
Τρέμετε λιπόσαρκοι....!!!
toy (πριν από 24 μέρες και 10 ώρες)
για κοντοσούβλι όχι, αλλά μια φορά για κάτι κουτσομούρες παραλίγο να γίνει το κακό...
varethika ton prologo (πριν από 24 μέρες και 10 ώρες)
Σε όλους μας εχει συμβεί αλλά δεν μαχαιρώσαμε κανέναν
ταβερνοαλάνι (πριν από 24 μέρες και 10 ώρες)
Σύμφωνα με το newsbomb.gr το τραγικό συμβάν έγινε στο serenata.
toy (πριν από 24 μέρες και 11 ώρες)
dokimastis
Σχετικώς με το θέμα #Μοδιανο, τελικά υπάρχουν 1-2 δημοσιεύματα που λένε για την ερήμωση. Πχ. επεσα πάνω σε αυτό

https://www.iefimerida.gr/politismos/psyhi-agora-modiano-thessaloniki
Eowyn
Ούζου μέλαθρον και Διατηρηταίο...


https://www.voria.gr/article/thessaloniki-dyo-nees-afixeis-stin-agora-modiano
Στέλιος
Αν και τα τελευταία χρόνια η έλλειψη χρόνου και η αναβλητικότητά μου, έχουν οδηγήσει στο να μην είμαι όσο ενεργός θα ήθελα στα σχόλια, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την πρόσφατη τούρτα γενεθλίων μου.

Την ετοίμασε η παρέα μου, με πηγή έμπνευσης την "εμμονή" μου να τσεκάρω και να συμβουλεύομαι τον ταβερνοχώρο πριν πάω οπουδήποτε για φαγητό. :-)

Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλη την κοινότητα που έχει φτιαχτεί εδώ, για το μεράκι και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
Nίκος©
@dokimastis: μοιάζει λίγο, χωρίς να είμαι σίγουρος πρέπει να είναι συγγενές είδος με το μπακαλιάρο (με τεράστια επιφύλαξη)
dokimastis
@ Νίκος(C) & ταβερνοαλάνι: το κοκαλάκι τους μέσα είναι σα μπακαλιαράκι;
ταβερνοαλάνι
Μπράβο, νομίζω έχεις δίκιο
Nίκος©
@ταβερνοαλάνι

Προσφυγάκια πρέπει να είναι
ταβερνοαλάνι
@προς γνώστες ψαριών

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποια καφενεία της Θεσσαλονίκης ονομάζουν "σκάρους" κάτι μακρόστενα ψαράκια που δεν είναι με την καμία σκάροι.

Έχουμε φωτό από αυτούς τους "σκάρους" στα εξής μαγαζιά: Οδύσσεια του Πάνου, Γωνία, Μαντείο, Μπακίρι.

Γνωρίζει κανείς/καμία τι ψάρι είναι; Δεν μου φαίνεται ούτε για γοβιό, ούτε για σαλούβαρδο, ούτε για νταούκι, αλλά είναι κοντά γευστικά.
tsimp
Προσωπικά, συντάσσομαι με το κοινότυπο "όλα είναι θέμα γούστου", που βρίσκει εφαρμογή (σχεδόν) παντού στην κατηγορία του ευ ζην: στις γεύσεις, στις μουσικές, στις ταινίες, στη διασκέδαση κ.ο.κ. Οπότε η κουβέντα περί καλού/κακού [βάλε_ό,τι_θες_εδώ], κατ' εμέ, δεν μπορεί παρά να κινείται στη δημιουργική σφαίρα, μέσα στην/από την οποία γνωρίζεις το άγνωστο, συμφωνείς ή διαφωνείς με πάθος, ενδεχομένως προβληματίζεισαι, αδιαφορείς, αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών, οι οποίες προκύπτουν μέσα απ' την σμίξη προσωπικού και κοινωνικού παρελθόντος και μέλλοντος στο παρόν.

Η εκμετάλλευση (όχι - τουλάχιστον για την ώρα - κακώς εννοούμενη) αυτών των πεδίων, όπως το φαγητό, η μουσική, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση κ.λπ., που έρχεται αναπόδραστα, είναι που μας συστήνει σε νέες προσλαμβάνουσες, τις οποίες είτε θα απορρίψουμε είτε θα δεχθούμε είτε θα προσπεράσουμε είτε (και το πιο πιθανόν) δε θα γνωρίσουμε καν, είτε επειδή δεν έτυχε είτε γιατί, καλώς ή κακώς, υπάρχουν λογής-λογής αποκλεισμοί.

Όπως και παντού σχεδόν, έτσι κι εδώ, σε αυτή την εκμετάλλευση (που εννοώ "αξιοποίηση διαμέσω") υπεισέρχεται ο παράγοντας που λέγεται χρήμα, οπότε η αξιοποίηση μπορεί εύκολα να μεταστραφεί στην κακώς εννοούμενη εκμετάλλευση (="πονηρια" ή/και "δηθενιά*"), απ' την οποία παλεύουμε να μείνουμε μακριά. Άλλες φορές επιτυχώς, άλλες ανεπιτυχώς.

Σε αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, προσωπικά εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη ενός μέσου όπως το παρόν (με βάση την ίδια την κοινότητα), το οποίο αξιοποιεί έναν απ' τους όλο και περισσότερους τρόπος διάδοσης της πληροφορίας (σε ένα περιβάλλον ινσταγκραμικής προβολής των πάντων), μιας πληροφορίας η οποία κινείται οριζόντια, αφήνοντας -εν πολλοίς και στο μέτρο του δυνατού- απέξω πρακτικές χειραγώγησης οι οποίες επιχειρούνται στα περισσότερα σχεδόν κραταιά μέσα που γνωρίζω.

Έχοντας την πληροφορία ή και καμιά φορά ρισκάροντας, τουλάχιστον ας γεμίζουν τα στομάχια μας, πρωταρχικώς, με ειλικρίνεια. Αν μας αρέσει ή όχι το αποτέλεσμα, είμαστε εδώ για να το συζητάμε :)

* Η "δηθενιά" πάλι σχετική είναι, αλλά - για την οικονομία της συζήτησης και παραμένοντας στο γαστρονομικό σκέλος της κουβέντας - το παράδειγμα του Thanasis με φουά γκρα πτεροδάκτυλου, δίνει εξόχως τον τόνο με τον οποίο χρησιμοποιείται.
Thanasis
@Jimador Ο μόνος μου αστερίσκος είναι σχετικά με τις κοπές, που δεν είναι υψηλή μαγειρική. Είναι το πιο απλό πιάτο που υπάρχει. Ψητό κρέας με αλάτι. Απλά ξεφεύγουν σε τιμές διότι πολύ απλά και το κόστος της πρώτης ύλης είναι παρανοϊκά ακριβό.

Πέρα από αυτό, συμφωνώ με το πνεύμα του ποστ, και έχω ρίξει άπειρο κράξιμο σε μαγαζιά αυτού του ύφους, συχνά όμως, όχι δικαίως. Στην τελική σε μεγάλο βαθμό φταίει και η δικιά μου ανεπάρκεια να κρίνω τέτοιου είδους μαγειρική, καθώς δεν έχω ιδέα, με αποτέλεσμα 9 στις 10 φορές οι γεύσεις να μου φαίνονται ασύνδετες. Άλλοι άνθρωποι που είναι μυημένοι σε αυτή την κουζίνα έχουν πολύ καλύτερα κριτήρια από εμένα. Προσωπικά, καθώς ανήκω στα μεσαία στρώμματα εισοδηματικά, τα ρίσκα που θα πάρω για να δοκιμάσω τέτοια κουζίνα είναι λίγα, επομένως δύσκολα θα μπορέσω να "μυηθώ".

Όπως κορυφαίο είναι ένα μοιρολόι του Πετρολούκα Χαλκιά (που απο μουσικολογικής άποψης δεν είναι καθόλου απλό, αλλά σίγουρα είναι άκρως λαϊκό), κορυφαίο είναι και ένα πολυτροπικό έργο του Igor Stravinsky. Για να εκτιμήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και τα 2, χρειάζεται αντίστοιχη "εκπαίδευση".

Αφήνοντας αυτό στην άκρη όμως, καθώς είμαι μια ζωή βλάχος και κρεατοφάγος, και ξοδεύω το μισό μου εισόδημα στην κρεατοφαγία, θεωρώ πως έχω πολύ καλό κριτήριο στα κρέατα. Όταν λοιπόν σε ένα γκουρμέ εστιατόριο μου φέρουν ένα πιάτο που μοιάζει με το μωρό από το Eraserhead, και έχει μια περιγραφή τύπου "φουά γκρα πτεροδάκτυλου ελευθέρας πτήσης, με φιλέτο προβατίνας μαριναρισμένο σε φραγκοστάφυλα χαμένης Ατλαντίδας", και η προβατίνα μέσα στον όλο χαμό είναι μέτρια ή και κακή (που θα το καταλάβω), αρχίζω και βγάζω καπνούς από τα αυτιά (και αυτό δυστυχώς συμβαίνει συχνά). Υπάρχει το γκουρμέ που είναι όντως υψηλή μαγειρική, υπάρχει και το "γκουρμέ" που είναι απλά δήθεν. Εγώ είμαι ανίκανος να ξεχωρίσω το ένα από το άλλο (με εξαίρεση την πρώτη ύλη στο κρέας).
OBERON
Να δευτερώσω στον φίλο Jimador: πριν κάποια χρόνια πρωθυπουργός πήγε σε -και καλά- γκουρμέ εστιατόριο σε μαγαζί κοντά στο Ποσειδώνιο (έχει κλείσει τώρα). Εφαγε ...αποδομημένο μουσακά και ο άνθρωπος λιμοκτόνησε. Το τι μπινελίκι έπεσε μετά στους συνεργάτες του (από έναν από αυτούς το έμαθα, παλιός φίλος)
Jimador
Καθαρά προσωπική μου άποψη, χωρίς να αποσκοπώ σε κάποιου είδους "φιλιππικό" ή αφορισμούς: Είχαμε παλιότερα ειδικά τόσες ταβέρνες που πρόσφεραν ένα (μικρό ή μεγάλο) εντελώς διαδικαστικό μενού, με τυποποιημένα κρεατικά, προκατ αλοιφές και συνοδευτικά, κτψ κασεροκροκέτες κλπ, και λέγαμε πως μας κοροϊδεύουν.

Έχουμε, σήμερα ειδικά, τις νεοταβέρνες που λανσάρουν μενού με πολύ ιδιαίτερα πιάτα, με κοπές, "υφές", δήθεν εξεζητημένα υλικά, υποψίες σφένδαμου και wine pairing (εσχάτως και water pairing) λες και πας σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας και επίδειξη ουρανίσκων ή μαγειρικών τεχνικών.

Εντάξει, να δεχτώ ότι η μαγειρική μπορεί να γίνει ποοολύ περίπλοκη, και μπράβο της. Όλοι όμως έχουμε φάει ένα απλό πιάτο χειροποίητα κεφτεδάκια ή ένα ψητό ψάρι ή ένα κατσικάκι γάστρας-λουκούμι ή μια ταπεινή καλή πανσέτα στα κάρβουνα, που μας έφτασαν στην απόλυτη απόλαυση. Συγγνώμη, αλλά έτσι νιώθω και χωρίς να είμαι κάνας σαβουροφάης. Και νομίζω πως όλοι που ψάχνουν τις γκουρμεδιές, στην πραγματικότητα κάποια χρόνια πριν "λιποθύμισαν" από λιγούρα μπροστά σε ένα κοντοσούβλι ή μια "βασική" άρτια εκτελεσμένη καρμπονάρα χωρίς αφρούς και πετραχείλια μέσα.

Που θέλω να καταλήξω. Γούστο σας και καπέλο σας να κυνηγάτε το εξεζητημένο και να πληρώνετε για αυτό. Απλά σκεφθείτε μήπως δεν δικαιολογείται τόση υπεροψία από τα γκουρμέ μαγαζιά, για να προσφέρουν κάτι που ίιιισως να μπορεί να συγκριθεί σε απόλαυση με κάτι πολύ πιο απλό, πιο ταπεινό που φάγαμε. Δεν είναι ότι ανακάλυψαν τον τροχό και θα μας φτάσουν σε άλλα επίπεδα απόλαυσης οι "νότες κουφοξυλιάς" στην σαλάτα εσκαρόλ.

Επειδή οι σεφ θέλουν να λένε πως η μαγειρική είναι τέχνη, φανταστείτε έναν ζωγράφο να αναλύει τον πίνακά του μιλώντας για πιτσιλιές μπλε κοβαλτίου κάπου στην άκρη του πίνακα και υφές λευκού με τρία διαφορετικά πινέλα.

Τις προάλλες ψάχναμε καλό εστιατόριο για την επέτειό μας με την κυρά. Τσεκάραμε και περάσαμε από διάφορα προσεγμένα μαγαζιά με κάτι μενού εξεζητημένα, όπου δεν έβρισκες πιάτο χωρίς 1) κάτι γλυκό ανάμεσα στο φαγάκι σου, 2) κάτι που ήθελε γκουγκλάρισμα, 3)κάτι παράξενο σαν συνδυασμό, έως ξεκούδουνο και 4) κάτι που εμφανώς μπήκε για να συμπληρώσει την περιγραφή του πιάτου και να το κάνει να ακούγεται πιο ιδιαίτερο απ'ό,τι ήταν. Τελικά κάτσαμε σε ένα που είχε 5 "βασικά" πιάτα, εστιατορικά κι όχι προκατ, που ήταν εντελώς άδειο, και νιώσαμε πολύ καλύτερα που δώσαμε λίγη δουλίτσα και λίγα λεφτά στα παιδιά εκεί, που ήταν ευγενέστατα και εκτέλεσαν μια χαρά τη δουλειά τους χωρίς φιοριτούρες. Έχουμε κι εμείς μαγαζί και ξέρουμε πόση απελπισία σε πιάνει όταν βλέπεις να μην πατά άνθρωπος.

Απλά λέω, ειδικά για ένα site που ξεκίνησε ως λαϊκό και με σκοπό να ανακαλύπτει/αναδεικνύει τα τίμια λαϊκά μαγαζιά και τα εστιατόρια που δεν σε κοροϊδεύουν, ίσως να το είχαμε κι αυτό στο μυαλό μας, να εντοπίζουμε τη δηθενιά.

Αλλά τα λέω εγώ αυτά, που από κοπές ξέρω μόνο που κόβαμε τον πατσά με ψαλίδι στο χωριό μου...
Rosstrobon
Επειδή αναφέρεται η Μοδιάνο, χωρίς να έχω παρακολουθήσει όλη την συζήτηση...Την επισκεφτηκα πρώτη φορά πριν από 3 μήνες και απογοητεύτηκα. Πάει όλος ο χαρακτηρας, όλο το ύφος. Με λυπεί το ότι προσφέρεται μόνο για επιχειρηματίες που θα τα σκάσουν χοντρά για ένα μαγαζί, χάθηκε όλη η λαϊκότητα και η ταξικότητα της αγοράς, του παζαριού, του μικροπωλητή που θα ζήσει την οικογένεια του μέσα από το μαγαζί του. Τουριστικοποιήθηκε πλήρως, μαζί με αυτήν την εικόνα του επιτηδευμένου εκμοντερνισμού, μόνο θλίψη μου προκάλεσε, χάθηκε όλη η ιστορία της.

υγ. πέρα από αυτά και φίλοι αρχιτέκτονες ρίξανε αρκετό κράξιμο για την κατασκευή, γιατί τουλάχιστον από την μια πλευρά ανεβαίνοντας στον όροφο βρίσκεις σε δοκάρι.
Rat Pack
@VTP
Speachless ... ο νεαρός ονειρεύεται Milos ... δεν ήξερα ότι έψαχνε επενδυτή.
PR ψάχνει από ότι φαίνεται.

@All
Επιτέλους Pret A Manger και ξεκινά από Θεσσαλονίκη.
https://www.naftemporiki.gr/business/1546901/pret-a-manger-sti-thessaloniki-to-proto-katastima-stin-ellada/

Ήρθε η ανάπτυξη !!!
varethika ton prologo
@ratpack
Ήρθε για να μείνει στα εστιατόρια
Εκτός άπο τα 2 εστιατόρια έχει κ street food
Σύντομα θα ανοίξει fine dining με executive 3 αστερο ξένο chef
Ξεκίνησαν κουβέντες για να μπορούν οι Αθηναίοι να τρώνε κ αυτοί τις καλύτερες γαρίδες του κόσμου
Rat Pack
@varethika tp

Respect.
Ενημερωμένος βλέπω και στα κουτσομπολιά !

Η Cherchez la femme είναι 10 χρόνια μεγαλύτερη του και πολύ εντυπωσιακή.
Η κεφαλαιοποίηση του είναι κληρονομιά από τον παππού του ο ίδιος δηλώνει πέραν των ναυτιλιακών - restaurateur με 2 εστιατόρια. Το πρώτο μάλιστα ταβέρνα παλιά και ιστορική.
Το δεύτερο make look & be pompous.
Όπως πολύ σωστά λες το να τον βάλουν και Ν1 σεφ είναι το λιγότερο άκομψο.

Μεταξύ μας, ο προσφιλής εστιάτορας δεν κατάλαβε ποιος είναι και τι κάνει ο συνοδός της ξανθιάς. Δεν του πέρασε από το μυαλό καθόλου δε ότι μπορεί να πήγε να φάει γιατί θέλει να τον αγοράσει μελλοντικά.

Πήγαν να φάνε μόνοι τους...
Κάπως έτσι δεν πήρε το πρώτο του εστιατόριο ;

Μην του το χαλάσεις, άστον με την ανάμνηση της ξανθιάς.

Ma que bella που θα έλεγε και αυτός .... Γαλλικά δεν ξέρει.
varethika ton prologo
@ratpack
Καλη χρόνια επίσης το chef power είναι αστείος θεσμός συμφωνώ επίσης γιατί είναι νουμ 1 φέτος ο Παύλος Κυριακής (ποιος το αποφασίζει και με ποια κριτήρια )
,ο κος που αναφέρεις( με την tv persona που περιγραφεις) έχει 5 billion κεφαλαιοποίηση ,δεν νομίζω ότι επεδίωξε το κεράσμα είναι παρά πολύ κουβαρντάς
Rat Pack
@all
Καλή χρονιά με υγεία !

Τα media Αθηνόραμα, FNL, είναι επιχειρήσεις και έχουν έσοδα από διαφημίσεις, σπόνσορες, EOT, εταιρείες ΗΟRECA και ποτών, κλπ.
Έμεσα ή άμεσα είναι εκ του αποτελέσματος προφανές ότι υπάρχει υποκειμενική- κατευθυνόμενη πιο σωστά προβολή συγκεκριμένων εστιατορίων.
Άποψη μου είναι ότι Μούργα, 10 τραπέζια, κλπ. που αναφέρθηκαν έχουν προκλητικά προνομιακή προβολή.

Αν δεν το είδατε, δείτε το,
https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-topics/chefs-power-list-2023/

Ο σεφ ενός από τα παραπάνω ψηφίστηκε 16ος καλύτερος σεφ στην Ελλάδα και ο Pronzato 18ος, ο Ευαγγέλου 17ος … άνευ άλλου σχολίου.
Ο Σωκράτης ο Μπεληγιάννης του Mαιτρ & Μαργαρίτα δεν χωρούσε στους 100.
Ο Αντώνης Μουστάκης του Extravaganza δεν χωρούσε στους 100.
Ο Στέργιος ο Σούσουρας λέτε να είναι συνωνυμία ;
Iδιοκτήτης στο Τριζόνι είναι ο 96ος καλύτερος σεφ και μάλιστα new entry ! No comment.
Πότε πήγε κάποιος στο Τριζόνι και τον είδε να μαγειρεύει ; Και δεν κρίνω ότι δεν ξέρει μπορεί και να ξέρει που προσωπικά αμφιβάλλω.
Πέραν της πλάκας καλό κάνουν που υπάρχουν αυτοί οι θεσμοί, θετικό το πρόσημο αλλά μερικές φορές έλεος.

ΥΓ.
Από ότι ξέρω τρώνε τζάμπα … και αυτό αμοιβή είναι.

Ανέκδοτο των εορτών.
Στην Αθήνα άνοιξε ένα καινούργιο εστιατόριο που έχει διαφημιστεί πολύ. Το είχα στην bucket list (το έβγαλα μετά από υπόδειξη φίλου που πήγε). Έχει πρόσφατη κριτική και εδώ.
Πάει ένα ζευγάρι για φαγητό σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης παραγγέλλουν εκλεκτά εδέσματα και καλό κρασί, ο εστιάτορας έχει εντυπωσιαστεί από την ξανθιά κυρία που είναι πανέμορφη. Αναρωτιέται που την ξέρω, που την ξέρω….
Τον φωνάζει ο εν λόγο κύριος ξέρεις εγώ ποιος είμαι τον ρωτάει, δεν ξέρω του λέει …. γοητευμένος ο προσφιλής εστιάτορας με την ξανθιά την κοιτάει στα … μάτια. Βρε πια είναι βρε πια είναι.
Η Μενεγάκη δεν είναι, πως την λένε την άλλη…. η Σκορδά δεν είναι…. να μιλάει ο κύριος έχω ένα φοβερό καινούργιο μαγαζί με κρασάρες, με μενού από σεφ με Michelin, να έρθεις Αθήνα σε περιμένω κλπ.
Μπίρι μπίρι τζάμπα το τραπέζι ήθελε και έταζε PR.
Εξαιρετικό γούστο στην ξανθιά βέβαια.
Ρωτάω και εγώ δεν κέρασες τίποτα βρε αποτυχημένε Δον Ζουάν …
Κέρασε ένα κρασί από την καρδιά του και μια φλογερή ματιά από ότι μου είπανε άλλοι.
ταβερνοαλάνι
@varethika, ναι ρε συ, σε πιστεύω απόλυτα σε ότι λες, γι' αυτό με ενδιαφέρει η γνώμη σου. Όπως όμως πιστεύω απόλυτα και την άλλη πηγή μου. Δεν έρχονται απαραίτητα σε αντίθεση τα λεγόμενα σας. Δηλαδή από κάποια μαγαζιά να ζητάνε, και από κάποια άλλα που έτσι και αλλιώς τα θέλουν στις βραβεύσεις τους να μην ζητάνε (βραβεία χωρίς Μούργα δεν γίνεται!). Το Αθηνόραμα που διοργανώνει τους Χρυσούς Σκούφους έχει έσοδα από διαφημιστικές προβολές καταστημάτων στο περιοδικό του, σωστά; (σε αντίθεση με το FNL όπως ανέφερες προηγουμένως ότι δεν έχει)
varethika ton prologo
@tavernoalani
Μαγαζιά από Θεσσαλονίκη και όχι μόνο που ξέρω πολύ καλά και νοοτροπίες ιδιοκτητών και μιλάω μαζί τους μπορω να σου πω ότι δεν έχουν δώσει ποτέ ούτε ευρώ για χρυσό σκούφο η top notch η F&L award
Ξέρω τουλάχιστον 15-20
Μαγαζιά που δεν έχουν δώσει επι σειρά ετών αμοιβή για τα βραβεία τους αναφέρω χαρακτηριστικά Μούργα, Τριζονι (Χαλκιδική) 10 τραπεζια και πολλά ακόμα αλλά ας μην τα γράφω εδώ θα άρα στείλω με mail
ταβερνοαλάνι
@varethika, όχι ότι αλλάζει κάτι ουσιαστικό, αλλά για να είναι ακριβή τα όσα γράψαμε, να αναφέρω ότι έμαθα με βεβαιότητα ότι τελικά οι Χρυσοί Σκούφοι ζητάνε χρήματα για τη βράβευση (ίσως να μην ζητάνε απ' όλα τα μαγαζιά).
ταβερνοαλάνι
@varethika, οκ ναι, έχει λογική η φάση με τους χορηγούς. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
varethika ton prologo
@tavernoalani
Το F&L δεν δέχεται διαφημίσεις από εστιατόρια
Έχει κάποιες μεγάλες εταιρίες κυρίως F&B που χώνουν λεφτά (ποτά, spirit, σαμπάνιες, Lidl,Volvo, εμφιαλωμενα νερα κλπ) μην φαντασθεις επισης ότι όσοι γράφουν εκεί παίρνουν απειρα χρήματα
Η εκδήλωση βράβευσης καλύπτεται 100% από τους χορηγούς
Τα έξοδα ταξιδιών έχουν χορηγό κάποια αεροπορικά
Επιμένω ότι το σύστημα ειναι πιο απλό από ότι φαίνεται και δεν κρύβει κάτι άλλο πέρα από pr, προσωπικές συμπάθειες η αντιπάθειες δεν υπάρχει ανταπόδοση ούτε υποχρέωση ανταπόδοσης (τώρα αν εννοείς αν τρώνε δωρεάν όταν πάνε εκεί κατά 90% συμβαίνει αλλά δεν το βρίσκω μεμπτό)
Thanasis
Και για το φιλοσοφικό του θέματος, τα βραβεία γενικότερα δεν λένε και τίποτα. Το Rocky είχε πάρει το όσκαρ πάνω απο τον Ταξιτζή, ο John Mclaughlin ή ακόμα και οι Led Zeppelin έχουν 1 grammy σε αντίθεση από καλλιτέχνες τύπου Drake που τα παίρνουν με το τσουβάλι κτλ.
ταβερνοαλάνι
@varethika, έτσι για το κους κους, η (υπό διαμόρφωση) γνώμη μου επί του θέματος :)
  • Ναι, το λογικό είναι ότι PR/προσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο.
  • Ναι, το λογικό είναι ότι δεν υπάρχει στυγνή οικονομική δοσοληψία του τύπου "δώσε μου 3 χιλιάρικα για να βραβευτείς".
  • Αλλά το λογικό είναι ότι θα υπάρχει κάποια μορφή οικονομικής δοσοληψίας μεταξύ διοργάνωσης και υποψηφίων καταστημάτων εστίασης, ακόμη και αν δεν έχει ρητά ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δε μπορώ να πιστέψω ότι το FNL βγάζει τόσα λεφτά ως περιοδικό που κάνει τις βραβεύσεις χωρίς τουλάχιστον να προσπαθήσει να καλύψει τα έξοδα της διοργάνωσης. Και το πιο λογικό είναι τα έσοδα να προέρχονται από τα καταστήματα εστίασης που δυνητικά θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Εικάζω, δεν έχω πραγματικά εικόνα.
  • Πάντως και να υπήρχε ανταποδοτική δοσοληψία, προσωπικά δεν με ενοχλεί γιατί δεν απαιτώ ούτε αναμένω από βραβεύσεις που διοργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες να είναι πραγματικά αμερόληπτες και αξιοκρατικές. Θα με σόκαρε το αντίστροφο, δηλαδή αν κάποιος μου έλεγε ότι κατάφερε μια εταιρεία να κάνει βραβεύσεις 100% αμερόληπτα! Γιατί αυτό είναι εντυπωσιακά δύσκολο, να βγάζεις τα προς το ζην αξιολογώντας επιχειρήσεις, αλλά να μην έχεις καμία διάδραση μαζί τους (οικονομική ή κοινωνική) που θα επηρεάζει το αποτέλεσμα!
Thanasis
@Varethika ton prologo, αν μιλάς για μένα δεν μιλούσα για χρηματισμό, αλλά για γνωριμίες κτλ. Όπως είπα δεν ξέρω, δεν με νοιάζει, και επειδή άκουσα πράγματα από εστιάτορες, μπορεί να τίθεται και ζήτημα εμπάθειας ως ένα βαθμό. Η ταβέρνα πάντως δεν είναι κάτι φοβερό. Αν θες τη γνώμη μου, παίζει μεγάλο ρόλο η προώθηση του "τοπικού ", αλλά και απο ελληνικές κοπές έχω φάει πολύ καλύτερες αλλού.
varethika ton prologo
Σχετικά με Ανδρέα Σκοπιά βραβεύσεις κλπ (Χωρίς να έχω πάει ποτέ στου Ανδρέα) θα πω με βεβαιότητα οτι χρυσοί σκουφοι και βραβεία F&L μπορεί να είναι pr, δημόσιες σχέσεις whatever αλλά τα εστιατόρια δεν δίνουν χρήματα ούτε ανταποδοτικά διαφήμιση
Όποτε το αφήγημα αυτό δεν στέκει
Δεν ξέρω γιατί μπήκε ενα μαγαζί τύπου Ανδρέα στα βραβεία και συνεχιζει να βραβεύεται ,αλλά 100% δεν υπάρχει οικονομική ανταπόδοση τα εστιατόρια προς τους φορείς βράβευσης
dallas
Utopia Taproom ωραία επιλογή στην πόλη. Δεν έχει καθόλου φαγητό (δεν υπάρχει κι εδώ σαν σποτ και λογικό, αφού ειναι μπαρ παρά "μπιραρία" με την έννοια που ξέρουμε). Θα τους ήθελα με κάτι πέρα απο φυστίκια για να κατεβαίνει η μπίρα. Παρ' όλα αυτά τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι κάνουν κάποια happenings με κάποια καντίνα απ'έξω αν δεν κάνω λάθος. Λέτε να το καθιερώσουν; Ωραία θα ήταν!
OBERON
Μόνο Λαϊκή αγορά μπορεί να γίνει. Οπως αυτές στις γειτονιές. Βέβαια η διαρρύθμιση παραπέμπει και σε κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει, αλα κόκκινη γειτονιά στο Αμστερνταμ
teris3
Υπόψην για την Μοδιάνο, ότι θεωρητικά στην νέα της μορφή έχει διαθέσιμα 78 καταστήματα. Εκανε εγκαίνια με 38 νοικιασμένα και πλέον λειτουργούν τα 18. Ετοιμάζονται να κλείσουν και τα επόμενα...
Ragioniè
Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ @Rat Pack και @dokimastis περί καταρρεύσεις/ερημοποίησης της Μοδιάνο, μιλώντας τις προάλλες με έναν φίλο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις για την συγκεκριμένη αγορά, μου ανέφερε ότι δυστυχώς ήδη δύο είναι σχεδόν επίσημα ότι θα κλείσουν το ερχόμενο - πολύ σύντομο διάστημα - ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και μερικά ακόμη

Θα αποφύγω προς ώρας να αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους, κρίμα πάντως που μέχρι στιγμής ένα τοπόσημο της πόλης φθίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα
Thanasis
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους. Θα κάνω μια ανασκόπηση του 2023 για τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει, με όποιον τρόπο θέλει.

ΚΡΕΑΣ (πλην γύρου):

S Tier:
- ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ (σταθερά, δεν χρειάζονται σχόλια)

Α Tier:
- ΒΕΡΓΕΣ ΛΑΓΕΣ (παρ' όλη την αντιπάθεια και τις ενστάσεις και την διακύμανση, όταν είναι καλό είναι ΠΟΛΥ καλό)
- ΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ
- L' ALBERO DE LA VITA (Τα 2 τελευταία χάνουν το S Tier, λόγω του ψησίματος σε αέριο αντί για κάρβουνο, το ότι ενώ έχουν καλές κοπές δεν φέρνουν τις κορυφαίες, και επειδή σε γλυκά σαλάτες κτλ. βαράνε στην τιμή χωρίς το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται).

B Tier:
- ΣΟΥΜΑΚΙ (ενώ θεωρώ το πρόβατό του σαν πρώτη ύλη μέτριο, και είμαι κάθετος προς αυτό, έχει γενικά πολύ καλή και προσεγμένη κουζίνα).
- ΜΕΔΟΥΛΙ (σε κάθε επίσκεψη οι εντυπώσεις μου είναι και λίγο χειρότερες, αλλά θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες επιλογές της πόλης για ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ. Όχι τεμάχια - μερίδες).
- ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ (απλά λαϊκά πράγματα, αλλα φτιαγμένα με μεράκι από πολύ καλούς και τίμιους ανθρώπους)
-Θα μπορούσα να προσθέσω καμιά δεκαριά ακόμα εδώ αλλά αυτά μου έκαναν εντύπωση το '23

ΓΥΡΟΣ:

S Tier:
- ΕΞΠΡΕΣ (σταθερά, δεν χρειάζονται σχόλια)

A Tier:
- ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ (Εξαιρετικά τα πάντα και χειροποίητα. Χάνει από το ψήσιμο στο αέριο)
- ΠΑΝΟΣ (Spicy χειροποίητος γύρος, κάρβουνο στα υπόλοιπα)

B Tier:
- ΚΩΣΤΑΣ (Σταθερή αξία, καλός ημιχειροποίητος γύρος)
- ΤΣΟΜΠΑΝΟΣ (δεν είναι κάτι φοβερό, αλλά είναι ο καλύτερος ανατολικά σε "σουβλίσιο" γύρο)
- JUNIOR (Λαϊκός, φτηνός, πάνω από το μέσο όρο)

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

S tier:
- ΔΗΜΟΣ (Σταθερά, δεν χρειάζονται σχόλια)
- ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Φουλ ποιότητα, ασυναγώνιστη μπουγάτσα τυρί)

A Tier:
- BOUGATSART (Δυνατό entry)
- ΜΠΑΝΤΗΣ (ιστορικό μαγαζί, ενδιαφέρουσα μπουγάτσα κιμά με κόκκινη σάλτσα)

Β Tier:
- Μπουγατσάδικο (καθαρή χειροποίητη μπουγάτσα, ευχάριστη έκπληξη)
- Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να προστεθούν εδώ αλλά αυτό για το 2023

ΨΑΡΙ

S tier:
- MΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (σταθερά, χωρίς σχόλια)

A Tier:
- ΜΟΥΡΓΑ (το αγαπημένο μου από τα πιο "δημιουργικά")
- ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ (παρ'ολη την σχετικά αρνητική μου κριτική, είναι ποιοτικό και τα προβλήματα που έχω με αυτού του είδους την κουζίνα έχουν να κάνουν με τα δικά μου κόμπλεξ)

Δεν συνεχίζω γιατί σπάνια τρώω ψάρι έξω

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

S Tier:
- Γ. ΕΛΕΝΙΔΗΣ

Δεν βάζω κανέναν άλλο καθώς υπάρχει πληθώρα ζαχαροπλαστείων που ειδικεύονται σε διαφορετικά πράγματα, αλλά κατά τη γνώμη μου μόνο αυτό αγγίζει αυτιστικά επίπεδα προσήλωσης στην τελειότητα της παρασκευής των λιγοστών τους προϊόντων.

Απωθημένο που δεν έχει δοκιμαστεί: SALONICA RESTAURANT (Είμαι σίγουρος ότι θα πάει high A ή και S Tier όταν το δοκιμάσω).
biscuter
Καλημέρα και καλή χρονιά ,

Τελικά δοκιμάστηκε τριφτή βασιλόπιτα από Ρεσινιώτου και ήταν πολύ καλή . Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας .
Ουαλός
Τελικά από Ρεσινιώτου πήραμε την τριφτή βασιλόπιτα (πάντα παίρνουμε τριφτή, κι ήταν πολύ-πολύ καλή! Τιμή 16 ευρώ, αν τη συγκράτησα καλά (δεν την πήρα εγώ).
ChrisSeriotis
Η Βασιλόπιτα η απλή του Plaisir φέτος δεν παίζεται πάρα πολύ καλή!
ChrisSeriotis
Τρίφτη Βασιλόπιτα έχουν τα Plaisir στην Καραμανλή και στην Ανδριανουπόλεως
βιβλιοφάγος
@varethika Πέρυσι είχαμε πάρει πρώτη φορά από τη Ζάχαρη στη Βυρωνος και ήταν εξαιρετική. Ο μόνος λόγος που δεν θα πάρουμε και φέτος απο'κει είναι επειδή η φετινή..εζυμώθη σπίτι απ'τη σύζυγο ;)
doctor
@biscuter Εχω ακούσει ότι τριφτή ή Σμυρναίικη βασιλόπιτα (της «καλής βραδιάς» την έλεγαν οι Σμυρνιώτες) μπορείς να βρεις στα Δια Χειρός Ρεσινιώτου, Κουκουμέρια, Πολίτισσα και Μουρούζης. Από ποιότητα δεν ξέρω,δεν έχω δοκιμάσει ποτέ,προτιμώ πάντα την κλασσική.
biscuter
Εχει μια εκδοχή Βασιλοπιτας το Ble , την ονομαζει τριφτή, με βαση το αμύγδαλο . Ειχα δοκιμάσει πριν χρονια σε φιλικο σπίτι handmade και ειχα ξετρελαθει! Πήρα πέρσι απο το ble αλλα δεν ηταν το ιδιο . Μηπως γνωρίζετε άλλο ζαχαροπλαστείο - φουρνο , που να εχει αυτή την εκδοχή Βασιλοπιτας; Καλη χρόνια!
varethika ton prologo
Dear all thank you
Ωραίες επιλογές θα διαλέξω 2 διαφορετικές απο ότι μου προτείνατε
Ουαλός
Για βασιλόπιτα νομίζω του Loryan στην Ιασωνίδου (σε αρκετές παραλλαγές) είναι μια πολύ καλή λύση, κι όχι σε ιδιαίτερα εμπορικό δρόμο, οπότε μειώνεται κκ η αναμονή. Προσωπικά από κει θα πάρω αύριο, όπως και πέρσι.
doctor
@varethika Καραΐσκος, σταθερή και διαχρονική υψηλή ποιότητα στη βασιλόπιτα
toy
Μαριάννα http://marianna-glyka.blogspot.com/

Παλιακή, φρέσκια και τίμια βασιλόπιτα
Meister
@varethika αν εννοεις βασιλοπιτα-cake, προτιμω αυτη του Χατζηφωτίου, καλη ποιοτητα βουτυρου και ωραιες νοτες πορτοκαλι.
varethika ton prologo
Θα εκτιμούσα last minute προτασεις από τους συναδέλφους για Καλη βασιλόπιτα Θεσσαλονίκη ;
Seventh
@tavernoalani
Το βιετναμεζικο άνοιξε στην Προξένου Κορομηλά 9.
https://www.instagram.com/cong_streetfood/
Eowyn
@guru, ως "αγόρι με μακριά μαλλιά" που δουλεύει στον Μπεζέ, μάλλον εννοείς τον Μίμη που έτρεχε μέχρι προσφάτως το Μπολιβάρ...
Rat Pack
Σχόλιο εδώ μια και δεν είναι εστιατόριο.
Μπουζουκλερί Ιφιγένεια στο κέντρο.

Καλεσμένος Κυριακή βράδυ.

Αδιανόητη υποκουλτούρα λόγω θαμώνων όχι λόγω μουσικής ή θεάματος.

Πρέπει οι 5/10 να κάπνιζαν.

Άντεξα τον καπνό μια ώρα από υποχρέωση.

Αυτό που δεν μπορούσα να αντέξω ούτε δευτερόλεπτο ήταν να βλέπεις το κάθε αυθάδες τσογλάνι να καπνίζει χωρίς να το ενδιαφέρει ότι απαγορεύεται ή ότι κάποιοι δεν καπνίζουν.

Με τασάκια κλπ όλα σαν τα 80-90s, ντροπή.

Θύμωσα.

ΥΓ.
Πρώην καπνιστής με 3 πακέτα στα ντουζένια μου ημερησίως.
vegan g
Πέρασε κανείς/καμιά έξω απ' το Al qema? Δεν πιάνω τα βάιμπς του μαγαζιού απ' τις φωτό
dokimastis
@piroski σχετ. Ze da Tripa: Ιεροσυλία για εμάς τους πατσαδόφιλους να υπάρχει κάτι που λέγεται Tripa και είναι... κρέπα! :(
Rat Pack
@dokimastis
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Τους ρώτησα δε να μου το εξηγήσουν κιόλας.....
Είναι από αυτές τις λέξεις/έννοιες που τις ακούς λες τις ξέρεις και τελικά τις ξέρεις λάθος.
Αντελήφθην το ανάποδο λοιπόν.
dokimastis
@Ratpack: να με συμπαθας αλλά νομίζω ότι είναι ακριβώς ανάποδα από ό,τι γράφτηκε. Η Trattoria είναι λίγο πιο επίσημη, σχεδόν Ristorante, και η Osteria είναι πιο χαλαρή, και σχεδόν δεν έχει μενού κάποιες φορές. Τουλάχιστον αυτό λένε και δεκάδες σελίδες που περιδιάβηκα

Πχ. https://americadomani.com/7-kinds-of-italian-restaurants-explained/
Rat Pack
@dokimastis
Ναι έτσι είναι, καταρρέει.
Πιστεύω ότι αν την πρότειναν θα ενδιαφερόταν. Έχει δυνατότητες κτιριακής επέκτασης.

Αν και το ιδανικό σημείο για τέτοιο έργο είναι το λιμάνι, έχει και parking, έρχονται και τα κρουαζιερόπλοια.
dokimastis
@Ratpack: δεν το πιστεύω να τους πρότειναν τη Μοδιάνο, γιατί δεν είμαστε στη συνομοταξία των πόλεων που αναφέρεις, κακά τα ψέματα.
Αλλά καλά θα κάνουν να τους προτείνουν ΤΩΡΑ τη Μοδιάνο, μπας και καταφέρουν και την επαναφέρουν, όσο είναι ακόμα καιρός και δεν ερημώσει 100%.
Rat Pack
@Piroski
www.timeout.com

We started with Time Out Market Lisbon in 2014, and since then we’ve opened in New York, Boston, Montreal, Chicago and Dubai (with Porto, Prague, Abu Dhabi, Osaka and some other very cool cities in the pipeline). And now Time Out Market has landed right here in Cape Town…

Έδρα το Λονδίνο από το 1968. Το 95-96 στο Λονδίνο είχαν ένα περιοδικό που έβλεπες τα club, τα events, σε εποχές χωρίς Internet. Ήταν η απόλυτη πηγή ενημέρωσης για διασκέδαση.
Πλέον ψηφιακό. Είναι καλή πηγή ενημέρωσης.

Αναρωτιέμαι αν τους πρότειναν την Μοδιάνο.
dokimastis
@ταβερνοαλανι Άντε, επιτέλους.

Κι εγώ άκουσα φήμες ότι θα ανοίξει ένα σοβαρό Λιβανέζικο σύντομα στην πόλη.
ταβερνοαλάνι
Φήμες μιλάνε για το πρώτο βιετναμέζικο της πόλης στην Καρόλου Ντηλ.
fisher
Φίλε Rat Pack,
Αυτή ακριβώς είναι πάντως η δουλειά του Sommelier και εφόσον διαθέτει το μαγαζί δεν βρίσκω κανένα λόγο να ιδρώσεις. Μπορείς απλά να του δώσεις 2-3 πληροφορίες και να τον αφήσει να κάνει αυτό που ξέρει. Αρκεί να του δώσεις το εύρος τιμής που θέλεις να διαθέσεις και τι θα φάτε και όλα καλά.
Κοιλιόδουλος1
https://www.youtube.com/watch?v=418mhLoCywE

Μπάκολα
Γιαννούλα
Δεληγεωργάκη
Εξπρές
Μαύρη Θάλασσα (ιδιαίτερη μνεία)

Ωραίο βίντεο, μπράβο στα παιδιά.
Jimador
Καλά ε, τι σκέφτηκα τώρα. Δε θα ήταν καταπληκτικό να μπορούσαμε κάπως να βλέπουμε τα τελευταία σχόλια για κάθε κατηγορία; Ή κάπως, τέλος πάντων, να μπορουν να αλληλεπιδρούν τα "Πρόσφατα" με το "Κατηγορίες" ή το "Φίλτρα" (κι ένα φίλτρο για "Ελλάδα/Εξωτερικό" παρεμπιπτόντως).

Δεν έχω ιδέα από σελίδες κλπ, απλά λέω.
fisher
Μεγάλη κουβέντα οι λαικές και το πρόβλημα που δημιουργούν σε μαγαζιά ... πάντως από ότι κατάλαβα άνοιξαν, δεν μπήκε κανένας 2-3 Δευτέρες και πολύ γρήγορα αποφάσισαν να μην ανοίγουν.
dokimastis
@fisher σχετ. Ταψάκι, Αρτάκης: Κακό του κεφαλιού τους που δεν ανοίγουν στη Λαϊκή, νομίζω. Ξέρω μαγαζιά σε γειτονιές, που ζουν σχεδόν μόνο για την εβδομαδιαία λαϊκή τους.
Θου-Βου
@dokimastis, εδώ στο κους κους, στην καρτέλα εικόνες, ανέβασα σε 2 φωτογραφίες «το γλωσσάρι του πατσά» από το βιβλίο της Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη «Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης» (εκδόσεις Παρατηρητής, 1994), σελ. 141-142.
ταβερνοαλάνι
@Rat Pack, τα bar δεν μπαίνουν αν δεν έχουν φαγητό γιατί είναι off-topic, όσο number #1 να έχουν ψηφιστεί, και ασχέτως αν ο AG και ο varethika έχουν να συνεισφέρουν με σχολιασμό. Αν στα bar που έχεις πάει γνωρίζεις ότι έχουν φαγητό (σαν το Paradiso) μπορείς να τα προσθέτεις απευθείας.

Το Casa Cipriani από τον τρόπο που το περιγράφεις μπορεί να μπει στον ταβερνοχώρο. Δεν είναι members-only λέσχη. Βλέπω στο site τους έχουν διάφορα εστιατόρια, δε ξέρω σε ποιο αναφέρεσαι για να το βάλω εγώ, επομένως μπορείς να το προσθέσεις.
stefos
Καλησπέρα σε ολους θα ηθελα να θεσω και εγω ενα θεμα. Εχω την αισθηση τελευταία οτι οταν παραλαμβανω φαγητό σε χάρτινο πακετο υπάρχει συνήθως εντονη μυρωδια απο το υλικό της συσκευασίας. Κοινως το χαρτόνι μυριζει. Μηπως σε μια προσπάθεια μειωσης του κοστους χρησιμοποιούνται πιο φτηνα υλικα συσκευασαιας?
Conx9
στην Ευρώπη το seating δεν αφορά σε πολύ ακριβά εστιατόρια και δεν είναι γενικευμένο. Ίσως σε ιδιαίτερα τουριστικά μέρη.
Γενικά σε ένα πολύ καλό εστιατόριο ο χρόνος πού χρειάζεται για ένα δείπνο είναι περίπου: για μενού 3 πιάτων 2 ώρες, μενού 5 πιάτων 3 ώρες και μενού 7 πιάτων 4+ ώρες.
Smirnoff
A και μια πρόταση για το θέμα ανυπαρξίας ελληνικής απόδοσης του seating. Χρονομέρισμα. Αποδίδει την... αχεμ, ποιότητα και τους όρους της εμπειρίας με ακρίβεια θα έλεγα;
Smirnoff
For whatever it may be worth, ψηφίζω να διατηρηθεί η πολιτική να μην μπαίνουν κριτικές κλειστών λεσχών στον ταβερνοχώρο. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ συμβατή με το ύφος της ιστοσελίδας η μυθοπλαστική Dorsia και ανάλογα της establishments. Αν έμπαιναν σε μια ξεχωριστή καρτέλα πάντως δεν θα είχα αντίρρηση αρκεί, σε καμία απολύτως περίπτωση, να μην έμπαιναν στα newsfeed.
Nίκος©
+1 για AG με το "Αν δεν γουστάρουμε, πολύ απλά δεν πάμε!"

Για τις κρατήσεις καλά κάνουν, γνωρίζω άτομα που κάνουν κράτηση σε 3-4 μαγαζιά και πάνε όπου τους έρθει στο τέλος. Τραγικό και με αυτό τον τρόπο κόψανε απλά αυτό τον κόσμο που ούτως ή άλλως δεν θα πήγαινε. Γιατί να κάνεις ζημιά στο μαγαζί σε μέρες αιχμής; (γιατί μόνο για αυτές τις μέρες ισχύει αυτό). Και επίσης αν το ακυρώσεις σαν άνθρωπος επειδή κάτι έτυχε και όχι 1 ώρα πιο πριν τα επιστρέφουν, αλλά δε το λέει κανείς αυτό.
dokimastis
Συμπτωματικά, μόλις μού πετάχτηκε αυτό στο youtube shorts, από τη Μαύρη Θάλασσα

https://youtube.com/shorts/n2cumqNT1-k

οπότε, προσοχή, γιατί μπορεί τα μαγαζί να κριτικάρει την κριτική σας!! :p
Thanasis
Καλά εδώ που τα λέμε για τους συνηθισμένους πελάτες της Μαύρης Θάλασσας, το 20ευρω είναι απλά τίποτα. Το μαγαζί το απεχθάνομαι, αλλά έχει τύχει να φάω, και πιστεύω ακράδαντα πως έχει το κορυφαίο ψάρι της πόλης (τουλάχιστον). Εννοείται πως πλέον ούτε σε ακτίνα 100 μέτρων.
Κίτσος
https://www.typosthes.gr/thessaloniki/332907_thessaloniki-propliromi-20-eyro/atomo-gia-kratisi-se-gnosto-estiatorio. Ο μουσάτος νεαρός ξαναχτύπησε.

Κατ' εμέ σε μαγαζί όπου τα γκαρσόνια κυκλοφορούνε κουστουμαρισμένα και με ακουστικό στο αυτί σαν τίποτε πράκτορες του FBI σοβαρός άνθρωπος οφείλει να μην πατήσει το ποδάρι του. Επομένως, το 20ευρω λειτουργεί ως για 'μενα ως κίνητρο, ανεξαρτήτως μελλοντικής οικονομικής δυνατότητας, να μην τιμήσω το φτωχοκαπηλειό ετούτο.
Rat Pack
Ξέχασα,

@AG
Συμφωνώ απόλυτα ... μέχρι σημείου στίξης.
Rat Pack
@tavernoalani
Point taken για τα bar.
Μαθαίνω πολύτιμες πληροφορίες από χρήστες που παρακολουθώ.
Προσωπικά πιστεύω ότι χρήστες όπως ο AG και ο VaretikaTP θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολύτιμη γνώση και προφανώς όχι για καφετέριες ή απλά μαγαζιά που δεν υπάρχει λόγος σχολιασμού.
Για παράδειγμα για το Sips η κριτική μου θα ήταν αρνητική και είναι το Ν1 bar στον κόσμο.

Σχετικά με τα Private μαγαζιά... ήμουν έτοιμος να γράψω για το Casa Cipriani στο Μιλάνο. Μπορείς να μπεις αν μένεις στο ξενοδοχείο ή εάν σε έχουν προσκαλέσει. Κανονικά δεν επιτρέπονται ούτε φωτογραφίες αλλά έχω βγάλει μερικές. Είναι πολύ exclusive με αντίστοιχα στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο κλπ. Μπορεί να μην είναι για τον καθένα αλλά δεν αξίζει να δουν και να ακούσουν για μια τέτοια εμπειρία οι χρήστες του tavernohorou ;
Ρητορική η ερώτηση μου, αν συμφωνείς άνοιξε μια καρτέλα. Αν όχι όποιος θέλει πληροφορίες στο Κους Κους

@VTPrologo
Όντως προβοκατόρικο ))
Δεν έχω και χρόνο....
Έχω καμιά για 10-15 μαγαζιά κριτικές και δεν προλαβαίνω.

@All
Σχετικά με το seating.
Στην εποχή μας και δη στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν εφαρμογές όπως το Fork που επιτρέπουν να κλείσεις μέχρι και εστιατόριο με Michelin μέσω εφαρμογής ή internet.
Για να μπορεί να γίνει αυτό πρέπει να γίνει δέσμευση χώρου και χρόνου.

Με αυτό τον τρόπο γλυτώνεις και το "μέσο"... θέλεις να πας στο Χ μαγαζί και παίρνεις και είναι μόνιμα γεμάτο .... και σου λέει ένας φίλος σου έπρεπε να πεις εμένα να σε κλείσω.... εκεί τρελαίνομαι.

Με την εφαρμογή βλέπεις και κλείνεις όταν έχει.

Βέβαια είμαστε σε μια χώρα που πας να πάρεις ταξί ... οι εφαρμογές δεν δουλεύουν... κάτι σαν τον Aντίχριστο αφορισμένες από τους ταξιτζήδες. Πχ. Free now.
Το ίδιο θα γίνει και με τα εστιατόρια, αν και στην Αθήνα κάτι κουνιέται.

Στο εξωτερικό λοιπόν για το dinner έχουν συνήθως 2 seatings, 7-9 και 9-11 όπου συνήθως κλείνει η κουζίνα. Πότε να το βάλει ενδιάμεσα ; Προφανώς κρατάνε λίγα τραπέζια και για walk in.

Στην Ελλάδα το προσωπικό μπορεί να δουλεύει μέχρι να αποφασίσει να τελειώσει την ρετσίνα του κάθε Μήτσος (εμού συμπεριλαμβανομένου), και θεωρούμε όλοι ότι με τον παρά μας μπορούμε και απαιτούμε να έχουμε τα πάντα. Κάπου στην μέση είναι η αλήθεια.
Υπάρχουν μαγαζιά που είναι πολύ μικρά να χωρέσουν την ζήτηση ΠΣΚ και είναι άδεια τις υπόλοιπες μέρες. Λογικό και αναμενόμενο όπως έχετε σχολιάσει, αυτά λοιπόν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την απολαβή αυτές τις μέρες.

Επίσης το θέμα αφορά κυρίως τα "γεμάτα" ή fine dining, ή κεντρικά κλπ εστιατόρια, όχι τις ταβέρνες.

Επιπλέον στο εξωτερικό σε κρατήσεις προτείνουν χρέωση πιστωτικής για την μην παρουσία. Θέλεις να κλείσεις τραπέζι για 4 Σάββατο βράδυ και δεν εμφανίζεσαι δεν πρέπει το εστιατόριο να έχει ένα μέσο πίεσης ή μια ελάχιστη χρέωση ;

Αναρωτιέμαι αν όλα αυτά ξεκίνησαν από κάτι βίντεο στο TIΚ TOK από έναν μουσάτο νεαρό.

Καινά δαιμόνια !

@All
Άν θέλετε και παρακολουθείτε instagram ακολουθήστε ένα κύριο ονόματι Keith McNally.
Μορφή όπως ο αείμνηστος A. Bourdain. Αυτός μας άφησε το site Roads&Kingdoms, o Mcnally είναι ζωντανός θρύλος … κάθε Post του είναι μια εμπειρία.

θα δείτε πολλά σχετικά με την λειτουργία ενός δημοφιλούς εστιατορίου και πως το χειρίζονται.
Είναι η επιτομή του επιτυχημένου επιχειρηματία που δεν σπούδασε, που είναι βαθιά μορφωμένος διαβάζοντας και κάνοντας παρέες με ανθρώπους του πνεύματος.

Θα δείτε πως λειτουργεί την «βιομηχανία» του … Baltazar, Minetta Tavern στην Νέα Υόρκη σαν οικογένεια.

Του στέλνουν σημειώματα για την καθημερινή λειτουργία … λένε πολλά και για τους πελάτες αλλά και για την επιχείρηση.


@VTPrologo
και σε είπα δεν έχω χρόνο .... back to reality